Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elhunyt a legtöbb magyar bajnoki címet szerzett síelő

2022.09.29. Magyar Sí Szövetség

Életének 93. évében elhunyt Kővári Károlyné Szendrődi Ildikó a magyar alpesi sísport kiemelkedő alakja.
Kép: skihungary.hu
Kép: skihungary.hu
Versenyzőként rekordot állított fel, miután 102 magyar bajnoki aranyérmet nyert, melyből 64 egyéni bajnoki címet szerzett. 25 éven át aktívan versenyzett, nemzetközi eredményei közül kiemelkedik az 1951-es pojanai Universiade, ahol kétszer is a dobogóra állhatott.

Két téli olimpián is képviselte Magyarországot: 1952-ben, Oslóban, majd 1964-ben, az innsbrucki téli ötkarikás játékokon, ahol a legjobb eredményét szerezte, alpesi összetettben a 19. lett. A BBTE, majd annak 1948-as megszüntetése után a BKV Előre színeiben versenyzett, és később ugyanott edzőként dolgozott. 1990- ben néhány korábbi klubtársával újra alakították a BBTE síszakosztályát, amely a 90-es években az alpesi versenyszámokban jelentős eredményeket ért el. A szakosztályt 2006-ig vezette.

A csapatbajnokságok során versenyzett együtt édesanyjával és nővérévével, majd saját lányával együtt is. Egy alkalommal vitorlázásban is nyert országos bajnokságot.

Ildikó számára a síoktatói és tanári pályája is sok örömet hozott. 1958-ban szerezte meg edzői és testnevelői diplomáját a Testnevelési Főiskolán, ahol 30 éven át tanárként sok felejthetetlen sítábort szervezett, segítségével többezer fiatal sajátította el a sízést. Tanítványainak mindig nagy lelkesedéssel adta át a hegyek szeretetét és a síelés örömét. Évtizedeken keresztül aktív szerepet vállalt a Síoktatók Magyarországi Szövetsége munkájában.

A kiváló sportoló még 82 évesen is gyönyörű íveket húzott a havas lejtőkön.

Számtalan elismerést követően 2021-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Fair Play Életmű Trófeával tüntette ki.

Gyászolják: egész családja, barátai, volt tanítványai és a magyar sítársadalom.
A videó 9 évvel ezelőtt készült, a Magyar Sí Szövetség 100. születésnapján
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.