Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

2016. január 17-én lesz a Hó Világnapja

2015.06.01. 2016.01.12. Árvay Sándor | frissítve: 2016.01.12.

Idén ötödik alkalommal rendeznek World Snow Day-t 2016. január 17-én. A Hó világnapjának célja, hogy összefogja a földkerekségen élő télisport-kedvelőket. Magyarországon idén Eplény csatlakozott a globális rendezvényhez, családi programokkal és látványos bemutatókkal várják az érdeklődőket.
A Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) védnöksége alatt zajló, s nem titkoltan a gyermekek tömegét a téli testmozgás, a havas sportok számára megnyerni szándékozó globális akció nem fulladt ki az első néhány esztendőben, hanem egyre sikeresebb. Tavaly már harmincöt ország csatlakozott a programhoz, s világszerte több mint 500 rendezvénnyel köszöntötték a havat és a téli szabadidős sportokat.
Snowboard verseny Eplényben a Hó világnapján 2013
Snowboard verseny Eplényben a Hó világnapján 2013
A hagyományos télisport-nagyhatalmak rendezvényeket, falvak és városok láncolatát megmozgató akciókat terveznek erre a napra. Norvégiában például az Apen Bakke, az Open Day-program 103 település összesen 130 ezer sportkedvelő lakosát vitte ki a szabadtéri rendezvényekre. Minden évben van új csatlakozó is – mint például legutóbb Mongólia, Pakisztán, vagy a mediterrán klímájú Ciprus.

Az első ilyen magyar rendezvény 2009. január 27-én volt a Mátraszentistváni Síparkban a síoktatók nemzetközi szervezetének 4 évente megrendezésre kerülő szakmai konferenciája, az IVSI Congress keretében, melyet a Síoktatók Magyarországi Szövetsége szervezett a magyar sí-, és snowboardoktatók önkéntes közreműködésével. A szakmai hét keddjén nyílt oktatási nap volt, melyen bárki részt vehetett.
IVSI Kongresszus - Mátraszentistván 2009
IVSI Kongresszus - Mátraszentistván 2009
Rengeteg gyermek és felnőtt tanult ezen a napon ingyen síelni és hódeszkázni a Síparkban. Ezt követően szerveződött a Snow Day nevet viselő eplényi program, ahol szintén számos síoktató járult hozzá a program sikeréhez.

A bakonyi síaréna azóta is rendszeres házigazda, alkalmanként több ezer résztvevővel. Volt persze, hogy a meleg időjárás és a hóhiány gondot okozott, s halasztásra kényszerítette a szervezőket – ám céljukat akkor is elérték, ha történetesen nem a Világnapon tudták megrendezni a sportág-népszerűsítő programokat.
Snow Day Eplényben 2013 - jégszobrokat is láthattunk.
Snow Day Eplényben 2013 - jégszobrokat is láthattunk.
Az induláskor nyolc sportágban hirdették meg a szervezők a programokat, játékos vetélkedőket, s a havas eseményekre csaknem háromezren voltak kíváncsiak. Gyermekek és felnőttek együtt ismerkedtek meg a sífutás, a biatlon és a telemark-sízés alapjaival, tökéletesítették sí-, illetve snowboardtudásukat, lehettek részesei a kutyaszánhúzás élményének. Volt akadályverseny, ki lehetett próbálni a sílimbót, a hógolyóval célba dobást, az ügyességi pályát, vagy éppen a zászlófutást.

Magyarországon Eplényben rendeznek Snow Day-t

2016. január 17-én lesz tehát a Hó Világnapja. Idén Magyarországon Eplény csatlakozott a kezdeményezéshez, a Nordica Síarénában egész nap családi programokkal és érdekes bemutatókkal várják az érdeklődőket.

Lesz családi jégpingvin-faragóverseny, hószobrászkodás és látványos, esti jégfaragó show is. Mindeközben a gyerekek havas ügyességi játékokon vehetnek részt, megnézhetik a ratrakos bemutatót, vagy éppen belekóstolhatnak a sífutásba. Az extrém sportok kedvelői sem fognak unatkozni. A rendezvényre kialakított snowparkban freestyle snowboard bemutatót tartanak.

További részletek az eplényi eseményről: siarena.hu/snow-day-v
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.