Menü ≡

Indul a sítáborszezon - ügyeljünk a biztonságra!

2016.02.10. | Frissítve: 2017.10.24. | Szerző: sielok.hu
Elkezdődött az iskolai sítáborok szezonja. Ezeknek a táboroknak a biztonságos lebonyolításához szükség van megfelelő szakmai felügyeletre. Az SMSZ és az Iskolai Síoktatók Egyesületének közös állásfoglalása és a Sí kresz nyújt segítséget abban, hogy mire kell odafigyelnünk.
Síoktatás szakképzett oktatókkal
A síoktatás egy képesítéshez kötött, szakmai tevékenység. Gyakorlásához OKJ-s síoktató végzettség szükséges, melynek megnevezése: OKJ 31 813 01 sportoktató sí sportágban.

Az iskolai sítáborokat gyakran a testnevelő tanárok szervezik és az oktatói feladatokat is ők látják el. A testnevelő tanári diploma önmagában nem jelent garanciát a síoktatói feladat megfelelő ellátására. Iskolai sítáborok esetében meg kell különböztetni a síoktató, a kísérő és a táborszervező szerepeket.

Az Iskolai Síoktatók Egyesülete évek óta kiadja az "Iskolai Sítúravezető" tanúsítványt azoknak a tanároknak, akik az akkreditált képzés - OKM-4/230/2009 - követelményeit teljesítik. Akik az emelt szintű gyakorlati vizsgát is sikeresen leteszik ezen a képzésen "Iskolai síoktató" minősítést is kapnak.

A balesetek számának csökkenésén kívül a megfelelő sí kultúra kialakítását is elősegíti, ha az iskolai sítáborokban a szakmai munkát, a síoktatást csak vizsgázott síoktatók végzik.

Mindig győződjünk meg arról, hogy a sítáborban csak és kizárólag szakképzett oktatók foglalkoznak a gyerekekkel!

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége és az Iskolai Síoktatók Egyesületének közreműködésével létrejött állásfoglalás teljes szövege itt tekinthető meg.
A balesetek elkerülésének legfontosabb szabályait a SÍ KRESZ foglalja össze, melyet ha mindenki betartana, a balesetek nagy része elkerülhető lenne. Nagyon fontos, hogy felhívjuk erre gyermekeink, barátaink, ismerőseink figyelmét!

A SÍ KRESZ röviden és tömören:

Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás

A SÍ KRESZ 10 szabálya

1. Légy tekintettel a többi sízőre! Ne veszélyeztess másokat a pályán!
2. A sítudásodnak, terepnek és az időjárásnak megfelelő sebességgel síelj!
3. A hátulról jövőnek kell kikerülni az előtte haladókat.
4. Úgy előzz meg másokat, hogy közben ne zavard meg őket!
5. Mielőtt elindulsz a pályán, nézz alaposan körül minden irányba!
6. A pálya szélén állj meg, jól belátható helyen!
7. A fejutáshoz és legyalogláshoz csak a pálya szélét használd!
8. Tartsd be a pályaüzemeltető által hozott szabályokat!
9. Ha balesetet látsz, nyújts segítséget!
10. Mindig legyen nálad fényképes igazolvány!
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »