Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

SMSZ állásfoglalás a gyermek síbalesetek elkerüléséről

2012.05.02. dr. Dosek Ágoston

SMSZ állásfoglalás a gyermek síbalesetek elkerüléséről A Síoktatók Magyarországi Szövetségének Szakmai Bizottsága kibővített ülésen foglalkozott a gyermekbalesetek elkerülése témával, melyen az Iskolai Síoktatók Egyesületének több tagja is aktívan részt vett, és együtt fogalmazták meg szakmai állásfoglalásukat.
Ezt követően április 22-én az egynapos találkozó eredményeképpen állásfoglalásukat kiegészítették a 8. pontban leírt javaslattal.

1. A síoktatás is olyan tevékenység, olyan "szakma" amely képesítéshez kötött. A képesítés nélküli oktatás jogellenes és mivel nincs biztosíték arra, hogy nem veszélyezteti a tanulók testi épségét – határozottan elutasítjuk.
Az OKJ-s síoktató végzettség (OKJ 31 813 01 sportoktató sí sportágban) jogosít síoktatói munka vállalására.
A síoktatók hivatalos képzését az SMSZ felügyeli, és több egymásra épülő szinten biztosítja a síoktatók ki- és továbbképzését illetve vizsgáztatását.

Az SMSZ a síoktatással foglalkozó nemzetközi szervezetek (ISIA- professzionális síoktatók szervezete, IVSI – nem hivatásszerű síoktatók szervezete) kizárólagos jogú és együttműködő magyar tagjaként folyamatosan követi a síoktatás biztonságával kapcsolatos fejleményeket, minimum feltételeket, ajánlásokat. A pályán való viselkedéssel, a síelés szabályaival, a veszélyes jelenségekkel, a biztonság érdekében tehető lépésekkel kapcsolatban rendszeresen fejleszti és továbbítja szervezete segítségével az ismereteket. Az oktatók képzése során különös figyelmet fordít a kezdők és ezen belül a gyermekek oktatásának, balesetmentes csoportvezetésének módszertanára. Az ismeretek, jártasságok és készségek fejlesztése egyre magasabb fokozatú képzési szinteken, továbbá az éves rendszerességgel, a síszezon elején megtartott őszi koordinációs táborokban valósul meg, amelyeken a részvétel az SMSZ tagjainak a működési engedély megújítására 3 évente kötelező.

2. A testnevelő tanári diploma, - a kötelező képzési keretek szűkössége és a hallgatók különböző felkészültsége, képességei miatt - nem jelent teljes garanciát a síoktatói feladat kívánt színvonalú ellátására, de táborszervezési, csoport kísérői illetve felügyelői szerepre mindenképpen felkészít.
A tanárképzésben kötelező sítáborokban mutatott teljesítményt szakavatott síoktatók értékelik. Ha van olyan felsőoktatási intézmény, ahol ez nem így lenne, akkor kérjük – felszólítjuk - őket, hogy a tanárképzésben csak olyanok kaphassanak oktatói feladatot, akik 3 évente megújítják síoktatói engedélyüket, tehát érvényes SMSZ licensszel rendelkeznek!

A diplomát megszerző testnevelők részéről kellő önértékelésre és felelősségérzetre van szükség abban, hogy vállalnak-e síoktatást diákjaik számára. Iskolai sítáborok esetében meg kell különböztetni a síoktató, a kísérő és a táborszervező szerepeket.

3. A balesetek számának csökkenését és honfitársaink sí kulturáltságának fejlődését biztosítaná, ha az iskolai sítáborokban a szakmai munkát, a síoktatást csak vizsgázott síoktatók végeznék! A síoktatók és a kísérők tervezett összhangban képesek a kellő biztonsági feltételek megteremtésére.

4. Az Iskolai Síoktatók Egyesülete évek óta kiadja az "Iskolai Sítúravezető" tanúsítványt azoknak a tanároknak, akik az OKM-4/230/2009 akkreditált képzés követelményeit teljesítik, akik az emelt szintű gyakorlati vizsgát is sikeresen leteszik ezen a képzésen "iskolai síoktató" minősítést is kapnak.
Szorgalmazzuk, hogy amennyiben a sítábort szervező pedagógusok nem rendelkeznek sítúravezető vagy iskolai síoktató végzettséggel, akkor a sítábor lebonyolításához mindenképpen vegyenek igénybe szakképzett síoktatót vagy iskolai síoktatót. Az iskolák igazgatóinak a felelőssége, hogy erkölcsileg és anyagilag is támogassák ezeket a törekvéseket!

5. Alapelvként ajánljuk, hogy a síoktatás során nívócsoportokat alakítsanak ki és a sícsoportoknál 10 fő tanulóra tervezzenek 1 síoktatót.

6. A "szabad sízés" a tanulókat nagyon pozitívan fejlesztő és a vendégkört rendkívül motiváló lehetőség – tehát szabad és szükséges. A gyerek sítáborokban ennek korlátokat kell szabni térben és időben, továbbá feladatokban megnyilvánuló utalásokkal, utasításokkal esetleg tiltásokkal. A felügyeletet, ellenőrzést kell ez alatt biztosítani. Iskolai sítáborban a gyerekek felügyelet nélkül nem sízhetnek!

7. A sítábori gyakorlatozások megkezdését megelőzően az első kötelező aktus egy biztonsági előadás megtartása, a tanulók figyelmének felkeltésére!
Ennek elemei a sí kresz szabályai, a FIS 10 (illetve FIS 12 az olasz kiegészítésekkel), viselkedési szabályok a pályán, magatartási szabályok és biztonsági elvárások a tábor alatt, felszerelés ismeret, a sízés egészségtanának legfontosabb és aktuális elemei. Ezek az elemek rendszeresen ismétlendők vagy kiegészítendők az aktuális hó, időjárási és terepviszonyok továbbá a tanulói képességek fejlődésének ismeretében.

8. Támogatjuk, hogy a "sítábor orvosokat" bevonjuk a táborozások lebonyolításába, mert ők széleskörű lehetőségeikkel és képzettségükkel szintén a biztonságot szolgálják.

E dokumentumot az ISE egyetértésével az SMSZ elnöke dr. Egri Katalin, továbbá a meghívott kiképző oktatók és elnökségi tagok jelenlétében megtartott ülés, az ezt követő elektronikus levelezés, majd a magyarországi sí szervezetek első konferenciájának ajánlásai nyomán a Síoktatók Magyarországi Szövetsége Szakmai Bizottsága készítette el.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.