Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

INTERSKI 2015 - Interjú Dr. Egri Katalinnal

2015.10.15. 2015.10.29. Wesselényi Andrea | frissítve: 2015.10.29.

A világ síoktatóinak legnagyobb találkozóját, a INTERSKI Kongresszust idén Argentínában, Cerro Castor síterepén rendezték meg 2015. szeptember 5-12 között. Interjúnkban Dr. Egri Katalint, a Síoktatók Magyarországi Szövetségének elnökét kérdeztük az eseményről, tapasztalataikról.
A magyar SMSZ delegáció 2015-ben | Piros-fehérben: Dr. Egri Katalin
A magyar SMSZ delegáció 2015-ben | Piros-fehérben: Dr. Egri Katalin
Mit kell tudnunk az Interski-ről?

Az Interski International (Interski) a havas sportok oktatásával foglalkozó szakemberek világszervezete. Három nemzetközi alszövetségén keresztül (IVSI, ISIA, IVSS) 36 tagország részvételével működik. Négyévente tartja egyhetes kongresszusait. Az Interski fő célja, hogy a különböző havas sportágak (alpesi sí, snowboard, freestyle sí, telemark, sífutás) oktatói a tevékenységükkel kapcsolatos információkat egymással megosszák.

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 1991 óta tagja az Interski International szervezetének. Felvételünk óta minden kongresszuson jelen voltunk és sikerrel szerepeltünk. Ez volt a hetedik kongresszus, amelyen magyar delegáció részt vett. Szeptemberben a déli félteke legdélebbi városában, az argentin Ushuaiaban 13 fős csapat képviselte a magyar síoktatókat.

Milyen célkitűzésekkel utazott ki a magyar delegáció?

Célunk és fő feladatunk volt lehetőleg minél több eseményen részt venni, kapcsolatokat építeni, az egyes nemzetek eljárásait megismerni, minél több információt és tapasztalatot hazahozni. Ennek érdekében a szakmai kompetenciáknak és érdeklődési köröknek megfelelően felosztottuk egymás között az előadásokat és a gyakorlati workshopokat. 58 előadásból 48-ra eljutottunk és szorgalmasan dokumentáltunk. Az itt megszerzett ismereteket a következő időszakban az Síoktatók Magyarországi Szövetsége által szervezett programokon megismerhetik tagjaink és az érdeklődők.

Vittünk két havas gyakorlati workshopot, két teremben tartott kiselőadást és a demo showra 5 különböző gyakorlatból álló formációs és technikai bemutatót. A workshopok és előadások visszajelzései rendkívül pozitívak voltak. Külön dicsérték az egységes szemléletű lényegre törő és egyben kedves és pozitív előadásmódot. Az egyik havas workshop a magyar síoktatásban a Síoktatók Magyarországi Szövetsége által a világon először és immár négy éve használt módszertani segédeszközzel, a VOX rádió adóvevő használatával történő oktatásról szólt. A foglalkozásra igen nagy létszámban jelentkeztek, ezért három csoportot is kellett indítanunk dr. Dosek Ágoston, Takács Norbert és Dalos Péter vezetésével a több mint ötven résztvevőnek. Kiemelten kezeltük a természeti környezet iránti fogékonyságot is – amely téma a későbbiekben a nagyelőadásokban is fontos szerepet játszott. A másik magyar havas gyakorlati foglalkozást „Step by step freestyle skiing” címmel Bánkúty Bence tartotta, melynek témája a freestyle síelés oktatása volt az alapoktól a haladó szintig.

A két magyar kiselőadásból az egyiken Bence szintén a freestyle oktatás módszertanát dolgozta föl, melyről a kollégák elismerőleg szóltak és melynek alapján számos érdeklődő jelent meg a másnapi gyakorlati foglalkozásokon. A másik kiselőadásunkkal, „Teaching – learning – development” címmel Dr. Dosek Ágoston és Takács Norbert készült, mely a magyar síklubokban, elsősorban a magyar műanyag sípályákon zajló oktatásról nyújtott érdekes információkat, ami sok szempontból egyedi a világon.
A csapat napirendje feszített volt, napközben bemutatókon, workshopokon, és előadásokon vettek részt
A csapat napirendje feszített volt, napközben bemutatókon, workshopokon, és előadásokon vettek részt
Úgy tudom, ez volt az első déli féltekén szervezett Interski Kongresszus. Mesélj egy kicsit a helyszínről! Milyen Dél-Amerika legdélebbi síterepe?

Igen, ez volt az Interski történetében az első olyan kongresszus, amely a déli féltekén került megrendezésre, ahogy arrafelé mondják a „világ végén” (Fin del Mundo). A helyszínválasztás a kuriózum kategóriába tartozik. A Föld legdélebbi városa Ushuaia, amely Buenos Airestől 3050 km-re Patgóniában található, a Tűzföld főszigetének déli partján, a Beagle-csatorna öblében.

A várostól 25 km-re fekvő Cerro Castor síközpontban zajlottak a havas programok, formációs és a gyakorlati bemutatók. A táj érdekessége, hogy míg a város a tengerszint felett 5 méteren, a sípálya legmagasabb pontja pedig 1057 méteren van, mégis a havas sziklás hegyi tájkép vetekszik az európai alpesi látvánnyal. A pályák déli fekvésűek (déli féltekén fordítva, mint nálunk!), árnyékosak, jól tartják a havat. Ottlétünk alatt épp a norvég, olasz, francia válogatott edzései folytak. A norvég világkupa-győztes Henrik Kristoffersen is épp akkor tesztelte síléceit.

Milyen volt a szervezés? Hogyan teltek kint a napjaitok?

A szervezőknek nem volt egyszerű dolga, azonban a szervezési hiányosságokat bőven ellensúlyozta a helyiek vendégszeretete, kedvessége és segítőkészsége. Látszott rajtuk, hogy büszkék a rendezvényükre.

Az Interski International első alelnökeként az elmúlt két évben magam is részt vettem a kongresszus előkészítésében, így közelről láthattam, illetve aktív részese lehettem annak a folyamatnak, ahogy az Interski Congress 2015 létrejött. Májusban javaslatomra Budapesten tartottuk az utolsó egyeztetést az argentin szervező bizottsággal.

Az átlagos napirend a következő volt: utazás Cerro Castorba, a pályán naponta 6-7 ország formációs és technikai bemutatója, gyakorlati foglalkozások a havon, a havas sportok minden ágában, Interski Skischool, melynek keretében 60 argentin kisiskolás gyerek kapott naponta oktatást különböző nemzetiségű síoktató segítségével, síoktatók síversenye, utazás vissza a városba, délutáni kiselőadások (összesen 14/nap), este nagyelőadások, közgyűlések és a következő kongresszus megrendezésére jelentkező országok bemutatói. Sajnos nappal a közös beszélgetésekre nem igazán maradt idő, így a nemzetközi kapcsolatépítés az Interski bárban folyt esténként.
A nyertes csapat Polacskó Danival
A nyertes csapat Polacskó Danival
Új program volt a síoktatók síversenye, melyen egy óriásműlesikló futam időeredményei alapján 4 fős nemzetközi csapatok versenyeztek paralel slalomban. Az óriásműlesiklásban a magyar csapatból 6 férfi és egy nő vett részt. Polacskó Dani két svájci és egy koreai síoktatóval került egy csapatba, akik végül a dobogó legfelső fokára állhattak.

Kik voltak a magyar delegáció tagjai és mi alapján történt a kiválasztás?

A delegációba elsősorban a Síoktatók Magyarországi Szövetségében az elmúlt években aktív szakmai munkát végző szakemberek kerültek. A válogatásnál szempont volt, hogy minden csapattag képes legyen mindkét fő feladat ellátására, azaz a formációs gyakorlatok színvonalas bemutatására és a szakmai információk begyűjtésére, feldolgozására. A csapatösszeállításánál figyeltünk továbbá arra, hogy lehetőséget biztosítsunk azon kollégáknak is, akik eddig nem jutottak el ilyen világtalálkozóra, de képességeik és szakmai hozzáállásuk alapján tudtuk, hogy hasznos tagjai lesznek a delegációnak.

A magyar delegációt dr. Dosek Ágoston vezette, aki az SMSZ Szakmai Bizottságának elnöke és maga is kiképző oktató. A delegáció nem demós tagjai: Takács Norbert kiképző oktató, szakmai bizottsági tag és Hodován Zsuzsanna SMSZ Síoktató*. A demós múlttal rendelkező kiképző oktatók: Dalos Péter, Csollány Csaba, Polacskó Dániel, Végh András, a domocsapatban újoncok: Kovács Tamás kiképző oktató, Bojkó Balázs, Fódi Gábor SMSZ **-os oktatók, Bánkúty Bence és Kiss Dániel SMSZ Síoktató*** minősítésű kollégák, akik a demoszereplésen túl a freestyle vonalon voltak aktívak. Magam részéről kettős szerepben vettem részt ezen a kongresszuson. Egyrészt az SMSZ elnökeként előkészítettem a magyar csapat részvételét, másrészt az Interski 1.sz. alelnökeként feladatom volt a kongresszus lebonyolításának segítése, felügyelete. Az Egri Katit bemutató villám-interjú itt olvasható! - a szerk.
dr. Egri Katalin
dr. Egri Katalin
Hogy sikerült a magyar demo csapat bemutatója? Mikor láthatjuk a videót?

A bemutatóra egy 9, egy 8 és egy 6 fős koreográfiával készült a democsapat. Ezen felül volt egy technikai menet, amelyben mi a rövidlendületek különböző végrehajtási formáit mutattuk be. Új eleme volt a bemutatónak az ún. összehasonlító menet, ahol minden ország ugyanazt a feladatot síelte egy lesiklás alatt: karcolt hosszúlendület, karcolt rövidlendület és karcolt rövidlendület versenytempóban. A megnyitón és a záróünnepségen minden ország egy-egy menettel szerepelt. Erre az alkalomra a nem demos delegációtagok is beálltak a formációba és egy három oszlopos rövidlendületes „árnyékban” megsíelt formációt mutattak be (egyidejűleg mindenki ugyanabba az irányba fordul, ugyanabban a ritmusban).

Örömmel állíthatom, hogy a bemutatóink jól sikerültek. A vezető sínemzetek képviselői kifejezetten megdicsérték a csapatot. Véleményük szerint a nehéz ritmusváltásokkal kialakuló alakzatokat tartalmazó koreográfiát a csapat szépen síelte meg. Elismerésként értékelhető az is, hogy a hivatalos filmes stáb szórólapján a magyar csapat bemutató menete alatt készült fotó szerepelt.
A magyar democsapat formációs lesiklása
A magyar democsapat formációs lesiklása
Sajnos a szűkös anyagi keret miatt idén nem volt lehetőségünk arra, hogy utazzon velünk valaki, aki profi módon rögzíti az eseményeket. Jelenleg csak amatőr felvételek állnak rendelkezésünkre, de dolgozunk azon, hogy a meglévő felvételeinkből egy szerkesztett kisfilmet készítsünk.

Ki vagy mi keltette a legnagyobb feltűnést a kongresszuson illetve bemutatókon?

A bemutatókon megszokottan jó teljesítményt nyújtó nemzetek mellett a házigazda argentin csapat fellépései lenyűgözőek voltak, nagy létszámú ötletes formációkat magas technikai tudással mutattak be. Meghökkentő volt a rendezvény összesített ökológiai lábnyomának bemutatása az egyik nagy esti előadáson, amit az országok Interski-re való utazása jelentett. Bízunk benne, hogy a következő, 4 év múlva Pamporovoban (Bulgária) megrendezendő kongresszus ilyen szempontból (is) előrelépés lesz.

Hogyan fogalmaznád meg az esemény fő üzenetét?

Míg korábban a kongresszus fő hangsúlya a síelés technikai kérdéseinek körbejárása volt, addig most a síeléshez kapcsolódó egyéb témák is szerepeltek bőven. Többen állást foglaltak azzal kapcsolatban, hogy nincs kizárólagos helyességű oktatási módszer. A marketing kérdések hangsúlyosabbá váltak, a vendégek toborzása, megtartása kiemelt téma lett. Több ország is foglalkozott azzal, vajon hogyan lehetne a mai fiatalokat megnyerni a havas sportoknak, amelyek több alpesi országban is folyamatosan veszítenek a népszerűségükből, míg a feltörekvő piacokon (ezek közé tartozik a hazai is) pozitívnak látszik a trend, egyre többen síelnek. Mi az SMSZ-ben hiszünk abban, hogy Magyarországon a síoktató szakma a garanciája a havas sportok fejlődésének. Igyekszünk ellátni a hazai síiskolákat minél színvonalasabb tudású síoktatókkal.

Milyen trendek láthatók a sísportban, milyen változásokra számíthatnak a hobbi síelők a következő években?

Az oktatásügyben a mozgásmintákra koncentrálás helyett pozitív élményekre alapozott feladatközpontú tanulási folyamat kerül előtérbe. Fontos a személyre szabott oktatás, a vendégekkel a személyes kapcsolat kialakítása.

Hogyan értékelitek utólag a kongresszuson való részvételt?

Minden szempontból nagyon eredményesnek, ami véleményem szerint azt igazolja, hogy az eltelt négy évben SMSZ következetes szakmai munkát végzett, melynek köszönhetően a delegáció magas szinten láthatta el feladatát. Úgy érzem ismét hozzájárultunk a magyar síoktatás nemzetközi elismertségéhez. Örülök és köszönöm a delegáció tagjainak, hogy mind a felkészülés, mind az ottlétünk alatt rendkívül motiváltan és fáradhatatlanul tették a dolgukat. Biztos vagyok abban is, hogy a beszámolók és utómunkálatok hamarosan elkészülnek, hogy a hozott információkat mielőbb megoszthassuk kollégáinkkal. Hálásan köszönjük támogatóinknak (EMMI, UVEX, ICEPEAK, VOX, SNOWRIDER, GoPro, sielok.hu, Uniqa) az együttműködést, amivel segítették az Interski Kongresszuson való részvételünket.
A democsapat plakátja
A democsapat plakátja
Az Interski 2015 eseményeiről és a csapat szerepléséről a delegáció tagjai képes beszámolót tartanak 2015. november 3-án 18.30 órától a BME Központi épület 76. sz. előadótermében, ahová minden érdeklődőt szeretettel várnak.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.