Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Síoktató válogatott - az SMSZ Democsapat története

2015.08.26. | Szerző: SMSz
Az SMSZ Democsapata (Hungarian Interski Demo Team) 1990-ben alakult a Síoktatók Magyarországi Szövetségének magas technikai tudással rendelkező szakképzett síoktatóiból. Mára többen közülük kiképző oktatók, akik aktívan részt vesznek az SMSZ síoktatóképzési tevékenységében.
Az SMSZ Democsapata csoportos un. formációs síelés formájában tart bemutatókat hazai sípályákon, síiskolákban és a nemzetközi rendezvényeken.

Magyarország Democsapata (Hungarian Interski Demo Team) először az 1991-es St. Antonban rendezett Interski Kongresszuson mutatkozott be – ekkor vették fel a Síoktatók Magyarországi Szövetségét az Interski International nemzetközi szervezet tagjai közé. A magyar csapat 9 fővel szerepelt.
Majd négyévente sorra következtek az Interski Kongresszusok: 1995. Nosawa-Onsen (Japán) 10 fővel, 1999. Beitostolen (Norvégia) 7 fővel. E három kongresszusra a felkészítést Vincze P. Márton végezte.
A 2003-as svájci Crans-Montanaban a 15 fős csapat három szalagos-formációval, extrém-carver bemutatóval szerepelt, a felkészítő Szabó László volt.
2007-ben a koreai Pyeong Chang-ban Ozsváth Miklós vezetésével 11 fős csapat vett részt a nemzetközi szakmai találkozón. 25 év után ismét az ausztriai St. Antonba tért vissza 2011-ben az Interski Kongresszus. Erre a világtalálkozóra a hely közelsége miatt nagyobb méretű democsapattal, 19 fővel készült a Hungarian Interski Demo Team ismét Ozsváth Miklós vezetésével. A delegációt mintegy 30 magyar szurkoló is elkísérte.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A Democsapat tagjai számos szakkönyv, segédanyag, szakembereknek és a nagyközönségnek szánt oktatófilm szereplői, készítői:
  • 1992-ben készült el a szabadidős síelők számára a Símánia című videofilm. Szerzői Harangvölgyi András és Nepper Péter, az operatőr Ruby Gábor.
  • 1996-ban az Iskolai Síoktatók Egyesülete készítette el a Sí-Isi című videofilmet. Szerzője Kovács Tamás Attila, az operatőr Kollányi Tamás. A szereplő tanulókat Bartus Miklós és Szabó László demonstrátorok vezették be a síelés tudományába.
  • 1998/1999 telén készült el Szabó László és Ruby Gábor operatőr-síoktató Kanyarvarázs című videója, amely a kanyarsízést tárta síoktatóink elé. Ez a videofilm képezte a norvégiai Interski Kongresszus magyar workshopjának témáját.
  • 2002-ben jelent meg Kovács Tamás Attila: A síoktatás tematikája című könyve a szakmai kiképzések-továbbképzések anyagával.
  • 2004-ben adták ki A sízés +3 című könyvet, amely a Testnevelési Egyetem hallgatóinak készült, de hasznosan forgathatják a sí szabadidős szerelmesei is. A könyv alkotó szerkesztői Dr. Dosek Ágoston és Ozsváth Miklós, a könyvben található fotókon a democsapat tagjai szerepelnek.
  • 2006-ban jelent meg a kötet „videováltozata” a Carving mindenkinek. Szerzője Ozsváth Miklós, operatőre Ruby Gábor, demonstrátorai pedig a Hungarian Interski Demo Team tagjai.
A Magyar Democsapat 2007-ben, a koreai INTERSKI Kongresszuson
A Magyar Democsapat 2007-ben, a koreai INTERSKI Kongresszuson

Jelentősebb fellépések:

1991 - Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
1995 - Interski Kongresszus (Nosawa-Onsen, Japán)
1999 - Interski Kongresszus (Beitostolen, Norvégia)
2003 - Interski Kongresszus (Crans Montana, Svájc)
2005 - IVSI Kongresszus (Lech Zürs, Ausztria)
2007 - Interski Kongresszus (Pyeong Chang, Korea)
2008 - Orosz Formációssí Bajnokság
2011 - Interski Kongresszus (St. Anton, Ausztria)
2013 - IVSI Kongresszus (Alpe d'Huez)

A magyar democsapat nagy sikert aratott bemutatója az INTERSKI-n 2011-ben

Hazai fellépések, megjelenések:

2002 - HóShow
2005 - Szánhúzó Magyar Bajnokság (Mátraszentistván)
2005. december - Műanyagpálya Mikulás ünnepség (Dorog)
2005 - HóShow
2006 - Média Csúcstalálkozó (Kékestető)
2006. március - Snowboard Magyar Bajnokság és Síkupa – látvány-edzőtábor
2008 - Aréna Plaza megnyitó
2009 - IVSI Kongresszus nyitóünnepség (Mátraszentistván)
2009 - Pasaréti Síiskola megnyitó
2009 - Sátoraljaújhelyi műanyagpálya megnyitója
2009 - Síoktatás bemutató a HóShow-n
2010 - Síoktatás bemutató a HóShow-n
A Hungarian Interski Demo Team most a Interski Congress 2015 -re készül, ami 2015. szeptember 5 és 12. között kerül megrendezésre az argentin Ushuaiaban. Földrajzi fekvésére tekintettel a patagóniai városkát „A világ vége” (Fin del mundo) elnevezéssel is illetik. A szakmai találkozóra közel 1000 fő szakképzett síoktató jelezte részvételét a világ minden részéről. Kiváló lehetőség lesz a kongresszus arra, hogy a síoktatók az őket foglalkoztató témákban széleskörű tapasztalatcserét folytathassanak.
Kapcsolódó cikksorozatunk:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 12 vendég és 0 regisztrált felhasználó látogatja.