Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Legyél síoktató! Válaszd az SMSZ oktatóképzését!

Új jelentkezési határidő: 2019. szeptember 16.

2012.09.01. | Frissítve: 2019.09.13. | Szerző: sielok.hu
Hogyan lehetek síoktató? Gyakran teszik fel olvasóink a fenti kérdést, hiszen sokan szeretnék elmondani magukról, hogy hobbijuk egyben a munkájuk. Ebben a cikkben az SMSZ / TF képzését mutatjuk be részletesen.

Miért fontos az OKJ szakképesítés?

Ha államilag elismert végzettségre van szükséged, akkor az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítést válaszd, mert ez a végzettség jogosít munkavállalásra. (Külföldi munkavállaláshoz a kinti partnernek kell kivizsgálnia, hogy a végzettséged megfelel-e az ő előírásainak, így az engedélyére szükség lehet. Más esetben a végzettséget honosíttatni szükséges. Ez országonként változhat, Ausztriában a síiskolák többnyire elfogadják az OKJ síoktatói végzettséget.) Az OKJ sportoktató tanfolyam sikeres elvégzése államilag elismert bizonyítványt ad.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
A hatályos jogszabályok szerint síoktató tevékenység csak államilag elismert, azaz OKJ-s végzettséggel folytatható. A 157/2004. (V. 18.) Kormányrendelet tartalmazza a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékét.

Amennyiben nem OKJ tanfolyamra jelentkezel, de mégis azt hirdeti a tanfolyam szervezője, hogy síoktató/síedző képzésben részesülsz, akkor a jelentkezés előtt mindenféleképpen érdemes utánajárni, hogy a tanfolyam sikeres befejezését követően a kiállított dokumentum (valószínűleg tanúsítvány) mire jogosít fel. Vannak olyan szervezetek, melyek a saját belső képzésüket úgy hirdetik, hogy annak elvégzésével hivatalos végzettség szerezhető.
A szakképesítések minőségi garanciáját az állami elismertség, a sportági kamara jelenléte, a tanfolyamról érkező folyamatos visszajelzések, a több évtizedes múlt, az ebből származó tapasztalatok nyújtják mind a hallgatók, a tanárok, a sportági kamara, és a szervezők részére egyaránt. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a képző intézmény a havas sportok oktatásával foglalkozó nemzetközi szervezetekkel is együttműködik-e.

Beiratkozás előtt járjuk körbe a piacot és jól gondoljuk meg, hogy melyik utat választjuk. A fizikai törvényszerűségek nem változnak, a szemlélet és a hozzáállás igen. Amit a Síoktatók Magyarországi Szövetsége vall az a minőségi garancia, a folyamatosság, a tudatosság, az átláthatóság, a következetesség, a biztonságot szem előtt tartó minőségi síoktatók képzése.

Az OKJ 31 813 01 számú sportoktató sí sportágban elnevezésű képzést a Testnevelési Egyetem (TF) Felnőttképzési Csoportja az SMSZ szakmai közreműködésével végzi.

Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a TF, mint akkreditált szervező-, képző- és vizsgáztató intézmény látja el az általános elméleti modulok képzését és a vizsgáztatást, az SMSZ végzi a sí szakelméleti oktatást és lebonyolítja gyakorlati felkészítő és vizsgatábort. A vizsgatábor első 5 napján folyik a gyakorlati képzés, majd a 6. napon a vizsga. Ezután következik a szakelméleti vizsga. A sikeres vizsga államilag elismert szakképesítést, bizonyítványt ad.

Ahhoz, hogy a szakmai képzésben részt tudjál venni, jelentkezned kell a TF Felnőttképzési Csoportjánál. A TF Felnőttképzési Csoportja 1971 óta működik. Legfőbb feladata a szakképzésről szóló 1993. évi LXXIX. törvényben foglaltak alapján az OKJ-ben (Országos Képzési Jegyzék) meghatározott sportszakember-képzés. Az intézmény hatósági nyilvántartásba vett, felnőttképzést folytató intézmény. (Nyilvántartási szám: 07-0553-02). A képzés a 25/2008-as (IV.29.) ÖTM rendeletben meghatározott szakmai és vizsgakövetelmények alapján folyik.
Az SMSZ továbbképzési rendszerében - igazodva az ISIA (International Ski Instructors Association) által kidolgozott és a világ szervezet tagjai által követett képzési szintekhez -, négy lépcsőfok teljesíthető. Megkülönböztetünk egy, kettő, három és négy csillagos síoktatót (Síoktató*, Síoktató**, Síoktató***, Síoktató****). Az az oktató, aki a ***-os szintet több havas sportágban is eléri, jogosulttá válik a „Hósportoktató” cím viselésére.

Az állami alapképzés elvégzésével az SMSZ-be belépő oktató a Síoktató* fokozatot szerzi meg. A további minősítések a megfelelő idejű oktatási gyakorlat igazolását követően valamint újabb elméleti és gyakorlati továbbképzéseket követő vizsgák teljesítésével szerezhetőek meg. Az SMSZ tagságába tartozó szakképzett síoktatók 3 évente vesznek részt kötelező továbbképzésen, amely a működési engedély kiadásának feltétele. Évente mintegy 30-40 új oktató tesz sikeres vizsgát a négyszintű képzési rendszerben.

A sportoktatói tanfolyamra jelentkezés
A jelentkezési feltételeket, annak módját, a költségeket, a képzési időt, a programot, és egyéb tudnivalót a képző intézmény honlapján megtalálod.
A képzés minden évben ősszel indul, szeptember 10-i jelentkezési határidővel.
Frissítés: módosított határidő: 2019. szeptember 16.
Jelentkezés módja
A szükséges dokumentumokat (iskolai végzettség másolata, számlakérő nyilatkozat, orvosi igazolás) el kell juttatni a Továbbképző Központhoz a jelentkezési felületen keresztül. A jelentkezési határidő lejárta után értesítést küldünk a tanfolyam indulásáról és a további teendőkről.

Érdemes a tanfolyamot elvégezni hiszen számos hazai és külföldi síiskola várja a szakképzett síoktatókat. Ha úgy érzed, hogy készen állsz a megmérettetésre, jelentkezz és sajátítsd el ezt a nagyon szép szakmát!

Mérd fel tudásodat!
Fontos, hogy ha sportoktató/sportedző tanfolyamra jelentkezel, ismerd a sportági gyakorlati követelményeket és főleg legyél tisztában saját tudásoddal egyaránt. Nem elegendő, ha valaki hároméves kora óta síel! A tanfolyamok vizsgatáboraiban az a cél, hogy olyan síoktatókat képezzenek, akik maguk is megfelelő szintű sítechnikával síelnek, képesek a technikai elemeket bemutatni, a hibákat felismerni és azokat egyénre szabottan, megfelelő feladatokkal javítani. Megfelelő módszertani, csoportvezetési és idegenforgalmi ismeretekkel rendelkeznek.

A sikeres vizsga érdekében elengedhetetlen a sportági tematika ismerete és gyakorlása, annak készségszintű végrehajtása. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez a 6 napos vizsgatábor nem feltétlenül elegendő (a régi technika leépítése, majd a helyes mozgás felépítése sok időt vesz igénybe). A rossz és/vagy régi technikát sokszor nehezebb kijavítani, mint a tanulót a kezdetektől helyesen megtanítani síelni.
Felkészülés a vizsgára
Közismert, hogy a vizsgaeredmény az adott pillanatban (a vizsgán) nyújtott teljesítményen múlik. Ehhez kellő pszichikai, erőnléti, technikai felkészültséggel kell rendelkezni. (A vizsgaláz sokak számára pozitív, mások számára negatív hatással van az eredményre.) Az SMSZ által szervezett és kiképző oktatói által vezetett felkészítő és gyakorlati táborok segítséget nyújtanak a szakszerű, kontrollált gyakorlásra, hibajavításra, "kilométergyűjtésre".

Táborokban videófelvétel készül a mozgás végrehajtásról, amelyet a hallgatók együtt elemeznek az esti foglalkozásokon. Így nemcsak szubjektív, hanem objektív képet is kaphatsz saját tudásodról.

Felkészítő tábor
A kiképző oktatók tudásuk legjavát adják a táborokban annak érdekében, hogy minél többen sikeres vizsgát zárjanak, de ehhez kellő előképzettség szükséges a jelentkezők részéről. Ezért javasoljuk, hogy akár a tanfolyamra beiratkozás előtt, akár a tanfolyam alatt jelentkezzetek a TF által ajánlott SMSZ által szervezett 3-4 napos felkészítő táborra, ahol szakszerűen készítenek föl a gyakorlati vizsgatábor teljesítésére.

Vizsgatábor
A vizsgatáborba kizárólag azok jelentkezhetnek, akik oktatói tanfolyamra járnak valamely hazai oktatási intézménynél és ott hallgatói jogviszonyban állnak. A vizsgatáborban kevesebb idő áll rendelkezésre, hogy a saját mozgást egyénileg fejlesszék, ott ugyanis a tematika, illetve a módszertan elsajátítása a legfőbb feladat.

Sí segédoktató tanfolyam
A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 2019 őszén 30 órás Sí segédoktató tanfolyamot indít. A tanfolyam célja alapfokú képzést nyújtani leendő síoktatóknak abból a célból, hogy a sípályákon a szakképzett síoktató segítőjeként és felügyelete alatt a foglalkozások lebonyolításában aktívan és szakszerűen közreműködhessenek.
A tanfolyamra jelentkezők megismerkedhetnek a síoktatás alapfogalmaival, módszereivel, tematikájával. A tanfolyam jó felkészítést nyújt az OKJ síoktatóképzés teljesítéséhez is.
Aki a tanfolyamot elvégzi, részvételi igazolást kap a Síoktatók Magyarországi Szövetségétől.
Jelentkezési korhatár: 16 év
JELENTKEZÉS: 2019.09.15-ig az alábbi kérdőív kitöltésével: http://tiny.cc/7kupbz

SMSZ

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése és érdekképviseletének ellátása céljából. Nemzetközi kapcsolatok ápolásával és sportdiplomáciai tevékenységgel igyekszik szolgálni a sí- és egyéb havas sportok oktatásának ügyét, és részt vesz olyan nemzetközi megmozdulásokon, ahol tagjai érdekeit képviseli (elhelyezkedési lehetőségeit és a hazai képzés európai versenyképességét erősíti). Az alpesi országokban piacvédelmi okokból korlátozásokat kívánnak bevezetni a külföldi oktatókkal szemben, az SMSZ a magyar illetékes állami szerv támogatásával részt vesz az e témában az Európai Bizottság előtt folyamatban lévő tárgyalásokon.

A magyar síoktató szakmát a nemzetközi szervezetekben a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) képviseli. Az SMSZ aktívan részt vesz az Interski International, az IVSI és az ISIA nemzetközi szervezetek munkájában, biztosítva ezzel a nemzetközi oktatói szervezetekkel és a tagországok oktatóinak szervezeteivel a szakmai és a sportbaráti kapcsolatok építését, fenntartását. A magyar síoktatás és síoktatóképzés mára olyan szintet ért el, amely kivívta a nemzetközi szakmai szervezetek elismerését.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
INGYENES TANÁCSADÁS » UTASBIZTOSÍTÁS -10% »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »