Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Legyél síoktató! Válaszd az SMSZ oktatóképzését!

A jelentkezési időszakot meghosszabbították. Határidő: 2020. szeptember 14.

2012.09.01. | Frissítve: 2020.09.03. | Szerző: sielok.hu
Hogyan lehetek síoktató? Gyakran teszik fel olvasóink a fenti kérdést, hiszen sokan szeretnék elmondani magukról, hogy hobbijuk egyben a munkájuk. Ebben a cikkben az SMSZ / TF képzését mutatjuk be részletesen.
Idén indul utoljára a régi szabályok szerinti OKJ sportoktató képzés a Testnevelési Egyetemen.
A módosított jelentkezési határidő: 2020. szeptember 14.
A jelentkezési feltételeket, annak módját, a költségeket, a képzési időt, a programot, és egyéb tudnivalót a képző intézmény honlapján megtalálod.

Miért fontos az OKJ szakképesítés?

A hatályos jogszabályok szerint síoktató tevékenység csak államilag elismert, sportoktató vagy sportedző végzettséggel folytatható. A 157/2004. (V. 18.) Kormányrendelet tartalmazza a sport területén képesítéshez kötött tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítések jegyzékét. Ha államilag elismert végzettségre van szükséged, akkor az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő szakképesítést hasznos választani, mert ez a végzettség jogosít munkavállalásra. (Külföldi munkavállaláshoz a kinti partnernek kell kivizsgálnia, hogy a végzettséged megfelel-e az adott ország előírásaiknak. Ez országonként változhat. Ausztriában a síiskolák többnyire elfogadják a magyar OKJ síoktatói végzettséget.) Az OKJ sportoktató sí vagy snowboard sportágban elnevezésű tanfolyam sikeres elvégzése államilag elismert bizonyítványt ad.
SMSZ elméleti oktatás
Vannak olyan szervezetek, melyek a saját belső képzésüket úgy hirdetik, hogy annak elvégzésével hivatalos végzettség szerezhető. Amennyiben nem OKJ tanfolyamot hirdetnek, akkor a jelentkezés előtt mindenféleképpen érdemes utánajárni, hogy a tanfolyam sikeres befejezését követően a kiállított dokumentum (valószínűleg tanúsítvány) mire jogosít fel.
A Síoktatók Magyarországi Szövetségének kiképző oktató csapata
A szakképesítések minőségi garanciáját az állami elismertség, a sportági kamara jelenléte, a tanfolyamról érkező folyamatos visszajelzések, a több évtizedes múlt, az ebből származó tapasztalatok nyújtják mind a hallgatók, a tanárok, a sportági kamara, és a szervezők részére egyaránt. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a képző intézmény a havas sportok oktatásával foglalkozó nemzetközi szervezetekkel is együttműködik-e. Amit a Síoktatók Magyarországi Szövetsége kínál, az a minőségi garancia, a folyamatosság, a tudatosság, az átláthatóság, a következetesség, a biztonságot szem előtt tartó, szakképzett síoktatók képzése és továbbképzése.

Az OKJ 31 813 01 számú sportoktató sí sportágban elnevezésű képzést a Testnevelési Egyetem (TF) Továbbképző Központ szervezi és az Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) szakmai közreműködésével bonyolítja le. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a TF, mint akkreditált szervező-, képző- és vizsgáztató intézmény látja el az általános elméleti modulok képzését és a vizsgáztatást, az SMSZ pedig a sí szakelméleti oktatást és gyakorlati képzést szervezi. Általában március hónapban van a vizsgatábor, melynek első 5 napján folyik a gyakorlati képzés, a 6. napon pedig a gyakorlati vizsga zajlik, melynek teljesítését követően lehet szakelméleti vizsgát tenni. A sikeres vizsga államilag elismert szakképesítést, bizonyítványt ad, mellyel az Europass is kiváltható.

Ahhoz, hogy a szakmai képzésben részt tudj venni, jelentkezned kell a TF Továbbképző Központjánál, amely 1971 óta működik. Legfőbb feladata a szakképzésről szóló 1993. évi LXXIX. törvényben foglaltak alapján az OKJ-ben (Országos Képzési Jegyzék) meghatározott sportszakember-képzés. Az intézmény hatósági nyilvántartásba vett, felnőttképzést folytató intézmény. (Nyilvántartási szám: 07-0553-02). A képzés a 25/2008-as (IV.29.) ÖTM rendeletben meghatározott szakmai és vizsgakövetelmények alapján folyik.
Az állami alapképzés elvégzésével az SMSZ-be belépő oktató a Síoktató* fokozatot szerzi meg. A további minősítések a megfelelő idejű oktatási gyakorlat igazolását követően valamint újabb elméleti és gyakorlati továbbképzéseket követő vizsgák teljesítésével szerezhetőek meg. Az SMSZ tagságába tartozó szakképzett síoktatók 3 évente vesznek részt kötelező továbbképzésen, amely a működési engedély kiadásának feltétele. Évente mintegy 30-40 új oktató tesz sikeres vizsgát a négyszintű képzési rendszerben.
Az SMSZ továbbképzési rendszerében - igazodva az ISIA (International Ski Instructors Association) által kidolgozott és a világszervezet tagjai által követett képzési szintekhez -, négy lépcsőfok teljesíthető. Megkülönböztetünk egy, kettő, három és négy csillagos síoktatót (Síoktató*, Síoktató**, Síoktató***, Síoktató****). Az az oktató, aki a ***-os szintet több havas sportágban is eléri, jogosulttá válik a „Hósportoktató” cím viselésére.
Az SMSZ képzési rendszeréről itt olvashatsz: https://sioktatas.hu/oktatokepzes/smsz-kepzesi-rendszere/

Az OKJ sportoktatói tanfolyamra jelentkezés
A jelentkezési feltételeket, annak módját, a költségeket, a képzési időt, a programot, és egyéb tudnivalót a képző intézmény honlapján megtalálod.
A képzésre a jelentkezés határideje: 2020.09.14.

Jelentkezés módja
A szükséges dokumentumokat (iskolai végzettség másolata, számlakérő nyilatkozat, orvosi igazolás) el kell juttatni a Továbbképző Központhoz a jelentkezési felületen keresztül. A jelentkezési határidő lejárta után értesítést küldünk a tanfolyam indulásáról és a további teendőkről.

Érdemes a tanfolyamot elvégezni hiszen számos hazai és külföldi síiskola várja a szakképzett síoktatókat. Ha úgy érzed, hogy készen állsz a megmérettetésre, jelentkezz és sajátítsd el ezt a nagyon szép szakmát!

Felkészülés a tanfolyamra és a vizsgára
Közismert, hogy a vizsgaeredmény az adott pillanatban (a vizsgán) nyújtott teljesítményen múlik. Ehhez kellő pszichikai, erőnléti, technikai felkészültséggel kell rendelkezni. (A vizsgaláz sokak számára pozitív, mások számára negatív hatással van az eredményre.) Az SMSZ által szervezett és kiképző oktatói által vezetett felkészítő és gyakorlati táborok segítséget nyújtanak a szakszerű, kontrollált gyakorlásra, hibajavításra, "kilométergyűjtésre".
Fontos, hogy ha sportoktató tanfolyamra jelentkezel, ismerd a sportági gyakorlati követelményeket és főleg legyél tisztában saját tudásoddal. Önmagában az nem elegendő, ha valaki hároméves kora óta síel! A tanfolyamok vizsgatáboraiban az a cél, hogy olyan síoktatókat képezzenek, akik maguk is megfelelő szintű sítechnikával síelnek, képesek a technikai elemeket bemutatni, a hibákat felismerni és azokat egyénre szabottan, megfelelő feladatokkal javítani. A képzésen a hallgatók a sítechnikai tudás mellett megfelelő módszertani, csoportvezetési és idegenforgalmi ismereteket is szereznek.
A sikeres vizsga érdekében elengedhetetlen a sportági tematika ismerete és gyakorlása, annak készségszintű végrehajtása. A tapasztalat azt mutatja, hogy ehhez a 6 napos vizsgatábor nem feltétlenül elegendő (a régi technika leépítése, majd a helyes mozgás felépítése sok időt vesz igénybe). A rossz és/vagy régi technikát sokszor nehezebb kijavítani, mint a tanulót a kezdetektől helyesen megtanítani síelni.
Síoktató jelöltek az SMSZ síoktatóképző táborában
Táborokban videófelvétel készül a mozgás végrehajtásról, amelyet a hallgatók együtt elemeznek az esti foglalkozásokon. Így nemcsak szubjektív, hanem objektív képet is kaphatsz saját tudásodról.

Felkészítő tábor
A kiképző oktatók tudásuk legjavát adják a táborokban annak érdekében, hogy minél többen sikeres vizsgát zárjanak, de ehhez kellő előképzettség szükséges a jelentkezők részéről. Javasoljuk, hogy akár a tanfolyamra beiratkozás előtt, akár a tanfolyam alatt jelentkezzetek a Síoktatók Magyarországi Szövetsége által szervezett 3-4 napos felkészítő táborokra, ahol szakszerűen készítenek föl a gyakorlati vizsgatábor teljesítésére.

Sí segédoktató tanfolyam
A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 2020. szeptember 25-i kezdéssel 30 órás Sí segédoktató tanfolyamot indít. A tanfolyam alapfokú képzést nyújt leendő síoktatóknak abból a célból, hogy a sípályákon a szakképzett síoktató segítőjeként és felügyelete alatt a foglalkozások lebonyolításában aktívan és szakszerűen közreműködhessenek, ellesve és gyakorolva a síoktatók feladatait.
Sí segédoktató tanfolyam 2020. szeptember 25-től
A tanfolyamra jelentkezők megismerkedhetnek a síoktatás alapfogalmaival, módszereivel, tematikájával. A tanfolyam jó felkészítést nyújt az OKJ síoktatóképzés teljesítéséhez is.
Aki a tanfolyamot elvégzi, részvételi igazolást kap a Síoktatók Magyarországi Szövetségétől.
A tanfolyam magyarországi műanyag-, és havas pályán folyik, nem tartalmaz külföldi utazást.
Jelentkezési korhatár: 16 év
JELENTKEZÉS: 2020.09.20-ig az alábbi kérdőív kitöltésével: https://tinyurl.com/y2jgl6zu

További információk találhatók a Síoktatók Magyarországi Szövetségének honlapján: www.sioktatas.hu
és Facebook oldalain:
https://www.facebook.com/sioktatas/ https://www.facebook.com/hungarian.interski.demoteam/

SMSZ

A Síoktatók Magyarországi Szövetsége 1989-ben alakult a síoktatóképzés megszervezése és egységesítése, a vizsgázott síoktatók szakmai továbbképzése és egy szervezetbe tömörítése és érdekképviseletének ellátása céljából. Nemzetközi kapcsolatok ápolásával és sportdiplomáciai tevékenységgel igyekszik szolgálni a sí- és egyéb havas sportok oktatásának ügyét, és részt vesz olyan nemzetközi megmozdulásokon, ahol tagjai érdekeit képviseli (elhelyezkedési lehetőségeit és a hazai képzés európai versenyképességét erősíti). Az alpesi országokban piacvédelmi okokból korlátozásokat kívántak bevezetni a külföldi oktatókkal szemben, az SMSZ a magyar illetékes állami szerv támogatásával részt vett az e témában az Európai Bizottság előtt folyamatban lévő tárgyalásokon.

A magyar síoktató szakmát a nemzetközi szervezetekben a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) képviseli. Az SMSZ aktívan részt vesz az Interski International, az IVSI és az ISIA nemzetközi szervezetek munkájában, biztosítva ezzel a nemzetközi oktatói szervezetekkel és a tagországok oktatóinak szervezeteivel a szakmai és a sportbaráti kapcsolatok építését, fenntartását. A magyar síoktatás és síoktatóképzés mára olyan szintet ért el, amely kivívta a nemzetközi szakmai szervezetek elismerését.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »