Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Hogyan és mennyiért dolgozhat egy síoktató?

2019.10.08. | Szerző: Ozsváth Miklós
Sípályán síoktatóként vagy snowboard-oktatóként dolgozni valóban álommunka. Ahogy a hirdetések mondják: a szenvedélyed legyen a hivatásod, azt legyen a munkád, amit szeretsz csinálni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Tényleg klassz dolog, ha az embert azért fizetik, hogy a hegyekben töltse az idejét, síbérletet kap, szállása van, olyan díszletek között tölti a napjait, amiért mások komoly pénzeket fizetnek ki.

De ha mindez igaz is, akkor se felejtsük el: síoktatónak lenni hivatás, ez így munka. Sőt, ha lehet nyomatékosítani: Hivatás és Munka nagybetűvel, a tisztelet és az alázat jeleként. Méghozzá nagy felelősséggel járó munka, ahol emberek élményei, érzelmei, jövője és egészsége van a kezünkben.
A síoktató napjainak középpontjában nem annak kell állnia, hogy ő maga jól érezze magát, hanem hogy a vendégei megkapják azt a lehető legjobb szolgáltatást, amiért fizettek. Persze az is fontos, hogy a síoktató eközben és ettől boldog legyen, de nem ő van a középpontban.

Percről percre mérlegelni kell, hogy biztonságos-e az adott helyzet vagy feladat, ha kell, udvariasan - vagy esetleg észrevétlenül - határokat is kell húznia, jó hangulatot kell varázsolnia, fenntartani a motivációt, látni, hogy miben tud segíteni előre lépni, magabiztosabbá válni a tanítványának, elkerülni az egészségtelen mozdulatokat és elősegíteni az egészségeseket. Mosolyt csalni az arcokra, önbizalmat a szívekbe.

Hol tudunk síoktatóként dolgozni?

Itthon és külföldön sokféle lehetőségünk van ezt a hivatást gyakorolni. Érdemes tudni, hogy országonként eltérő ennek a gyakorlata, tehát mindig tájékozódni kell a célként tekintett ország viszonyairól. Általánosságban igaz, hogy ezen a pályán állandó munkaerőhiány van, tehát aki szeretne dolgozni és megbecsüli magát, talál munkahelyet. Országonként nagyon változóak a bérek, a környékünkön a kezdő fizetések nem túl magasak. Aki érdeklődik, az alábbi linken talál egy összefoglalót a jellemző fizetésekről.

Idővel a megbecsült síoktatók óraszáma és bére jelentősen emelkedhet, tehát érdemes jól dolgozni.
Ha valaki szorgalmas, akkor akár főállásként is meg lehet élni ebből a szakmából, de nagyon jól működhet mellékállásként vagy iskolai tanulmányok mellett fizetéskiegészítésként is.

Magyországon kézenfekvő, hogy egy műanyag sípályán helyezkedjünk el. A műanyagpályás síiskolák állandóan oktatókat keresnek, szinte válogatni lehet a helyek között. Azt fogadják szívesebben, aki lelkesen vállalja el az órákat, különösen a hétvégieket. Az órák nagy része inkább délután és hétvégén van, de szerencsére a mindennapos testnevelésnek köszönhetően egyre több hétköznapi óra is akad.
A tanítványok nagy része ovis és kisiskolás gyerek, de akadnak nagyobbak és felnőtt tanítványok is. Többnyire kezdő tematikát kell oktatni.
A síiskola szokásaitól függően osztja be a síoktatóit a havas táborokba, így nem esünk el a valódi sípályáktól sem.
Ugyanakkor a műanyag sípályák nem igazán szeretik, ha az oktatójuk túl sok egyéb (havas) munkát is vállal, mert ebben az időben helyettesíteni kell.

A hazai síterepek (elsősorban Eplény, Kékestető, Mátraszentistván, Visegrád) síiskolái is folyamatosan keresik a síoktatókat. Természetesen itt már meg kell oldani az ottani szállást vagy az utazást is, bár ez inkább csak szervezés kérdése.

Bérezést tekintve a hazai lehetőségek nagyjából egy kategóriába esnek. Az elszámolás többnyire óra alapon megy, többnyire más a magánórák és a csoportórák ára, és a síoktatói képzettség vagy tapasztalat is számíthat. Az átlag óránként 2-3000 Ft körül szokott mozogni, de mindig az adott helyen kell tájékozódni.

2018 óta új lehetőség a síszimulátor(ok), ahol 2019-től fognak igazán beindulni az oktatások. A hírek szerint a szimulátorra külön képesítést kell majd szerezni. Mivel ennek még a gyakorlata és a bérezése nem alakult ki, egyelőre nem tudunk konkrétumról beszámolni. A szimulátorok előnye és hátránya, hogy teremben működnek, tehát a szabad levegőt nélkülözni kell, de az esőt sem kell elviselni.

Vannak olyan síiskolák is itthon, amelyek csak alpesi síterepeken oktatnak. Ezek a síiskolák is szívesen látják a síoktatókat, akár úgy is, ha valaki egy-két hétre tudja vállalni a munkát.

Ausztriában síiskolákban tudunk elhelyezkedni. Ehhez jogilag és általában a gyakorlatban is megfelelő a magyar OKJ-s síoktatói képesítés. Ennek ellenére, néhol szeretik, ha valaki a kinti rendszerben is elkezd tanulni. Meglehetősen fontos a nyelvismeret, angol, német nyelv nagy előny, és szívesen látják az orosz nyelvtudást is.
A kezdő fizetés általában az osztrák minimálbér környékén van. Síiskolánként változik, de általában a szállást és a síbérletet a síiskola adja, és esetleg kedvezményes étkezésre is lehetőséget adhat.
Van lehetőség óradíj alapú megegyezésre is, de ilyenkor érdemes arra is figyelni, hogy garantál-e valamennyi órát a síiskola. Könnyen úgy járhatunk, hogy kapunk egy jól hangzó 20€ körüli óradíjat, majd napokig a vendégre várva ülünk, és egy fillért sem kerestünk.

A vendégek nagyon sokszor - főleg magánóra esetében - csak egy alkalomra fizetnek be. Ha meg vannak elégedve az oktatással és a síoktatóval, akkor viszont gyakran hosszabbítanák, és így az oktató bőven el lesz látva órákkal, és a síiskola is boldog lesz.

Olaszországban is be lehet kerülni egy-egy síiskolába, de ott főleg az olasz végzettséget látják szívesen. Hasonló a helyzet Franciaországban is. Közös bennük, hogy az ottani képesítést meglehetősen nehéz megszerezni és drága is. Nem véletlenül annyival magasabbak az órabérek is pl. Franciaországban.

Külföldön síiskolán kívül bonyolultabb dolgozni. Országonként és tartományonként változó a szabályozás, hivatalosan mindenhol előzetes engedélyhez kötött, és meghatározott időtartamra szól (általában 3-5 hét egy szezonban).
Eddig a magyar OKJ, mint EU-s állami végzettség sok helyen elegendő volt az önállóan végezhető munkára szóló engedély megszerzéséhez (az osztrák Landes síoktató végzettség ezzel szemben kizárólag síiskola keretein belüli munkára jogosított). 2019 júniustól hatályba lépett egy EU-s rendelet (2019/907), amely szerint itthon a síoktató**** lesz a külföldi munkavégzés alapja, így még nem tudni, hogyan fognak alakulni az engedélyek.

Európán kívül (Dél-Amerika, Japán, Ausztrália, Új-Zéland) általában az ISIA szervezetnek megfelelő végzettségeket elfogadják, bár arról nem tudunk, hogy magyar OKJ-val próbálkozott-e már valaki Európán kívül.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó cikkek:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »