Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Az Atomic D2-t teszteltük

2008.10.10. Tettamanti Gábor

Az Atomic egy hihetetlen technikai újítással jelent meg idén az ISPO-n. Az utóbbi 10 évben eddig sem szűkölködött a fejlesztésekben, gondoljunk csak a forradalmi Beta szerkezetre, ami folyamatosan fejlődött, Beta4, Beta4 race, Beta 5, stb. Forradalmi újdonság idén a D2.
A D2 a Doubledeck rövidítése, ami angolul a kétfedelű repülőgépet a jelenti. Az Atomic szerint ez az új technológia forradalmasítani fogja a sí építést, síelést, amit úgy neveznek, hogy 'alkalmazkodó' sízés. Hogy mihez alkalmazkodik a D2 síléc? A terephez a sítudáshoz, a terhelésekhez, amit a léccel közlünk, vagy egyszerűen csak a kedvünkhöz, hogy hogyan szeretnénk síelni.

A technológia lényege egy síléc, ami két külön fedélzetre, felszínre, lapra van bontva. Mindkét felszín külön feladatokat lát, de a cél azonos, a sízés még több élményt nyújtson.

Az alsó felszín 'adapter deck', ez van kapcsolatban a hóval, egy lágy 'flexű' felszín, léc ami alkalmazkodik a különböző hó és terepviszonyokhoz. A felső felszín a 'controll deck', van közvetlen kapcsolatban a síelővel. A síző által közölt energiát, terheléseket közvetíti az alsó felszín felé. Ez egy merevebb, keményebb felület, ami a tökéletes él tartást, és a lehető legprecízebb erőközlést biztosítja. A két felület között olyan kapcsolat van, ami engedi az elmozdulást, ugyanakkor, amikor a léc hajlik, vagy erőközlés éri a két felszín között változik a kapcsolat alkalmazkodva a körülményekhez. Ennek az új technológiának két változatát csinálták meg: D2 VARIO Flex, és D2 VARIO Cut.

D2 VARIO Flex : az első olyan síléc a sí építés történetében aminek a 'flex'-e alkalmazkodik a síelő kívánságaihoz. Nagyobb erőközlésnél, növekvő élszögnél keményedik sízés közben. A felszínek közti csatlakozás következménye miatt szabadon tud mozogni a két felszín, ugyanakkor ahogy hajlik, vagy terhelés éri a lécet egyre szorosabb a kapcsolat köztük, ami merevíti , keményebbé teszi a lécet. Mindez mit eredményez: nagyon könnyen kezelhető, irányítható sílécet, ami ha kell, terhelésre keményedik, agresszívebbé válik, nagyobb élszög hatására nő az éltartása. A két felszín közti csatlakozási anyagok segítenek még a síelés közben keletkezett rezgések elnyelésben is

D2 VARIO Cut : szinte hihetetlen, de egy olyan léc aminek változni tud a sugara, sielés közben. Ezt úgy érték el, hogy az alsó felszín a csőrnél és végén be van vágva. A két felszín közti kapcsolat úgy van kialakítva, hogy terhelésre, élszög növekedésnél, a felső felszín szétnyitja az alul lévő felszínt, ahogy szorosabb lesz köztük a kapcsolat, változtatja a síléc sugarát.

A két lécet lehetőségünk volt kipróbálni is. Kicsit kétkedve fogtuk kezünkbe a léceket, és ezt az a tény sem változtatta, hogy a kézben, hajlításra látványosan szétnyílik a D2 VARIO Cut léc csőrnél és saroknál. Felcsatolás, felvonó és elindultunk a pályán.

D2 Vflex : Első métereknél egy könnyen kezelhető, irányítható átlagos léc volt az érzés, jó minőségű havon kék-piros pályán. A sebesség növekedésével nem csökkent az él tartás, sőt egy kifejezetten stabíl léc érzetét keltette. Jeges, kemény terepen is stabil maradt, sőt agresszívvá vált, gondolom a nagyobb terhelés miatt. Közepes 15-16 méteres sugara miatt nem jön úgy vissza mint egy slalom léc, de kellő forgatás hatására, intenzívebb térdszögnél azért dinamikusan elindul.

D2 Vcut : hasonló érzések mint a Vflex-nél kis tempónál, óvatos sízésnél. Egy kevésbé jó tudású síző is nagyon élvezheti. Nagyobb tempónál talán labilisabb az éltartása, de lehet, hogy ez a változó sugárnak köszönhető, ill annak hogy nem sikerült ilyen rövid idő alatt kiismerni.. Ellenben hirtelen terhelésre, nagyobb erőkőzlésnél, vagy agresszívab élszögnél, hihetelenűl gyorsan reagál, és visszaugrik a léc, illetve nagyon segíti az élváltást. Lehet érezni a sugar rövidülését.

Összefoglalva: tényleg működik, és nagyon kellemes velük a sielés konszolidált tempónál, ill. Agresszív, kemény síelésnél is azt adja amit a sportos síző egy léctől vár.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ VIDEÓ
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.