Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Technológiai újdonságok a Head-nél

2009.10.13. Kazár Gábor

Technológiai újdonságok a Head-nél A HEAD lécek utóbbi években világszerte tapasztalt piaci előtörése számos forradalmi technológiai újdonságának köszönhető. Melyek is a legfontosabbak? Az alábbi információkat a HEAD magyarországi márkamenedzsere állította össze.
h i r d e t é s
Intelligence technológia
A síléc magja fölé keresztirányban olyan szálkötegeket építenek, amelyek elektromechanikus tulajdonságokkal rendelkeznek. (A megoldás fizikai alapja a Piezo jelenség, mely szerint az anyag deformáció hatására elektromos áramot termel, ugyanakkor az anyag elektromos áram hatására deformálódik is.) Ezek a szálkötegek a síléc keresztirányú és hosszirányú deformációjára reagálva elektromos áramot fejlesztenek, egy egyszerű áramkör pedig az így keletkezett áramot fordított polaritással visszavezeti ezekre a kötegekre, amelynek köszönhetően a kötegek a torzió irányával ellentétes irányba deformálódnak, ezáltal merevítik a lécet. Az Intelligence rendszer tehát automatikusan hozzáigazítja a léc tulajdonságait a pálya adottságaihoz (kemény vagy puha felszín) és a síelő által aktuális síelési stílusához.
A technológia növeli a síléc torziós szilárdságát és a sí élét mélyebben nyomja a hóba. Az Intelligence rendszer magasabb sebességeknél progresszívan stabilizálja a lécet. A síelő így kis energia ráfordítással is élvezheti tökéletes éltartású, nyugodtan futó, könnyen irányítható, nem elcsavarodó lécét – legyenek bármilyenek is a pályakondíciók. A síléc tulajdonságai mindenkori elvárásainkhoz alkalmazkodnak.
A Chip rendszer az Intelligence-től csak annyiban tér el, hogy itt az áramot kondenzátorokban tárolják és összegzetten vezetik vissza a szálkötegekre akkor, amikor a keresztirányú csavarodás elér egy bizonyos mértéket. Ezáltal a komolyabb csavaró erőt hatásosabban tudja ellensúlyozni a rendszer. A síelő egy még precízebben reagáló léc élményét tapasztalja.
A Liquidmetal maga az anyag, és az anyag előállításához használt technológia neve. Az előállított anyag egy speciális molekulastruktúrájú acél cirkóniummal, vagy titániummal ötvözve. Az anyag számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik egyszerre, rendkívül rugalmas, nagy szakítószilárdságú, ellenáll a korróziónak, nagyon könnyű, kemény és kopásálló. Minthogy egy folyékony molekula struktúra nem nyomható össze és törni sem tud, a Liquidmetal abszolút formatartó és semmilyen elfáradási jelenséget nem mutat. A Head léceibe a felső réteghez kerül beépítésre a liquidmetal fémlap, amely növeli a síléc rugalmasságát, keresztirányú torziós szilárdságát. A szokásos anyagból készült lécek meghajlítása során a molekulastruktúra összenyomódik és megsérülhet, miáltal a léc energiát használ fel, hosszútávon pedig csökken a léc formatartása. A Liquidmetal esetén viszont a folyékony molekulastruktúra következtében a nyomás hatására eltolódott molekulák automatikusan eredeti helyükre kerülnek vissza. Használat során a lécünk erőbehatás után azonnal visszaugrik eredeti formájára. Lécünk formatartása, rugalmassága hosszú-hosszú ideig megőrződik.
Aircoat technológia.
A HEAD levegővel töltötte fel a léc alapanyagát alkotó üveggyapot szálait. Vagyis az üvegszál üreges, melynek következtében ezek a lécek üvegszál része nem csak körülbelül 40 %-kal könnyebb, mint hagyományos társaiké de e lécek egyben extrém szilárdak és agilisak is. Az üreges anyag magasabb kompressziós szilárdsággal rendelkezik, mint a tömör anyag. A síelők az alacsonyabb súly és nagyobb szilárdság következtében egy rugalmasabb, gyorsabban reagáló, agilisabb léccel tudják a lécélre ható erőhatásokat fogadni, illetve a lécet irányítani.

A HEAD mérnökei az elmúlt évben sem tétlenkedtek. A közeljövőben a boltokba kerülő 2010-es modellben megjelenő újdonságok:
A Torque Turning technology (nyomaték fordulat technológia) azt jelenti, hogy a lécekbe keresztirányú fémötvözet merevítők kerülnek beépítésre.
Ez jelentősen megnöveli a síléc torziós merevségét, miközben a léc megtartja hosszirányú rugalmasságát. A síelő azt a hatást érzi, hogy puha, kényelmes léce is kiemelkedő torziós merevséggel rendelkezik, azaz nehéz, jeges pályán is biztonságos éltartással siklik.

Tailwings technológia alkalmazásakor a lécek végét a hasznos élen túl kikönnyítik, ezeken a részeken a héjat „kivágják”. A léc ezeken a részeken alig vastagabb mint a talp, lekerekített, antiagresszív formájú. Ennek hatására a síelő minden kanyart egyenletesen, simán, harmonikusan tud lezárni.

2010-es léc kínálat

A HEAD termékei kiemelkedő minőségének igazolásául szívesen hivatkozik kiemelkedő teljesítményt mutató, a fejlesztési döntésekbe is bevont Head csapat versenyzőire.
Bode Miller, kétszeres összetett világkupa győztes, idén a U.S. Ski Team tagjaként indul HEAD színekben a következő szezon Audi FIS világkupa versenyein. Lindsey Vonn, a világ legsikeresebb, kétszeres világkupa győztes női versenyzője, öt éves szerződés keretében kötelezte el magát a HEAD mellett. További világhírű versenyzők a HEAD csapatában Hermann („Herminator”) Maier – aki egy ismert símárkáról váltott HEAD-re - , Didier Cuche, Maria Riesch, Jon Olsson.

Versenylécek

A léc családok közül kiemelkednek a Race lécek. A Worldcup iSL a jól bevált, famagos szendvicsszerkezettel készülő slalom versenyléc maximális technológiai tartalommal. A WorldCup iSpeed a nagy sebességű, hosszú kanyarok barátainak klasszikus GS geometriával.

A kevésbé küzdős oversized race lécek az iSupershape Speed (GS), az iSupershape Magnum (cross) és a méltán népszerű SL geometriájú iSupershape:

Chip sorozat

A Supershape kategóriába sorolható, de exkluzív megjelenésük miatt is külön kategóriát képeznek a Chip lécek, melyekbe az Intelligence funkcionalitás beépített chip formában, magasabb hatásfokkal kerül beépítésre. A sorozat tagjai a Chip 78, 71 és 66, ahol a szám a csipő szélességre utal, igy az első freeride, a középső all mountain, míg az utolsó cross célokat szolgál. A felhasználási területet jelzi a farkialakítás is, a 78-as gömbölyű, a 71-es lekerekített, míg a 66-os tailwing. A far egyben az egyetlen megkülönböztető jegyük.

Icon TT sorozat

A vadonatúj Icon sorozat, melynek nevében a (TT a Torque Technology rövidítése) a kezelt terepen síelő all mountain (manapság egyre gyakrabban recreational-nak nevezett) síelők választása. Az Icon TT lécek a kezdőtől középhaladó szintig fedik le az igényeket (Icon TT20, 40, 60, 80). Intelligence és Torque technológia, valamint a minden modellen szereplő Railflex sínes platnirendszer jellemzi a műszaki színvonalat, a 80-as modellnél kiegészítve még a szendvics szerkezettel is.

Peak sorozat

A teljesen új Peak sorozatot a hegyek legyőzésére alkották meg – történjen az kijelölt pályán vagy azon kívül. Az öttagú léc család tagjainál – Peak 88, 82, 78, 76, 73 – a szám ismét csak a csípő szélességet jelöli. Az egyes modellek különböző arányú freeride használatra optimalizáltak.

Női vonal

A nők eltérő anatómiai adottságait figyelembevevő, női szemnek különösen tetszetős festésű speciális női lécek is jelentős műszaki fejlesztésen mentek keresztül (mint Torque Turning technológia), kiegészítve az Intelligence és a Liquidmetal képességeket. Minden hölgy megtalálhatja a sítudásának, ambíciójának, ízlésvilágának megfelelő lécet.(first one, fine one, cool one, every one, perfect one). A kínálatot a színben hozzáillő síbotok és sícipők egészítik ki.

Freeride

A freerider élő legenda Jon Olsson kibulizta, hogy a nevét viselő lécen barátnője fényképe legyen. (Azért kérdéses, hogy melyik férfi – vagy nő venne olyan top lécet, amin egy másik férfi barátnője van - :-) )

Junior

A fiataloknak, gyereknek is magas műszaki tartalmú (Liquidmetal), édesapa és édesanya lécének dizájnjában festett léceket kínál a HEAD. Igy teljes harmóniában síelhet együtt a család….

A cikk szerzője a HEAD magyaroszági márkamenedzsere
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.