Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Újdonságok a sífelszerelések piacán 2008/09 - 4. rész

A Rossignol és a Kneissl újdonságai

2008.12.01. Hernádi László

Újdonságok a sífelszerelések piacán 2008/09 - 4. rész Mostani fejezetünkben a legnagyobb önálló francia és a legkisebb osztrák gyártó idei kínálatát mutatjuk be. A Rossignol, amely a rendkívül sikeres világkupa szereplések után az utóbbi években nem sokat hallatott magáról, a tavaly bemutatott Mutix technológiát viszi tovább fő fejlesztési irányként.
A Mutix rendszer lényege, hogy a síléc felső részére olyan hosszabb és rövidebb karokat lehet szerelni, amelyek a síléc merevségét befolyásolják, ezekhez a lécekhez "Mutix toolkit" is jár, ebben találjuk a merevítő karokat és a szerelésükhöz szükséges szerszámokat. A csúcskategóriában a világkupa lécek különböző puhaságú változatait a Radical család fogja össze, itt a legkeményebb szlalomléc a Radical RS WorldCup IBox, ennek két puhább változata is kapható, az R9S WorldCup és az R8S WorldCup.
A lesikló szakág művelői számára a csúcsléc a Radical RX WorldCup a puhább változatok, pedig az R9X WorldCup és az R8X WorldCup.

Mindkét kategória csúcsmodellje rendelkezik "FIS Approved" minősítéssel. A puhább, könnyebben kezelhető változatok "Oversize" lécek, azaz azonos rádiusszal rendelkeznek, de nagyobb a talpfelületük, ezáltal könnyebb síelni velük változatos terepviszonyok között is.

Szintén a csúcskategória szereplői a már említett Mutix merevítőkkel felszerelt Radical lécek, ezek közül a csúcsmodell a Radical R11 Mutix a két puhább mikrocellás habmaggal készülő modell, pedig a Radical R10 L és a Radical R10 S.

Ambiciózus haladó sízők számára, pedig az X-Fight lécek nyújtanak választási lehetőséget, itt szlalom és lesikló rádiusszal, valamint pályán és pályán kívül is ideális "multi condition" lécek találhatóak.

Az Allround kategória a Rossignol kínálatában a Zenith léceket jelenti, itt kilenc különböző keménységű lécből lehet választani, a három legkeményebb típus Mutix merevítőkkel kapható. Kifejezetten kezdők számára készültek a könnyű, könnyen irányítható PMC 3000 és PMC 2000 lécek. A Rossignol cég annak idején úttörő szerepet vállalt a freeride lécek elterjesztésében, hiszen a Bandit lécek már nyolc éve legendának számítanak. Ha pályán kívüli csúszásról van szó, idén is öt különböző keménységű Bandit lécből választhatnak a márka kedvelői.

Azoknak, akik leginkább a sí-parkokban szeretnek időzni, az S léccsalád különleges fejlesztésű léceket tartogat, a jobb fordulékonyság biztosításához a lécek trapéz keresztmetszetűek és könnyített szerkezettel készülnek, a speciális oldalíveltség, pedig különböző rádiuszt biztosít mély hóban és kezelt pályán ugyanazon sebesség és dőlésszög mellett.

A gyártó a hölgyeknek is kedveskedik, mégpedig azzal, hogy a verseny kategóriás lécek kivételével az összes léccsalád típusai kaphatóak nők számára készített dizájnal is.

A Kneissl a két különböző rádiusszal rendelkező "Glide" technológiás síléceit idén már nem dobja piacra, mivel ez a fejlesztés nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amelyek leginkább az eladás emelkedését jelentették volna.

A gyártó most leginkább a korszerű szendvics felépítésű lécek fejlesztésére fekteti a hangsúlyt. Ezt stílusosan elnevezték "Sirius Project"-nek. A fejlesztés a szendvicstechnológiás léc építés során felhasznált legmodernebb anyagokat jelenti. A sílécet például olyan üvegszálas szövettel erősítik, amely négy különböző irányú szövéssel készül (0°,45°,90°,135°) ez azt jelenti, hogy keresztben, hosszában és két átlós irányban futó üvegszálas rostokból álló szövet kerül beépítésre, amelynek köszönhetően a léc a kereszt és hosszirányú csavarodásnak is rendkívül jól ellenáll.

A gyártó teljes modellpalettája az idei szezonban csupán 14 különböző léctípusból áll. Ez a szám kevésnek tűnhet a többi gyártó 30-40 különböző típust felsorakoztató kínálatával szemben, de mindenképpen irányadó a jövőre nézve.

Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag ennyi lécből is ki tudja választani bármely sítudású, stílusú síző a neki megfelelő lécet.

Az utóbbi években számos gyártó követett azonos trendet, miszerint a végletekig szelektálni és bővíteni kell a kínálatot, amely oda vezetett, hogy a modellpaletták gyakorlatilag áttekinthetetlenné váltak, megnehezítve ezzel az ideális választást.

A Kneissl, mint az egyik legnagyobb múltra visszatekintő gyártó a sílécek dizájnja terén is merész lépést tett, az idei modellpaletta elnevezése azonos, külső megjelenése, pedig megtévesztésig hasonlít a nyolcvanas évek legendás Kneissl léceihez, amelyek minden csicsás díszítéstől mentes letisztult, minimalista dizájnnal készültek.

A versenylécek a FIS előírásoknak megfelelő paraméterekkel rendelkeznek, a White Star SL a szlalom, a White Star GS pedig a lesikló versenyléc, ezek Junior változatban is kaphatóak. A sportos sízők számára a Red Star SC szlalom és Red Star RC lesiklólécek készültek.

Az "Allround" kategóriában három különböző keménységű lécet találunk, ezek a Blue Star SM, a Blue Star XC és a Blue Star lécek.

A cég freeride léce a Rock Star és a Free Star, túraléc a Tour Star, a freestyle kedvelőinek, pedig a Fly Star lécet kínálja a gyártó.

Érdemes még megemlíteni, hogy a cég a síléceit reklámhordozóként is árulja a „customized” program keretében, megszabott felárért bármilyen egyedi, vagy céges arculatú lécet elkészítenek, itt lehet megtekinteni az eddigi megrendeléseket: www.kneissl.com/customized/beispiele/

A következő részben a Fischer és a Nordica idei újdonságait vesszük szemügyre.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.