Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hi-tech újdonságok a síiparban

2004. december Ludmann László

Az idei újdonságok már megkezdett trendeket követnek, gyakran formabontó megoldásokkal: a léceknél az all-mountain a sláger, a sícipőknél pedig kényelmes, de precízen használható modelleket találunk.

Atomic Metron
Hogy minden terepen és hófajtán megállja a helyét, az Atomic Metron léce széles és rövid, a szlalomlécekhez hasonló oldalívvel. Együtt ez egy olyan all-round modellt ad, amely jól úszik a pályán kívüli havon, és könnyen irányítható a ratrakolt lejtőkön. Hogy ilyen arányok mellett se csavarodjon a léc, és kövesse az ívet, a Beta5 rendszer segít. A lécben fellépő energiákat szállító csatornákat itt félbevágták és rugalmasan kapcsolták a kötés alapjához.

Fischer X-Sport RX
Ha a hi-tech kerül szóba, a Fischernek is van mit az asztalra tennie. A léceknél szintén az all-round jegyében a gyár az X-Sport RX modelleket kínálja a rutinosabb sízőknek gyors carvinghoz és a kényelmes csúszásokhoz egyaránt, bennük a stabilitást adó FTi (Frequency Tuning inside ) rendszerrel. A csúcsmodell az RX 9-es, a belépőmodell az RX 2-es.

Salomon Scrambler
Könnyed all-round carvingsí, a freeride lécekhez hasonlóan minden terepen, bármilyen hóban könnyedén síelhetô. A klasszikus carving formához hasonlóan elöl és hátul széles, így egy mindenki számára kényelmes, 11-15 méter sugarú körön fordul, ami lendületes tempóval is jó ívtartást eredményez kemény talajon. A léc közepe viszont viszonylag széles (73-76 mm), ezért rendkívül kellemesen síelhető puha ratrakolt pályán, friss hóban, szűz hóban, összetúrt, lesíelt vagy olvadt hóban, egyszóval minden előforduló puha hóban is. A Scrambler sí hátulja lekerekített és kissé fel van hajlítva, így a kanyar végén nem kapar le és nem "vezeti el" azokat sem, akik még csak barátkoznak a carving alapjaival.

Salomon Spacefame
Az alpesi versenysportban (elsősorban a szlalomban) a versenyzôk egyre dinamikusabb és precízebb mozgása egy új sícipő kifejlesztését igényelte. Az új technológia révén a sícipő külső héjának kialakítása aszimmetrikussá vált oly módon, hogy a cipő külső oldalát méhkaptárszerű elrendezésben hatszögletű lyukakkal lágyították meg. A sícipő puhább külső része nagyobb mozgásteret enged a lábfejnek, így a síléc a cipőn keresztül még precízebben irányítható az új versenytechnikának megfelelően. Az új Spaceframe héjszerkezetet a Salomon versenyzői tesztelték, tovább tökéletesítve a "két lábon síelés" carving technikáját.

Fischer Soma Tec
A láb természetes anatómiájára épülő Soma Tec sícipők tavaly jelentek meg a piacon. A fejlesztés elsődleges szempontja a kényelem volt. Ennek érdekében az új modellek a cipőn belül a lábfejek természetes, V formájú tartását követik, és nem kényszerítik azokat a lécek diktálta párhuzamos irányba. A tapasztalatok szerint az új koncepció segíti az erő hatásosabb átvitelét is a lécekre. Az új szezonra mindkét paraméteren - a kényelmen és a teljesítményen is - csiszoltak a tervezők.

Atomic - EBM
A 70-es évek kötésfékei óta nem sok, a kötéseket érintő biztonságtechnikai fejlesztésről hallhattunk. Az Atomic EBM (Electronic Binding Management) rendszere az autók fedélzeti számítógépéhez hasonlít, amely figyelmeztet a következő szervizre, a kiürült tankra vagy éppen a kerekek alacsony nyomására. Az EBM rendszer lelke az első és hátsó kötésekben elhelyezetett érzékelő, amelyek információkat gyűjtenek a kötések állapotáról, majd az adatokat egy mikroprocesszorhoz továbbítják értékelésre. Minderről a síző az első kötés LCD-kijelzőjén megjelenő utasítások útján szerez tudomást, megtudva, hogy vajon minden rendben van-e a kötéssel? Az újdonság a cég Neox modelljeibe kerül beépítésre. Tervezői szerint az újdonság tíz éven belül minden kötésben megtalálható lesz majd, csakúgy, mint ahogyan az autóiparban is elterjedt a légzsákok alkalmazása.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.