Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Magyar síedző az Andokban

Kovács Barna a chilei válogatott vezetőedzője

2002. november

Chile a nemzetközi sísport térképére 1966-ban került fel, amikor Portillóban alpesi sívilágbajnokságot rendeztek. Az eseményt követően a korábban kevésbé látogatott ország felkapott úti céllá vált, nem utolsósorban az északi félteke országainak síversenyzői számára. A legtöbben júliusban, augusztusban és szeptemberben érkeznek, amikor Európában még nyár van. A norvég, olasz, francia és japán profik között rendszeresen felbukkan egy magyar edző is, Kovács Barna.

Kovács Barna

Az örökifjú tréner 1972 óta dolgozik síedzőként, edzette az ausztrál női válogatottat és dolgozott a holland síszövetséggel. Közben a magyar válogatott tagjaival is foglalkozott, azzal az elhatározással, hogy számukra nemzetközi körülményeket biztosítson. Így jutott el 12 évvel ezelőtt néhány magyar versenyzővel Chilébe és Argentínába, oda, ahol a sívilág elitje készül fel a szezonra. 1996-ban a dél-chilei Andino Osorno síklub meghívására tért vissza, 1999-től pedig két évig a chilei válogatott vezetőedzőjeként dolgozhatott, a nyarakat Chilében, a teleket Ausztriában töltve. A magyar tréner szerint az egzotikus helyszínekre vezető megbízásait munkabírásának köszönheti. A kis csapatoknál nem ritka ugyanis, hogy az edző több ember munkáját végzi. Ha kell, ő a sofőr, a masszőr, de ő maga jelöli ki a pályát, méri az időt, készít videofelvételeket és persze vezeti az edzéseket.

Kovács Barna oktat

Kovács Barna a chilei sípályákat még amerikai léptékkel is óriási kiterjedésűeknek találta, amelyeket a kiváló hóviszonyok és a modern felszerelések mellett a versenyzők azért is kedvelnek, mert a dél-amerikai versenyeken könnyebb kvalifikációt szerezni az olimpiákra. Őket a gyakorláshoz hosszú, lankás tájak várják, ahol a vastag hótakaró az óceán közelsége miatt nedves. Ha ezt még a ratrakok le is járják, kompakt, és ezért ideális lesz az edzésre.

Kovács Barna elmondása szerint páratlan élményeket szerzett Chilében, ezért ha teheti, újra és újra ellátogat az Andokba. Az elmúlt nyáron három hónapig gyerekeket oktatott, és most már az üzlet is a dél-amerikai országhoz köti. Befektetett ugyanis egy síkölcsönzőbe, lesz tehát miért ismét kiutaznia a déli félteke legnagyobb síterepére.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.