Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Tippek sílécvásárlóknak

A méret, a sidecut és a rádiusz összefüggései

2006. december

A carvingsílécek megjelenése óta a gyártók a folyamatosan bővülő igényeknek próbálnak megfelelni, ezért egyre több síléc-kategóriával találkozhatunk a piacon, ami megnehezíti a választást.

Az utóbbi években jellemzően egyre rövidebb és szélesebb piskótájú lécek váltak divatossá, azonban érdemes megismerni az egyes kategóriákat, hogy az igényeinkhez leginkább illő sít választhassuk.

A sílécvásárlás első lépése, hogy eldöntsük, mely síkategória a legszimpatikusabb számunkra, azaz milyen karakterű lécet szeretnénk. A sílécek egyre jobban differenciálódnak, az egyes sícsaládok meghatározó jellemzőkkel bírnak és eltérő menettulajdonságúak.

A nagymértékű differenciálódás velejárója, hogy a síléc választásakor sajnos kompromisszumokat kell kötni: nem létezik ugyanis olyan síléc, mely minden pálya- és hótípuson tökéletesen működik. Az egyes kategóriák a rájuk szabott célnak kitűnően megfelelnek, azonban egy másik stílusra, ívre, sebességre vagy hóviszonyra kevésbé alkalmasak.

Sidecut

Az egyes kategóriák egyik fő megkülönböztető jellemzője a sidecut, vagyis a sí oldalívét meghatározó három szám, mely a síléc első, középső, valamint hátsó szélességét jelöli mm-ben.

Ez talán a legfontosabb paraméter, hiszen ez adja meg a síléc alapvető jellemzőit és meghatározó menettulajdonságát.

A síléctípus kiválasztásakor gyakorlatilag a sidecutot is meghatározzuk, hiszen a kategória egyes lécei nagyjából hasonló sidecuttal rendelkeznek.

Természetesen sok egyéb tényező is nagy jelentőséggel bír (szerkezet, felépítés, keménység, anyagok, talp, a platni típusa stb.), de alapvető iránymutatóként elmondható, hogy az alaptípustól felfelé haladva egyre jobb felépítésű, keményebb léceket találunk, melyek azonban mind hordozzák a kategória jellemző ismérveit (sidecut).

Hosszúság

Miután megtaláltuk a megfelelő típust, a második lépés, hogy kiválasszuk a méretet.

Manapság már nehéz általánosítani, hogy egy adott sítudáshoz, testsúlyhoz milyen méretre van szükség, hiszen az egyes kategóriák eltérő tulajdonságú lécei és a síelő egyéni preferenciái együttesen határozzák ezt meg.

Itt érdemes kitérni a méret, a sidecut és a sugár összefüggéseire, ugyanis sokan a síléc rádiuszának megadását tekintik alapvetőnek vásárláskor, holott a sugár önmagában még semmit sem árul el a sí fontos tulajdonságairól.

Természetesen a három paraméter összefügg, ezért inkább az egymásból következő adatok sorrendiségére érdemes odafigyelni. Inkább a sidecut és a méret kiválasztásából adódik a rádiusz, mint fordítva.

Méret és rádiusz

Egy léc sugara adódhat a sidecutok és méretek számtalan kombinációjából, melynek függvényében a sí menettulajdonságai teljesen eltérőek lehetnek. Akár ugyanazon méretben is nagy különbség lehet két (más-más sidecuttal rendelkező) sí esetében, holott a rádiuszuk azonos: Pl 170 cm-es méretben a Crossmax V10 síléc azonos sugarú (R: 14,5 m ) az X Wing 10-es léccel. (Crossmax: 117x68x100 mm; X-Wing: 124x75x107 mm)

Míg az első egy alapvetően pályasízésre alkalmas síkrosszlécet takar, a másik egy allmountain kategóriájú sí, teljesen eltérő tulajdonságokkal.

A fentiek szerint érdemes tehát a sidecut ismeretében kiválasztani a méretet, mely alapján megkapjuk a hozzá tartozó rádiuszt, esetleg fordítva: kiválaszthatjuk a kívánt rádiusz eléréshez tartozó magasságot is. A lényeg, hogy soha ne döntsünk pusztán egy adat ismeretében, hanem mindig azok összességét értelmezve mérlegeljünk!

Alapelvek a síléc vásárlásakor

  • Míg kezdőknél érvényes az a szabály, hogy rövidebb sílécet kell választani, haladók és profi síelők szinte bármilyen méretet kedvezőnek találhatnak attól függően, hogy milyen sebességre, ívre és hótípusra szeretnék használni lécüket.
  • Széles piskótájú, íves sílécből rövidebb méretet érdemes választani, mert ezt a formát a rövid, gyors kanyarokra találták ki, így nem működik olyan jól hosszú méretnél.
  • Ez fordítva is igaz: egy szolidabb profilú, keskenyebb léc inkább nagyobb ívre és sebességre lett tervezve, ezért ebből hosszabbat érdemes venni.
  • A nagyobb sebességhez mindig hosszabb méret is kell, hogy stabil maradjon a sí, hiszen egy rövid léc beszitálhat, elugrálhat az ívről vagy hamarabb belekap a kanyarba, amennyiben még az eleje is viszonylag széles.
  • Fordítva: egy hosszú léccel nehéz rövid ívet húzni, hiszen méreténél fogva sokkal nagyobb erővel kellene megnyomni, hogy egy kisebb sugarú íven forduljon.
  • Az előbbiek értelmében a szélesebb sidecut általában rövidebb mérettel és kisebb rádiusszal párosul, míg a keskenyebb profilú sílécek nagyobb sebességre, hosszabb ívre lettek tervezve, így magasabb méretet is érdemes választani.
  • Kezdőknek ajánlott olyan léc mellett dönteni, melynek a hátulja nem túl széles, mert így a kanyar végén nem vezeti el azokat, akik még csak barátkoznak a carving alapjaival és inkább "lapján sodoratják" a lécet.
  • A középen keskeny sílécek kemény talajon, jeges pályán működnek jól, és gyorsabb élváltást tesznek lehetővé, ezért a klasszikus pálya-síket így tervezték meg.
  • A középen szélesebb sílécek stabilabbak és változatosabb terepre használhatók, hiszen azonos első és hátsó sidecutméretek mellett is nagyobb a talpfelületük, így a pályasízés mellett jobban alkalmasak a kezeletlen pályára, összetúrt hóra, vizes, latyakos talajra is. A középen kifejezetten széles lécek pedig pályán kívül, szűzhóra, freeride-ra használhatók legjobban.
  • A síléc csőrszélessége segíti a belépést a kanyarba, míg hátsó szélessége a kanyar végét befolyásolja. A széles farú léc radikális, rövid íven kirobban a kanyarból, azonban a kezdőket elvezetheti, mert nehezebb a lécet sodratni (farolni, csóválni). A keskenyebb hátsó rész engedékenyebb a kanyar befejezésénél, könnyebben csúsztatható oldalirányban.
  • Azonos piskótájú (azonos sidecutadattal rendelkező) lécek különböző méretben más-más sugárral rendelkeznek. A megadott rádiuszértékek csak hozzávetőleges adatok az összehasonlítás céljából, hiszen a gyakorlatban ugyanazt a sít más-más íven lehet futtatni (bizonyos határokon belül) sebességtől, súlytól, technikától és erőtől függően.
  • Míg egy kemény, hosszú sí meghajlításához nagy erőre és sebességre van szükség, egy puha sí engedékenyebb, toleránsabb, könnyebben használható, de nagy sebességnél, kemény talajon csavarodik, beszitál, elmászik, nem tartja az ívet.
KOMMENTEK
Viktor Botos | 2017.11.24. 14:47
Jo a leirás de szerintem már meg kéne változtatni mert már sokkal modernebb lécek vannak.
WAndrea | 2017.11.25. 09:42
Ez itt egy 2006-os cikk itt a Símánia Magazin archívumában. Meghagytuk eredeti formájában.
Frissebb cikket itt találsz a témáról:
http://sielok.hu/rovat/silec/cikk/l...ec-vasarlasakor-mire-kell...

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.