Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Mayrhofen - Zillertal

2004. október Ludmann László

Tirolba a nagyobb távolságok miatt ritkábban jutunk el, ezért is örültünk, amikor a Ziller folyó völgyébe, egész pontosan Zillertal központjába, Mayrhofenbe kaptunk meghívást.

Mayrhofeni sítúránk utolsó estéjén az osztrák népi konyha korábbi napokról már ismerős, korántsem könnyű ételeit egy 20 éve működő étteremben tálalták elénk. Ne gondoljanak azonban modern vacsorázóhelyre, a parasztház ugyanis, amelyet vendéglátásra átalakítottak, 400 éves. A Wirtshaus Griena - ahogyan a zillertali régió központjában épült házat nevezik - a mosdót leszámítva igazi középkori hangulatú építmény. Legélénkebb meglepetésünket mégsem az ódon belső, hanem az itt felszolgáló magyar pincér okozta, amikor a fáradtan lehuppant társaságunkat ízes palócsággal üdvözölte. Új ismerősünk a határtól bő 700 kilométerre találta meg a megélhetést, mint elmondta, azért ilyen messze, mert errefelé már kevés magyar vállal munkát.

A statisztikák szerint síző honfitársaink közül is jóval kevesebben autóznak el a nagyobb távolságra kiépült, valamivel drágább síközpontokba. A magyarokat csak valahol a lengyelek mögött jegyzik, akik 2%-os arányban képviselik hazájukat a lejtőkön. Ha tehát valaki magyar szót csak a vele együtt utazóktól szeretne hallani, már talált egy okot, hogy Zillertalba utazzon. Ha ez önmagában kevés vonzerőt jelentene, talán az meggyőző lehet, hogy az angolok számára (akik a német és holland vendégek után a legtöbben jönnek ide - repülővel - síelni régi favorit a hely. A szigetország egy neves síútikönyve 2002-ben különdíjjal is jutalmazta a központot.

Mayrhofen azóta is minden évben igyekszik rászolgálni a nemzetközi elismerésre. Folyamatosan modernizálják a pályákat - tavaly például három vonalon cserélték a régi kétüléses felvonókat modern, 6 és 8 személyes síliftekre. A legnagyobb jelentőségű lépés három évvel ezelőtt történt, amikor a mayrhofeni (penkeni és horbergi) központokat összekapcsolták Finkenberg, Eggalm és Rastkogel sícentrumaival, létrehozva ezzel a Ski-Zillertal3000 régiót. Ha valakit foglalkoztatna a kérdés, hogy miért is a 3000-es számmal jelölik a területet, a helyiek válasza: csak. A számoknál maradva, Ski-Zillertal3000 határain belül 146 kilométer hosszúságú pályát és 46 felvonót találunk. A pályák többsége (86 km) a haladóknak készült, 40 kilométer a kék pályák hossza, és összesen 20 kilométeren jelöltek ki fekete pályákat a legbátrabbaknak. A pályarendszer így közepesen nagynak mondható, melyen belül Mayrhofenből kiindulva a legnagyobb (és legközelebbi) síterületek Penkenben és Horbergben épültek ki. A pályák szélesek, van hely brillírozni, vagy éppen bénázni, a jelölések egyértelműek, az útvonalak változatosak - készült is néhány pályatérkép külön a kezdőknek, a haladóknak, vagy éppen azoknak, akik a legnagyobb szintkülönbségeket szeretnék leküzdeni.

A kihívást keresőknek Penken és Horberg északi oldalát ajánljuk, itt található például a Harakiri pálya, amely - úgy 300 méteres hosszával - az ország legnagyobb (78%-os) meredekségű ratrakolt lejtője. A letörést táblák jelzik előre, érdemes észnél lenni, a pálya elnevezése találó is lehet!

A helybeliek nem kevésbé büszkék a snowboardosoknak épített Burton Parkra, amelynek egyediségét saját felvonója adja. Az egyik legjobb osztrák freestyler, a helyi Tom Eberharter is gyakran feltűnik itt, persze nem a funpark kezdő deszkásokra szabott korlátain és félcsövein.

Penkent a falu központjából induló, kabinos Penkenbahnon közelíthetjük meg. A szomszédos Horbergre az egyszerű képletet követve a Horbergbahnnal juthatunk, ez egyébként kevésbé zsúfolt, mint az előbbi lift. A két terület határán indul a 150er Tux nevet viselő kabinos felvonó, amely Ski-Zillertal3000-síelők számára elérhető egyik legmagasabb pontjára, a 2420 méteres Wangelspitzre szállítja utasait. A csúcsról a Ziller folyó völgyeinek látványa csodálható meg, majd a 3,5 kilométeres panorámapályán lehet lecsúszni a völgy felé. Innen Rastkogel pályáira is átkalandozhatunk, ahonnan aztán Eggalm lehet a következő célpont, amely Hintertux, és a világ egyik legnépszerűbb gleccsersíterepe felé jelent kapcsolatot. Ha valaki sítúrája programjából nem szeretné kihagyni a Hintertux-gleccsert, akkor a Zillertaler Superskipass ide is érvényes változatát kell megvásárolnia.

A nap végén a szállásunk felé tartva fontos tudnunk, hogy Mayrhofenbe nem juthatunk vissza léceinken vagy deszkánkon csúszva. Vagy a Penkenbahnra szállunk, vagy pedig a jelölt, de nem ratrakolt pályát választjuk Finkenberg vagy Hippach felé, és síbusszal utazunk szálláshelyünkig.

Kezdőknek és családosoknak: Ahorn
Mayrhofen szomszédságából, Brandbergből érhetjük el Ahorn pályáit, amelyek elsősorban kezdőknek és bizonytalanabb haladóknak ajánlhatóak. Ha valaki belejött a csúszásba, itt kipróbálhatja Zillertal leghosszabb kiépített pályáját is.

Síelés után
Mayrhofen híres élénk síelés utáni programjairól, éjszakai életéről. A pályákon 28 hüttébe térhetnek be az éhes-szomjas sportemberek, de velük futhatunk össze este, a falu központjában megnyílt zenés bárokban, pubokban is. A Penkenbahnnal szemben üzemel a helyiek sívilágkupa-csillagának, Ulli Spiessnek Happy End nevű ivója. Kezdjük sejteni, mi befolyásolhatta még a Mayrhofent kitüntető angol síszakértőket: van itt Scotland Yard Pub, Ice Bar és Speak Easy Bar is!

Túrasí-világrekord
Günter Burgsteiner még márciusban indult el Mayrhofenből, az Ahornbahn alsó állomásától, hogy hatalmas erőfeszítéssel és még nagyobb akaraterővel megdöntse a sítúrázás 24 órás világrekordját. A csúcsdöntés útvonalául az 5,5 km hosszú, 1300 méter szintemelkedésű, helyenként 40%-os lejtésű pályát választotta. Célja ennek leküzdése volt - egymás után tizenkétszer. A síedző sikerrel járt. Egy nap leforgása alatt tizennégy alkalommal ért fel a pálya tetejére túralécein, 17 011 méteres szintkülönbséget megtéve.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.