Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sípark - Mátraszentistván

2004. december Ludmann László

A Mátraházán és Galyatetőn keresztül vezető út Mátraszentistvánban ér véget. Innen út tovább nem megy, a 700 méteren fekvő település "zsákfalu".

A falunevekben szentek gyülekeznek itt, a Felső-Mátrának nevezett tájon: Szent Lászlóról és Szent Imréről kapták nevüket a szomszédos falvak, amelyek Mátraszentistvánnal együtt az ország legmagasabban fekvő települései. A gerincről akár a Tátráig is ellátni, de közelebbre tekintve is megkapó a táj szépsége. Romantikus környezetben, a hegyek között elrejtve, a Három falu temploma alatti területen épül az új magyar síközpont.

Az első síelők a 60-as években bukkantak fel a három falu határában. A tél elmúltával kaszálónak használt területre 1974-ben épült az első - és sokáig az egyetlen - sífelvonó. A tányéros Tatra Pomát az akkor még Gagarin nevét viselő hőerőmű telepítette dolgozói számára. A rendszerváltást követően hosszabb-rövidebb időre egymás után többen is üzemeltették a két sípályát, 2002-ig hosszú távú tervek nélkül.

Ekkor lett a terület bérlője a hajdúszoboszlói agrárelektronikai cég, a Digitroll Kft. Amennyire távolinak tűnik elsőre a cég székhelye és tevékenysége a mátrai sízéstől, annál közelebbi a tulajdonos és családjának kapcsolata Mátraszentistvánnal. Kőrösi Imre és felesége hosszú évek óta járnak ide síelni és a nagyszülők pályaszéli házába pihenni. A sízés szeretete a gyerekekre is átragadt, akik itt tanultak meg síelni. A család az ausztriai kirándulások alkalmával tapasztalta, hogy kitartással és összefogással kis településeknek is milyen sikereket hozhat a síturizmus. Úgy gondolták, ha saját kezükbe veszik a terület sorsát, nem csak az enyészettől menthetik meg a sípályákat, hanem bővíthetik is azokat.

A munkálatok 2002 őszén új területek megnyitásával kezdődtek. Megtisztították a Három falu temploma alatti Szepán rétet a bozóttól, a kövektől, és befüvesítették a lankás hegyoldalt. 2003 telén itt nyílt meg a már korábban is működő 1-es és 2-es fekete pályák mellé a közepes és könnyű 3-as és 4-es pálya. Az idei év tavaszán folytatódott a sípark modernizálása.

Az osztrák Wintertechnik cég tervezésében és gyártásában megkezdődött a hóágyúrendszer kiépítése. A hegygerincen elkészült a 8000 m3-es víztározó tó, amely 1,8 km hosszúságú csőrendszeren és 22 hidránson, azaz csatlakozási ponton keresztül látja el a 3 darab nagy teljesítményű hóágyút. A Lenko márkájú svéd masinákat a sípark ratrakja szállítja a csatlakozási pontokra, hogy onnan - a 2-es pálya kivételével - behavazzák a területet. A tervek szerint decemberben és januárban kerülne így 30-30 cm hóréteg a lejtőkre.

A technikai fejlesztéseknél maradva, a szezonra elkészült a központ jegykiadó rendszere, amely az Alsó-Ausztriában használatos szoftverrel működik, így lehetőség van arra, hogy a sízők és a snowboardosok az itt megvásárolt síbérleteket Ausztriában is használhassák, illetve a szomszédoknál megváltott bérletek fel nem használt pontjai itt beválthatóak lehessenek.

Szintén megépítették az 1-es és a 3-as pályákhoz tartozó rajthelyet, és az időmérést lehetővé tevő elektronikai hálózatot, így hamarosan már ifi- és gyerekversenyeket is tarthatnak a síparkban.

Idén ősszel láttak hozzá a felső - a tó és a templom közötti - parkoló kiépítéséhez. Itt 150, az alsó parkolóban 60-70 autó férhet el, de a jövőben a nagyobb parkolót tovább bővítik majd. Ottjártunkkor éppen a Szepán réti büfé teraszának és mosdóinak építése folyt.

Idei újdonság az új, csákányos felvonó. A Doppelmayr cég síliftje óránként 1200 sízőt képes feljuttatni a hegytetőre, ahonnan részben kivilágított, változatos, két híd alatt is átvezető útvonalon lehet a völgybe lecsúszni. Az egyik hídon az új csákányos, a másikon a régi, a Kőrösi család által épített - csak a környékbeli iskolák és sportegyesületek számára működő - húzó lift vezet. A távolabbi tervekben a réten kialakítandó oktató-, illetve bébipálya szerepel, a hozzájuk tartozó újabb felvonókkal, de az elképzelések szerint kivilágított, hóágyúzott szánkópálya is létesül majd itt.

A család azzal az elhatározással vette át a terület kezelését, hogy kicsiben az Ausztriában megszokott színvonalat fogják nyújtani a Mátraszentistvánban síelők számára. A családnak a beruházáshoz sok sikert, a hétvégékre vagy akár csak egy-egy délutánra kilátogató sízőknek pedig kellemes időtöltést kívánunk!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.