Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboard hírek, események

2008. február

Hetedszer is Snowpark Tour

Az idén hetedik alkalommal indult útjára a Snowpark Tour, amelyen Ausztria, Svájc és Németország legjobb snowparkjaiban mutathatják be észveszejtő trükkjeiket a snowboardosok és a freestyle síelők. A január 12-én elrajtolt versenyzők a tíz állomásból álló sorozat során deszkát és léceket csatolnak többek között St. Moritzban, Saas-Fee-ben, Obertsdorfban és Garmisch-Partenkirchenben, valamint Flachauban és Kaprunban. Utóbbi helyszínen rendezik meg március 15-én és 16-án a sorozat fináléját. A Snowpark Tourt a szervezők elsősorban fiatal amatőr ridereknek szánják, akik ingyenesen vehetnek részt a versenyeken. Sőt, a lelkes amatőröket hivatásos edzők segítik majd az adott helyszíneken, így minden bizonnyal rengeteg újdonsággal, érdekességgel szolgál majd mindenki számára a Snowpark Tour.

Részben visszatér Innsbruckba az Air&Style

Február 2-án a legendás innsbrucki Bergisel Stadionban rendezik meg az idei Billabong Air&Style Quarterpipe-versenyt. Mióta az Air&Style elköltözött Innsbruckból (2004 óta Münchenben tartják a viadalt), a látványos negyedívverseny már nem szerepel az esemény programján. Most ezt a hiányt hivatott pótolni a Bergisel Stadionban megrendezésre kerülő esemény. A helyszínre 24 világhírű snowboardos érkezik, akik 50 ezer euró összdíjazásért versengenek: a Billabong profijai mellett olyan élő snowboardlegendák, mint a norvég Terje Haakonsen is ringbe szállnak. A több mint 12 méter magas negyedív építéséhez összesen 120 tonna acélt és 4000 köbméter havat használnak fel. A gyorsítón – amely egy síugrósánc érkezőlejtője - a 100 km/órás sebesség is elérhető lesz, így minden adott, hogy akár 8-10 méter magas ugrásokat is végre tudjanak hajtani a versenyzők. A Quarterpipe-verseny a TTR (Ticket to Ride)-sorozat 5 csillagos versenye. A meghívott versenyzők: Antti Autti (FIN), Risto Mattila (FIN), Scotty Lago (USA), Terje Haakonsen (NOR), Stefan Gimpl (AUT), Iouri Podladtchikov (RUS) és Mason Aguirre (USA).

Vonzó a vad kelet

Egyre több snowboardost vonz a vad kelet, így mind több portálon lehet ajánlókat olvasni különböző exszovjet síparadicsomokról, helyszínekről. A nagy versenyszervezők és a gyártók is felismerték a kelet varázsát, a TTR (Ticket to Ride) például 3 csillagosra minősítette a magnitogorszki sírégióban február 8-án immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő háromnapos BVG-extrémfesztivált. A pénzdíj több mint 20 ezer dollár, a riderek kiválóan előkészített snowparkban slopestyle-ozhatnak, és a hírek szerint az afterparty sem semmi az oroszoknál…

Liptay térdszalagszakadása

Térdszalagszakadást szenvedett Liptay Dávid, a hazai snowboardélet egyik kiemelkedő alakja. Az idén a European Burton-tagságra pályázó, mindössze egy FIS Világkupa-versenyen, a szófiai Big Airen (37. hely) induló magyar deszkás egy, a magyar snowboardéletről szóló dokumentumfilm forgatása közben szenvedett balesetet. „Több társammal elhatároztuk, hogy filmet készítünk a hazai snowboardos életről, a lehetőségekről, az itthoni arcokról, egyéniségekről. Dokumentumfilmünkkel az idén decemberben szeretnénk kijönni, és bár rám hamarosan műtét vár, továbbra is tevékenyen szeretnék részt venni a forgatásban” – mondta Liptay, aki a márciusi muraui országos bajnokságot is kénytelen lesz kihagyni.

Hansen és Finch nyert Davosban

Januárban a svájci Davosban rendezték meg az O’Neill Evolutiont, az esztendő első 6 csillagos TTR-versenyét (decemberben Münchenben, Tokióban és Kaprunban rendeztek még 6 csillagos viadalt). Az eseményen 150 ezer dollár összdíjazásért félcső és negyedkör kategóriában versengtek az indulók. A negyedkörön a norvég Kim Rune Hansen győzött a finn Risto Mattila és honfitársa, Peetu Piiroinen előtt. Félcsőben a TTR-sorozatot vezető amerikai Andy Finch nyert Mattila és a szintén finn Janne Korpi előtt.

Fundango Big Air a Kékesen

A Kékestetőn lévő Fundango Snowparkban február 9-én már harmadjára kerül sor a Fundango freestyle versenyére, ami a szövetség hivatalos versenyeinek egyike. A tavalyi, 2007-es évben hóhiány miatt elmaradt a legmagasabban rendezett magyarországi freestyle jamboree, az idén azonban az előjelek szerint megtartható a verseny.
Újdonság, hogy ebben az évben már az új, és nagyobb lejtésű északi pályán épül fel a park, amelybe egy fa alapokra hóból megépített ugratót, egy kisebb kidobót, két korlátot, egy C bokszot és egy vadonatúj, hatalmas wall ride-ot (visszafordítófal) építenek be. Most már csak egy kis égi áldás hiányzik, hogy a már üzemelő sícentrumban az északi pálya is elinduljon. A január második felére előre jelzett lehűlés és a hóágyúzás révén remélhetőleg már teljes hosszukban nyitva lesznek a pályák a Kékesen, ahova mind a freestyle síelőket, mind a snowboardosokat várják, mégpedig az eddigieknek megfelelően profi és amatőr kategóriában is.

Magyar bajnokság – tizenhatodszor

A Fundango ismét a márciusi muraui bajnokság mellé állt. Immár 16. alkalommal rendezik meg ezen a helyszínen a deszkások nagy téli ünnepét. Az ötnapos program (március 12-16.) során alpin- és freestyle számokban osztanak érmeket, sőt a síelők is szerepet kapnak majd. Az alpin számokban párhuzamos óriás-műlesiklásban és párhuzamos műlesiklásban vetélkedhetnek a legjobbak, míg a freestyle-osoknak lesz Slope Style és Big Air, valamint boarderkrossz is. Emellett láthatunk Ollie Jamet, és a remek zenék mellett kiváló szíverősítők gondoskodnak majd az igazi partihangulatról.

MuMuS snowboard-csapatverseny

A K2-verseny keretében, a Billabong, a Burton és a Red Bull támogatásával megszületett az első snowboard-csapatverseny: a MuMuS!
2007. január 12-én Ausztriában, a kreischbergi pályán három ötfős csapat indult az idei „MuMuS” címért. A csapatok számára egy stúdiószerűen felépített pihenőrész mellett egy 8-9 méteres nyugalmas ugrató és egy 5 méter hosszú down box képviselte a kihívást. A helyszínen három kamera, egy krán és két fotós biztosította a technikai hátteret a megmérettetésről készülő filmhez.
A versenyen egy központi jelentőségű dobozból húzta ki a Red Bull-kislány véletlenszerűen a trükköket, melyek nehézségi fokát és bemutatásának helyét – boksz vagy ugrató – is innen lehetett megtudni. Ezt a trükköt kellet végrehajtani a csapatoknak, akiknek még a MuMuS szabályait is be kellett tartaniuk, miszerint minden csapattagnak egy trükköt (maximum kettőt) muszáj vállalnia egy körben. Így a taktika és a csapatszellem is fontos részese lett a versenynek, ami eddig ebből a havas sportból erőteljesen hiányzott.
A verseny – mintegy bemelegítésként – egyszerűbb trükkökkel indult. A 6-8 nyugis kör után már szivárogtak a dobozba a komolyabb feladatok is. Az öt csapat (Nuts, Vakbottyán, Marvels, All in, Hardway) erősen kezdett, és az első körökben nem nagyon volt hiba. A verseny szabályai szerint minden hibánál kap a csapat egy betűt a MuMuS szóból. Ha a táblán láthatóvá válik a MuMuS felirat, az illető csapat kiesik.
Érdekes volt megfigyelni, hogy egyes alaptrükkök is meg tudták izzasztani a csapatokat, viszont a verseny előrehaladtával egyre magabiztosabbak lettek. Az egyenes ugrások után 180 és 360 kombinációk, a vége felé 540-ek is előkerültek. A slideboxon pedig a legváltozatosabb kombinációkat kellett a ridereknek csúszniuk, frontside boardslide-tól a nosepressig.
Valahol a 7-8. körben esett ki egyszerre a Nuts és a Vakbottyán. Ők mind jól küzdöttek, de az alaptrükkökbeli hiányosságok miatt lényegesen elmaradtak a másik három csapattól. A döntőbe kerülés óriási küzdelmében végül is a Marvells járt rosszul, mégpedig Kövesdán Krisztián gyengén leérkezett backside 540 forgása miatt, azaz a Hardway, illetve az All in örülhetett.
A döntő fantasztikus színvonalának köszönhetően a verseny a nap végéig tartott. Ekkor már mindenki a végkimerülés határán táncolt. Bár a versenyzőket egy winch húzta fel a lejtő tetejére, mégis elmondhatjuk, hogy a maratoni verseny végét a fáradtság is okozta. A Hardway ridere, Horvi Ádám a döntő pillanatban, a swich frontboard végrehajtásánál hibázott, ellentétben Kováts Marcival. Így az All in csapata, név szerint Czéh-Tóth Máté, Zilahy Gyurika és Kováts Marci lett az idei MuMuS.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.