Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboard: Középhaladók válaszúton - merre tovább?

2009. február Horányi-Névy András

Manapság nagyon sokan kóstolnak bele a snowboardozás világába, akár volt sízőkről, akár a téli sportokban teljesen újoncokról van szó.
Az első napok kék-zöld foltjai, próbálkozásai, izgalmai mindenkinél felejthetetlen perceket okoznak, de lelkesedéstől, oktatótól és ügyességtől függően mindenki előbb vagy utóbb túljut az említett a szakaszon. Megtanultuk a kanyarokat, biztosan közlekedünk a pályán és szeretnénk továbblépni. Joggal merül fel tehát a címben szereplő kérdés: Merre tovább?

A lehetőségek

Alapvetően 3, élesen elkülöníthető „stílusra” oszthatjuk fel a snowboardfelszereléseket, és egyben a középhaladó – haladó snowboardosok „közösségét” is: ezek az alpin, a freeride és a freestyle. Az alpin stílus elsősorban a sebesség, illetve a pályaversenyzés (szlalom és műlesiklás) kedvelőinek szól, keményebb, hosszabb deszkák, síbakancsszerű cipő és élen vezetett (carving) fordulók jellemzik ezt az irányzatot. A legnépesebb snowboardos tábor – pláne, akik nem verseny szinten űzik a sportot – azonban a freeride és a freestyle zászlaja alatt sorakozik fel, közös vonásuk a hótaposószerű, puhább snowboardcipő, a puha (soft) kötés, a közel vagy teljesen szimmetrikus deszkaorr és -vég. Mivel a választott felszerelés nagy szerepet játszik abban, hol és hogyan fogsz a jövőben snowboardozni, érdemes közelebbről megszemlélni ezeket a stílusokat. Az utóbbi kettő közti látszólagos hasonlóság ellenére ugyanis jelentős eltérések vannak, ha rosszul döntesz, érhetnek meglepetések a pályán, az ugratókon vagy a szűz hóban. Mindkét stílusnak megvannak a rajongói, versenyei, szubkultúrája.
Alpin – teljesítmény, sebesség, erő

Az alpin stílust viszonylag kevesen vallják magukénak, ráadásul ez az irányzat technikailag is élesen elkülönül a másik kettőtől. Aki alpin snowboardozásra adja a fejét, zömmel a pályán fog közlekedni, lehetőleg minél simább (ratrakolt) szakaszokon, hogy a sebességet és az íveket semmi zavaró körülmény ne szakítsa meg. A felszerelés kemény bakancsból és szigorúan directional (egyirányú) deszkából áll. A kötések előrefelé mutatnak, tehát a térdeid jobban a lejtő felé fordulnak, mint a free felszereléseken. Azok, akiket megigéz a száguldás élménye, nyugodtan próbáljanak ki az alapok elsajátítása után egy alpin szettet, de lehetőleg egy tapasztalt kolléga vagy oktató felügyelete alatt, aki elmagyarázza a helyes kanyartechnikát. Természetesen alpin deszkával is lehet hagyományos fordulókat kivitelezni, ahol kicsúsztatjuk a deszka végét, ám igazi potenciálja és lényege az élen vezetett, carving kanyaroknál jön elő. Öröm nézni egy igazán ügyes carvingost, elegáns, dinamikus fordulóit, vagy a kitűzött pályán lezúgó versenyzőket. Ha a fentiekből magadra ismertél, vagy te is hasonló babérokról álmodozol, nosza, szerezd be első carving deszkád, ezt a stílust neked találták ki. Viszont ha jobban érdekel a pályán kívüli világ, a szűz hó, illetve az ugrások, trükkök világa motivál, olvass tovább, és hagyd meg az alpint a sebességőrülteknek!

Freeride – korlátlan szabadság

Maga a szó is gyönyörű – freeride. Minden benne van, ami az egész sportot csodálatossá teszi, ami közel visz a természethez. Csússz bárhol, bárhogyan, egy freeride deszka nem fog cserbenhagyni. Csak te és a végtelen, lejtős hómezők.
A sokszínűsége a legszembeötlőbb tulajdonsága egy vérbeli freeride deszkának. Pályán vagy szűz hóban, ugrás közben vagy radikális kanyarban, mindenhol megállja a helyét. Ha nem csak a sebesség vagy a bonyolult trükkök érdekelnek, és szívesen belekóstolnál a pályán kívüli életbe is (amit sokan a legnagyszerűbb érzésként definiálnak), ez a te stílusod! A freeride snowboardok nagy előnye, hogy kialakításuknál fogva egyszerűen kezelhetők, kényelmesek, így akár kezdő szinten is bátran választhatsz ilyen felszerelést. A freestyle deszkákhoz képest hosszabbak és puhábbak ezek a lapok.
A felszerelés fontos jellemzője, hogy mély hóban, pályán kívül is alkalmas hosszú, kényelmes menetekre, ezért a kötések nem szimmetrikusan vannak elhelyezve, hanem kissé a deszka vége felé elcsúsztatva, hogy ne kelljen túl erősen terhelni a hátsó lábat szűzhavazás közben. Jobb, ha tudod: a pályán kívüli freeride tanulása közben néha nehézségekkel fogsz találkozni – összevakarni magad egy esés után a méteres hó alól, újra elindulni –, de miután belejössz, bőven megéri a fáradságot. Előbb-utóbb te is rájössz majd, hogy az egyik legfelemelőbb érzés ebben a sportban, amikor távol a pályáktól és a tömegtől, a végtelen hegyoldalon csúszol le, és húzod az íveket a porhóba.

Freestyle – trükkorgazmus, stílus, airtime

Ha a snowboardról van szó, a legtöbb magazin, tévéműsor és rendezvény a freestyle profikat lesi kameráival, hiszen látvány szempontjából nehéz felülmúlni azt, amit a tehetséges riderek a parkokban, ugratókon produkálnak. Több méter magasan repülni, és közben vadul pörögni, hogy aztán egy tökéletesen laza landolás után továbbcsússzunk, mintha mi sem történt volna, nem a legegyszerűbb dolog. Ha tehát az igazi technikai kihívást keresed, a trükkök világának végtelen lehetőségeit, ahol a fejlődés soha nem ér véget, akkor ragadj meg egy szabadstílusú deszkát és támadd meg a funparkot. Készülj fel! Az ugrások, slide-ok tanulása még a modern, könnyen kezelhető felszereléssel is hosszadalmas, sokszor fájdalmas, de ha egyszer rákaptál az ízére, senki nem ment meg a laza frontside 540-ektől vagy a brutális grabektől. A nagy adag adrenalin és a nézőközönség végig elkísér. A freestyle-osok ritkán mozdulnak ki az ugratókkal teletűzdelt parkokból, rövid rácsúszás után egyből repülnek, pörögnek, miközben a többiek várnak a sorukra. A felszerelés itt a rövidebb, szélesebb, könnyebb deszkák felé tolódik el, ezekkel a legegyszerűbb ugyanis egy gyors pörgés után visszatérni a hóra, vagy végigcsúszni egy korláton. Fontos különbség a freeride snowboardokhoz képest a twintip, azaz szimmetrikus felépítés, ahol a deszka orra és vége szinte teljesen azonos, a kötések pedig pontosan a deszka közepén helyezkednek el. Így bármelyik lábad van elöl, biztosan állsz a deszkán, viszont pályán kívüli freeride csúszásra nem a legideálisabb, hiszen a hátraterhelés ezen a felszerelésen nehézkesebb a kötéspozíció miatt. Akkor válassz tehát freestyle snowboardot, ha inkább ugrálni, slide-olni, pörögni és gyakorolni szeretnél. Ha pedig legszívesebben mindenbe belekóstolnál egy kicsit, maradj a jó öreg freeride felszerelésnél.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.