Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Snowboard oktatás Magyarországon

2003. december Kapecska László

A figyelmeztetés ésszerű, és a jövő év augusztusától kötelező is. Ettől az időponttól kezdve lép hatályba ugyanis a kormányrendelet, amely szerint csak államilag elismert végzettséggel lehet sportoktatói tevékenységet folytatni.

Ismert tény, hogy a snowboard könnyen tanulható, ám az első próbálkozások mégis igazán embert próbálóak. Egy kicsit olyan ez, mint amikor valaki biciklizni tanul, azzal a nem épp csekély különbséggel, hogy a deszkáról nem lehet lelépve letámasztani, mint egy bringáról. A snowboardozásnál az egyensúly elvesztésekor könyörtelen esés következik, hiszen itt mindkét láb rögzítve van. Az esések kezdőknél sorozatszerűek, ahogyan a fáradságos felállások is egymást követik. Ezeknél a kezdeti lépéseknél jön jól a segítség - biciklizésnél az ülés mögé szerelt rúd vagy az oldalkerekek formájában, a snowboard esetében pedig egy képzett oktató személyében. A jó snowboard-oktató kiválasztja az oktatásra alkalmas pályát, ellenőrzi a tanuló felszerelését és a kötésszögek beállítását, fogja a tanítvány kezét és lépésről lépésre végigkíséri őt az így már egyszerűvé tett iskolagyakorlatokon, amelyeket előzőleg persze be is mutat. Ez a közvetlen segítségadás maximális biztonságérzetet, az egyensúlyozásban támaszt, azonnali, szakszerű instrukciókat, és mindezek által garantált sikerélményt jelent! Az oktató mindenki biztonsága érdekében csak egy lábbal van bekapcsolva a deszkájára, és így csúszik a tanítvány mellett, hol lassítva, hol gyorsítva őt, apró, korrigáló mozdulatokkal megelőzve az eséseket.

Sajnos, ma még nem minden snowboardot oktató deszkásről mondható el, hogy követi a címben megfogalmazott figyelmeztetést, a 2004. július 31. után életbe lépő új sporttörvény értelmében - miszerint csak államilag elismert végzettséggel lehet sportoktatói tevékenységet folytatni - azonban szerencsére egyre kevesebben fognak hozzáértés nélkül tevékenykedni a sportoktatás területén. De hol és hogyan is szerezhető meg a sportoktatói minősítés?

Magyarországon a snowboardoktató-képzés két éve folyik a Magyar Testnevelési Egyetemen (TF), a Magyar Snowboard Szövetség (MSBSZ) szakmai felügyelete alatt, a REClub Snowboard iskola közreműködésével. Itt a jelentkezők egy tanéves levelező tanfolyamon szerezhetnek államilag elismert sportoktató minősítést snowboard sportágban. A TF az általános elméleti képzést vállalta magára, amely az edzéselmélet-módszertan, a sportpedagógia, a sportlélektan, a sportegészségügy, a gimnasztika és a sportszervezés tantárgyak oktatását jelenti. Az elméleti alapozás után következik a sportági képzés, amelynek keretében a hallgatók a snowboard sport történetével, technikájával, taktikájával és oktatásával ismerkedhetnek meg az 5-7 napos gyakorlati táborban és a szakelméleti napokon. Előbbiek helyszíne a szlovákia Kokava, utóbbiaké a TF.

A sportági képzést és a gyakorlati vizsgáztatást az MSBSZ felsőfokú szakirányú végzettséggel, válogatott versenyzői múlttal és nemzetközi snowboardoktató-minősítéssel rendelkező szakmai bizottsága (Németh Őrs, Rozmán Zoltán, Sticzay Péter) felügyeli. A képzés szakvezetője és a snowboard-oktatói tematika szerzője Rozmán Zoltán testnevelő rekreátor, snowboard-, sí- és siklóernyő-oktató, aki hat év - Olaszországban szerzett - oktatási tapasztalatát építette be a magyar snowboard-oktatói rendszerbe.

A sportoktató-oklevél alapfokú minősítésnek felel meg, amely kezdők oktatására jogosít. Kezdőnek számít az, aki még nem képes összekötött fordulók végrehajtására mindkét irányba. Középhaladók azok, akik már önálló felvonózásra és a folyamatos váltott fordulók végrehajtására stabil menetbiztonsággal képesek, ők a középfokú oktatóktól várhatnak hatékony szakmai segítséget. Haladó snowboardosnak nevethető az, aki képes vágott, élen vezetett (carving), összekötött fordulók folyamatos végrehajtására, őket a felsőfokú oktatói oklevéllel rendelkezők hivatottak oktatni.

A végzett oktató snowboard-tudása egyébként haladószintet feltételez, ezt a képzés gyakorlati vizsgakövetelményekkel garantálja is. Az előkészítő tanfolyamok elegendő lehetőséget biztosítanak a felkészülésre. Ezt azért is fontos, mert a gyakorlati táborban már nem az oktatók egyéni technikai tudásának és stílusának javítása a cél, hanem a tematika elsajátítása és alkalmazása. Természetesen - a mindenki számára nyitott - továbbképzéseken és a speciális táborokban ilyen irányú oktatás is folyik.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.