Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Vaujany - a nap szigete - Franciaország

2005. február
A Vaujany-ba látogatókat a Grandes Rousses Massif gránittömbjeinek oldalában a francia falusi hangulat és a modern síinfrastuktúra kettőssége fogja meg leginkább.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
h i r d e t é s

Ahogyan franciaországi sítúránk első állomása, Vaujany felé közeledve elhagytuk az autópályát és az egyre kanyargósabb hegyi utak felé vettük az irányt, hamarosan köd takarta el szemünk elől az Északi-Alpok egyre magasodó hegycsúcsait. A mindössze 300 lelket számláló faluba érve azonban már naposra váltott az idő, és a komor köddel együtt a korai indulás miatt álmos hangulatunk is elszállt. Azt mondják, az apró falu így fogad minden idelátogatót. A völgyből a napfénybe emelkedő települések ezért is kapták a "l'Ile au soleil", azaz a

Nap szigete

nevet. A "szigeten" öt síközpont alkot egy régiót. Vaujany, Oz, Villard Reculas, Alpe d'Huez és Auris közül a csapatunkat vendégül látó helység valószínűleg a legkevésbé ismert a magyar síturisták előtt. A többség ide Angliából, Belgiumból, Hollandiából vagy Spanyolországból érkezik. Hosszú évtizedek óta azonban még ők sem élvezhetik a faluból induló, kabinos felvonóval elérhető pályákat. A 70-es évek elejéig ugyanis Vaujany olyan volt, mint bármelyik francia alpokbéli kistelepülés. Néhány hangulatos utca, barátságos, egyszerű, állattenyésztő vagy földműves emberekkel. A faluszélen még ma is látni azokat a kisebb telkeket, amelyeket a földből fáradságos munkával kitermelt kövekből emelt kerítésekkel vettek körbe. Generációk dolgoztak azért, hogy egyáltalán megművelhető földhöz juthassanak. 1972-ben aztán a völgyben felépült a gát, gazdag bevételhez juttatva Vaujany-t. Az erőművet építtető állami hivatal azonban kikötötte: a befolyó összegek nagyobb felét a helyi turizmus fejlesztésére kell fordítani. Így csatlakozott Vaujany a szomszédos négy síközponthoz, és így lehet ma Vaujany-ban 160 személyes felvonó, nagy kapacitású hóágyúrendszer, és így épülhettek a 90-es évek közepétől mélygarázzsal apartmanházak, fedett sportcentrum, modern uszoda, fitneszközpont és korcsolyapálya, legújabb beruházásként pedig a völgyállomást a falu magasabban fekvő részeivel összekötő föld alatti mozgólépcső.

A faluból a 9 és 16.35 között közlekedő hatalmas gondolával közvetlenül Vaujany és Oz en Oisans terepeit érhetjük el. A két terület 29 pályát kínál 46 km hosszúságban, 20 felvonóval. A lejtők közül 3 fekete, a többin testvériesen osztozhatnak a rutinos és bizonytalanabb haladók, illetve a kezdők. Ha valaki freeride-ra vágyik, és kellően vastag a hótakaró, számos útvonalon lecsúszhat. A szabadsízők és pályaelhagyó deszkások kedvence egyébként a gleccser fölé emelkedő Pic de la Pyramide, ahonnan nyaranta a mountain bike-osok zúgnak a völgy felé. A piramis formájú csúccsal szomszédos a vidék legmagasabb pontja, a 3330 méteres Pic Blanc, ahonnan a Mont Blanc már szabad szemmel is jól látható. A "fehér csúcsról" indul

Európa egyik leghosszabb lesiklópályája,

a 16 kilométeres Sarenne-lejtő. Az útvonalat 1962-től kezdték felfedezni a sízők, miután elkészült a Pic Blanc-ra vezető felvonó. Kezdetben csak a legjobbak számára elérhető, kevésbé használt off-piste helyként ismerték, de a pályát 1976 után kiépítették jelölt útvonallá, és ezzel Alpe d'Huez legnagyobb vonzerejévé tették. Decembertől a Marmottes 3 ikerkabinos lift is ehhez a pályához szállítja utasait, akik - ha nem rohannak - akár egy óráig is élvezhetik a kristálytiszta levegőt és a mesés panorámát. A rekord egyébként 4 perc 43 másodperc - ez az 1990-es Derby de Sarenne-verseny legjobb eredménye.

Ottjártunkkor, december közepén nem működött minden lift, és néhány pályát is lezártak a kevés hó miatt. A helyiek emlékezete szerint hosszú évek óta nem fordult elő, hogy az 1250 és 3300 méter közötti területet ne fedte volna kiadós hóréteg hetekkel a novemberi szezonnyitó után. A gleccseren persze nem volt gond, és a pályák túlnyomó részét is behavazták a modern hóágyúk, amelyekből jövőre már a 2000 méter környéki pályákra is terveznek telepíteni. Ha biztosra akarunk menni, a januárt vagy a februárt válasszuk utazásunk időpontjául. A legtöbben egyébként februárban síelnek a vidéken. Megnyugtatásul: Vaujany és Oz en Oisans területén 444 hóágyú permetez havat, a szomszédos, Les Grand Rousses terepein pedig 697. Ez utóbbi egyébként jóval nagyobb, 236 km kiterjedésű kiépített és karbantartott pályát kínál, központjában az Oz en Oisans-hoz kapcsolt Alpe d'Huezzel.

Vaujany és a szomszédos központok nem tartoznak az olcsóbb terepek közé, de a helyiek gondos kalkulációja szerint - a modern síliftek és hóágyúk, a pályák hossza és minősége, illetve a megfizethetetlen falusi hangulat, az itt élők vendégszeretete és a nyugodt környezet ismeretében - versenyképesek. Vaujany célja egy modern, nem túlzsúfolt síközpont mellett

eredeti atmoszférájú faluként

megmaradni. Aki hangos esti programokra, élénk aprés ski életre vágyik, itt valószínűleg nem találja meg a számítását, de ha a változatos pályák között válogatva jókat síelni, a panorámában gyönyörködni, túrázni, vagy az uszodában levezető, lazító programot követve szeretnének kikapcsolódni, pihenni és persze jókat enni, keressék meg úti céljukat a térképen Budapesttől valamivel több mint 1200, Grenobletól 52 km-re.

Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó cikkek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS -10% » SÍELŐK NAPTÁRA »
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 8 vendég és 1 regisztrált felhasználó látogatja.