Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vaujany - a nap szigete - Franciaország

2005. február

A Vaujany-ba látogatókat a Grandes Rousses Massif gránittömbjeinek oldalában a francia falusi hangulat és a modern síinfrastuktúra kettőssége fogja meg leginkább.

Ahogyan franciaországi sítúránk első állomása, Vaujany felé közeledve elhagytuk az autópályát és az egyre kanyargósabb hegyi utak felé vettük az irányt, hamarosan köd takarta el szemünk elől az Északi-Alpok egyre magasodó hegycsúcsait. A mindössze 300 lelket számláló faluba érve azonban már naposra váltott az idő, és a komor köddel együtt a korai indulás miatt álmos hangulatunk is elszállt. Azt mondják, az apró falu így fogad minden idelátogatót. A völgyből a napfénybe emelkedő települések ezért is kapták a "l'Ile au soleil", azaz a

Nap szigete

nevet. A "szigeten" öt síközpont alkot egy régiót. Vaujany, Oz, Villard Reculas, Alpe d'Huez és Auris közül a csapatunkat vendégül látó helység valószínűleg a legkevésbé ismert a magyar síturisták előtt. A többség ide Angliából, Belgiumból, Hollandiából vagy Spanyolországból érkezik. Hosszú évtizedek óta azonban még ők sem élvezhetik a faluból induló, kabinos felvonóval elérhető pályákat. A 70-es évek elejéig ugyanis Vaujany olyan volt, mint bármelyik francia alpokbéli kistelepülés. Néhány hangulatos utca, barátságos, egyszerű, állattenyésztő vagy földműves emberekkel. A faluszélen még ma is látni azokat a kisebb telkeket, amelyeket a földből fáradságos munkával kitermelt kövekből emelt kerítésekkel vettek körbe. Generációk dolgoztak azért, hogy egyáltalán megművelhető földhöz juthassanak. 1972-ben aztán a völgyben felépült a gát, gazdag bevételhez juttatva Vaujany-t. Az erőművet építtető állami hivatal azonban kikötötte: a befolyó összegek nagyobb felét a helyi turizmus fejlesztésére kell fordítani. Így csatlakozott Vaujany a szomszédos négy síközponthoz, és így lehet ma Vaujany-ban 160 személyes felvonó, nagy kapacitású hóágyúrendszer, és így épülhettek a 90-es évek közepétől mélygarázzsal apartmanházak, fedett sportcentrum, modern uszoda, fitneszközpont és korcsolyapálya, legújabb beruházásként pedig a völgyállomást a falu magasabban fekvő részeivel összekötő föld alatti mozgólépcső.

A faluból a 9 és 16.35 között közlekedő hatalmas gondolával közvetlenül Vaujany és Oz en Oisans terepeit érhetjük el. A két terület 29 pályát kínál 46 km hosszúságban, 20 felvonóval. A lejtők közül 3 fekete, a többin testvériesen osztozhatnak a rutinos és bizonytalanabb haladók, illetve a kezdők. Ha valaki freeride-ra vágyik, és kellően vastag a hótakaró, számos útvonalon lecsúszhat. A szabadsízők és pályaelhagyó deszkások kedvence egyébként a gleccser fölé emelkedő Pic de la Pyramide, ahonnan nyaranta a mountain bike-osok zúgnak a völgy felé. A piramis formájú csúccsal szomszédos a vidék legmagasabb pontja, a 3330 méteres Pic Blanc, ahonnan a Mont Blanc már szabad szemmel is jól látható. A "fehér csúcsról" indul

Európa egyik leghosszabb lesiklópályája,

a 16 kilométeres Sarenne-lejtő. Az útvonalat 1962-től kezdték felfedezni a sízők, miután elkészült a Pic Blanc-ra vezető felvonó. Kezdetben csak a legjobbak számára elérhető, kevésbé használt off-piste helyként ismerték, de a pályát 1976 után kiépítették jelölt útvonallá, és ezzel Alpe d'Huez legnagyobb vonzerejévé tették. Decembertől a Marmottes 3 ikerkabinos lift is ehhez a pályához szállítja utasait, akik - ha nem rohannak - akár egy óráig is élvezhetik a kristálytiszta levegőt és a mesés panorámát. A rekord egyébként 4 perc 43 másodperc - ez az 1990-es Derby de Sarenne-verseny legjobb eredménye.

Ottjártunkkor, december közepén nem működött minden lift, és néhány pályát is lezártak a kevés hó miatt. A helyiek emlékezete szerint hosszú évek óta nem fordult elő, hogy az 1250 és 3300 méter közötti területet ne fedte volna kiadós hóréteg hetekkel a novemberi szezonnyitó után. A gleccseren persze nem volt gond, és a pályák túlnyomó részét is behavazták a modern hóágyúk, amelyekből jövőre már a 2000 méter környéki pályákra is terveznek telepíteni. Ha biztosra akarunk menni, a januárt vagy a februárt válasszuk utazásunk időpontjául. A legtöbben egyébként februárban síelnek a vidéken. Megnyugtatásul: Vaujany és Oz en Oisans területén 444 hóágyú permetez havat, a szomszédos, Les Grand Rousses terepein pedig 697. Ez utóbbi egyébként jóval nagyobb, 236 km kiterjedésű kiépített és karbantartott pályát kínál, központjában az Oz en Oisans-hoz kapcsolt Alpe d'Huezzel.

Vaujany és a szomszédos központok nem tartoznak az olcsóbb terepek közé, de a helyiek gondos kalkulációja szerint - a modern síliftek és hóágyúk, a pályák hossza és minősége, illetve a megfizethetetlen falusi hangulat, az itt élők vendégszeretete és a nyugodt környezet ismeretében - versenyképesek. Vaujany célja egy modern, nem túlzsúfolt síközpont mellett

eredeti atmoszférájú faluként

megmaradni. Aki hangos esti programokra, élénk aprés ski életre vágyik, itt valószínűleg nem találja meg a számítását, de ha a változatos pályák között válogatva jókat síelni, a panorámában gyönyörködni, túrázni, vagy az uszodában levezető, lazító programot követve szeretnének kikapcsolódni, pihenni és persze jókat enni, keressék meg úti céljukat a térképen Budapesttől valamivel több mint 1200, Grenobletól 52 km-re.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.