Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski delegáció 2015 - Dalos Péter

2015.09.08. sielok.hu

A napokban zajlik Argentínában az Interski Kongresszus, ahol a magyar delegációban helyet kaptak az SMSZ Bemutató Csapatának tagjai is. Cikksorozatunkból megtudhatjátok, hogy mit csinálnak, amikor nem síelnek, hogyan kerültek a pályára, illetve milyen kihívásokkal találkoznak oktatóként.
Dalos Péter
Dalos Péter

Dalos Péter

SMSZ kiképző oktató, elnökségi tag, másodszor szerepel a Bemutató Csapat tagjaként a kongresszuson

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Szlovákiában kínoztak a szüleim és a barátaik a -20 fokban, 3 évesen… Felejthetetlen élmény volt. Azóta azért jó pár élvezetesebb pillanatot is köszönhetek a síelésnek. Szerintem síelni megtanulni soha nem lehet. Érdemes viszont törekedni arra, hogy az ember folyamatosan fejlődjön. Jobbaktól tanulni soha nem szégyen. Szerencsére világéletemben példaképekkel voltam körülvéve. Csak a legfontosabbakat említve: Solymosi Gabi néni (OSC-s nevelőedzőm), Molnár Zoltán „Lopez” (ő űzte ki belőlem az alpesi gyermekversenyzők szokásos ellenérzését a sífutással szemben), Bartus Miklós (a Síoktatók Magyarországi Szövetségének örökös, tiszteletbeli tagja; nekem úgy tűnik, hogy mindenki közül ő érti és élvezi a legjobban a síelést), és nem utolsósorban a mindenkori democsapattársaim.

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
Ramsauban, Ausztriában oktattam a Magyar Evezős Válogatott sífutó edzőtáborában korábbi versenytársaimat, ellenfeleimet és az utánpótlást (1989-től 2006-ig én is versenyszerűen eveztem).

3. Mi volt eddig a legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Egynapos buszos kirándulás keretében 14 fős kezdőcsoportot kísérni és oktatni Donovalyn. Volt köztük 4 éves ikerpár, 30-as,”irodaszökevény” házaspár, félős anyuka, sőt, egy mozgáskorlátozott fiatal lány is. Egy ilyen vegyes társaságot balesetmentesen lemenedzselni, úgy hogy élvezzék is…mit mondjak? A hazafelé vezető utat végigaludtam! Amúgy soha többé nem vállalnám el a feladatot, szakmai felelőtlenség, mert ennyi emberre képtelenség egyszerre odafigyelni.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod?
A BKK üzemeltetési főmunkatársaként a Bubi közbringarendszer útját egyengetem. Korábban egy közlekedéstervező-tanácsadó multinál dolgoztam. A síoktatást egy olyan kiegészítő szakmának tekintem, ami segíti fenntartani a motivációmat a civil munkámban és az élet más területein is.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
A nyári szezonban főleg hegyikerékpározom, de rendszeresen űzöm a Skike nevű sportot is, ami a sífutás egyfajta nyári változata. Ezen kívül a TRX az alap, és az Interski felkészülés részeként idén heti rendszerességgel jártam a Snowrider síszimulátorra is.

6. Kedvenc sítereped?
Az örök kedvenc az Alacsony-Tátra. A Trangoska-völgy és a Gyömbér a kedvenc túrasí-célpontom, a Deres a déli Chopokon pedig a freeride-etalon.

7. Mit üzensz a sípályák népeinek?
Ne egyél sárga havat!

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.