Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Interski delegáció 2015 - Kiss Dániel

2015.09.08. sielok.hu

A napokban zajlik Argentínában az Interski Kongresszus, ahol a magyar delegációban helyet kaptak az SMSZ Bemutató Csapatának tagjai is. Cikksorozatunkból megtudhatjátok, hogy mit csinálnak, amikor nem síelnek, hogyan kerültek a pályára, illetve milyen kihívásokkal találkoznak oktatóként.
Kiss Dániel
Kiss Dániel

Kiss Dániel

SMSZ Síoktató ***, elnökségi tag, először vesz részt Interski Kongresszuson és a formációs gyakorlatok előadásában a Bemutató Csapat tagjaként

1. Hol és kitől tanultál meg síelni?
Édesapám a katonaságnál próbálta ki a síelést és mivel nagyon tetszett neki, elhatározták Édesanyámmal, hogy ez lesz a család éves nyaralása. Sikeresebb időszakokban évi kétszer is el tudtunk látogatni hetes túrákra. Vaszaryhoz, Csongor Lajos Viktor Győzőhöz és Talpiékhoz jártunk, későbbi években Homoláékkal kiegészülve oktatták a családot a Gázművek Síklubban. Időnként helyi síiskolába „leadva” tanultam. Ezek voltak az első lépések, de a valódi fejlődés a Testnevelési Főiskola alatt és az oktatás alkalmával következett be. Olyan tériszonnyal küzdöttem az ülőszékes és kabinos felvonókon, hogy Édesanyám válaszút elé állított mondván, nem kötelező senkinek síelni, döntsem el, hogy akarom-e!

2. Hol és kiket oktattál utoljára?
A TF nappali tagozatos vizsgatábora minden évben óriási élmény, nem volt ez másképp 2015-ben sem. Az alpesi szakág mellett az északi szakágak alapjait is megpróbáljuk átadni. Mivel a síoktatás egy állandó tanulási folyamat, így az idei szezonom a ***-os képzés befejezéséről szólt. Murauban a Snowboard Magyar Bajnokságon az első lépéseket tanítgattam a következő generációnak freeskiből.

3. Mi volt az eddigi legnagyobb kihívás számodra síoktatóként?
Mostanában a legnagyobb kihívás az, hogy tudom leginkább lekötni a gimnazista korú gyerekeket a hagyományos „poroszos” oktatás során. Az a tapasztalatom, hogy időnként új eszközre állva le lehet őket nyűgözni (például snowboard oktatás során eljutottunk a parkba a haladókkal, de a következő nap szlalom sít csatolva csúsztunk tempót egy másik csoporttal, azt követő nap pedig twin tip léccel közlekedtünk a parkban). A visszacsatolás nagyon jól esett, mert nem gondolták volna, hogy több szakágban is tudok újat mutatni nekik. A legnehezebb mindig a 40-50 éves anyukák oktatása, mert ők a legtöbb esetben nem belső motiváció miatt, hanem külső hatásra kezdenek el síelni.

4. A síoktatást milyen más szakmával kombinálod? Mesélj a munkádról!
Végzettségemet tekintve testnevelő tanár vagyok, de sajnos én is a pályaelhagyók táborát erősítem. Főállásomban értékesítéssel foglalkozom, egy ruhakereskedelmi cégnél dolgozom. Mivel a sízéshez és a snowboardhoz is készítünk termékeket, így nem annyira távoli. Ezek mellett rendezvényszervezéssel is foglalkozom, de már csak projekt alapon segítek be 6-8 ügynökségnek.

5. Melyik sportágra váltasz nyáron?
Az elmúlt években a bikram jóga az újdonság, de a természeti sportokat kedvelem leginkább. Heti rendszerességgel űzök labdajátékokat, de a fő cél a „core” izmok megerősítése az elkövetkező időszakban.

6. Kedvenc sítereped?
Régebben csak azt néztem, hogy hány kilométer sípálya található a régióban, ahova utazok. Ma már egy kis síterepen is elvagyok. Erős kék és gyenge piros pályák kielégítik a vágyamat, de fontos, hogy legyen lehetőség a pálya melletti sízésre, vagy kis parkban történő gyakorlásra.

7. Mit üzensz a sípályák népének?
Senki se felejtse el, hogy miért is kezdte el! Ennek a sportnak mindig örömet kell adni. Tiszteld a hegyet és környezetet! Segíts, hogy minél tovább élvezhessük együtt ennek a szép sportnak az örömeit! És figyeljünk egymásra, talán ez a legfontosabb!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.