Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

A sípályák nehézségi fokozatai és jelölésük

2006.11.01. | Frissítve: 2021.02.01. | Szerző: sielok.hu
Maksa Zoltán humorista szerint a kék pálya jelölés arra utal, hogy ott csak kék foltokat lehet szerezni, a piros pályán már vér is folyhat, a fekete pályán pedig akár meg is lehet halni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
De fordítsuk komolyra a szót. Egy pálya nehézségi fokát egyezményes jelek és színek mutatják a szervezett síterületeken.

A ZÖLD pályajelölést (ld. síelős szlengben "libalegelő") leginkább Franciaországban használják a nagyon enyhe (max. 11 fokos) lejtésű lesiklópályákra.

Európa nagyobb részén a KÉK színtől kezdődik a jelölés, a kékkel jelzett pályákat ajánlják biztonsággal a kezdőknek. A kék jelzésű sípályák meredekségi foka nem haladja meg a 17 fokot.

A PIROS pályák már haladó sítudást igényelnek, ezek közepes nehézségűek, meredekségük 17-24 fok közötti, ami 30-45%-os lejtőnek felel meg.

Minden olyan pálya, ami a 24 fokos (45%) meredekséget túllépi, már FEKETE pályának számít. Ezeket a meredek pályákat a csakis haladó, magabiztos, jó technikai sítudással rendelkezőknek ajánlják.

A szervezett síterületen a sípályák fenntartói felelősek azért, hogy a síelőket tájékoztassák a pályák nehézségi szintjéről. A zöld-kék-piros-fekete jelöléseket a sítérképen, a pályák tetején, kereszteződésekben, valamint a pályák mellett is elhelyezik. A jelzések alapján a síelők szabadon válaszhatanak pályákat, saját sítudásuk, az időjárás és a hóminőség függvényében.
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »