Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Fontos a jó pályaválasztás, az életed múlhat rajta!

2021.10.17. | Frissítve: 2022.01.10. | Szerző: sielok.hu
Maksa Zoltán humorista szerint a kék pálya jelölés arra utal, hogy ott csak kék foltokat lehet szerezni, a piros pályán már vér is folyhat, a fekete pályán pedig akár meg is lehet halni.
Sípályák beosztása: könnyű, közepesen nehéz, nehéz pályák és jelzései | Grafika: sielok.hu
Komolyra fordítva a szót: egy pálya nehézségi fokát ezek az egyezményes jelek és színek mutatják a szervezett síterületeken.

A ZÖLD pályajelölést (ld. síelős szlengben "libalegelő") leginkább Franciaországban használják a nagyon enyhe (max. 11 fokos) lejtésű lesiklópályákra.

Európa nagyobb részén a KÉK színtől kezdődik a jelölés, a kékkel jelzett pályákat ajánlják biztonsággal a kezdőknek. A kék jelzésű sípályák meredekségi foka nem haladja meg a 17 fokot.

A PIROS pályák már haladó sítudást igényelnek, ezek közepes nehézségűek, meredekségük 17-24 fok közötti, ami 30-45%-os lejtőnek felel meg.

Minden olyan pálya, ami a 24 fokos (45%) meredekséget túllépi, már FEKETE pályának számít. Ezeket a meredek pályákat a csakis haladó, magabiztos, jó technikai sítudással rendelkezőknek ajánlják.

A szervezett síterületen a sípályák fenntartói felelősek azért, hogy a síelőket tájékoztassák a pályák nehézségi szintjéről. A zöld-kék-piros-fekete jelöléseket a sítérképen, a pályák tetején, kereszteződésekben, valamint a pályák mellett is elhelyezik. A jelzések alapján a síelők szabadon válaszhatanak pályákat, saját sítudásuk, az időjárás és a hóminőség függvényében.
2021.12.30. 18:55:42 retekba
Hogy mérik a szöget?
Csak mert ha ha a pálya végpontjai közt mérjük, akkor bizony egy kék pályában is lehetnek (sőt vannak) olyan letörések, amik vérvörösek és egy piros is lehet kellemes, egyenletes lejtésű pálya.
2022.01.31. 11:12:58 Nircee
A francia terepeken azért a kékeket eléggé érdekesen értelmezik. A legtöbb Ausztriában már messze piros. Legalábbis egyes szakaszai, és ha egy kezdő arra rémegy, bizony bajban lehet néhány szakaszon.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »