Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡
h i r d e t é s
h i r d e t é s

Sípályák beosztása és jelölése

2006.10.13. | Szerző: Repárszky László
Sípályák beosztása és jelölése Egy pálya nehézségi foka az útmutatón és a pályatáblákon színes ábrákkal van megadva. Ez a normál hó és időjárási viszonyokra vonatkozik. Szervezett síterületeken egyezményes jelöléssel jelzik a nehézségi fokokat.
SZERVEZETT SÍTERÜLETEN
SZERVEZETT SÍTERÜLETEN
SZABAD SÍTERÜLETEN
Pálya (jelzett)
Síút (jelzett)
Szabad lesikló pálya
kék
piros
fekete
sárga
-
Elég széles
kitűzve
Nem elég széles
kitűzve
Egyáltalán nincs kitűzve
Kezelve
Nincsen kezelve
Nincsen kezelve
Ellenőrzött
Nem ellenőrzött
Nem ellenőrzött
Alpesi veszélyektől védett
Alpesi veszélyektől védett
Alpesi veszélyektől
nem védett

A legfontosabb jellemző a terep állapota. A síelőnek tudnia kell figyelembe venni, ha az időjárás rossz, vagy a hóviszonyok kedvezőtlenek, ilyenkor a nehézségi fok emelkedhet.

Könnyű pálya (kékkel jelezve)
Olyan pályák, melyeken rövid szakaszokat kivéve nyílt terepen 25 % (=12 fok)-ot nem haladhatnak meg a hossz és keresztirányú lejtők. Alapformában alkalmazott támasztó lendülettel - gyakran nevezik alaplendületnek is - legfeljebb kék pályán tudunk menni.

Középnehéz (pirossal jelezve)
Olyan pályák, melyeken rövid szakaszokat kivéve nyílt terepen 40 % (=20 fok) -ot meghaladó hossz és keresztirányú lejtők nem lehetnek. Piros pályákhoz már a támasztó lendületeket biztosan és a párhuzamos lengést bizonyos mértékig biztosan tudni kell.

Nehéz (feketével jelölve)
Minden olyan pálya, amely a középnehéz pályára adott maximális értéket túllépi. A fekete lesikló pályák technikailag tökéletes síelőt követelnek meg. Nekik is könnyedebb lendületekkel kell a nagyon nehéz szakaszokon haladniuk. Nem szabad engedni a "könnyű ez nekem" önámításnak.

A szervezett síterületen a sípályák fenntartói felelősek azért, hogy mindent megtegyenek, hogy a pályák használóit a lavinaveszélytől megóvják. Feladatkörükbe tartozik a pálya és az útvonal szélének a jelölése is.

A pálya és időjárási viszonyok a hegyekben gyakran nagyon gyorsan megváltozhatnak:

  • Jegesedés
  • Főn meleg szél betörésnél olvadás
  • Vihar hatása
  • Hófúvás
  • Jelzések eltűnése
Különösen a rossz látási viszonyok és a köd befolyásolják károsan a haladási biztonságot, hibás távolságbecslést és mindenekelőtt gyorsabb kifáradást okozhatnak. Ezért kell rossz körülmények között könnyebb és jelzett pályákon menni.

Fontos arra ügyelni, hogy nehéz körülmények között ne menjünk meredek pályákon, mivel a hibás távolságbecslés miatt nő az elesés veszélye. Figyelembe kell venni azt is, hogy a meredek pályák csak fogós hóban és kevesebb nyom esetén biztosak és élvezetesek. A sípályák beosztása iránymutatást ad arra, hogy hol tudnak saját tudásukkal egyedül boldogulni.

Kapcsolódó címkék:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 213 vendég és 22 regisztrált felhasználó látogatja.