Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Melyik jobb a sílécemnek? A gépi vagy a kézi javítás?

2014.10.03. 2014.10.20. Szegő Attila | frissítve: 2014.10.20.

Síelés előtt érdemes rendbe rakni a léceket. De milyen szervizelésre adjam be a sífelszerelésemet, és milyen típusú eljárással végezzék el a javítást? Valószínű mindenkinek más és más megoldás lesz a szimpatikus.
Többféle javítás közül lehet általában választani. Ez lehet csak waxolás, csak élezés, vagy élezés és waxolás, valamint talpjavítás. A talpjavítás a léc talpán található sérülések, karcolások eltüntetését, feltöltését jelenti. A rendszeres karbantartás mindenképpen fontos. A megmunkálási eljárás kétféle lehet, gépi és kézi erővel történő megmunkálás. Jellemzően a gépi szervizelés az elterjedt és ismert, amely a legtöbb esetben és a legtöbb embernek megfelelő.
Nézzük a két javítási alternatívát!

Kézi javítás:

A kézi waxolás, élezés megnöveli a léc élettartamát, és jobban igazodik az igényekhez. Kézi javításnál élezéskor csak a szükséges mértékben és a megfelelő eljárással történik a sí élezése, így előfordul, hogy jó élek esetén csak sorjázást (finomítás) és polírozást kap a léc.
A kézi javításhoz nagy rutin, profi szerszámok és szakértelem szükséges. Otthoni kézi javítással csínján kell bánni, mert élezésnél egy mozdulattal véglegesen tönkre lehet tenni a sílécet, inkább bízzuk szakemberre. Élezésnél különböző élszöget lehet adni a sílécnek, amely függ a síelő tudásától és a felhasználási területtől is.
Élezés
Élezés
A kézi meleg waxolás tartósabb a gépinél, mert nyomás mellett a wax mélyebb rétegekbe szívódik be, így lassabban fog kiszáradni a sí, és tovább lesz használható. Kézi waxolásnál lehetőség van pontosabban az adott hóviszonyoknak megfelelő waxot használni.
Waxolás
Waxolás

Gépi javítás:

A hagyományos gépi szervizelés gyors és pontos, de kevésbé igazodik a személyes igényekhez, valamint hosszútávon jobban igénybe veszi a felszerelést. Több anyagot vesz le a sílécek éléből és talpából, függetlenül attól, hogy valóban kell-e vagy sem.
Jó tudni, hogy többféle gépi eljárás van. Nagyobb síterepeken teljesen automata rendszerekkel dolgoznak. Itt a lécet beteszik a gépsor elején, és készen kiveszik a végén. Esetleg áthelyezik az élezőből a waxoló egységbe.
Hazánkban inkább a régebbi, kézi tolású gépi javítás az elterjedtebb. A kézi előtolásnál a lécet kézi erővel tolják át a csiszoló-élező berendezésen, tehát nagy kézügyességre és rutinra van szükség, hogy megfelelő minőségű és pontosságú léc legyen az eredmény. Sajnos itt a legkönnyebb elrontani, elégetni a léceket, hiszen a csiszológép nagy sebességgel forog és pillanatok alatt nagy kárt tud okozni, ha megbillen a sí, vagy túl erősen lett odanyomva. Waxolás tekintetében itt a síléc egy forró viasz hengeren megy keresztül, majd egy polírhengeren, ezért a wax nem jut el a léc mélyebb pórusaiba. Jellemzően általános waxot használnak, amely napjainkban már elég profi és normál felhasználásra tökéletes. Az általános wax-szal kezelt síléc minden hótípuson helytáll.

A kézi szervizelést azoknak ajánlom, akik drágább felszereléssel rendelkeznek, és jobban odafigyelnek rá, illetve precízebb élet szeretnének a talp csiszolása nélkül.
Van idejük kivárni a léc elkészülését, mivel egyedüli „hátránya” az időigényes munka.

Milyen előnyökkel jár, ha valaki kézi szervizelésre adja be becsben tartott lécét:
  • Kézi javítás során kevesebb talp és él anyagot veszt a léc, ezáltal többször lehet rendbe rakni, javítani, mint gépi szervizelés esetén.

  • Pontosabb, finomabb élek és az igénynek megfelelő él szög kialakítása lehetséges.

  • Rendszeres karbantartás esetén a kantnik élettartama megnő a kisebb anyagvesztés miatt.

  • Egyedi, a hóviszonyoknak megfelelő waxolási lehetőség.
Gépi javítást azoknak ajánlom, akik kevesebbet használják felszerelésüket, nem szeretnének sokat költeni rá. Fontos nekik a gyors munka. A gépi javítás költséghatékony általános szervizelési forma, hogy a felszerelés folyamatosan karban legyen tartva.

Milyen előnyökkel jár ha valaki gépi javításra adja be felszerelését:
  • Rövid határidő

  • Költséghatékony javítás

  • Minden pályaviszony mellett jól használható felszerelés lesz az eredmény
Remélem így könnyebb lesz eligazodni a síléc és snowboard karbantartás során a szervizekben, és mindenki az igényének megfelelő szervizelést fogja választani.
Fontos, hogy indulás előtt mindenki időben szervizeltesse le felszerelését!
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.