Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fricz Botond Gyarmati Panka nyomdokain

2018.09.03. MSBSZ

A 17 éves kecskeméti snowboardos idéntől Gyarmati Panka edzőjével, világbajnoki dobogósok társaságában készülhet a versenyekre.
Szokatlanul korán kezdődött az idei téli szezon Fricz Botond számára. A napokban zajlik ugyanis az Új-Zélandi Cardronában a FIS Snowboard Junior Világbajnokság. A világ másik végén fekvő csodás szigetország évek óta a világkupa szezonnyitó versenyeinek helyszíne. A déli félteke téli időszakában tökéletes körülmények várják itt a téli sportok szerelmeseit. Mivel azonban a világkupa összes többi versenyét az északi féltekén rendezik, az igazi szezon csak decemberben kezdődik. A juniorok világbajnokságát ráadásul az előző években rendre márciusban rendezték, így fél év sem telt el az előző óta. Nem könnyű tehát augusztus végére csúcsformába lendülni.

Fricz Botond, a szabadstílusú snowboard jelenlegi legnagyobb hazai reménysége, nyaranta wakeboardozással tartja magát formában. Pár nappal a verseny előtt érkezett Új-Zélandra, ahol villámgyorsan elérte azt a szintet, ahol az előző havas szezon végén állt. A korai idénykezdés ellenére a versenyen Boti az első tízbe kerülést célozta. Sajnos az első körébe becsúszott egy hiba, a második, biztonsági menet pedig nem volt elég a döntőbe jutáshoz. Boti végül a 29. helyen zárt slopestyle-ban. Ettől függetlenül a legkevésbé sem csalódott, sőt, motiváltan várja az előtte álló időszakot, hogy újabb trükköket tanuljon:
„A verseny egész jól ment, bár nem tudtam úgy bemutatni a menetemet, ahogyan szerettem volna. Így nem sikerült elérnem a célul kitűzött helyezést. Viszont nagyon jó itt lenni, tökéletes volt edzeni is, még a verseny után is! A cél most minél jobb trükköket megtanulni, hogy a világkupán is jól tudjak szerepelni!”
@kirkscamp
@kirkscamp

Gyarmati Panka nyomdokain

Hazánk legeredményesebb snowboardosa, és a havas sportokban egyetlen FIS Világkupa- futamgyőztese, Gyarmati Panka, már jó ideje az amerikai Ian Kirk által vezetett, coloradói Kirk’s Camp csapatában edz. Panka előző két idényét súlyos sérülés hátráltatta, így nem igazán tudta megmutatni, hogy a profi csapattal való közös munka mennyire volt eredményes. A csapatban azonban a világ élvonalába tartozó versenyzők edzenek, mint például Panka szlovák barátnője, Klaudia Medlova, aki 2015-ben világbajnoki bronzérmes volt.

Panka a kezdetek óta követi Boti snowboardos pályafutását. Schladmingban ugyanabba a sporttagozatos iskolába jártak, sokat edzettek és jártak együtt versenyekre. Panka azóta már befejezte az iskolát, és sok időt tölt az Egyesült Államokban, de továbbra is egyfajta mentorként áll Boti mellett:

„Boti az utolsó évét kezdi az iskolában, és a jövőjét illetően már most el kellett gondolkodni róla, hogy kivel is tudna edzeni, ha már nem lesz mellette Dominik, az edzője. Egy közös beszélgetés kapcsán felmerült, hogy csatlakozna a Kirk’s Camphez. Kicsit tartottak a válaszomtól, hiszen én általában egyedül jártam Iannal a versenyekre, de én nagyon örültem neki. Mindig is egy támogató, szuper csapatra vágytam. Amikor Coloradóban voltam, ez adott volt, de a versenyek során általában magányos farkasként kellett helytállnom. Boti a világkupa alatt is nagy támogatás volt, végig ott várt velünk, amikor a köd miatt folyamatosan szüneteltették a versenyt. Másnap ő is nagyon jól teljesített. Imádom a hozzáállását, az első rossz köréből erőt merített, nem tört össze, a másodikat pedig nagyon szépen kivitelezte. Egyből elkezdtük tervezni a jövőt, és amiben tudok, próbálok neki segíteni, legyen szó az Iannal való kommunikációról, a camp konstrukciójáról, vagy a versenyek tervezéséről. Új-Zélandra már ketten mentek ki Iannal, ami szerintem egy tökéletes indítás, így sokkal jobban össze tudnak szokni, és Boti is megtapasztalhatja, hogy milyen vele élesben. Úgy gondolom, innen egyenes út vezet a sikerig, és boldog vagyok, hogy ehhez egy kicsit én is hozzá tudtam járulni”- mesélte Panka.
Botond és Panka Fotó: @kirkscamp
Botond és Panka Fotó: @kirkscamp

Az új edző: Ian Kirk

Ian Kirk évek óta viszi snowboardos és gördeszkás edzőtáborát az Amerikai Egyesült Államokban, Coloradóban. A világ egyik legjobb snowboardos parkjában, Breckenridge-ben van a bázisuk, és olyan edzőlegendákkal működnek együtt, mint a Shaun White sikereiben oroszlánrészt vállaló Bud Keene. Az amerikai snowboard válogatottal és a szövetséggel is remek kapcsolatot ápolnak. Botinak ez az első közös éles bevetése Ian Kirkkel, aki máris méltatta a fiatal magyar snowboardost:
“Élvezem a Botival való közös munkát. Szomjazik a tanulásra, könnyen megértjük egymást, mindig odafigyel rám. Minden nap energiával telve ébred. A hegyen lelkes és pozitív. A csúszás utáni erőnléti edzéseket teljes erőbedobással végzi, és sosem olvad le a mosoly az arcáról. Jelenleg vele foglalkozom a legtöbbet, de mellette a csapat más versenyzőinek is segítek. Velünk lakik Új-Zélandon Klaudia Medlova, jól kijönnek Botival. Klaudia egy szlovák olimpikon, nagyon sok hasznos tanácsot ad Botinak a trükkökkel és versenyekkel kapcsolatban. Rajta kívül itt vannak még ketten a csapatomból, de ők az amerikai válogatottal laknak. A hegyen viszont ők is velünk csúsznak, Botit egyre jobban megismerik.

Botival a verseny előtt egy héttel érkeztünk Új-Zélandra. Remek formában van. Egész nyáron wakeboardozott, szóval kiegyensúlyozott és kiváló az erőnléte. Csúszás után minden nap mentünk az edzőterembe vagy az uszodába, jól teljesít az edzéseken. Az egyensúlyán, az erőnlétén és a kardiovaszkuláris edzettségén dolgozunk. Igazán erős fiatalember! Próbáltam feszegetni a fizikai határait kemény edzésekkel és jégfürdőkkel, és mindenre jól reagált. Az ugrásain, főleg a nagyobb forgásszámú trükkökön kell dolgoznunk. Javítjuk a légmunkáját és az elugrását. De már most úgy csúszik, mintha a szezon közepe lenne!

Óriási potenciált látok Botiban, aminek leginkább a pozitív hozzáállása és személyisége az alapja. Imád snowboardozni és együtt lenni a többiekkel. Ez az energia fontos ahhoz, hogy sikeres versenyző váljék belőle. Nagyszerű fizikai formában van, ami a sérülések elkerülésében is segít. Egyensúlya és állóképessége látványos. Ami miatt azonban nagyon hiszek benne, az a kreativitása, és ahogyan a korlátokon mutatott virtuozitása. Rengeteg korlát trükköt tud, és imádja őket bemutatni. Rengeteg olyan versenyző van, aki jó az ugrásokban, de szenved a korlátokon, és sokkal nehezebb a korlátokon magas szintet elérni, mint az ugrásban. Több videót is megosztottam Botiról a közösségi oldalamon, és az élvonalbeli versenyzőim dicsérték a trükkjeit. Most az a célunk, hogy több backside (hátrafelé indított) és switch backside (fordított alapállásban hátrafelé indított) forgást, valamint bonyolultabb ugrásokat tanuljon.”
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.