Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Hogyan kezdjünk el a snowboard tanulást?

2006.10.13. | Szerző: Yeti
A snowboardon az egyik lábunk elől, a másik hátul helyezkedik el. Ha a bal láb van elől és a jobb hátul, azt regularnak nevezzük, ha fordított az állás, goofyról beszélünk. Az állás meghatározása alapvető feltétel! Valaki automatikusan érzi, más többnapos kudarc után jön rá, hogy valami nem stimmel.
h i r d e t é s
Ha bizonytalanok vagyunk, a legegyszerűbben így válasszunk: ha van jég az utcán, vagy adott egy csúszós kövű iskolafolyosó, fussunk neki, és csússzunk! Automatikusan az egyik lábunk elől, a másik hátul lesz, és így próbálkozzunk a snowboardon is! Az erősebb, ügyesebb láb kerüljön hátulra, ez lesz az irányító.

Fontos feladat a kötés szögének beállítása, illetve, hogy a talpon mekkora terpeszben állunk. Kezdők inkább a lapra merőlegesebb beállítást és a nagyobb terpeszt válasszanak, így stabilabb az állás. A kötésszög beállítása egyénre szabott, így ha nekünk egy adott állás kényelmes, ne térjünk el attól. A későbbiekben a tudásszintnek és a pályaviszonyoknak megfelelően változtathatjuk a kötésszöget.

Mint minden sportban, a snowboardozásnál is nagyon fontos az alapok helyes elsajátítása. Egy-egy korábbi rossz berögződés később hosszú ideig visszavetheti a snowboardos fejlődését, ezért aki csak teheti, oktatóval tanuljon. Így gyorsabb és biztonságosabb is.

Kint a pályán mindenképpen bemelegítéssel kezdjük: boka, térd, derék, csípő, váll, nyak, könyök, csukló. Itt térnék ki a védőfelszerelések használatára: a kezdőknek mindenképpen javasolt térdvédő és csuklóvédő.

A helyszín kiválasztása szintén nagyon fontos. A kezdő ne menjen meredek lejtőre, célszerű kis lejtésszögű, letaposott havú tanulópályát választani, illetve pár gyakorlatot sík terepen elvégezni. Csatolás előtt még egyszer ellenőrizzük a felszerelésünket, a laza kötéscsarvarok balesetveszélyesek. Fontos a cipő szoros meghúzása, így elkerülhetjük a bokasérüléseket.

Tanulás enyhe lejtőn

Miután átvettük a snowboardos alapgyakorlatokat, kezdődhet a lejtőn való tanulás: néhány hasznos gyakorlati tanács után már közel kerülhetünk ahhoz, hogy egy enyhe lejtőn megtegyük a legelső métereket a deszkánkon.
  • A csatolás lejtőn nehezebbé válik. Segít, ha leülünk úgy, hogy a völgy felé nézünk, a snowboard élei merőlegesek legyenek a lejtőre. Forduljunk át térdelő helyzetbe, így álljunk fel. Próbáljunk rézsút csak egyenesen elcsúszni a pálya másik oldalára. Onnan a forduló után ugyanúgy csússzunk vissza.
  • Az előző gyakorlathoz csatolva terheljük az első lábat, de csak fokozatosan! Érezni fogjuk, hogy a deszka eleje a lejtő felé fordul, terheljünk a hátsó lábra, amíg élezve meg nem állunk. Mindkét irány fontos: gyakoroljunk szemben a lejtővel és háttal is addig, míg akkor állunk meg, amikor akarunk.
  • Élezés: bármilyen furcsa, a snowboarddal a kezdő már egy-két nap után le tud menni meredek lejtőn is! Ennek titka, hogy a lejtőre merőlegesen élezve állva bármilyen meredekség leküzdhető. Gyakorlása: egyszer a lap egyik, majd másik végét nyomjuk a völgy irányába úgy, hogy a csúcs felőli élen csúszunk.
  • Most jön a neheze: a forduló! Indulási helyzetből az első lábra terhelve engedjük menetirányba fordulni a snowboardot, majd a megfelelő menetsebességet elérve lendületesen fordítsuk a lapot csípőnk és tehermentesített hátsó lábunk segítségével. (Az egyszerűség kedvéért: vagy lendítsük a hátsó lábunkat előre, vagy húzzuk magunk alá, így billentve át a lapot a másik élre.) Fontos, hogy a súlypontunkat a függőleges tengely mentén emeljük és süllyesszük. Törekedjünk a folytonosságra, ha elkezdjük a kanyarodást, vigyük is végig! Gyakran előforduló hiba, hogy túlságosan élére fordítják a lapot, illetve nincs lendület a forduláshoz. Ne rémülj meg, először az egyik irány rögződik könnyebben, majd a másik is sikerülni fog!
Sok havat és kitartást!
Szólj hozzá, legyél az első!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »