Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sportsérülés gyógyítása Drakula-módszerrel

2013.09.16. Margay Sándor

Síeléskor, snowboardozáskor érhetnek olyan sérülések is bennünket, amelyekkel célszerű orvoshoz fordulni. A hagyományos terápiák mellett az utóbbi időben több olyan módszert is alkalmaznak a doktorok, amelyeket korábban nem ismertünk, viszont rendkívül hatásosak.
Ilyen kezelési eljárásokról beszélgettünk a régóta síelő dr. Gajdos Gábor traumatológus-sebész szakorvossal, aki természetgyógyász és akupunktőr is egyben.

- Szerveink alapvetően a vérből jutnak hozzá az élethez nélkülözhetetlen oxigénhez és tápanyagokhoz. Az ízületeket alkotó porcok esetében azonban ez nem így van. Porcaink az ízületi folyadékból kapják a számukra szükséges anyagokat, így ennek állapota jelentősen befolyásolja a mozgásunkat - magyarázta dr. Gajdos Gábor. - Van egy speciális eszköz, amely a fájdalomszinten és a mozgástartományon belül passzívan mozgatja a végtagot, pontosabban az ízületeket. Ezzel a CPM-nek, gépi passzív ízületmozgatásnak nevezett technológiával javíthatjuk a folyadék termelődését és keringését. Minél többet mozognak az ízületek, annál folyékonyabbá válik ez az anyag, és annál jobban tudja táplálni a porcokat. Márpedig ez nagyon fontos a gyógyulás érdekében, ugyanis ha hosszabb ideig nem mozog az ízület, például egy sérülés után, elmerevedik, a folyadék besűrűsödik, keringése lelassul.

Az említett berendezés mechanikus mozgatást végez, és segítségével lehet növelni a végtag mozgásterjedelmét. Így a gyógytornát már egy bemozgatott testrésszel kezdhetjük meg, és a gyógyulási idő felét-harmadát megspórolhatjuk. De nemcsak sérülést vagy műtétet követően érdemes ezt a kezelést igénybe venni, hanem az életkor előrehaladtával is. Ez a bemozgatós kezelés kombinálható akupunktúrával is, meg persze egyéb fizikoterápiával. Segítségével az ízületi kopások rosszabbodása lelassítható, így az is síelhet még évekig, akinek már a műtétet javasolták.

- Mostanában egyre többször hallani a Drakula-terápiáról. Mi ez valójában?
- A vérlemezkékben gazdag plazma kifejezés angol nevének rövidítése a PRP, amely a saját vér felhasználása miatt Drakula-terápiaként híresült el. A vérlemezkék kiválasztanak egy növekedési faktor nevű, a sejtosztódást és így a gyógyulást segítő anyagot, amely a különböző külső és belső sérüléseknél azonnal elkezd termelődni; ez játszik szerepet a vérzéselállításban is. A kezelés során a könyökvénából nyolc-tíz milliliter vért veszünk le, majd centrifugálással szétválasztjuk alkotórészeire. Ezután a vérlemezkékben gazdag részt ízületi injekció formájában visszajuttatjuk a fájdalmas, sérült részbe, ami lehet térd, boka, váll, könyök vagy csukló. Sérüléseknél, kopásoknál, ízületi gyulladásoknál egyaránt gyorsabb gyógyulásra ösztökélhetjük így a szervezetet. A kezelés előtt célszerű egy röntgen- és/vagy ízületi ultrahangvizsgálatot elvégeztetni, mert így lehet pontosan megállapítani, mit és hányszor kell tennünk a gyógyulás érdekében. A PRP jól alkalmazható a teniszezés során szerzett sérüléseknél is.

- A kétféle kezelés találkozhat egymással?
- Igen, ugyanis a PRP hatékonyságát segíthetjük azzal, ha átmozgatjuk a beinjekciózott ízületet, mert ezzel szétoszlatjuk a bejuttatott, vérlemezkékben bővelkedő anyagot.

- A végtagokon kívül hol vezethet még eredménye a Drakula-terápia?
- Néhány, speciális felszereltségű helyen a csípőízületet is tudják ezzel az eljárással kezelni. Ehhez különleges képalkotó háttérre van szükség.

- Gyakran előfordul, hogy különösebb ok nélkül fáj az ember lába, leginkább a térde, és ez megnehezíti a síelést. Mit lehet tenni ilyenkor?
- A viszonylag indokolatlan térdfájdalmak gyakran a lábboltozat süllyedésének következményei. Ezért érdemes elvégeztetni egy gyors és fájdalommentes számítógépes talpvizsgálatot, mert ezzel az ún. podoszkópos eljárással pontosan megállapítható a süllyedés vagy a bokabedőlés mértéke. E problémák egyedi talpbetétekkel jól kezelhetők. Ezek a sícipőbe is behelyezhetők, akár a kivehető talpbélés helyére. Ha valakinek van ilyen segédeszköze, a sícipővásárláskor feltétlenül vigye magával, mert így szabható igazán a saját lábra az új bakancs. Érdemes erre az egyszerű holmira áldozni, mert egy átlagos, nem megfelelő talpbetét ronthat is az állapoton.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ VIDEÓK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.