Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Rémálom: amikor a sípályán csap le a fogfájás

2019.12.09. (x) szponzorált cikk

Kevés dolog van, ami annyira tönkreteheti a várva várt sívakációt, mint a hirtelen jött fogfájás. Mit tehetünk azért, hogy ne egy külföldi kórház sürgősségi várójában ücsörögve forduljon rémálomba a feledhetetlennek hitt téli üdülésünk? Íme 4 hasznos tipp.
Forrás: Pixabay.com
1. Iktassunk be egy gyors fogászati ellenőrzést az utazás előtti napokban!
A fogászati kontrollok félévente, évente amúgy is esedékessé válnak. Ütemezzük ezt a látogatást a téli vakáció előtti időszakra még akkor is, ha nem érzünk semmit. A fogszuvasodás, az ínygyulladás, a tasakok eleinte egyáltalán nem okoznak panaszt, majd derült égből villámcsapásként tör ránk a fájdalom. Még aktuálisabb a fogászat felkeresése, ha evés közben vagy hideg ital fogyasztásakor már kellemetlen nyilallásokat érzünk, esetleg fogmosáskor megjelenik pár vércsepp.

2. Válasszunk olyan utazási biztosítást, amely kitér a fogászati ellátásra!
Akár online, akár személyesen kötünk utazási biztosítást, ne feledkezzünk meg a fogászati problémákról. Ha síutazásra megyünk, a balesetekre vonatkozó rendelkezések különösen fontosak. Ne csak azt tanulmányozzuk, hogy zúzódásainkat, ne adj’ isten, lábtörésünket fedezi-e a biztosításunk, hanem azt is, fogfájás esetén hova fordulhatunk, milyen kezeléseket hajlandó kifizetni a biztosító. Ezek között a fogtömés és a gyökérkezelés feltétlenül szerepeljen, mert a legtöbb fogfájást ez a két beavatkozás szokta megszüntetni.

3. Vigyünk magunkkal fájdalomcsillapító gyógyszert!
Utazáskor nem szabad megfeledkeznünk egy kis mobil házipatikáról, amely tartalmazza mindazokat a gyógyszereket, amelyeket amúgy is szednünk kell, valamint általános készítményeket, kötszereket, sebtapaszt, fertőtlenítőt, lázcsillapítót és így tovább. Ami a fájdalomcsillapítást illeti, ha nincs egy jól bevált márka, amelyhez ragaszkodunk, a következőkre ügyeljünk. A vény nélkül kapható szerek hatóanyaga lehet acetil-szalicilsav, diklofenak, flurbiprofen, naproxen, paracetamol vagy ibuprofen. Mindegyik hatásos lehet, bár az ibuprofent szokták kiemelni, miszerint fogfájás enyhítésére kifejezetten alkalmas. Gyerekeknek paracetamol vagy ibuprofen hatóanyagú, kifejezetten gyerekeknek kifejlesztett gyógyszert csomagoljunk. Mindenképp kérje ki orvosa vagy gyógyszerésze véleményét, különösen, ha allergiás bármelyik összetevőre.

4. Házi praktikák
A fájdalom enyhítésére legegyszerűbb, ha hideg borogatást alkalmazunk. Fontos, hogy ne okozzunk fagyási sérüléseket saját magunknak, ezért a jégkockákat, jeges tömlőt és egyéb hideg tárgyakat előbb bugyoláljuk be egy textildarabba, úgy helyezzük a fájós területre. 10 perc után várjunk 45 percet, és ismételjük meg a borogatást. Esetleg öblögessünk sós vízzel: a só fertőtlenít és enyhíti a sajgást. Mit ne tegyünk? Ne igyunk alkoholt, ha fáj a fogunk! Az alkoholos italok csak addig csillapítják a fájdalmat, amíg a szesz bódító hatása tart. A sípályákon pedig kifejezetten balesetveszélyes, ha spicces állapotban próbálunk navigálni.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.