Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sítúrázók viselkedési szabályzata: 13 fontos tanács

2016.02.01. sielok.hu

Túrasízők figyelmébe ajánljuk az alább felsorolt alapvető viselkedési szabályokat annak érdekében, hogy sikerüljön megelőzni az egyébként nem veszélytelen sportágban a baleseteket.
Sítúra a Grossglockneren | Fotó: Wetzl Péter
Sítúra a Grossglockneren | Fotó: Wetzl Péter
1. A sítúrázó megtervezi a túráját: előre információt szerez a várható körülményekről, úgy mint a túra hossza, szintkülönbség, nehézségek, lejtés, kondíció és időigény, a terület hóviszonyai, lavinaviszonyok és az időjárás stb.

2. A sítúrázó képességeinek (sítúratapasztalat, kondi és sítudás) valamint az uralkodó időjárási viszonyoknak megfelelően választja túráját. Ismerje meg az útvonalat és tervezzen be több időt hogy biztonságosan odaérjen ahová szeretné, még sötétedés előtt.

3. A sítúrázó tervez túrájába pihenőt és azt meg is tartja.

4. A sítúrázó személyiségéhez és képességéhez illeszkedő felszerelést használ, amely kifogástalan állapotban áll rendelkezésre.

5. A sítúrázó ráillő réteges ruházatot visel és van nála vészhelyzet felszerelés (bivakzsák, lavinalapát, lavinaszonda, jeladókészülék, esetleg airbag)

6. A sítúrázó a túra elejétől végéig viseli lavina jeladó/vevőjét, ruházata alatt, adásra kapcsolva.

7. A sítúrázó képességeinek megfelelő tempóban halad, hogy idő előtt ne fáradjon el, társával/társaival együtt marad. A gyorsabb túrázót hagyja elhaladni.

8. A sítúrázó tudatában van felelősségének, és annak, hogy számára mit is jelent a "szabad síterület", és ott milyen alpesi veszélyek fordulhatnak elő. (pl. lavinaveszély). Figyel arra, aki a veszélyek megítélésében már tapasztalt. A területen óvatosan halad át, hogy a lehetséges figyelmeztetésre időben reagálhasson.

9. Időjárás vagy hó által okozott döntéshozatali szituáció esetén figyelembe veszi a csoport minden tagjának képességét. Kétség esetén a sítúrázó a biztosabb variációt választja, akár a visszafordulást is. A nem biztonságosnak tűnő hópárkányokat elkerüli.

10. A sítúrázó elővigyázatos a természettel: nem lármázik és nem szemetel. Elkerüli az új erdőtelepítéseket és a fiatal erdőket.

11. A sítúrázó tudatában van annak, hogy az erdei állatok télen érzékenyebbek, és megpróbál vaddal történő találkozás esetén különösen nyugodtan viselkedni és csendben maradni.

12. A sítúrázó respektálja a többi túrázót és felhívja figyelmét esetleges veszélyre!

13. A sítúrázó segít más, bajba jutott vagy jutó társának. Elsősegélyt nyújt, lavinaomlás esetén segít , baleset esetén mentést szervez (a 112 nemzetközi segélyhívón kívül mindig tudja a helyi hegyi mentők hívószámát is).
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.