Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrasí-felszerelés-ábécé - a választék

2014.12.15. Szegő Attila

A sítúrázás az egyik legjobb és legaktívabb téli sport. Aki igazi teljesítményt igényel, annak mindenképpen ajánlott: máig megőrizte sportos, kicsit izzadós, küzdős, nagy tudást igénylő jellegét. A felszerelések piacán egyre nagyobb a kínálat, ezért álljon itt egy kis útmutató a könnyebb választáshoz.

Áttekintés

Napjainkban már többféle irányvonal létezik a sítúrázásban is, ennek célja, hogy több embert tudjon megszólítani. Az alábbi stílusok léteznek:

A klasszikus alpesi sítúra, a síalpinizmus, a merészebb freeride, és a telemark stílus között lehet választani. A különbség a felszerelésben van, míg az utóbbi kettőnél a lejövetel módjában is van eltérés.

A sítúra-felszerelések alapvetően az ősi technikák egyenes ági leszármazottai, mivel a működési elv és a felszerelés kialakítása meghatározó maradt, csak a technológia vált korszerűbbé. Valamikor réges-régen a síléc közlekedési eszköz volt, felfelé is és lefele is közlekedtek vele. Ezért olyan megoldást alkottak, mellyel gyalogolni és stabilan csúszni is lehet. Ez csak később vált ketté sífutásra és sítúrázásra.

A léc

Alpesi sítúrázásra jellemzően testmagasság körüli léceket használnak. A napjainkban terjedő freerideolás miatt a túrasílécek is szélesebbek lettek, de megtartották a rájuk jellemző könnyű súlyt és súlyelosztást.
A freeride-túrasílécek extrém szélesek és testmagasság felettiek. Könnyűek, de nem ez az elsődlegesen fontos, hiszen ezek inkább a mélyhósízésre vannak kihegyezve. Ezeknek a léceknek inkább csak egyes részeit, csőrét, sarokrészét könnyítik ki.

A kötés

A felszerelés egyik legfontosabb része. Meghatározza, hogy milyen bakancsot lehet használni hozzá, és mire lehet alkalmazni. Ez biztosítja a sarok szabad felemelkedését, a gyalogló mozgást, és megfelelő alátámasztást biztosít a különböző meredekségű emelkedőkön. Ez utóbbit nekünk kell menet közben változtatni. Lefelé az adott technikának - telemark vagy alpesi - megfelelően rögzítik a bakancsot. A kötések kialakításának három meghatározó irányvonala van. A Pin vagy Dynafit, a Telemark rendszerű és a klasszikus alpesi kialakítású.

Pin- vagy Dynafit-rendszer

Ezt a Pin-rendszerű kötést a Dynafit fejlesztette ki, ezért gyakran csak Dynafit-kötésnek hívják. A Dynafit rendszert egyre több gyártó kezdte el alkalmazni saját profi túrakötéseinek kifejlesztéséhez.
Dynafit-rendszerű túrakötés
Dynafit-rendszerű túrakötés
Az orrkötés két tüskével fogja meg a cipő erre kialakított részét. A sarokkötés szintén két tüskével pattan be az előre kiképzett mélyedésbe. Ekkor fixen rögzített módon lehet használni, akár a hagyományos síkötéseket. A kötés oldása az orr résznél történik. A saroktőkét elforgatva szabaddá válik a cipősarok, és így szabadon mozoghat le és fel.

A sarok megfelelő alátámasztását, amely különböző fokokban lehetséges, egy forgózsámolyos rendszerrel oldották meg. Ez jellemzően három állást jelent. A régebbi és a versenykötések nem rendelkeznek sífékkel, mivel ez plusz súlyt jelent, de vannak olyan modellek, amelyeket felszereltek már.



A Telemark rendszer

Ez hasonlít legjobban a régi, bőrszíjas kötésekhez. Ennél a megoldásnál egy pofába fogják be a bakancs hosszú orrnyúlványát. Ez történhet tüskével és leszorítóval, vagy egy rugalmas elmozdulást biztosító pánttal. Előbbi csak az orr-részt fogja, míg utóbbi hátulról feszíti bele a cipőt a pofába. Ez utóbbit alkalmazzák inkább a túrázáshoz.
Telemark-rendszerű túrakötés
Telemark-rendszerű túrakötés
A telemark kötések ezen változatai nem sífékkel, hanem szökevénypánttal rendelkeznek. Az újabb rendszerű merevebb kapcsolattal rendelkező kötések viszont már sífékesek.

A pántos kötéseknek van egy kifejezetten túra-telemark változata is, ahol a forgáspont helye változtatható. A telemark síelésnél a lábujjak alatt, míg túrázásnál a cipő orrésze előtt van a léc forgáspontja.

Klasszikus alpesi túrakötés

A hagyományos alpesi síkötésekre hasonlító túrakötéseket hasonlóan kell felcsatolni, mint a normál kötéseket. A különbség az, hogy az orr- és sarokkötést egy merev rudazat köti össze. A kötés forgáspontja az orr-rész előtt van. Ezeket a kötéseket is le lehet merevre zárni, és hagyományos alpesi technikával lehet síelni velük. Túrázáshoz ki kell oldani a reteszt, amely után a sarok fel tud emelkedni. Ezek a túrakötések rendelkeznek sífékkel.

A freeride túrakötéseket is ezekből fejlesztették ki. A freeride kötéseknél a hangsúly inkább a lefelé síelésen van, ezért ezek a kötések nehezebbek és robosztusabbak.
Freeride túrakötés
Freeride túrakötés

A bot

Markolatuk sokkal ergonomikusabb, mint a hagyományos síbotoknak. A túrabotok jellemzője, hogy hossza teleszkóposan állítható, amelynek nagy haszna van felfelé. Rövid bottal meredekebb lejtőn nehezebb tolni, ezért ilyenkor jól jön a hosszabítás. Egyes botoknak a felső szára is be van vonva szivacsos réteggel, így rövidebb botra váltáshoz elég átfogni. További jellemzője a könnyű súly.

A túrabakancs

A túrafelszerelés legfontosabb darabja. A cipő és a kötés meghatározó páros. A cipő kiválasztása előtt tudni kell, hogy milyen irányvonalban, stílusban szeretnénk használni majd a felszerelést. Minden túrabakancs gumitalpú, sí- és túrafunkciós kapcsolóval rendelkezik. Ez rögzíti a felső szárat síeléshez és engedi szabadon mozogni gyalogláskor, túrázáskor. A túrabakancsok belső héja a jobb tartás érdekében fűzős.

A cipők talpkiképzés szerint 3-4 csoportra bonthatók. Dynafit-rendszerű bakancsoknál az orr- és sarokrészen előre kiképzett helye van a rögzítésnek. A kötés tüskéi, stiftjei ide csatlakoznak. Ezek a bakancsok használhatók a hagyományos túrakötésekhez is.



A telemark-rendszerű bakancsoknak hosszú orrkiképzése van. Ezek semmilyen más kötéshez nem használhatók. A hosszú orr-rész illeszkedik a kötés pofájába.
Telemark bakancs
Telemark bakancs
A klasszikus túrabakancsok rövidebb orr-résszel rendelkeznek, mint a sícipők, és magasabb a profiljuk, ezért a hagyományos alpesi síkötésbe nem minden esetben mennek bele.
Klasszikus túrasíbakancs
Klasszikus túrasíbakancs
A freeride túracipők a hagyományos alpesi sícipőknek felelnek meg azzal a különbséggel, hogy hátsó részükön van egy sí- és túrafunkció-váltó kapcsoló. Ezek a cipők valamivel nehezebbek, mint az igazi túracipők, de könnyebbek, mint a normál sícipők. Kialakításuk inkább a síelést szolgálja, mint a túrázást. Ezeknek nem minden esetben fűzős a belső részük.

A fóka

A mászóbőr (climbing skin), a fóka szerepe a síléc talpára ragasztva az, hogy felfelé kapaszkodjon, ugyanakkor menetirányban csússzon. A kapaszkodást segíti, hogy a szőr megsokszorozza a lécek felületét. Kezdetben a fókák bőrét használták, ami bírta a hideget és megfelelt a célra. Innen az elnevezés is.

Mára már klasszikus a természetes szőrből készülő mohair/moher felszín, amely sérülékeny ugyan, de gyorsan csúszik és jól irányítható. A technika fejlődésével megjelent a nylon alapú anyagból készülő mászószőr, amely tartósabb de siklási tulajdonságai gyengébbek. Időjárás függvényében is van különbség, mert a moher hidegebb, míg a nylon inkább melegebb körülmények között viselkedik jobban. A legsokoldalúbb a kettő kombinációja.
Fóka
Fóka
A fókákat legtöbb esetben már a síléc alakjához, geometriájához igazítják. Erre azért van szükség, hogy a kantnit ne takarja le a szőr, és keresztben haladáskor tudjon a léc éle kapaszkodni, viszont mégis a lehető legnagyobb felület legyen beborítva vele. Lehet méterre is vásárolni, amit a kellő végződéssel kell kiegészíteni.

Rögzítés

Jellemzően a síléc két végén kampó és gumi, vagy heveder kombinációjával rögzítik a fókát, a kétezres évektől minden gyártó kidolgozott egy csak rájuk és a sílécükre jellemző rögzítési technikát. A két végponton kívül a mászóbőr gyantás alapú speciális ragasztóval van a léc talpához rögzítve, amely nem hagy nyomot a talpon, ezért levétel után a waxolt sí megőrzi csúszóképességét. A legújabb eljárással készülő fókák már ragasztó nélküliek.

A legkomolyabb fókagyártók a Colltex, a Kohla és a Gecko.
Colltex fóka
Colltex fóka
A sílécgyártók saját márkanévvel ellátott fókaszőröket kínálnak, amelyeket többnyire valamelyik nagyobb céggel gyártatnak le.

Gyártók

A márkákat illetően vannak prémium kategóriák, amik kifejezetten a sítúra-, telemark-felszerelésekre álltak rá. A klasszikus símárkák inkább a freeride vonalat célozták meg, de néhány tradícionális cégnek azért van komoly túramodellje.

Prémium túrasímárkák a Hagan, Black Diamond, Ski Trab, Dynafit, La Sportiva, Fischer
Általános vagy freeride síléckínálat: Atomic, Rossignol, Salomon, Völkl, Black Diamond

Kötések:
Pin: Dynafit, G3, Ski Trab, Fischer, Rossignol, Marker
Telemark: Rotefella, Black Diamond, G3, Voile
Klasszikus prémium márkák: Diamir, Black Diamond, Silvretta
Általános márkák: Salomon, Tyrolia, Marker

Túrabakancsok:
Pines rendszerhez: Dynafit, Scarpa, La Sportiva, Black Diamond, Fischer
Telemarkhoz: Garmont, Scarpa, Black Diamond
Klasszikus prémium: Black Diamond, Scarpa, Lowa, Fischer
Klasszikus freeride: Salomon, Atomic, Rossignol

Remélem, könnyebb lesz így eligazodni a felszerelések között, és megtalálni a saját stílushoz, felhasználási területhez passzoló összeállítást.
KOMMENTEK
grevesz | 2014.12.25. 04:00
Szia,

Remek összefoglaló cikk [Köszönet!], de apró kiegészítésként a Telemark-hoz:

Sajnos kimaradt az NTN [New Telemark Norm] rendszerü kötés és bakancsok leírása, bemutatása.

Ugyan ez eleg szű vonal még [1 gyártó (Rottafella) 2 kötés (ha az idei új színeket nem számítjuk) és 4 bakancsgyártó 7 modellje (ha a nôi/férfit egynek vesszük)], és ezért -is- igen korlátos a kínálat, de mivel több korábbi 'problémát' is megold van benne fantázia.

A kötés alapvetôen változtat meg mindent amit eddig a TELEMARK-ról gondoltunk/tudtunk, új cipô is kell hozzá, a 'csôrös' itt már nem játszik.

http://www.rottefella.no/en/Product...s/Telemark/NTN-Freeride/

Nézzük tételesen, mit tud az új és mi a különbség a jelenleg hagyomanyosnak tekinthetô 'hosszú csôrühöz' képest:

1-Rövid csôr
------------
Mivel az új kötés, csak a talp elülsô részét fogja elöl és hátulról is [kissé hasonlatosan az alpin kötésekhez, bár hátul kioldó/eltérô mechanikával], itt már nem volt szükség a jellegzetes hosszú csörre.
Ebbôl fakadóan ezen cipôk bármelyik alpin és hagyományos sítura kötésbe ugyanúgy belemennek!
Alpin kötésnél esetleg pár mm-t kell állítani a magasságon, hogy a cipo belemenjen, a plusz VIBRAM gumitalp miatt.

A rövid csôrrel együtt immáron megnyílt a lehetôség a TLT rendszerü a cikkben csak PIN vagy Dynafit-nek nevezett túrasí kötések használatára is.

Továbbá, mivel az új kötés az új cipônek nem a sarkát huzza/feszíti, kicsit más a nyomásvektora és ezzel picit a Telemark technika terhelés elosztása is.


2-Közel alpin csatolási élmény
------------------------------
Miután az új kötés teljesen eltérô felépítésü a hagyományostól, a becsatolás élménye végre alpin közeli lett.
Nem kell többé kézzel bajlódni, térdelni és hajolgatni, belelépsz és a kötés elején a bottal lenyomod/rögzíted.

3-Alpin fék mechanizmus
-----------------------
Nem kell többé szökevénypántal bajlódni, mert az alpin kötésekrôl jól ismert fék van hozzá.
Az megint más kérdés, hogy magas porhóban lehet majd keresni/ásni a léceket egy perec után.

4-Kioldás
---------
Ugyan nem szabványos alpin, de már legalább kiold a kötés esésnél, igaz Telemarknál a szabad sarok miatt kissebb bizonyos sérülések valószínûsége és bekövetkezésük esetén, azok mértéke is.


Aki figyelmesen olvasta az a fent leírtakból összerakhatta a teljes képet, miszerint:

Az NTN rendszerü Telemark bakancsokkal majd minden típusu kötésbe bele lehet lépni, ERGO meg lehet velük síelni bármilyen alpint, ebbôl fakadóan a hagyományos túrasít és a saját NTN-es Telemark-ot is, csak hogy azt ki ne hagyjam.

http://www.scarpa.com/telemark-ntn

Hovatovább, a TLT és NTN-es rendszerü új bakancsokkal már az újabb fajta[PIN/Dynafit] turasí kötésekbe is belecsattanhatunk, az így szinte mindenre alkalmas öszvérünkel a lábunkon.
Sôt, még a hágóvas is kényelmesen rámegy, s a rövid csôr újabb pozitív hozományaként még jégmászásra is 'alkalmas'.

A dolog szépséghibája, hogy pont a régebbi Telemark kötésünkel szerelt sínket nem tudjuk használni. :-(

Gyártók:
========
Kötés: Rottefella
http://www.rottefella.com/en/Produc...ts/?showProductsUnder=60

Cipôk: Scarpa[NTN és TLT is], Crispi [NTN és TLT is], Garmont, Scott

üdv,
gr

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
KAPCSOLÓDÓ FÓRUM
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.