Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Több ezer euróba kerülhet a helikopteres mentés

2006.10.13.

A közelgő síszezonra tekintettel megkértük a kimondottan utasbiztosításokra specializálódott Európai Utazási Biztosító Rt (EUB) munkatársát, mondja el néhány szóban az elmúlt szezon tapasztalatai alapján milyen tanácsokat tud adni a síelni indulóknak.
Sajnos a tavalyi tél is bőven kedveskedett munkával az EUB kárrendezése számára, hiszen nagyon sok síbaleset történt Európa-szerte. Több eset is igazolta azt a problémát, hogy nagyon sokan még mindig nem megfelelő biztosítási fedezettel indulnak útnak.

Álljon most itt egy ilyen eset példaként. Egy ügyfelünk, aki Ausztria egyik síparadicsomában töltötte szabadságát, elesett a sípályán, és keresztszalag-szakadást szenvedett. Először úgy volt, hogy szállítható, de végül a külföldi orvos nem vállalta a felelősséget, és Ausztriában került sor a műtétre. Ügyfelünk Bázis módozatú utasbiztosítással rendelkezett, ami 2.000.000 Ft fedezetet nyújt a baleset esetén felmerülő orvosi kezelés költségeire. A néhány napos ausztriai kórházi kezelés és a műtét költségeire sajnos ez az összeg nem volt elég, az EUB-hoz beérkezett számla ugyanis több, mint félmillióval meghaladta a szolgáltatási limitet. Ilyen esetben sajnos az ügyfélre hárul a fennmaradó összeg kiegyenlítése, amit mi mindenképpen szeretnénk elkerülni, ezért is igyekszünk felhívni minden síelni induló figyelmét a megfelelő biztosítási fedezet szükségességére. Európai síeléshez speciális Biztosítási Bérlet vásárolható (baleseti térítés: 5.000.000 Ft, betegség esetén 5.000.000 Ft). Tengeren túlra mindenképpen ajánlott a Top, igény szerint a Top Extra (baleset, betegség esetén 20.000.000 Ft-ig térít mindkét módozat) biztosítás. Arról nem is beszélve, hogy kártérítés mellett az utasbiztosítás szolgáltatásaihoz tartozik az utazási segítségnyújtás a nap 24 órájában.

Hogy konkrét számokkal szolgáljunk az olvasóknak, tájékoztatásul kigyűjtöttünk néhány aktuális adatot a külföldi orvosi ellátás áraira vonatkozóan:

Ausztria
műtét (keresztszalag-szakadás) - 6.000 - 9.000 EURO
kórházi kezelés naponta - 300 - 400 EURO
vizit orvosi rendelőben - 200 - 300 EURO
helikopteres mentés - 2.000 - 3.000 EURO

Franciaország hegyi mentés - 250 - 300 EURO
orvosi ellátás - 250 - 300 EURO
gyógyszer - 250 - 350 EURO

Hazaszállítás mentőautóval, orvosi kísérettel:
Ausztriából: 100.000 - 250.000 Ft
Franciaországból: 300.000 - 400.000 Ft

Még ha megfelelő utasbiztosítással rendelkezünk is, ne feledkezzünk meg arról, hogy megfelelő felkészüléssel sokat tehetünk azért, hogy ne következzen be a kellemetlen baleset. Ahhoz, hogy megfelelő kondícióban legyünk, nem árt, ha legalább néhány héttel az utazás előtt elkezdünk edzeni.

Az EUB Ügyfélszolgálata a következőket tanácsolja a síelőknek:

  • Nemcsak az utazás előtt, de a helyszínen is tanácsos a mindennapos reggeli bemelegítés!
  • Zúzódásra, húzódásra vigyünk magunkkal izomlazító krémet (Richtofit, Dyclofenac)!
  • Ne feledkezzünk meg a magas faktorszámú fényvédő krémről sem. A hó fényvisszaverő hatása felerősíti a káros sugarak erejét. A szemgyulladás elkerülése végett mindenképp viseljünk napszemüveget!
  • Ha megállunk a sípályán, mindig a pálya szélén, a hegy felé fordulva álljunk, hogy szükség esetén félre tudjunk ugrani a lefelé száguldozók elől. A tapasztalat szerint a legnagyobb sérülések az ütközésekből adódnak.
  • Az alkoholfogyasztást lehetőleg csak síelés utánra tartogassuk. "Mámorosan" semmiképpen ne induljunk el a lejtőn!
És végül néhány dolog a biztosítással kapcsolatban:
  • Napi kártérítésben (ha a kórházi kezelés Magyarországon folytatódik) csak a Top vagy Top Extra módozattal rendelkező biztosítottak részesülhetnek. Az ügyfélnek rendelkeznie kell a külföldi orvos igazolásával is.
  • Ha a síbérletet baleset, betegség, stb. miatt már nem tudjuk hasznosítani, visszaváltásra csak a helyszínen van mód. A bérlet árának megtérítését a biztosító nem tudja vállalni.
  • A biztosítási szolgáltatások a síléc, sífelszerelés eltűnésének, rongálódásának megtérítésére általában nem terjednek ki, kivéve a SÍ Biztosítási Bérlet, amely vásárlásakor a baleset során sérült síléc értékének egy része megtérül.
Ha a fenti jótanácsokat eltesszük magunknak a következő síszezonra is, és a megfelelő utasbiztosítást sem felejtjük el megkötni, akkor nyugodt szívvel indulhatunk útnak. A többi már nem rajtunk múlik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
INGYENES TANÁCSADÁS
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.