Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
RENDBEN
Menü ≡
ROVATOK    HÍREK    HÓJELENTÉS    WEBKAMERÁK
TÉLI SPORTOK    FELSZERELÉS    GALÉRIA
JÁTÉK    AKCIÓK    FÓRUM    SZAKÉRTŐK
SÍTEREPAJÁNLÓ
Schladming-Dachstein
Nyári kártyával több mint 100 ingyenes program!
Mölltal gleccser
Nyári síelés és Karintia kártya 160+ ingyenes programmal!
Bohinj - Vogel
Aktív csomagok a gyönyörű Bohinji-tó körzetében!
UTASBIZTOSÍTÁS -10%
KÖVESS MINKET!
facebook twitter googleplus youtube instagram

Bukszanyitogató balesetek

2011.02.23. | Frissítve: 2017.09.06. | Szerző: Árvay Sándor
Érdemes-e a külföldre utazó síelőnek a napi pár száz forintos biztosításon spórolnia? Aki vállalta a rizikót, s már gond nélkül hazaért, igennel válaszol a kérdésre, ám aki még csak most készül a túrára, elgondolkozhat a pénztárcájára leselkedő "veszélyek" olvasásakor. Duplán éri a baj, ha nincs biztosítása.
Az Európai Unió téli sportközpontokkal rendelkező tagállamai megfelelően felkészültek a síelés közben balesetet szenvedő turisták ellátására. Az európai uniós szabályok lehetővé teszik, hogy a magyar síelők a magyarországi kötelező egészségbiztosításuk terhére vegyék igénybe a szükséges egészségügyi szolgáltatásokat.

Ezt a jogosultságot az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EU-Kártya) igazolja – jogosultak vagyunk az adott ellátást a másik tagállamban ugyanolyan módon igénybe venni, mint a helyi biztosítottak. Ez azt is jelenti, ha az adott tagállamban biztosítottainak az ellátásért önrészt kell fizetniük, ezt a magyar jogosultak is kötelesek saját maguk viselni.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Jó tudni, hogy a Kártyával a szolgáltatásokat csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő orvosnál lehet igénybe venni. A szerződés nélküli magánszolgáltató által nyújtott ellátás költségeit a beteg saját maga fizeti, és a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár a költségeket utólag sem tudja megtéríteni, ezért célszerű – lehetőség szerint – minden esetben közkórházhoz fordulni.

Az EU-Kártya és az utasbiztosítás egymáshoz képest kiegészítő jellegű, egymáshoz viszonyítva mindkettő nyújt plusz szolgáltatást, illetve vannak hiányosságai a másikhoz képest.

Ha síelni megyünk, mindenképpen kössünk utasbiztosítást is!

Akárhová veti is jósorsa, kellemetlen meglepetés érheti azt, aki biztosítás nélkül indult síelni, és egy orvosi rendelőben találja magát, vagy egy hegyi mentés után nyújtják be neki a számlát. A közeli országok sem számítanak olcsónak e szempontból, ám a (kilométerben és árképzésben is) távolinak számító Franciaország egyenesen bukszanyitogató. Felkészült, higgadt, tapasztalt profi síelőt is érhet baleset, ám még nagyobb veszély fenyegeti azokat, akik úgynevezett "téli party" síutakon, kevesebb havas tapasztalattal indulnak a hegyre – a buli, az alkohol és az adrenalin pedig szintén növeli a baleset kockázatát.

Nézzük a normál tarifákat, mit kóstál az ellátás, ha nincs biztosításunk.

Egy felkar-törés ambuláns ellátása Ausztriában 50 ezer forintnak megfelelő összegből megúszható, Franciaországban 130-150 ezer forintot kell rászánni, és ez még csak a röntgen és egy egyszerű gipszelés ára. Ha azonnali műtétre van szükség, az akár több millió forintba is belekerülhet. Ehhez még hozzáadódhat a hegyi mentés költsége, illetve a mentőautóval vagy repülőgéppel történő hazaszállítás költsége. A hegyi mentés Franciaországban elérheti az 500 eurót, Ausztriában 200 euró, a mentőhelikopteres mentés mindkét országban 2-4 ezer euróra rúg. A hegyi mentés a legtöbb országban a biztosítottak számára is díjköteles.
Egy mentőautós hazaszállítás Ausztria és Olaszország közelebbi régióiból 120-150 ezer forintba kerül, míg Franciaországból 5-600 ezer forintra is rúghat ez az összeg. Ha ráadásul repülőgépen, fekve kell szállítani a sérültet, azért már 1,5-2 millió forintot is fizethetünk. Láb- és fejsérüléseknél szinte minden esetben speciális szállítási mód szükséges, sokszor orvosi kísérettel. Az autós hazaszállítás egy olyan távoli úti célnál, mint Franciaország, okozhat további orvosi problémát is: egy térdszalag sérültnél például a 12-13 órás autóúton, ha nem tudja kinyújtani a lábát, igencsak megnő a trombózis veszélye.

A franciaországi és svájci egészségbiztosítási rendszer sajátossága, hogy egyből ki kell fizetni az ellátás, a szállítás és a mentés költségeit, és a biztosító azonnali garanciája nélkül sokszor valamilyen személyi okmányt kérnek el garanciaként, amíg a sérült nem rendezi a számláját.
Erre az OEP a saját honlapján is felhívja az utazók figyelmét: www.oep.hu Itt köthetsz utasbiztosítást 10% kedvezménnyel!
2011.02.23. 14:29:54 freshi
Kedves Szerző,

Nagyon sokat segitene, ha az EU kártya és az utasbiztosítás egymáshoz képesti hiányosságait tudnád részletezni.
2011.02.23. 16:17:54 Pulmy
Egy sí túra alkalmával a biztosítás a legkisebb ktg.amit nem szabad nem megkötni.
2011.02.23. 17:27:49 Bukfenc
Aki nem akar a balesete mellé anyagi romlást is, az biztosítást köt!!!!
2011.02.23. 18:19:24 Hajasga
Kedves Árvay Sándor!
Köszönjük a cikket, figyelemfelkeltő, de "..az EU kártya és az utasbiztosítás egymáshoz képest kiegészítő jellegű..." ezt hogy kell érteni?
Én eddig kötöttem egy szélesebb körű spec. biztosítást, ált. családit, azt hittem ez így rendben van. Üdv.
2011.02.23. 18:53:07 TZoli
Egy példa az összehasonlításra:
Eu kártya azokkal a díjakkal járhat, amit a szerző felsorolt, de nincs limitálva a kezelésre fordított összeg.
Utasbiztosítás teljes körű költségtérítést nyújt, de csak a szerződésben rögzített összeg erejéig.
Tehát, ha vesekő miatt kórházba kerülsz, akkor utasbíztosításra ingyenes az ellátás (kipróbáltam). Ha viszont olyan baleset ér, ami miatt napokig mesterségesen tartják fent az élethez szükséges funkcióidat, majd egy hónap kezelés, ami 100 milió felé közelít, akkor csak a pár tizmillióban meghatározott limit erejéig állja a biztosító a költségeket(TV riportban hallottam).
2011.02.23. 20:37:01 csontiz
Ne spóroljon senki a biztosításon! Én átéltem személyesen is sajnos. Csuklótörés és könyökficam. 3 nap Olaszországban a kórházban majd utána 13 órás út haza mentővel. Kinti kezelés költsége 1150 Euro. Hazaút költsége kb 300.000. Ft. Mindent a biztosító fizetett. Összköltség kb. 5-600.000 Ft. Gondolkozz el, kell-e az a biztosítás 5000 Ft-ért?
Amióta ez történt azóta mindkettőt viszek magammal biztosítást is és EU kártyát is. Mindkettőnek van előnye és hátránya.
2011.02.23. 21:06:49
Külön vigyázzon mindenki pályán kívüli sieléssel. Bár van olyan biztosító ami fedezi de külön elég szigorú feltételek mellet fizet csak(pl. megfelelő védő felszerelés, bukosisak, lavina mentéshez felszerelés stb. stb.)
2011.02.23. 22:46:34 saci1
csak és kizárólag olyan bizt szabad és kell kötni amely felősségbizt. tartalmaz. Egy ütközés vagy bármely kellemetlen helyzetben a magyarra ráverik a házát. Vérben fekszel és megkérdezik Van házad ???
2011.02.23. 22:53:13 Xero
Én az idei tapasztalatot tudom hozni példának:
Franciaország mentés tepsivel (4-es szintből 3-ason) és szállítás helyi kórházba: 390 euro
Könyök ficam és törés helyrerakása, röntgenezése és gipszelése: 395 euro.
A mentésnél elvették a felszerelést, majd mindaddig nem kaptam vissza amí a biztosító nem faxolt egy igazolást. (A kötvény kevés volt)
A kórházban szintén benyújtották a számlát és igazolásig nem engedtek el.
A biztosító (Allianz) mindent korrektül intézett és a franciák is megértőek voltak valamennyire.
Eddig sem spóroltam ilyesmin, ez után sem fogok.

Egyébként az EU-s Tb kártya sport balesetet nem fedez, inkább a megfázás és hasonló dolgokra alkalmas. Ettől függetlenül kártya és biztosítás együtt a tuti. :)
2011.02.24. 08:44:22 JZ
Jó lenne egy összefoglaló, hogy az EU kártya pontosan milyen esetre nyújt biztosítást, azaz milyen költségeket jelent még pluszban, ha valakinek csak EU kártyája van. Természetesen elsősorban a síbalesetekre gondolok, hegyi mentés stb.
2011.02.24. 09:35:31 bogesz85
Az EU-s kártyának a francia kórházban örültek,mondták, hogy ez kevesebb papír és így majd csak a vizitdíjat kell befizetnem itt Mo-n. A helyi orvos addig nem adta vissza a ruháimat, és a hegyimentők is addig zaklattak telefonon, amíg a biztosító meg nem küldte a költségvállaló nyilatkozatot. A helyi orvos 200 Euro, a hegyimentés 5 perc helikopterrel 400 Euro, a kórházba szállítás pedig további 400 Euro volt. Ez Alpe d'Huez tarifa.
2011.02.24. 11:25:24 Xero
Mindenki Huezben hullik el? :) Nekem egyébként nem nagyon foglalkoztak a kártyával. Biztosítást kértek. Huez center ortopédia.
2011.02.24. 13:52:03 vdk3x
Saját tapasztalat!

Kölyök eltörte Ausztriában a hüvelykujját. Volt nemzetközi EU kártya és direkt sieléshez kitalált MONDIAL-os utasbiztosítás is. Gondoltuk itt gond nem lehet és a már erősen bedagadt hüvelykujjú gyerekkel bementünk a helyi sebészeti magándrendelőbe, ahonnan páros lábbal rúgtak ki minket, mert ezt a biztosítót a rendelő nem fogadta el és csak előre fizetve gipszelte volna be a gyerek kezét (előzetes árkalkuláció: vizsgálat, röntgen, gipsz: 800-1.000 Euró!) Beszéltem a biztosítóval telefonon, aki azt mondta, hogy fizessem ki és majd utólag ESETLEG térítik a költséget, vagy menjek el egy állami kórházba. Ezek után irány a 40 km-re levő állami kórház, teli sísérültekkel, de kb. 2 óra alatt begipszelték a gyerek kezét és se a nemzetközi EU kártyát, se az utasbiztosító nevét, se pénzt nem kértek.

Ebben az egyszerű esetben sem ért az utasbiztosításunk egy fabatkát sem (ötünknek 16ezer volt 1 hétre). Az állami intézetbe elég a nemz. EU kártya, utasbiztosítás meg hiába van, ha azt biztosítótársaságot az adott magánrendelő vagy kórház, vagy betegszállító magáncég nem fogadja el.
2011.02.24. 16:36:07 vincent
A biztosítót kell hívni elsőként minden esetben, hogy tudjon segíteni melyik kórházzal van szerződése. Amelyiket mondja ott biztosan nem kérnek pénzt, csak elküldik a biztosító felé az eseményt, megerősítendő válaszért, hogy biztosan kiterjed-e az esetre a biztosítás. Valamint vérvétel is van az alkohol és drogok miatt ami kizáró ok lehet a biztosító részéről a fizetésnél.
Az EUB a legelterjedtebb biztosító európában, itt a legkisebb az esély arra, hogy fizetni kell a kórházban vagy máshol.
2011.02.24. 18:41:17 coolman
Ez mindig legyen kidobott pénz!!! Mindenkinek ezt kívánom! Nem hiányzik a baleset sem itthon sem külföldön. Biztosítás kötelező!!!
2011.02.25. 09:55:30 bogesz85
Xero! Azért kértek a huezi centerben biztosítást, mert az nem állami rendelő, hanem magán (egyébként jó magas tarifával, mert egy seb fertőtlenítéséért és azért fizetett a biztosító 200 Eurot, hogy a doki azt mondja, ő ezt nem tudja összevarrni, mert túl mély seb). A kórház viszont állami volt, így az EU TB kártyát elfogadták. De korábbi tapasztalatok alapján ha nem túl magas a költség és a helyszínen ellátnak (2 öltés, 60 Euro), akkor ki is kell fizetned a pénzt helyben és adnak számlát, amit majd visszaharcolhatsz a biztosítótól.
2011.02.25. 12:01:37 ErzsébetKL
Mindenképpen kell biztosítás. Nekem Allianz téli sportok platina volt. Komplikált bokatörést szenvedtem Ausztriában. A biztosító mindent fizet, csak rögtön fel kell hívni, hogy küldje el a költséggaranciát a kórháznak. Nem kerülsz megalázó helyzetbe, ha úgy intézed, ahogy a biztosító előre elmondja. Mentő 300 euró, kórház: műtét+5 nap 2950 euró, mankó, gyógyszer, hazaszállítás mentővel. Ekkora költségtől menekülünk meg, ha kifizetünk előre napi kb. 1000 ft-ot a biztosításra. Kívánom mindenkinek, hogy kidobott pénz legyen.
2011.02.25. 21:53:22 kondorosibela
Hát, nem tudom. egy hónapja eltörte St. Gervais-ben az egyik sporttárs a sarkát. csak 2 nap múlva műtötték meg, addig alkudozott a biztosítója, aztán a hazaszállítása is külön tárgyalássorozat eredménye volt. gondolom, végül fizetett a biztosító, de elég megalázó tortúrán kellett ehhez átesnie. persze, lehet, hogy ez egyedi eset, de azóta úgy vagyok vele, hogy biztosítás igen, EUB nem.
@Xero: a naptár szerint neked most Kaprunban kéne lenned
...vagy cécón.
2011.02.26. 07:49:51 pszabo
Ausztria, Stuben am Arlberg. Esés, térd kicsvar, szikrázó fájdalom, irány az orvos. Persze vasárnap este, igy csak privát rendelést találtunk... (biztos van állami is, de őszintén szólva olyan térdfájdalommal örültünk, hogy az első vörös keresztet megláttuk a pálya aljában egy épületen)
Sem EU kártya, sem biztosítás nem ér itt privátban semmit sem, a szumma kb 370 EUR, de ebben a röntgen nincs benne. Kaptunk irásos diagnózist, hogy nincs törés vagy szakadás, plusz egy térdmerevítőt (mondjuk az tényleg igényes, profi darab volt(!) és gyógyszert a fájdalomra) . Itthon benyújtottuk a biztosítás alapján a biztosítónak... remélhetőleg lesz belőle visszatérítés...
2011.02.26. 09:40:07 freshi
Elszorul a torkom a sok baleseti beszámolótól, a baleset UTÁNI történésektől. Vajon hányat lehetett volna megelőzni? Hogyan? Vajon hányszor és mennyi glühwein (et al.) vett részt az eseményekben?
2011.03.01. 17:37:26 porszi
És mégis van aki biztosítás nélkül megy síelni.
Ehhez kell a bátorság.
Szólj hozzá Te is!
h i r d e t é s
IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE!
Szeretném megkapni a síelők.hu friss híreit és síelőknek szóló aktuális ajánlatait.
Elfogadom az adatvédelmi elveket.
Hírlevél archívum »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 33 vendég és 3 regisztrált felhasználó látogatja.
Asztali nézet
A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk. Elfogadom. Több infó...