Ha síelni mész, nem elég az Európai Egészségbiztosítási Kártya

2023.01.16. (x)

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) jól jöhet, ha külföldi utazás során egészségügyi ellátásra lenne szükséged, ugyanakkor nem fedezi minden anyagi károdat, mely felmerülhet síelés során. Egy apróbb sérülés is több száz vagy ezer eurós számlát eredményezhet, és ezeket az összegeket sok esetben csak a kifejezetten erre az esetre kötött utasbiztosítás téríti meg. Nézzük a részleteket!
Még ma is sokan gondolják úgy, hogy utasbiztosításra az Európai Unión belül nincs szükség, hiszen az Európai Egészségbiztosítási Kártya fedezi az orvosi ellátás költségeit. Ez részben igaz, de nem minden esetben.

Mi az az Európai Egészségbiztosítás?

“A magyar egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyek, akik Magyarországon, vagy az Európai Unió más tagállamában rendelkeznek állandó lakóhellyel, egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetnek igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat.” - olvashatjuk a meghatározást a Nemzeti Egészségbiztosítás Alapkezelő weboldalán.

Ezt a jogosultságot igazolja az Európai Egészségügyi Kártya, azaz az EEK, melyet fel kell mutatnod, ha külföldön egészségügyi szolgáltatást szeretnél igénybe venni.

Így szerezd be a kártyádat

A kártyát a kormányhivatalokban, kormányablakban, valamint a NEAK-nál lehet igényelni (magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyeknek). Megjelenési formája és tartalma az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában, valamint Svájcban is elfogadott. Részletes információkat a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján találsz a kártya kiváltásáról és pontos lehetőségeiről.

Miért szükséges hozzá utasbiztosítás is?

Például azért, mert a sípálya közelében jellemzően csak magánkórházak elérhetőek. Továbbá, ha betegszállításra vagy mentésre lesz szükség. Ezeket ugyanis általában nem lehet elszámolni az EEK terhére. Így ír erről a NEAK a honlapján: „a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek”. Ráadásul országonként eltérő, hogy mire terjed ki pontosan a társadalombiztosítás köre. Ezért is hangsúlyozzák, hogy „mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is”.

Könnyen összejön a több ezer eurós számla

Sokan bíznak abban, hogy velük nem történhet olyan baleset, ahol ezekre a szolgáltatásokra szükség lehet. Biztosítási szakértőnk ugyanakkor mást tapasztal: “Nem kell életveszélyben lenni ahhoz, hogy komoly számlát kapjon az ember. Ha a baleset helyszínére érkező hegyimentők motorosszánnal, vagy sílécen túl kockázatosnak látják a pályáról való lejutást, helikopteres mentésre lehet szükség. Ennek költségét akkor is kiszámlázzák, ha utólag kiderül, hogy szerencsére nincs szükség műtétre és nem is kell napokat kórházban tölteni. A helikopteres mentés költsége a repülés idejétől és a sérülés típusától függően a könnyen lehet milliós összeg."

Mely sérülések a legjellemzőbbek?

Összegyűjtöttünk néhány olyan CHERRISK Utasbiztosítással kapcsolatos esetet, amik 1000 euró feletti költséget jelentettek volna a sérülteknek, ám szerencsére volt utasbiztosításuk. Térdsérülés: ~2000 euró

Ha a sípályához legközelebbi rendelő egy magánrendelő, ahol nem fogadják el az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor egy térdránduláshoz kért röntgen és/vagy MRI, illetve a szükséges gyógyászati segédeszközök (térdrögzítő, mankó) összköltsége együtt közel 2000 eurót is kitehet.

Helikopteres mentés: ~6000 euró

Ha a baleset miatt helikopteres mentésre van szükség, azt az EEK nem fedezi. Így a baleset (megfelelő biztosítás híján) akár 6000 euróval is megnövelheti az üdülés összköltségét. Más a helyzet, ha van CHERRISK Utasbiztosításod.

Ha autóval utazol, csak a biztosítás segíthet

Az EEK egészségügyi szolgáltatásokra korlátozódik, míg az utasbiztosítás fedezetei ennél jóval széleskörűbbek. A CHERRISK egy korábbi blogposztjából kiderül, hogy a magyar síelők túlnyomó része autóval utazik a környező országokba. Épp ezért érdemes gondolni az autódra is, például gépjármű asszisztencia szolgáltatás igénybevételével. Ez fedezheti a helyszíni hibaelhárítást, az autó szervizbe szállításának költségeit, sofőr küldését, bérgépjármű igénybevételétét vagy az autó hazaszállítását.

Utasbiztosítás poggyászra és sífelszerelésre is

Az EEK nem terjed ki sem a sífelszerelése, sem az egyéb poggyászkárokra. Ugyanakkor ezek általában nagy értéket tesznek ki, így érdemes ezeket is biztonságban tudni, egy jól megválasztott utasbiztosítással. A CHERRISK Utasbiztosítás ráadásul nemcsak a saját, hanem a bérelt sífelszerelést is megtérítheti lopás vagy sérülés esetén, nézz utána a részleteknek!

Foglaljuk össze, mit tehetsz, ha utazni készülsz!

A felhőtlenebb utazás érdekében válaszd a CHERRISK Utasbiztosítást, amit már napi 610 Ft-tól megköthetsz néhány perc alatt online, ráadásul a „sielok20” kuponkód megadásával 20% kedvezményt* kapsz biztosításod díjából.

A CHERRISK kiemelt téli sport fedezeteivel arra is lesz megoldásod, ha lebetegszel, és nem tudod felhasználni a síbérletedet, ha baleset ér, ha megsérül a sífelszerelésed, esetleg ellopják, ha síbaleset következtében károkat okozol valakinek a pályán, ha meghibásodik az autód, vagy ha jogi tanácsadásra lenne szükséged. A teljes körű tájékoztatást erre a linkre kattintva találod.

Legyél felkészült!

Mindig legyen nálad az Európai Egészségbiztosítási Kártyád, hiszen néhány állami egészségügyi intézményben (pl. egyes szlovák vagy osztrák kórházban) kifejezetten kérik a külföldi páciensektől. Ennek hiányában a helyszínen ki kell fizetned az ellátás költségét. Ugyanakkor mi azt javasoljuk, ha síelni mész, akkor az EEK-d mellett utasbiztosításod is legyen. Ha pedig elfelejtetted az EEK-d, akkor feltétlen köss utasbiztosítást.

És mi történik, ha le kell mondanod az utazást?

Bármikor történhet olyan váratlan esemény (baleset, betegség, munkahely elvesztése stb.) ami miatt le kell mondanod az utad. Ilyenkor jöhet jól a CHERRISK Útlemondás Biztosítás, amit utasbiztosítással együtt és külön is megköthetsz.

Olvasnál még síelés témában?

A CHERRISK weboldalán egy egész sorozatot találsz, például a síüdüléshez szükséges előkészületekről. De találsz útmutatót síelni készülő kisgyerekes családok részére, illetve egy vadiúj körképet az osztrák sípályákról, valamint egy ajánlót az olasz síterepekről!
* A kupon 2023.03.15-ig érvényes. CHERRISK Utasbiztosítás kötése esetén váltható be. Egy Felhasználó egyszer használhatja fel a kupont. Első vásárláskor és rendszeres díj befizetésekor egyaránt beváltható. Egyszeri díjból vonódik le a kedvezmény. A kedvezmény más akcióval nem összevonható. A kupon értéke készpénzre nem váltható. CHERRISK biztosítás teljes körű tájékoztatásért látogass el a www.cherrisk.com honlapra.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.