Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

4 nap, 4 síközpont az Alacsony-Tátra környékén

Donovaly, Králiky, Chopok dél, Tále

2012.01.31. Simig Csaba

Amennyire szűkmarkú volt Holle Anyó az égi áldással decemberben, annyira bőkezű volt januárban. Ez így volt Szlovákiában is, ahol egy fantasztikus hosszú hétvégét tölthettünk el porhóban gazdag pályákon csúszkálva!
Első állomásunk Donovaly volt, ahol éppen ebben az időben zajlott a Honda Kupa amatőr gyermek síverseny, mintegy 200 fő részvételével. A parkolóhelyeket ellepték a magyar rendszámú autók és buszok, a sípályákon ezen a hétvégén szinte csak magyar hangot lehetett hallani. Szerencsére pont a verseny idejére kicsit alábbhagyott a havazás, ami egyébként bőségesen pótolta a pályákról lekapart hóréteget - a helyiek szerint mintegy 6 éve nem volt már hasonló mennyiségű természetes hó a környéken! Rendhagyó élményben lehetett részünk, amikor kipróbáltuk a hely különlegességének számító kutyaszán-fogatot. Egy szánhoz általában 6-8 (3-4 pár) kutya van befogva, melyek akár 25 km/órás sebességgel is húzhatják az utast és a szánt állva irányító fogathajtót. A kutyusokat mesterséges tápok helyett főként nyers hússal etetik, így nagyobb teljesítményekre képesek az izmos, "atletikus" formájuknak köszönhetően. Az élményben bárkinek része lehet fejenként 6 euró ellenében, előzetes foglalás után! Részletek a www.parksnow.sk oldalon.

Következő állomásunk Besztercebánya "házi síközpontja", a Körmöci-hegység északkeleti részén fekvő Králiky volt. 2005-ben egy tőkeerős befektetői csoport vette meg a sípályát és azóta mintegy 8 millió eurót (!) fektettek be a síközpontba: a tavalyi síszezonra felépült az új négyszemélyes ülőlift, 20 darab hóágyúból álló flottát telepítettek, új szállások, valamint egy 150 fő befogadóképességű központi étkezde, vagy ahogy a helyiek hívják "koliba" épült fel. Külön érdekesség, hogy Szlovákia egyik legjobban kiépített hóágyú rendszere itt található, a tervek szerint március végéig, vagy kedvező idő esetén akár április elejéig lehetőségük lesz így nyitva tartani a síközönség számára. A megújult családbarát központ fő vonzerejét a Budapesthez való közelsége (200 km) és olcsósága adja, ami miatt várhatóan egyre több magyar utas fogja ezt a helyet felkeresni: a felnőtt napijegyért csak 18, gyerek napijegyért 12, míg ebédre egy menüért mindössze 4 eurót kell fizetni. A síközpont magyar nyelvű honlapja éppen az ott tartózkodásunk idején lett kész!

Egy bő óra ugrásnyira innen keletre, az Alacsony-Tátra déli lejtői felé vettük az utunkat. A többi síközponthoz hasonlóan, Chopok dél is kiváló hóviszonyokkal várt minket - minden elfogultság nélkül állíthatom, hogy haladó sízőként az itt eltöltött néhány órányi porhavas száguldás életem legjobb síélményei közé tartozik! Itt szeretném kihangsúlyozni, hogy ez a síterület semmiképp sem ajánlott kezdő sízőknek és hódeszkásoknak, mivel itt egy kis gyakorló pályán kívül szinte csak piros és fekete jelzésű, részben kezeletlen pálya található! A Chopok északi oldala (Jasná) és déli oldala (Chopok Juh) között elméletileg már lehetőség volt az átsíelésre, de a gyakorlatban csak ad-hoc jelleggel lehetett átcsúszni a tányéros liftek korlátozott adottságai miatt. Ez a helyzet a jövő síszezontól kezdve gyökeresen meg fog változni, mivel a csúcs északi oldaláig egy igen "szélbiztos" Funitel (dupla acélsodronyba kapaszkodó) liftet, míg a csúcs déli oldaláig pedig egy kiskabinos liftet fognak üzembe helyezni. Ha a grandiózus terv és ezáltal a két síterület tényleges összeköttetése megvalósul, az a Magyarországról érkező utasoknak kedvezni fog, hiszen a Chopok déli oldalát kb. 1 órával gyorsabban megközelíthetik, a modern liftek segítségével pedig sítalpon gyorsan átjuthatnak majd az északi oldalra! A fejlesztések második lépcsőjeként Krupovánál egy nagy kapacitású parkolóhely épül majd, valamint egy ülőlift, ami innen szállítja az utasokat a Kosodrevina szállóig, azaz a leendő kiskabinos lift alsó állomásáig. A tervek szerint mindez a 2013/14-es síszezonra készül majd el.

Ha netán olyan kezdő, vagy középhaladó sízőkkel tévednénk az Alacsony-Tátra déli oldalára, akiknek túl merész vállalkozás lenne a Chopok déli oldalának lejtőinek meghódítása, azok számára a tökéletes választás lehet Tále! Itt főszezonban felnőtteknek mindössze 16 €-ba kerül a napijegy, amiből ráadásul 10-30% kedvezményt is kaphatnak azok a vendégek, akik a kijelölt partnerszállások egyikén éjszakáznak. A három legnagyobb közeli szálláshelytől (Hotel Partizán, Hotel Stupka és Hotel Golf) gépkocsival vagy a rendszeresen közlekedő síbusszal mindössze 5 perc alatt elérhető Tále, illetve 10-15 perc alatt Chopok dél síterepe. A kezdő-középhaladó sípályák mellett számtalan szolgáltatással várják az ide érkező turistákat: síkölcsönző, síszerviz, sífutópályák, méretes önkiszolgáló étterem, nyári golfpálya, stb...

A síközpontok értékelése:
 
Donovaly
Králiky
Chopok dél
Tále
Távolság Bp.-től
Kezdők szemszögéből
Haladók szemszögéből
Szálláslehetőségek
Freeride lehetőségek
Éttermek, kolibák
Felvonók
Megközelíthetőség, parkolás
Esti sízés
nincs
KOMMENTEK
vasssy | 2012.01.31. 13:04
Wow! Az a nagy étterem Králikyn van??? Amikor legutóbb ott voltam (2006) egy olyasféle büfé volt a pálya aljában mint ami Visegrádon van most...
Robin | 2012.01.31. 20:20
Az csillagok alapján Chopok dél eléggé kilóg a sorból !! Egyedül a freeride szempontjából előzi meg a többieket !
sandorakos | 2012.02.03. 19:35
Részben egyet értek a Chopok déli részéről írottakkal de szerintem nem annyira veszélyesek a pályák. Kezdőknek tényleg nem ajánlott a felső rész de aki már síelt néhányszor és nem divatból jár síelni hanem sportoltból, nyugodtan nekivághat a pályáknak. Ráadásul már kezelgetik is ratlakkal a felső részt (régen nem így volt) ezért sokkal könnyebben síelhető.
Teljesen kezdőknek viszont nem ajánlott.

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Vila Horal
A Vila Horal Demänova falu szélén található, Jasná sípályától kb. 10 km-re. A Vila Horal összesen 6 csendes, stílusosan berendezett apartmant kínál, egyenként 4-5 személy részére. Az egész házban ingyenes WIFI internet használható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata Zázvor
Skandináv típusú, fából épült turistaszállás Chopok/Jasná sípályáinak déli oldalától 1300 méterre. Szobák közös fürdőszobával és apartmanok saját fürdővel. Szolgáltatások: reggeli, bár/étterem, társalgószoba, sítároló, síkölcsönző, parkoló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Chata 1012
A Chata 1012 házikó a Demänovská völgyben, gyönyörű természeti környezetben, 6 km-re található a Chopok-Jasná síterep északi oldalától. Élelmiszerbolt kb. 700 m, buszmegálló kb. 300 m, étterem kb. 400 m.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.