Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hegyek, ahol nincs sífelvonó - Extrém sízés a Balkánon

2024.03.12. Fóris Gábor

Albánia, Koszovó és Észak-Macedónia hegyei nem bővelkednek kiépített sípályákban, viszont érintetlen havas letjőkből annál több van, amelyeket csak gyalog, ratrakkal vagy helikopterrel lehet elérni.
Sízők számára átalakított ratrakon jutnak el az indulópontig I Fotó: Tuli Lui
Sízők számára átalakított ratrakon jutnak el az indulópontig I Fotó: Tuli Lui
Észak-Macedónia, Koszovó és Albánia hegyei sokak szemében Európa legvadabb helyei és a vadállatok utolsó érintetlen élőhelyei. Alig több mint egy évtizeddel ezelőtt még szinte lehetetlen volt elérni ezeket a hegyeket és felfedezni, besíelni őket. Kevés út épült errefelé, így ez a környék még mindig szűz helynek számít, főleg a téli hónapokban. Felvonók és sípályák építésére nincs pénz, de a ratrakok átalakítására akad, ezért a hegyvonulat a Catskiing vagyis a ratrakos sízők európai paradicsoma lett. A ratrakokat átalakítják, vagyis a hátsó részükre építenek egy zárt, ülőrészt ahol akár 10 síző is elfér, így határtalan lehetőségek vannak a hegyvonulat besízésére.

Az észak-macedóniai Sar-hegység, a Popova Sapka síközpont északi oldala olyan síelőket és snowboardosokat vonz, akik az érintetlen vidéki terepet szeretnének megtapasztalni. A síterület hatalmas, több mint 30 négyzetkilométer. Az árakat elősorban csomagokban kínálják, hat éjszaka 4 csillagos hotelben teljes ellátással és 5 napos ratrakos sízéssel fejenként 1500 eurótól indul, a meleg ebédet a sízők után viszik, amit a szabadban egy hegycsúcson vagy a völgyekben lehet elkölteni távol minden nyüzsgéstől. Koszovóban és Észak-Macedóniában nyugat-európai úti célokhoz képest töredék áron érhető el a ratrakos sízés.
Ratrakos sízés Macedóniában
Az extrémebb túrák árát már jobban megkérik. Koszovóban az egyhetes Catskiing csomag - amiben benne van a sí- és lavinafelszerelés, a teljes ellátás és csoportonként két idegenvezető - ára személyenként 2500 euróba kerül. A Shar-hegység északi fele Koszovóhoz tartozik, itt található az ország egyetlen síközpontja, Brezovica. Síelők beszámolója szerint itt a pályán kívüli területek valóban érintetlenek, egy nap alatt csak néhány sítúrázóval lehet összefutni, ami üdítő lehet az amerikai vagy nagyobb európai üdülőhelyek freeride őrületéhez képest. A kikapcsolódás garantált, a legtöbb helyen nincs internet és térerő sem.

Az itteni síelésről Marko Grilc, az egyik legismertebb szlovén snowboardos készített videót félévvel azelőtt, hogy a tiroli Sölden gleccseren halálos balesetet szenvedett volna.

Marko Grilc extrém csúszása Koszovóban

Helikopteres sízés Albániában

Aki még komolyabb kalandokra vágyik, annak ott van az Albán Alpok vagyis a Prokletije-hegység, a helikopteres sízés és a freeriderek központja. Ide komoly fizikai állóképeségre és igen vastag pénztárca van szükség.

Amerikai sízők szerint az Adria-tengertől nagyjából 85 km-re található hely Alaszkához hasonlít. A Prokletije összességében Európa legcsapadékosabb területe. Boga településen 3033 milliméter a csapadék, ami leginkább hó formájában esik. A magas hegyek itt még nyáron is havasak. Télen Prokletije albán részének egyes falvai hónapokra teljesen el vannak vágva a külvilágtól a havazás miatt. Az albán heliski terep 1500 négyzetkilométeren terül el, 9 különböző zónával. A hegység az 1000 km hosszú Dinári-Alpok része, Albánia északi, Szerbia délnyugati és Montenegró keleti részén fekszik. Legmagasabb pontja az Albánia területén található 2694 m magas Jezerca-hegy. Tipikus magas hegység, markáns meredek domborzattal és gleccserjellemzőkkel. A legnagyobb, 1800 méteres domborzati különbségek a Valbona-völgyben vannak. Itt legalább öt aktív gleccser található 1980 és 2420 méter magasságban. A hegyi szállástól 6-10 perces repülésre vannak a legjobb terepek, a négy óra repülési időből nagyjából 25-30 csúszást lehet kihozni egy nap, 400-1600 méteres szintkülönbségű „pályákon”.

Egy öt napos túra, szállással, teljes ellátással, négy órás repülési idővel személyenként 9 ezer euró. Mindezt, ha nyolcas baráti csapatban szeretnék 8 órás repülési idővel akkor az ár 12 ezer euró fejenként.
Helisí Albániában
Kizárólag adrenalin függőknek
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.