Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A Magas-Tátrán is túl ... Kislengyelhon

2012.05.15. | Szerző: Túrmezei Tamás
Történelmi barátaink Kelet-Európa egyik legnagyobb országát birtokolják, mégis van, akinek minden lengyel élményét Zakopane és persze a Magas-Tátra északi oldala jelenti. Ha már így van, ismerjük meg egy picit jobban a környéket, mert Kislengyelhon nemcsak a Tátra ormai alatt kínál jó lehetőségeket a síelőknek!
h i r d e t é s
Igen, valóban Kislengyelhonnak becézik lengyel barátaink ezt a nem is olyan piciny területet, amely az elképesztő természeti adottságú Dunajec kacskaringós vonalától a Vielickai sóbányák misztikus tárnái felett egészen Krakkóig terjed. Ha most felteszi valaki a kérdést, miért érdekes ez a síelni vágyóknak, a válasz kézenfekvő, mert kevés helyen köthető össze a családi sport az egyéb látni és élveznivalókkal, programokkal úgy, mint ezen a vidéken. Persze nem véletlenül használtam a családi sport kifejezést, a környék sípályáin az extrémitások hódolói nyilván csalódnának, nem úgy azok a családok, akik biztonságos környezetben szeretnék megtanítani csemetéiket, vagy kezdő barátaikat erre a gyönyörű hóbortra. Márpedig ezek jóval többen vannak a mi kis hazánkban, mint a fekete pályák elvakult ördögei.

De nézzük a tényeket, mit is találunk Bialka Tatrzanskán és környékén? Összesen öt pályarendszer található meglehetősen közel, egymástól legfeljebb 20 km-es távolságban. Bania, Jurgów vagy Kotelnica pályáit méreteikben hazai rendszereinkhez is hasonlíthatnánk, szolgáltatásaikat tekintve azonban többet kínálnak. Az öt kis központ 25 km sípályát kínál 26 különböző felvonóval, amelyek közül 9 db kényelmes ülős szerkezet. A www.tatryski.pl által népszerűsített pályák felvonói egyébként óránként 30.000 utast hoznak-visznek az igen jól gondozott pályák között. Ha többé-kevésbé kisíeltük magunkat, a nem túl távoli Krakkó meglátogatása sem elrugaszkodott ötlet egy pihenőnapon, nem beszélve az egészen közeli Zakopane nyüzsgő piacáról, vagy a kötelező helyi Váci utcáról, csak Krupowka álnéven. Nem egész napos program, ezért szinte kötelező lehetne a sokat látott Nedec várának megtekintése a Dunajec mentén, ahol büszkén mutatják be a látogatóknak a vár egykori zömében magyar birtokosait, végigvonultatva közös történelmi emlékeinket.

Ha történetesen a sírégió közepét jelentő Bialka Tatrzanskán van a szálláshelyünk, úgy érdemi wellnessben is részünk lehet, ugyanis a legkomolyabb alpesi centrumok is csak ritkán rendelkeznek akkora termálfürdővel, amilyet nemrég iderittyentettek. A Terma Bania nemcsak minőségét de árszínvonalát tekintve is kilóg egy picit a sorból, de legalább itt van nekünk, és a napi oktatás után néha egészen jól fog jönni.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó galériák:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »