Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Túrmezei Tamás által írt cikkek

Elizabeth, te kacér nő... (Kirchberg-Kitzbühel)

2012.10.30. Túrmezei Tamás
...ez a helyzet nagyon izé... Fogalmam sincs, hogy Kitzbühel kocsmáiban játszották-e valaha a KFT örökbecsű slágerét, de nekem 86' óta mindig ez a néhány sor ugrik be, ha meghallom ezt a nevet. Hogy jön ide Elizabeth? Ugorjunk el gyorsan az osztrák Alpok Toplistás területére, s mindjárt kiderül!

A Magas-Tátrán is túl ... Kislengyelhon

2012.05.15. Túrmezei Tamás
Történelmi barátaink Kelet-Európa egyik legnagyobb országát birtokolják, mégis van, akinek minden lengyel élményét Zakopane és persze a Magas-Tátra északi oldala jelenti. Ha már így van, ismerjük meg egy picit jobban a környéket, mert Kislengyelhon nemcsak a Tátra ormai alatt kínál jó lehetőségeket a síelőknek!

Heiligenblut..? Ó, igen!

2012.01.10. Túrmezei Tamás
Ha az Alpok egy torta lenne, akkor a sógorok magukénak mondhatnák a legnagyobb szeletet, de 4000-es csúcs, az valahogy mégsem jutott nekik. Bár nyugati szomszédaink aligha siránkoznak ezen túl sokat, mégis igen nagy tiszteletben tartják legnagyobb hegyüket, amely orom a Nagyharang nevet kapta.

Öt csillag közt alszom ma...

2011.09.30. Túrmezei Tamás
5 csillagos környezetben tölteni a sívakációt Ausztriában egyáltalán nem megoldhatatlan feladat, de Kelet-Tirol tartományban ezt a szolgáltatást csak egy hely nyújtja, így aki a Hoschstein pályáin szerzett fáradságát ilyen szintű szálláshelyen kívánja kipihenni, az csak a Grandhotel Lienz-et választhatja.

Hannibal nyomában Söldenben

2009. december Túrmezei Tamás
Időszámításunk előtt 218-ban az ifjú karthágói hadvezér félelmetes, 60 ezres seregével valahol a mai francia Riviéra magasságában a római hadvezetés nem kis meglepetésére úgy dönt, nem száll hajóra, inkább átvezeti katonáit, lovait és persze harci elefántjait az Alpok hágóin, úgy tör majd be a Pó folyó síkján a Római Birodalom szíve felé.

Obergurgl és Hochgurgl

2009. december Túrmezei Tamás
Sajátosan hatásvadász címünk többcélú: egyrészt szerintünk magyar ajkúaknak ennél nehezebben kimondható nevű síterület kizárt, hogy lenne szerte Ausztriában. Másrészt egy kimondhatatlanul különleges, vagy inkább exkluzív helyre téved, aki írásunkon felbátorodva kiruccan idáig.

Hol van az a Fieberbrunn?

2009. október Túrmezei Tamás
– Ausztriában. Tirol megvan?
– Hát persze!
– Pillersee Tal mond valamit?
– Hmm…
– Segítek: van egy híres szomszédja, Kitzbühelnek hívják…
– Miért nem ezzel kezdted?
– Na, ott van Fieberbrunn is!

A másik Salzkammergut

2009. október Túrmezei Tamás
Salzkammergut nevéről a magyar utazónak elsősorban a nyaralások jutnak eszébe a Wolfgangsee mellett, a felfedezések Salzburg várában, a séták a már-már túlzóan romantikus St. Wolfgang utcácskáin, vagy egy kis családi csónakázás a Mondsee éjkék vizén. Pedig létezik egy másik Salzkammergut is!

Santo di Lussari: Síparadicsom, de csak koktél...

2009. február Túrmezei Tamás
Mi késztetett arra, hogy bemutassunk egy olyan síterületet, amely egy darab pályából áll? Na jó, kettőből. Az, hogy kipróbáltuk, és eszméletlenül tetszett! Főleg a haladóknak… Ja, és ráadásul nincs is messze!

Val Senales: Dél (-Tirol) csillaga

2009. február Túrmezei Tamás
Minden elfogultságom ellenére sem merem kijelenteni, hogy Schnalstal - olasz nevén Val Senales - lenne a dél-tiroli régió netovábbja. Pedig bizonyára nem véletlen, hogy már hétszer is jártam itt. Most szívesen megosztom a titkot, miért is helyezem oly előkelő helyre ezt a völgyet sok olasz testvére között.

Kémek a SaasFee-szekben

2008. december Túrmezei Tamás
Avagy kiderül, miért is jó nekünk Svájcba menni, ha már bicskánk, óránk, no meg egy svájcisapkánk amúgy is van otthon.

Val Thorens - Les Menuires: Big Size menü

2008. november Túrmezei Tamás
600 kilométer teljes pályahossz, 200 sífelvonó, 336 sípálya, 2000 hóágyú, 16 település 60-70 ezer szálláshellyel. Jegyezzük meg jól ezeket a számokat, mert a világ legnagyobb összefüggő sípályarendszeréről van szó!

Turracher Höhe - Az élvezetek hágóján

2008. február Túrmezei Tamás
Egy bűbájos kis tó 1700 méteren, meleg fürdő a befagyott tóban, körös-körül sípályák, egy kínai pagoda a tó partján, egy hullámvasút a hegyoldalban,... tovább is van, mondjam még?

A sívásárlás nagy dilemmái

2007. december Túrmezei Tamás
Az elmúlt tíz évben életünk része lett az internet, megjelentek itthon is a sportáruházláncok, az áruhiány helyett az árudömping a jellemző. De vajon tényleg könnyebb a dolgunk, mint egy évtizede?

Worldskitest 2007 Nemzetközi síteszt, magyar szemmel

2007. november Túrmezei Tamás
Síteszteredményekről már nyilván mindenki olvasott, talán éppen egy évvel ezelőtt ezeken az oldalakon, de jól tudom, hogy - velem együtt – sokakban felmerült a kérdés: egyáltalán kik és hogyan próbáltak ki ennyiféle sílécet, amikor már egy-egy stíluson belül is átláthatatlan választék van a piacon?

Bánkút tündöklése és ...

2007. február Túrmezei Tamás
A Bükk 900 méteren fekvő sípályarendszere hosszú éveken át a legkomolyabb magyar síelő terepnek számított, s míg manapság a köztudat főként a Mátra és a Bakony újabb és újabb pályafejlesztéseit tartja számon, Bánkútról mostanában jó szót csak az érzelmileg kötődő lokálpatriótáktól hallani, de tőlük is csak fenntartásokkal. Vajon miért?

Sölden 2006 - élménybeszámoló

2006. december Túrmezei Tamás
A gleccser szót szinte mindenki ismeri, pedig látni csak jóval kevesebbeknek adatott meg, még akkor is, ha esetleg már síelt rajta. Ősszel azonban, mielőtt az első komolyabb hóesések elrejtenék a gleccserfolyamok árulkodó nyomait, különleges látvány szemtanúja lehet az, aki ilyenkor a söldeni sírégió 3000 méteres magasságú területeire merészkedik.

Terepszemle: a Chopok Észak

2006. október Túrmezei Tamás
Eldönthetetlennek tűnik az a kérdés, hogy mi számít ma a legmenőbb francia vagy éppen osztrák síparadicsomnak. Szinte csak érzelmi vagy erősen szubjektív alapokon lehetne érvelni. Az viszont nem lehet érdemi vita tárgya, hogy melyik a szlovák Nr.1. Az abszolút győztes: Chopok- Észak.

Provence és a Magas Alpok találkozása

2006. január Túrmezei Tamás
Vajon mi lehet ott, ahol Provence legendásan szép völgyei, bíbor levendulamezői találkoznak az Alpok közel a tengerig kígyózó, délceg vonulataival? Hát például mesébe illő fekvésű sípályarendszerek, de jóval több mint amennyit józanul odaképzelnénk!

A Millstätter See és a Turracher Höhe: Karintia "VIP várója"

2005. december Túrmezei Tamás
Ausztriát újra és újra látogatva egyre morcosabb vagyok honfoglaló őseinkre, miért is nem voltak kicsit "agilisabbak" a nyugati hódítások terén. Igaz nem sejthették, hogy a fejedelmi hegy- és tóvidékek ezer esztendő elmúlásával nagyobb gazdasági potenciállal bírnak majd, mint a végtelen legelők és szántóföldek világa.

Nassfeld - Karintia adu-ásza

2005. október Túrmezei Tamás
Ausztria legdélebbi tartománya, Karintia, legkomolyabb fegyverével, a Nassfeldi Arénával tartogat meglepetést a gleccserhívőknek. Pedig itt sehol egy ezeréves jégfolyam, melynek mikroklímája még nyáron is konzerválná a hó egy részét.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.