Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Sappada - festői gyerekparadicsom a Dolomitokban

2011.02.26. Wesselényi Andrea

Itália! Szeretem ezt az országot. Dallamos nyelvét, mennyei vörösborait és paradicsomos tésztáit, lakóinak temperamentumát, őszinte vendégszeretetét, zsigeri lazaságát. Tuti, hogy itt tölteném minden sívakációmat, ha nem állítana meg a nagy konkurens, a mindig toppon teljesítő Ausztria.
Ezúttal nem hagytam, hogy berántsanak a sógorok, és végre megtapasztaltam, miben más az olaszországi síüdülés. Február vége felé jutottam el Sappadába, sajnos csak egy nagyon rövid, de annál emlékezetesebb látogatás erejéig. Az odavezető kb. 8 órás úton szomorúan néztük a kopár hegyeket, az osztrák és olasz autópályák mentén is lehangoló volt a szürkeség, hiába na, extrémen hóhiányos tél az idei. A célállomáshoz közeli szerpentinre érve azonban hirtelen befehéredett a táj, vastag puha hólepel borította a hegyoldalakat és a házakat, ennek láttán elöntött a nyugalom érzése: mégsem hiába utaztam el idáig!

Kis síterep, egyedi adottságokkal

Természetesen készültem Sappadából. Tudtam, hogy nem egy mega síterep, és az sem ért meglepetésként, hogy az itt található mintegy 20 kilométernyi sípálya sem alkot összefüggő rendszert. Van akinek ez az infó elég ahhoz, hogy lehúzza a helyet a szóba jöhető úti célok listájáról. Azok számára, akiknek a fő szempont, hogy minden lecsúszás alkalmával új pályákat fedezzenek fel, nem is ajánlom Sappadát. Azoknak viszont igen, akik most tanulnak síelni, vagy kicsi gyermekeikkel keresnek egy idilli családi üdülőhelyet, lankás pályákkal, óriás játszótérrel, kisvonattal, éneklő macival, egy festői völgyben épült élő, sőt, tradícióival együtt élő üdülőhelyen. A sípályák bejárását a Nevelandia játszóterület melletti lankás tanulópályáknál kezdtük. A kezdőket itt is hagytuk a helyi segéderővel. Délben, amikor újra egyesült a csapat öröm volt látni, ahogy a remegő térddel nekiinduló társainkból önbizalommal teli sírajongó vált. Lelkesen mesélték, mennyi segítséget kaptak a türelmes síoktatótól és a liftkezelőktől. A kezdőpályákat finoman húzó tányéros felvonók szolgálják ki, a személyzet mindenkinek segít az indulásban. Aki itt nem tanul meg síelni, az valószínűleg nem is akar. Mi, haladóbb síelők a völgy aljában 5 percenként közlekedő gumikerekes kisvonatra pattantunk fel, és ezzel utaztunk át Plan dei Nidi sípályákhoz. Kétszemélyes ülőlift visz fel a hegyoldalba, ahonnan hosszú kék pályán csúszhatunk át a következő ülőlift, a Cima Sappada völgyállomásához. Nyugodtan idehozhatjuk a tanulópályán beavatott kezdőket, a 15-ös pályát simán teljesíteni lehet pár napos sítudással is. A haladók pedig jókat csúszhatnak addig a lendületes 17-es piros pályán. A Cima Sappada felvonó 1282 méterről 1625 méterre visz fel, ez egy viszonylag új kétüléses Leitner lift, melynek felső állomásán található a Monte Siera menedékház. Innen is indul egy völgyig vezető kék pálya, tehát kezdő társainkat is nyugodtan felhozhatjuk megcsodálni a panorámát. A másik alternatíva a szép vonalvezetésű piros pálya, ez egy végig hóágyúzott síterület. A síjegy ára Sappadán egy napra 30 euró (összehasonlításképpen: Tarvisioban 29, Val di Fiemmében 39 euró az ár).

Nevelandia - a kicsik birodalma

Sappada elsősorban a családok síparadicsoma: itt található ugyanis Európa egyik legnagyobb téli játszótere: a Nevelandia. Ez egy jókora bekerített terület, ahol számos attrakció várja a kicsiket: ugrálóvárak, csúszdák, snow-tubing, bobpálya, varázsszőnyeg, korcsolyapálya. Dél körül "Sappy" mackó és animátor segítői várják a kicsiket közös táncra és éneklésre. Akik aztán csapatba verődve játszanak együtt tovább. A Nevelandiába külön belépőjegyet kell váltani, egy 2 órás belépő az összes attrakcióval együtt 15 euróba kerül. Bővebb infó és képek: www.nevelandia.it

Sappada 2000 - a csúcs

Délután a völgy szemközti oldalával ismerkedtünk meg, ülőlift vitt fel 2 szakaszban a Sappada 2000 nevű menedékházhoz. Sajnos a 2000-es szinthez közeledve egyszercsak tejfölködben találtuk magunkat, így fotókat már nem sikerült a csúcson készíteni. Annál nagyobb élmény volt a völgybe siklás. Ez itt Sappada lehosszabb lesikló útvonala, egy 4 kilométer hosszú, változatos pálya. Felső szakaszát feketével jelölik a sítérképen. Érdekes, mert a meredeksége ezt nem indokolja, talán inkább a vonalvezetés miatt kapta ezt a besorolást. Helyenként beszűkül és sziklák mentén vezet a sípálya, ezért kezdőknek ezt tényleg nem merném ajánlani. A nem síelők motorosszánnal vagy az ülőlifttel juthatnak vissza a völgybe.

Szálláskínálat, wellness és gasztronómia

Szálláshelyekből bőséges kínálat van a sappadai völgyben. A magyar utazási irodák közül az Intersí és a Maremonti kínál jó árú csomagajánlatokat Sappadába, síoktatással együtt. Az olcsó ifjúsági szállásoktól a 4 csillagos medencés hotelekig minden kategória megtalálható itt, de az ár-érték arány nagyon változó. A 3 csillagos kategóriában például az átlagosnál is gyengébbnek találtuk a Hotel Sport szolgáltatásait, még a Hotel Bladen a még 4 csillagos kategóriát is maximálisan kielégítené. A Bladen számos díjat söpört be, nem érdemtelenül. Vadonatúj wellness részlege és ízlésesen berendezett terei alapján megszavaztuk Sappada "tuti tippjének".
Kékre komponált jakuzzi terem a Hotel Bladenben
Kékre komponált jakuzzi terem a Hotel Bladenben
Program tipp: Aki Sappadában üdül, feltétlenül nevezzen be valamelyik menedékház látogatásra! A német hütte szót már mindenki ismeri, tanuljuk meg olaszul is: rifugio - ejtsd: rifudzsó. A helyi turisztikai irodában lehet jelentkezni a programra, melyben benne van az utazás a ratrak tetején (!) és az igazi olasz ínyencségekből készült vacsora fenn a hegyen.

Hagyományok, ünnepek, karnevál

Sappada lakói a 11. században érkezetek Ausztriából. A mai napig egy különleges dialektust beszélnek egymás között és sok-sok népi hagyományt ápolnak. Az év legnagyobb helyi eseménye a karnevál, melyet három egymást követő vasárnap tartanak. Idén február 20., 27. és március 6-án vonulnak fel az álarcosok. Sappada jelképévé vált a komor, nagybajúszú maszk, melyet fából faragnak a helyi kézművesek, munkájukat bárki megnézheti a főutcáról nyíló kézművesboltban.
Fafaragó műhely - itt készülnek a karneváli álarcok is
Fafaragó műhely - itt készülnek a karneváli álarcok is
Sappada sípályái a 2010/11 szezonban december 4-től április 10-éig üzemelnek. A helyi turisztikai vezető elmondása szerint a megszokottnál kevesebb hó ellenére igen jó szezont könyvelhetnek el idén. A következő idényre számos fejlesztést terveznek, melyekről beszámolunk majd itt a síelők.hu-n.

További infó Sappada hivatalos weboldalán: www.sappadadolomiti.com
KOMMENTEK
István67 | 2011.03.02. 18:22
Üdv mindenkinek!
2011. február 20-tól 26-ig voltunk Sappadán. Csodálatos időnk volt, a 2000-ről végig porhóban jöttünk le.
Lehet, hogy jobb pályák is vannak, de szikrázó napsütésben ezek a pályák is gyönyörűek.
TZoli | 2011.03.08. 22:18
Ezt a gyerekparadicsomot tényleg jó lenne kipróbálni!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.