Menü ≡

Varázslatos tél a kassai régióban

2021.01.26. | Szerző: Slovakia.travel
A kassai régió, amely közvetlenül a magyar határ mentén húzódik, igazán meg tudja szólítani a téli sportok kedvelőit vagy azokat, akik szívesen barangolnak a hólepte tájban és élvezik a messzi távolba nyíló szép kilátást.
A magyarországi síelők már az elmúlt években is kedvelték a kassai régióbeli síközpontokat. A határ közelében létesített, kisebb síközpontoknak nemcsak az az előnye, hogy az áraik kedvezőbbek, kevésbé zsúfoltak és így biztonságosabbak is, hanem az is, hogy fokozatosan bővítik a szolgáltatások és a szolgáltatások körét. A karbantartott sípályákon kívül már teljesen megszokott a sísulik és hódeszkasulik vagy akár a teljes felszerelést is biztosító kölcsönzők jelenléte - mondta el a Kassa Régió Turizmus Kerületi Idegenforgalmi Iroda igazgatónője, Lenka Vargová Jurková.

Sípályák gyermekes családoknak, de akár tapasztalt freeridereknek is

Noha a síközpontok üzemeltetői természetes hó hiányában is képesek gondoskodni a kiváló síelési feltételekről, a fagy egy elengedhetetlen hozzávaló. A Kassa városközpontjától csupán 16 km-re található Eprestető (Jahodná) 3 különféle nehézségű lesiklópályát üzemeltet, ezért kiváló választás a gyermekes családok számára is.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Különféle nehézségű pályákat találhatnak a síelők a Ski Telgárt központban is. Akárcsak az Eprestetőn, itt is 7 felvonó található, köztük egy 70 méter hosszú gyermekfelvonó is. A központ két részre oszlik, a Stodolisko inkább a kezdőknek és középhaladóknak való, a Tresník pedig főként a tapasztalt és haladó síelőknek ajánlott. A Tresníken van a Felső Garam-mente egyik legnehezebb pályája. A központban összesen 6,5 km hosszúságú lesiklópálya van, mindhárom fokozatban (könnyű, közepes és nehéz). A pályák csúcsáról a síelők a Király-hegyre nyíló panorámában gyönyörködhetnek. A szűzhó kedvelőit két freeride zóna várja - két, összesen 2870 m hosszú piros pálya, a nevük Brusnicová és K priepasti, amelyek szintén a Ski Telgárt központhoz tartoznak. Ezenkívül sífutópályák is találhatóak itt, teljes hosszuk 1000 m. Az egyik sífutó-pálya a közvetlenül a Chmaroą völgyhíd alatt vezet, amely a nyári szezon egyik leglátogatottabb ipari műemléke volt.
Azok a síelők, akik szívesen próbálnak ki olyan pályákat is, amelyeket a FIS Nemzetközi Síszövetség hivatalos lesikló, műlesikló és óriás-műlesikló pályákként tart számon, a Relax Center Plejsy. síközpontjában teheti meg. A központ 5 felvonót és különféle nehézségű pályákat kínál a látogatók számára. A síterephez gyermekfelvonó és kezdő felvonó is tartozik, ehhez kötődik a sísuli és hódeszka-suli szolgáltatás is. A gyermekes családok pihenését segíti a tapasztalt animátorok által vezetett gyermekkuckó, amíg a szülők zavartalanul szelhetik át a hét lejtő valamelyikét, összesen 4,5 km hosszúságban.
Jégmászás és csodás téli tájak

A Szlovák Paradicsom természeti szépségeinek köszönhetően, ahol a zúgó vízesések a hidegben mászófallá alakulnak, a látogatók a jégmászást is kipróbálhatják. A jégmászás ideális helyszínei a Száraz Fehér-völgy (Suchá Belá), a Vöröskolostor-szakadék (Kláątorská roklina), a Sólyom-völgy (Sokolia dolina), a Létánfalvi malom (Letanovský mlyn) vagy a Zejmár-szurdok (Zejmarská roklina). Felejthetetlen élmény a jégbe fagyott tájban megmászni ezeket az útvonalakat.
Még ennél is izgalmasabb kirándulás a Szlovák Paradicsomban, és akár gyermekes családoknak is ajánlott egy séta a befagyott Hernád-áttörésen át. A sífutás kedvelőinek javasoljuk a Geravy, Grajnár vagy a Knola fennsíkokat, szintén a Szlovák Paradicsom Nemzeti Park szívében. Azok, akik inkább a gyalogtúrákat kedvelik és az sem riasztja vissza őket, ha korábban sötétedik, megmászhatják a Betléri-kastély közelében magasodó hegyet, a Rozsnyói-hegyek gerince mentén, a Pozsálló nyergében. Innen megközelíthető a Pozsállói-kilátó vagy egy menedékház a közelében, a visszaút helyett pedig elindulhatunk akár Rozsnyó városába is a zöld jelzés mentén. A szép kilátások és az adrenalin-sportok kedvelői nekivághatnak a Veµká Knolának vagy a Király-hegynek (Kráµová hoµa), amelyek kifejezetten a kalandvágyó túrasíelőknek való terepek.

Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
Kapcsolódó régiók:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »