Menü ≡

Fogyasztóvédők ellenőrizték a bukósisakokat

2012.02.18. | Szerző: MTI
Fogyasztóvédők ellenőrizték a bukósisakokat A fogyasztóvédők szerint a síelés során viselt egyéni védőeszközök hazai forgalmazása jól szabályozott, a gyártók, kereskedők ismerik a rendelkezéseket, és viszonylag alacsony volt legutóbbi vizsgálat során a kifogásolási arány.
h i r d e t é s
A fogyasztóvédők 2011. november 7. és december 2. között első alkalommal ellenőrizték a síelés során viselt egyéni védőeszközök - szemüvegek, fejvédők - magyarországi forgalmazását. A vizsgálat során 378 fajta, összesen 1.946 darab síszemüveget és 246 fajta, 1.398 fejvédőt ellenőriztek.
Az ellenőrzésről a hatóság honlapján közzétett összefoglaló jelentés szerint 99 kereskedelmi egységből mindössze 4 üzletben kifogásolták a forgalmazás általános feltételeit.

A nyugtaadási, illetve ártájékoztatási kötelezettséget két üzletben nem teljesítették, fogyasztói megkárosítást egy esetben történt. A síszemüvegekre vonatkozó európai uniós megfelelőségi nyilatkozatot 17 fajtánál nem mellékelték, 3 fajta fejvédőnél nem tudták a kereskedők bemutatni a típustanúsítványt.
A vizsgálat során megállították, hogy a biztonsági követelmények teljesülésénél általános probléma volt a gyártói tájékoztató hiánya, illetve az, hogy az ismertető nem magyar nyelvű volt.

Az ellenőrzés során 5 síszemüveg laboratóriumi vizsgálatát végezték el, ezek mindegyike megfelelt a biztonsági követelményeknek, a használat során nem veszélyeztetik a felhasználó egészségét, biztonságát - olvasható az összefoglaló jelentésben.

Az eljárás során 14 esetben kötelezték a bolt üzemeltetőjét a hiányosságok megszüntetésére, 38 esetben, összesen 1 millió 625 ezer forint fogyasztóvédelmi bírságot szabtak ki, ez 464 terméket érintett. A forgalmazást 617 termék esetében feltételhez kötötték.
Szólj hozzá, legyél az első!
Kapcsolódó címkék:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
SÍELŐK NAPTÁRA » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »