Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Leukerbad: ahol a svájci olimpikonok regenerálódnak

2008.10.20. | Szerző: Fekete Edit
Svájc élsportolói a leukerbadi rehabilitációs klinikára járnak kezelésre, ez a svájci olimpiai orvosi központ. Hatvanöt forrásból, naponta mintegy négymillió liter ötvenegy fokos termálvíz tör a felszínre, ezeket harminc fürdőben élvezhetik.
Kilépés a vetítésből
másodpercenként
3
váltás
Sőt, a településnek alig van olyan szállodája, ahol a medencét ne a helyi forrásokból töltenék föl. Az uszodákat üvegfalakkal övezték, így Leukerbad gyönyörű fekvését a fürdőzők mindenhonnan csodálhatják. Goethe is járt a háromezer méter magas kőhegy tövében. Leukerbad Wallis öt legnépszerűbb turisztikai desztinációja között szerepel, a vendégéjszakák száma valamivel egymillió alatt marad. Nyáron kétszáz km-nyi túraútvonal várja a sportolókat. Télen, ötven kilométernyi sí-, és snowboard pálya, harminc km sífutópálya, negyven km-nyi téli túraút. Torrenthez hatüléses ülőlift visz föl, decembertől. Januártól sí- és snowboardoktatás a kezdők és a gyerekek számára egy új iskolában. A sífutók igazi élménnyel gazdagodnak, ha a kőhegyek kanonjai között fölutaznak Gemmire, ahol szállás, étterem és egy gyönyörő természetes alpesi tó is található. Itt lehet sífutni. A Burgerbadban, a közfürdőben síelés után naponta két-háromezren pihennek. Érdekes reggelit is kitaláltak: a fatálcán úsztatott pezsgős reggeli valódi kuriózum. A Burgerbad az Alpok legnagyobb fürdője, tíz medencével. A Burgerbadon kívül érdemes felkeresni a város főterén található wellness központokat is. Legalább két alkalmat hagyjunk magunknak! A román-ír komplexumban szaunázás közben dörzsöltessék át a bőrt, ami fáj ugyan, de az elhalt hámréteget biztos eltávolítja. Nekem a wallisi szaunafalu a kedvencem: a vízimalommal igazi falusi hangulatot nyújt. A kerti pihenőből gyönyörködhetünk a magas kőhegyben.

Januártól, szombatonként érdemes lesz ellátogatni a szaunafaluba, ahol Andreas Weissen segít a wallisi falusi hangulat megidézésében. A komplexum termálfürdőjéből pedig novembertől-márciusig hatalmas kivetítőn filmeket nézhetnek a harminchat fokos vízzel feltöltött medencéből. Külön fürdőzést rendeznek a teliholdas éjszakákra. Akinek elege van a síelésből vagy fürdőzésből, látogassa meg a környék falvait. Itt készülnek Svájc legjobb borai és itt a legfinomabb paradicsomos fondue is.

Wallis igazi varázsa a 47 darab négyezer méteres hegycsúcs kereken 9000 kilométernyi, jól kiépített túraúttal. Wallis másik „legje”, a bor, itt préselik Svájc legfinomabb nedűit. S hogy, hogyan kell kinéznie egy borvidék szállodájának, azt megtekinthetik Salgeschben, a Hotel Arkanumban. A legegyszerűbb, amikor a hordó maga az ágy, de választhatunk egy igazi vincellér lakot is. Ebben a pici faluban található a borrégió történetét bemutató múzeum.

Innen két óra alatt átgyalogolhatunk Sierrébe és a hat kilométeres úton gyönyörködhetünk a magas hegyláncban. Ez a fekvés garantálja egyébként a szőlőtermeléshez a remek klímát, ahogy az egyik turisztikai főiskolás gyakornok fogalmazott, azért választotta ezeket a településeket, mert itt mindig süt a nap.

Sierre egyik nevezetessége a Chateau de Villa. Szakemberek azt mondják itt a legjobb a sajtfondue, amit paradicsommal lágyítanak. A tulajdonos, amikor megtudja, hogy magyar vagyok, azonnal dicsérni kezdi a tokaji bort. Ez a környék adja a legfinomabb borokat, ezért nem véletlen, hogy külön kiskönyv vezet végig az ültetvényeken. Svájc első számú, 5200 hektáros szőlőtermő vidékén járunk, ahol az ültetvények 450-800 méter magasban húzódnak. Az 1980-as évektől kezdve csak környezetbarát és főleg természetes védőszereket használnak.

A több ezer méteres hegyek védelmének köszönhetően itt esik a legkevesebb csapadék Svájcban, azt írják kevesebb, mint Bordeauxban. A napsütéses órák száma pedig magasabb, mint a francia borok fellegvárában.
Kapcsolódó címkék:
Kapcsolódó síterepek:
Kapcsolódó országok:
h i r d e t é s
h i r d e t é s
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE » UTASBIZTOSÍTÁS -10% » INGYENES TANÁCSADÁS » SÍELŐK NAPTÁRA »
A SIELOK.HU SZÁMOKBAN
A portált jelenleg 301 vendég és 25 regisztrált felhasználó látogatja.