Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

horiz
4 élménybeszámolót írt
4
15 éve tag
Aflenzen jártunk 02 09-én. Gyönyörű a kilátás, minden pálya sielhető. Igaz hogy a pályák kítűnőek de ha nem vagy kezdő igazá nagy szágúldós síelés élményre ne számíts. Alapszably, mielőtt elindulnál a panoráma élmény síelésre erre a terepre csak olyan napot válassz amikor tiszta felhőtől mentes időt jósolnak. Felhős időben a hótaxi el sem indul a csúcsra hiába jól síelhető a felső, csákányos felvonóval ellátott szakasz. Nagyon vicces volt maga a hótaxizás kb 16 ültünk benne és mindenki Magyar volt. Ott pályaszálláson lakók mondák hogy mennyire olcsó, de csak kb 3 ház van ami kivehető elég kedvezményes áron. Dícséret a kezelő személyzetnek a kedvességükért. Ülős felvonó tetejétől vissza lehet csúszni egy csodálatos panorámás kilátással, 95%-ba jól kezelt szakaszon 17 perces folyamatos csúszással.
Kobak
4 élménybeszámolót írt
4
17 éve tag
A ködös Aflenz - Bürgeralm!

Március 23. voltunk kint. Az előrejelzés elég vegyes volt, de azért elindultunk korán reggel. Csak egy napra mentünk ki. Megérte :)
Az úton végig szép idő volt. Az utak tiszták jól járhatóak. A forgalom gyengének mondható. 10:30 örül érkeztünk meg Aflenzbe, a sípályához. A pénztárnál tiszta szép, szélcsendes idő várt minket. A parkolóban elég kevés autó állt. Mikor megváltottuk a jegyeket, a pénztáros kérdezte, hogy biztosak vagyunk a dolgunkba, mert a hegyen elég nagy a köd. Mondtuk nem számít, ha már idáig eljöttünk legalább egy kávét iszunk a hüttében. A felvonónál nem kellett sorban állni, rajtunk kívül egy ember ment felfelé. A felvonóban félúton már látszott a hegyre rátelepedő felhő. Kiszállva első utunk a hüttébe vezetett egy jó kávéra. Nem sokat láttunk. Szélcsendes hideg, ködös idő volt. A látótávolság 10-15 méter volt talán. A hó minősége elfogadható, pár napja esett friss utánpótlás. A hegyen minden hófehér és az ember elveszti a tájékozódó képességét. Mivel nincs szél ezért a köd is marad. Néha kicsit sűrűbb, néha jobban lát az ember. Végig mentünk majd minden pályán, szinte vakon. Sokszor meg kellett állni, tájékozódni. A pályák szélesek, változatosak, néhány helyen jegesek. Néha nem tudtuk melyik pálya, melyik részén járunk, merre induljuk tovább. Szinte mindenki így volt, aki nem ismerte az aflenzi terepet, mint a tenyerét. De nagyon jól éreztük magunkat.
Egy nagy buli volt ez a nap. Rengeteg bukfenccel, sok nevetéssel, vidámsággal telt. Érdekes volt ilyen tejben csúszni.
IMGP0413.JPG
IMGP0428.JPG
IMGP0437.JPG
IMGP0447.JPG
IMGP0457.JPG
IMGP0469.JPG
IMGP0482.JPG
IMGP0470.JPG
csabor
90 élménybeszámolót írt
90
14 éve tag
Azt hiszem én vagyok az utolsó fórumbogár aki még nem volt Aflenzben. Ezen a tarthatatlan állapoton akartam változtatni.
Némi szerencse, nyert belépő kéregetés a fórumon, s máris előrevetette árnyát minden idők legolcsóbb sínapja. Mivel nem vagyok egy túlélő túrázó típus ezért mindenképpen kint akartam aludni, hogy kellően kiélvezzem a helyet. Végül a program miatt csak egy éjszakára volt idő. Köszönöm a lehetőséget a sihunak, Ginának, Csabának, s nem utolsó sorban Macinak, hogy ez így összejött. (no meg a Toyotának, hogy elvitt odáig)
A pénteki program elhúzódott, így éjfél után sikerült befejezni a pakolást, némi alvás, s már ott is volt a reggel 4 órás kelés. Friss voltam, mint a melegágyi paszuly. Természetesen a kocsiban mindenki küzdött az elalvás ellen, de csak nekem sikerült, ez viszonylag szerencsés momentum, lévén én voltam a sofőr. Az út az emberes ködön kívül problémamentes, csupán a kocsi eleje szakadt le egyszer, de ezt már megszoktam amióta a hó letépte, viszonylag gyakran előfordul. A sztrádáról letérve kedves bányász falucskákon haladtunk át, gyönyörű lett volna a vidék, ha látjuk a ködtől. Megjegyzem a navigációs kütyű a kocsiban mindig „kószálósra” van állítva, így néha hosszú ideig tart az út, de nem várt tájakat látunk.
Utálok sícuccban utazni ezért először szállásunkra hajtattunk, ami a Jauringban lévő Roath Bauerhof volt. Egy apró emeletes faházszerűségben laktunk. Átlépve a küszöböt vigyáznunk kellett, hogy ne lépjünk leesett állunkra. Hagyományos módon berendezett, aprólékos gondossággal felszerelt tündérlakban találtuk magunk. Baldachinos ágy, faládák, tündéri fürdő, s minden egyéb csoda.
A csodálkozást gyorsan befejeztük, még gyorsabban átöltöztünk, s irány a pálya. A helyzet bíztató volt, az út mentén egyre több lett a hó. A felső parkírozókat már elfoglalták, s így nekünk csak lejjebb jutott hely. De ott nem csak mi voltunk, hanem a sár is. A hőmérő +3 fokot mutatott.
Jegyvásárlás, s jött a kis piros egyköteles duplaszékes felvonó. A kezelők próbálták visszafogni, de azért sunyin vádlin vágja az embert. Befordítjuk magunk elé az „evezőket”, s nekikezdünk az utazásnak. Jó lett volna hozni egy vastagabb könyvet, jut eszembe pár perc múlva. Később már némi hideg élelem hiánya miatt aggódom, mert a piroska megsértődve az alávágás miatti csúnya gondolataim miatt igencsak komótosan kapaszkodik felfelé. Én már várom a térképen kilesett fordulót, de egyszer csak véget ér az utazás, forduló nélkül simán szállunk ki. Itt jegyzem meg, a fórumon lévő térkép egy rézkarc részletességével ábrázolja a terepet a pénztárnál fellelhető térképekhez viszonyítva. Aki tévelygésre hajlamos, inkább vigyen magával a fórumról kinyomtatott térképet.
A kétülésesről kiszállva át kell csúszni a B jelű tányérosig (ha jól emlékszem a számokra, betűkre) kicsit felfelé kapaszkodva, s máris le lehet csúszni az F jelű 3 üléseshez. Ez egy hálás felvonó, mert használatával szinte minden pályarész bejárható.
Ha felértünk a tetőre csúszás előtt érdemes kicsit körülnézni. Gyönyörű panoráma tárul elénk. Mintha néhány óriás játszadozott volna, s kavicsaikat szerteszórva a tájon, változatos halmokat alakítottak ki. Dombok, hegyek, csúcsok mindenfelé, elképzelhetetlen kavalkádban, s alattunk, az üdülőfalu, ahonnan bármikor várható egy Törpilla feltűnése. Ha a látványtól megszédülünk ott a Schonleiten hütte, hogy visszatérjünk a valóságba. Ez a hütte és a háromüléses kezdeténél lévő is a nagy turistagyár síterepek áraihoz mérve kicsit mulatságosnak tűnik. Egy nagy terepen az ital ára több, mint amennyit itt a kajával együtt fizettünk. Nem is sok turista jár errefelé. Mintha a környező néhány falu saját terepe lenne, helyi ismeretségekkel, házias légkörben. A parkírozóban is csak két magyar autó volt, s abból az egyik az enyém.
De félre a csacsogással, csússzunk már egy kicsit. A pályarendszer nem nagy, s jól áttekinthető. Kellemes hó fedte. Mind kiderült kicsit, vizes, tapadós, de jól kezelhető, csúszható hó. Tömeg sehol, bucka sehol, minden szép fehér. A tetőről sokfelé csúszhatunk. Jobbra néhány piros pálya illegeti magát, középen egy fekete árválkodik, balra a másik felvonó felé kék pályák mutatják magukat.
Ha jobbra indulunk, horizontálisan végigcsúszva a hegy oldalán, szinte tetszőlegesen mindegy hol csúszunk le. A leginkább jobbra lévő piros (mindegyik száma 1-es) talán kicsit meredekebb, mint a középen lévő fekete, de a többi piros inkább rózsaszín. Megjegyzem itt a pályák színezése kicsit túlértékelt. A jobboldali pirosról lekanyarodhatunk a lefelé menő 1a pályára, ami hosszú, de legalább unalmas, vagy rögvest odamehetünk egy csákányoshoz és felmenve a korábbi tányéros tetején találhatjuk magunk, s kezdhetünk mindent előröl. A középen lévő fekete máshol nem tündökölne fekete színben, de hát milyen pályarendszer az ahol nincs fekete? A jelenlegi meleg idő leginkább ezt a feketét viselte meg a legjobban, nagy területen hiányzott a hó, így lezárták jó részét, s a használható 3 méteres sáv végre valami színt vitt a fekete unalmas életébe.
Ha balra csúszunk, átmehetünk egy másik csákányos felvonóhoz, amelynek két oldalán kék pályák várják a kellemes csúszásra várókat. A csákányos aljától egy piros indul lefelé, amely pirosságát talán keskenysége indokolja, itt lecsúszva a háromüléses induló végénél találjuk magunkat.
S már meg is jöttünk. Ennyi a pályarendszer. Kicsi, s mégis kedves. Van benne valami kellemes falusi báj, valami otthonos fieling. Lehet szeretni. Ha én voltam a fórumozók közül az utolsó, aki még nem volt itt, akkor én leszek az első, aki visszajön ide.
Szép lassan el kezdett szemerkélni a tavaszi eső, ideje volt a hazamenetelre gondolni. Érdeklődésünkre azt a választ kaptunk, hogy a lefelé menő pálya kicsit lucskos, néhány helyen kimondottan tocsogós, ezért inkább féltve a léceket a felvonóval mentünk le. Lent láttuk, hogy volt élő ember, aki léccel a lábán lejött, tehát megpróbálható.
Mindenkinek ajánlom a terepet, aki a családias hangulatra vevő, s nem szenved teljesítménykényszerben. A hírek szerint jön a hó, érdemes útra kelni.
Szállásunkra hajtattunk. vacsora, s már hét órakor ágyban voltunk. Reggel hétig húztuk a lóbőrt. Jól esett.

Csabor

2013.03.08.
CIMG0491.JPG
CIMG0490.JPG
CIMG0492.JPG
CIMG0493.JPG
CIMG0495.JPG
CIMG0496.JPG
CIMG0497.JPG
CIMG0498.JPG
CIMG0502.JPG
CIMG0503.JPG
afuchs007
12 élménybeszámolót írt
12
13 éve tag
Sziasztok,
Szombaton látogatást tettünk Aflenzben. 5:15 kor indultunk Szomódról és már 8:45 kor a felvonónál álltunk a sorban. Nagyon szép napos idő volt. A völgyben is fagypont alatt volt a hőmérséklet. 9 előtt nem sokkal elindultak az első síelők a hegyre. Mi 8 fős csapatunk is sorra került. 9 órára kezdtek a parkolók megtelni. Kicsit féltem is, hogy tömeg lesz a pályákon. Felérve a csapatunk ketté vált. A két tanuló és az önkéntesen kijelölt oktatójuk, a C korongos felvonó melletti pályát vették célba az alapok elsajátítására. Mi pedig elindultunk felfedezni a hegyet. Felmentünk 1810 m -re és onnan kezdtük besíelni a terepet. A csúcson gyenge de nagyon hideg szél volt. Erősen fagyot, de a nap melengető sugarait már lehetett érezni. Reggel keményre fagyott pályák fogattak minket. Nagyon tetszett az 1-es 6-os és a 2-es 4 -es útvonal. Ezt a nap folyamán többször besíeltünk. 1 kör után mindig megnéztük a tanulóinkat, hogy haladnak. A D csákányos felvonót elsőre levétettük, mert jól meg kell engedni, hogy a beszállóhoz fel lehessen menni, így lecsúsztunk a völgybe. A tanulók jól vették a kezdeti akadályokat. És kinőtték a C felvonó melletti lankás pályát és átmentek a B korongos felvonó melletti pályára a tudásuk csiszolására. A pályák egész nap jól tartották magukat, nap végére csak a 6-os fekete és a az 1-es piros alja kezdett buckásodni a déli fekvése miatt. Egy két kő is előbukkant. A hőmérséklet a csúcson végig fagypont alatt volt. 1530m-en napközben max 2°C volt. Gyönyörű idő volt! Nagyon jókat csúsztunk. A reggeli félelmem alaptalan volt. Tömeg egyáltalán nem volt a 3 üléses felvonónál volt néha 1-2 perces várakozási idő, de a pályán eloszlottak az emberek. A hátsó 3-as pályán verseny is volt, ott többen voltak. Hó van még bőven, reméljük a héten a felmelegedés nem rontja el a hétvégén érkezők kedvét. 16:45 kor indultunk haza és 8-ra már otthon is voltunk. Egy nagyon jó szezonzárást csináltunk. Még mindenképp visszatérünk erre a kis eldugott terepre. A tanulók is ráéreztek a síelés ízére, reméljük sikerült még két emberrel megszerettetni ezt a nagyszerű sportot. Sajnos az ingyen jegyemet nem tudtam felhasználni, mert otthon maradt. Nem tudom, hogy átvihető e a következő szezonra, ha nem akkor elajándékozom valakinek. Jó síelést nektek a szezon hátralévő részében!
IMAG1556.jpg
WéberF
7 élménybeszámolót írt
7
17 éve tag
Második és harmadik napom Aflenzben:
Kedden már jó látási viszonyok, összes pálya végigsíelve. Jól kifagyott, természetesen buckamentes, görgő jég-göröngyökkel teleszórt, végülis élvezhető az összes. Csak az a Tahlabfart ne lett volna a nap végén! Nekem még elment, de az Első Menyasszonyom közölte, hogy most jött le "harmadszor", azaz: először, utoljára és soha többet! Végülis megértem, ugyanis élvezhetetlenül jégbordás, kantni-zabáló volt az egyébként csodás panorámát nyújtó lemenet.
Szerda jócskán kárpótolt az előző két napért. Szikrázó napsütés, mínusz 3 fok, ember alig (volt, hogy "egyedül" voltunk fél óráig a pályákon, azaz senki, de senki nem került a látómezőnkbe). Bár a pályák ugyanúgy jég-göröngyösek, kemények, de még az élét vesztett kantnikkal is élvezhetők voltak.
Holnapra, csütörtökre megint borús időt jósolnak, de az kibírható, ha nem leszünk felhőben.
WFeri
WAndrea
69 élménybeszámolót írt
69
22 éve tag
Hát igen, Aflenzhez szerencse kell, mert nagyon zord is tud lenni. Mi nagyon kifogtuk most!

Pénteken és szombaton síeltünk Aflenzen, immár sokadszor visszatérő vendégként, régi barátoknál. Nagyon kedvesen fogadtak minket, még a tökéletes időjárásról is gondoskodtak a helyiek.

Indulásunk napján, csütörtökön egész Alsó-Ausztriát és Stájerországot elborította a havazás, de mire otthon másnap bekövetkezett a teljes hókáosz, addigra mi már fenn élveztük a tökéletes friss porhavat Bürgeralmon. Az odaút minden riogatás ellenére - leszámítva egy fél órás dugóban ácsorgást, baleset miatt az M1-en - problémamentes volt. Az osztrák-magyar határon Magyarország felé viszont akkor kamionsort láttunk, amilyen talán addig soha.

Az S6 felé utazva mi mindig a Bécs elkerülő utat választjuk. Ausztriában is szépen le volt már takarítva az autópálya, de látszott mekkora hó esett, az egész keleti részen roskadozott minden.

A pénteki síelés a porhavazásról szólt. Még nagyon friss volt a hó, szinte nem volt ellenállása, így nem tudtuk megállni, hogy ne kalandozzunk le a pályákról. Aflenz gyakorlatilag egy domború tetejű hegyből áll, amelyről majd minden irányban le lehet jönni, és emiatt annyira eloszlanak az emberek a sípályákon, hogy mindig olyan érzésed van, hogy alig van ott valaki rajtad kívül. Pénteken tényleg olyan kevesen voltak, hogy a felvonóban is ritkán láttunk másokat. Kicsit aggódtunk is a síterepért, hogyan élhet meg ilyen gyér közönséggel.

Másnap aztán ledöbbentünk, amikor a parkolóba érkeztünk. Alig találtunk helyet. Az összes P1-2-3-4 parkoló dugig volt autókkal, még az út mellett és végig álltak, majdnem a faluig. Az osztrák rádió bemondhatta, hogy aki síelni akar menni, az most induljon, mert tökéletes lesz az idő a hegyekben. Az is volt. A kétüléses liften való utazás csodás volt a szikrázó napsütésben, de aggódtunk picit, mi vár fenn a hegyen. Meglepetésünkre majd ugyanaz, mint előző nap: szinte üres pályák, a felvonószékek mondjuk megteltek, de sorbanállás nem volt, talán csak néha 1-2 perc. Tökéletesek voltak a pályák, még délutánra is maradt itt-ott ratraknyom, ez a nap ezért inkább a pályasízésről szólt, bár kipróbáltuk a szűz részeket és a katlant is. Délutánra megjöttek a dekorációs felhők, hogy aztán olyan naplementét lássunk, amitől még jobban beleszerettünk ebbe az ékszerdobozba, ahogy macilaci nevezte.

A nap végén pedig várt a 7 km-es lecsúszás a völgybe, ami soha még ilyen gyors nem volt, vastag hó borította a völgypályát, de jól le volt dolgozva, élveztük nagyon a kanyarokat.

Szállásunk már nem először a Dörflerwirt apartmanház volt az Aflenz melletti Dörflachban, amit csak ajánlani tudunk. Kényelmes, kimondottan tágas apartmanok, jól megközelíthető ház (nem kell szerpentinezni), nagyobb társaságoknak is tökéletes, mert vannak közös helyiségek (cserépkályhás stube, kandallós étkező/pingpongszoba, szép berendezés, jó fűtés: https://sielok.hu/szallas/dorflerwi...rt/
Reggeli is kérhető vagy friss császárzsemlét lehet rendelni.

Klacinak: igen, jól van az öregúr a hüttében, külön nekünk játszott egy dalt a harmonikáján és elmondta, hogy 60 évesen iratkozott be a zeneiskolába. Érdekes figura.

Voltunk már nagyobb hóban Aflenzen, de szebb időben még nem.
A képek sokkal többet mesélnek: https://sielok.hu/galeria/siterep/a...flenz/
vasssy
53 élménybeszámolót írt
53
18 éve tag
A sielok.hu és bfabry felhasználó jóvoltából idén is kaptunk néhány aflenzi ingyenjegyet így a szezon végéhez közeledve, amit ezúton is szeretnék megköszönni!
Azt gondolná az ember, hogy az ingyenjegy vonzó, kapva-kap mindenki a lehetőségem, hogy eljöhessen velem ;-), de nem így volt. Talán az lehet az oka, hogy aki ilyenkor is lelkes még, az már tudja hova megy, aki meg már nem lelkes az nem az és kész. Pedig hó még volt bőven, hiánytól nem kellett tartani, persze a tavaszi időjárásnak megfelelő állapotokra kell készülni, így elkerülhető a csalódás. Végül március 24-én mégis összejöttünk 4-en, ketten a Győr-Móvár tengelyről Zoli barátommal, Yovena és Boardza pedig Grazból. Lent a völgyben köd honolt, de a megérzésem inverziót, azaz fentre ragyogó napsütést prognosztizált. Így is lett. Természetesen. :-) A pályák reggel nem kifagyottak, de nagyon élvezetesek voltak az éjszakai hűvösebb idő és a ratrakolás hatására. Az első néhány csúszás amolyan igazi "kurjantgatós" élmény volt, aztán a nap előrehaladtával a pálya egyre puhult, dél körülre a hátsó csákányos melletti pályák maradtak élvezetesek, azért a többi is elment még, de egyre többet hagytuk el a ratrakolt lejtőket. Pályán kívül néhol egészen érdekes élmény volt. A havon lévő porréteg meglehetősen fogóssá tette a felületet, sokkal hátrébb kellett terhelni mint azt a hó keménysége/puhasága indokolta volna, hogy elkerülje az ember az orrabukást.
Később aztán felhősödni kezdett. Hogy az esetleges eső előtt minél többet csúszhassunk, ebédet csak hátizsákból fogyasztottunk a szakadék szélén gyorsan, aztán uzsgyi az erdő. Már reggel láttam, de csak délután jutottunk el arra a lejtőre ami a csákányos mögötti kék pályán túl a völgy felé vezet. Az oka egyszerű, visszamászós a hely ha az ember a felvonó vonala alá csúszik, de megéri. Nyom alig volt, a hó teteje nem volt poros, az állaga mesebeli vajfirn. Újra kurjongatós kedvem lett! :-) Túlzásba nem vittük, mert meleg volt a mászáshoz, így aztán visszatértünk a háromüléses alatti erdőbe, s ott is maradtunk zárásig. Persze nem állandóra, hanem át meg átcsúsztunk rajta. ;-)
Az időjárás délután változatosan alakult, azaz a homokvihart leszámítva szinte minden volt. Napsütés, hó, szemerkélő eső, jégdara, aztán megint hó. De a komoly sötét felhők épp elhúztak mellettünk, épp csak a széléből kaptunk valamicskét, nem volt zavaró. 3 után még a szél is megjelent a csúcs környékén, hogy velünk együtt búcsúztassa az aflenzi szezont. Nincs mit tenni, március utolsó hétvégéjén szokás szerint bezárnak, még ha van elég hó, akkor is. Minden j(h)ónak vége szakad egyszer.
https://sielok.hu/fotoalbum/aflenz-...2012-03-24/kep/1/
Rera
14 élménybeszámolót írt
14
14 éve tag
Tegnap (2012. 03. 15.) itt zártam a szezont egy csodálatos egynapossal. Már reggel erősen olvadt (9.45-kor +7 fok), és 13 órára bizony (Maci-Laci talpas kifejezésével élve) "elanyátlanodtak" a pályák. Akkor kiültünk napozni: a faktorok ellenére ez igencsak meglátszik rajtam.:-) Az utolsó két órában még csúszkáltunk, a 3-as pálya szélső része tartotta magát a legtovább. A helyiek hazamentek, én pedig rájöttem, hogy a kásában a szűzhavazás technikájával jobb vagyok: hátra terhelve kanyarogtam, gyönyörködve a tájban. Három héttel ezelőtt semmit nem láttam a szakadó hóesésben, most csodálatos panoráma tárult elém. Liftzárás után (a sofőr kivételével) megittunk egy-egy pohárnyi forralt bort, és napoztunk még egy kicsit. Az alsó hüttében kérdésünkre azt válaszolták, hogy de bizony, a völgybe csúszás is "es geht". Örömünkre tényleg végig használhatónak bizonyult, szerintem valahogyan juttatnak havat a kritikusabb részekre. A kilátás fantasztikus a negyedórás úton! S megint az ég kegyeltje voltam: tíz perce hazafelé tartottunk, amikor észrevettem, hogy nincs meg a mobilom. Felhívtuk, kicsengett, semmi... Visszakanyarodtunk. S mire újra hívtuk, egy úr felvette, és közölte, hogy most találta a Talabfahrt vonalán, a parkolóban nemsokára minden jót kívánva átadta. Az epizód után újra hazaindultunk. A határtól már nagyon fáradtan beszélgettünk a sofőrrel, hogy figyelme ne lankadjon. A telekocsi itt, a fórumon szerveződött, és ez a csodálatos nap sítársak által az aktivitási játékban nyert és nekünk önzetlenül átadott ingyenjegyekkel valósulhatott meg. Köszönjük a sielok.hu-nak, Pistabácsinak, Kócosnak és BillaBennek!
Kep-003.jpg
Kep-008.jpg
Kep-051.jpg
Kep-050.jpg
A bakancsom elsüllyedt a kásában!:-)
Kep-032.jpg
Kep-025.jpg
Kep-064.jpg
Kep-031.jpg
Kep-061.jpg
Kep-069.jpg
nyugiba
38 élménybeszámolót írt
38
17 éve tag
Megjöttünk eddigi legrövidebb, de egyben legeseménydúsabb aflenzi túránkról.

Bp-ről 4 óra alatt értünk le. A parkoló meglepetésünkre dugig volt, csak az első "emelt szinten" tudtunk 10h30-kor elcsípni egy üres helyet. A 810m-es tengerszint feletti magasságon a parkolóban és a beszállóhelyen érdemi hó nem volt és bőven + fokokat éreztünk. A liftesek berakták a léceket egy üres ülésbe. Nekünk pedig lelassították a liftet, hogy nyugodtam beszálljunk cipőben. Ahogy haladtunk feljebb, a csendes erdőből időnként erős szélbe kerültünk, ami a vége felé hóviharba csapott át.

Fent a liftesek szépen sorba rakták léceinket, felcsatoltunk (de előbb alaposan beöltöztünk, mert ott is derekas, hullámokban érkező hóvihar fogadott) és irány bemelegítésnek a tányéros, kezdőknek szóló libalegelő. Már az óvatosságra intett, hogy a beálló tükör jég volt. A sílift nyomvonala úgyszintén. A pályán egy kis friss hó alatt szintén csupa jég volt. Jól bemelegedtünk...

Ezután átcsúsztunk a 3 üléses lifthez. Annak is tükör jég a bejárata... Nagyon vigyázni kellett, hogy túl ne csússzunk a beülő helyen. A liften változó intenzitással fújt a szél, a tetején ismét tükör jég és hóvihar. Olyan erős volt a szél, hogy csekély 90kg-om mellé erősen meg kellett támaszkodni a botjaimmal, hogy meg tudjak állni körülnézni.

A bemelegítést folytatandó kinéztük magunknak a 2-es kék pályát (a vége a 4-es piros). Ennek egyes részein volt odafújt friss hó, máshol pedig a lefagyott ratrak nyom. Elsőre elég körülményes volt a lejutás, de a harmadik körre belejöttünk...

Közben rájöttünk, hogy a tömeg oka az volt, hogy éppen gyermek versenyt rendeztek. A vége felé értünk oda és bizonyára nem volt véletlen, hogy a versenyzők és családjuk egyből elindultak lefele, senki sem maradt ott síelgetni.

Ezután kipróbáltuk az 1-es piros pályát. Erre elég nehéz volt eljutni a lifttől, mert olyan szembeszél volt, hogy botozva is macerás volt előre haladni. Ha már elértük a pályát, ott volt jó puha friss hó, amin kellemesen lehetett lefele kacskaringózni. Itt is mentünk pár kört.

Sajnos a szél nem hagyott alább, ezért 13h45-kor bezárták a 3-as liftet. A kicsi tanulópályákon 1-2-szer próbálkoztunk (vejemnek nem volt szerencséje még ilyen meredeken induló csákányoshoz), de hosszabb távon nem akartunk ezzel kínlódni.

Inkább elindultunk lefele a Talabfahrt-on. Ennek az eleje is tükör jég volt és itt is visszafújt a szél. Annyira, hogy összekeveredtek a léceim és gyakoroltam a tudatos seggre ülés mozdulatát.

Ahogy haladtunk lefele, a jég változó vastagságú latyakba ment át. Közben volt egy kis átverés... Egy tábla a sielőknek egy rövidítést jelzett, ami azonban egy keskeny, hepehupás ösvény... Inkább visszamásztunk 30 métert...

Szerencsére le lehetett menni az aljáig, de eléggé aggódtam a lécem épségéért.

Ha nem esik jelentős mennyiségű hó, akkor a Talabfahrt 1-2 napon belül használhatatlan lesz. Aki szereti váltogatni a jeges és a havas pályákat, annak érdemes még a héten kimenni.

Összességében én nem bántam meg a mai túrát. Remélem, jó besízés volt a hétvégére tervezett Chopok-Jasna kiránduláshoz.

Bocsi, hogy hosszúra sikeredett ez a hozzászólás.
SonKöl
20 élménybeszámolót írt
20
12 éve tag
Szervusztok!
Régóta terveztem, s végre vasárnap sikerült eljutnom eme síterepre!
A völgyben kellemes hőmérséklet, sütött a nap, az éjszaka esett néhány cm-es hó olvadt. S ekkor meglepetésemre a kasszánál közlik, hogy fent a szélvihar miatt nem jár az egyik felvonó (adtak 1Euro kedvezményt a síbérletből!).
A 810méter magasan lévő völgyből a János-hegyi libegőhöz hasonló 2 személyes lift visz fel a síközponthoz, Bürgeralm-ra (jó negyed órán át tart az út). Csodálatos a környék, s idefent nagyon aranyos kis bungalók találhatók. Innen egy pici felvonózás (a gyakorló pálya mellett), siklás és már is a 3ülős fő felvonónál vagyunk. Ez a központi felvonó, ez szolgálja ki a pályarendszer nagy részét, s visz fel az 1810 méteres csúcsra. Nagyon jó meredekségű piros és fekete pályák vezetnek vissza a felvonó aljába, de pályán kívül határtalan lehetőséget rejt ez a rész!
Minket 10cm friss porhó fogadott és egész nap esett a hó! A pályák állapota így pazar volt, pályán kívül a korábbi megolvadt és megfagyott hóréteg remek alapot biztosított a friss hónak! Minden egyes lecsúszásunk alkalmával új friss nyomban haladhattunk! Felejthetetlen érzés!
S kipróbáltuk a 3 ülős felvonó és a jobb oldali csákányos lift közötti kis völgyet is, ahová a szél összefújta a havat, remek mély-porhavas síélményt adva!
A hóhelyzetnek köszönhetően le lehetett síelni a parkolóig, igaz ez egy erdei út, s sokáig tart, de levezetésnek kellemes, s szép a kilátás. Ja! S a délutáni „tömeg” megindulása előtt egy ratrak végig ment ezen a levezető úton! A tömeg: max. ha 30fő (!) síelhetett odafent....
Parádés nap volt! Budapesttől kb. 3,5óra (plusz Bp), betartva a sebességhatárokat.
zv777
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Én is a kisbuszos társasággal jártam arra múlt vasárnap. Nekem ez az egynapos volt az idei szezon, de olyan élményt hozott, ami más aktívabb utitársaimnak is sokéves síelés után adatott most. Előre készültem a google map alapján fényképezőgéppel hogy majd a panorámát fogom fotózni a 3 as ülőliftfelső állomásánál. Amikor megérkeztünk már enyhén esett a hó, a nő a pénztárnál felvilágosított, hogy ma kedvezményes a jegy mert csak az egyik felvonó működik a hóvihar miatt, na ez persze elég is volt, hiszen szinte alíg 30 an voltunk a pályán, később pedig szerintem még kevesebben, mert sokan a hüttébe húzódtak. Amikor a kétülésessel felértem a hóesésben örömmel láttam, hogy fent a csúcson még süt a nap, irány, talán meglesz a panoráma!
A felvonón felfelé még láttam az árnyékomat és melegen sütött rám a nap, de amint kiszálltam nem láttam mást csak hófúvást és ködöt! A hóesés a délután folyamán egyre erősödött és elég bevállalósnak éreztem, hogy maszk nélkül vágtam neki, amikor a szempillám a sűrű hóesésben hozzáfagyott az alsó szemhéjamhoz, de szerencsére nem volt további kellemetlen követkeménye. Ami igazán jó pont a sípálya tervezőinek, hogy a 3 üléses síliftet sikerült olyan szélárnyékos helyre telepíteniük, hogy felfelé menet egészen "belemelegedtem", miközben a pályán olyan hófúvás volt, hogy szinte a lábam elé nem láttam, egy kör alatt pedig gyakorlatilag eltűntek a korábbi sí és snowboard nyomok. Ahogy gyűlt a friss hóréteg úgy tűntek el a keményebb buckák, jeges lépcsők és egyre jobban élveztem a dolgot, hiszen ilyen csodálatos szűzhóhoz még eddig nem volt szerencsém. A vége felé már mindenhol síeltem a pályán kívül, jóllehet nem is igazán tudtam hol van a pályák határa, csak azt, hogy kb merre kell haladni. Különösen nagy élmény volt a kék és piros pályák közötti völgy, ahol a fenyők között fel le lehetett szlalomozni a völgy két oldalán, amely élvezetnek kedves lány útitársaim vidám kurjantással adtak hangot.
Még zárásnál bepattantam a háromülésesbe egy extra körre, ekkora a felső szakaszon az 1 es piros pályát jelző táblát már csaknem eltemette a hó, innen azt gondolom, hogy a 30 - 35 centi friss a tetőn megvolt, lentebb a vizes ragacsos nagypelyhes hó persze nagyrészt elolvadt, de a "levezető" sétasíelő pályán haladva a völgyállomás felé, mesés látványt varázsolt a fenyveserdőből.
Rera
14 élménybeszámolót írt
14
14 éve tag
Ma (azaz tegnap:-) az itt szerveződő kisbusz az ígéretek ellenére csak fél 11-re ért ki, bosszankodtam, de a negatívumok eddig tartottak. Sms-ben értekezés után találkoztam a talpasok éppen ott tartózkodó különítményével, és nagyot szűzhavaztunk a szakadó hóesésben, visongattunk, legalábbis én mindenképpen, néha szembejött egy fenyőfa, de sérülés nélkül abszolváltam a nekem egynapost a kedves társaságban. A terepen az ülősök sajnos régiek (buborék nélkül, na meg hideg a popsinak), így a hóesésben mindenem átázott, de ez nem vette kedvemet. Köszönöm az ingyenjegyet, mert azzal voltam, amit itt nyertem. :-) Rég volt ilyen tartalmas szezonom.
klaci
20 élménybeszámolót írt
20
16 éve tag
A hét végén megnéztük Aflenzet. Barátságos, családias kis terep, amit a városka (Aflenz Kurort) üdülőhely mivolta okán valószínüleg nem is akarnak naggyá fejleszteni. Hóágyút sem üzemeltetnek, így csak akkor lehet itt síelni, ha Holle Anyó is akarja...
A parkolók az emelkedő út mellett vannak, így a kasszához, illetve a felvonóhoz felfele vagy lefele kell menni, ami a jeges talaj miatt nem is olyan egyszerű. Jegyvásárlás után csatolás, majd indulás a magasba a 2-üléses lifttel. A menetidő erős negyed óra lehet, szép napos idő lévén nem jelent gondot. Fent a kiszálló viszonylag meredek, ezt a kezdők miatt jegyzem meg. Átcsúszás a jobb oldali tányéroshoz, baki becsatolása, majd irány fel a dombra. Onnan lehet lejutni a 3-as ülőshöz, ami a csúcsra visz. A beszállásnál figyelni kell, mert gyorsan érkezik, és üt. Rajta ülve gyönyörködhetünk a tájban, a pályákban, és a síelőkben. Fentről 2 irányban indulhatunk pályákra, amikből nincs túl sok, de ezt tudtuk, nem lepődünk hát meg. Viszont sok lehetőség adódik az off-piste siklásra annak, aki arra felkészült. Aflenz amúgy pont arről híres, hogy megfelelő hóviszonyok esetén igazi free-ride paradicsom. Ha csak a kezelt pályákat veszem, akkor olyan 1-2 napos terep, a hozzánk közeli kicsik közül pl. Hochkar, Lackenhof szerintem egyértelműen jobb. Itt viszont nincs tömeg, és valahogy olyan nagy nyugalom érződik, meg lassúság, mintha kicsit visszamennénk az időben. Két példa erre: Szombaton az Almrauschhüttében, bizonytalanok lévén az étel/italhoz jutás mikéntjében, a pultnál sorban állás közben kérdem az egyik ki- illetve felszolgálót, hogy rendelhetünk kint leülve is, vagy majd csak a pultnál, ha odáig jutunk? Világos és egyértelmű választ kaptam: Igen, de eltart egy darabig. Hát el is tartott, a pultos módszerrel is, pedig csak páran voltak előttünk. A másik: vasárnap reggel a kasszánál mondja a hölgy: Fent kicsit ködös az idő. Kérdem: csak kicsit? Na jó, akkor nagyon, de majd talán jön valami szél, és elfújja. Szóval fő az optimizmus, meg a nyugalom.
Amúgy két abszolút különböző napot éltünk meg.
Szombaton verőfény, kívánni jobbat sem lehet, kiváló hóviszonyok, parádés sihus ill. talpas társasággal: Maci-Laci, ő barátja Laci + lánya, Barbara, Pedró, Koty + Ane + barátjuk István, és befutott György Feri is fiával, Leventével. Hol kisebb, hol nagyobb létszámban róttuk a köröket, és Koty jóvoltából belekóstoltunk a pályán kívüli élményekbe is, persze csak módjával, nem amolyan hűbelebalázs módjára. Azért volt, aki így is pancsolt kicsit a hóban... :-)
A nap végén lecsúszás a parkolóba egy minimum egyenlítői hosszúságú síúton. Volt aki ezt megállás nélkül abszolválta, én legalább 5-6 megállással. Hát hova az a nagy rohanás, meg minek? :-) Lent érzékeny búcsú, majd a többiek haza, mi pedig a szállásra hajtottunk.
A vasárnapot pikk-pakk öszefoglalom... Nejemmel kettecskén igyekeztünk a hatalmas ködben túlélni, és nagyon örültünk, ha olyan helyre kerültünk, ahol láttunk is valamit. Komolyan mondom, ha nem ismertük volna meg előző nap a terepet, nem mertünk volna saját szakállra elindulni lefelé a csúcsról. Sokszor tényleg csak tapogatóztunk...
Azért így is jó volt...
Aki még nem járt itt, de lehetősége adódik, szánjon rá 1-2 napot. Ha nem zavarják a retro viszonyok, elégedett lesz. Aztán úgyis eldönti, jön-e még. Nagy igényűek viszont nyugodtan menjenek máshova elégedetlenkedni... :-)
mitro
9 élménybeszámolót írt
9
16 éve tag
Csodás napot töltöttünk ma Aflenzben. 2 nappal ezelőtt esett kb. 10 cm hó, ennek köszönhetően elkezdtem próbálgatni a szűzhavazást. Elég bátortalanul kezdtem, mivel sem a képességeimet, sem a terepet nem ismertem. Lépésről lépésre haladtam, mikor a felvonóban megismerkedtem egy aflenzi úrral. 50 éve itt síel, egészen jól ismeri a terepet. Mondtam neki, hogy most p r ó b á l g a t o m a szárnyaimat a porhóban, (ezt nem ilyen szépen fejeztem ki) és kérdeztem, hogy lenne-e kedve jönni velem egy kört. Na, nem cicózott! Szerintem a hegyoldal legmeredekebb szakaszára vitt, ahonnan nem volt visszaút. Egyedül 100 %, hogy messze elkerültem volna! De óriási élmény volt. Egyébként a "pálya" a felvonó melletti völgybe vezet, a pályatérképen is jól látszik. Még két sima kört mentem az úrral, aztán levezetésképpen még mentem egy laza kört és a Talabfahrton hazafelé vettük az irányt. Aflenz megint elvarázsolt. :)

2,3,5 kép: a "pálya"
Aflenz1.JPG
Aflenz-2.JPG
Aflenz3.JPG
aflenz-4.JPG
IMG-2454.resized.JPG
hu1zam
63 élménybeszámolót írt
63
15 éve tag
Tegnap tettünk egy gyors látogatást errefelé. Még szép volt az idő amikor odaértünk, aztán megérkezett szokásos szombati a hóesés, a szállingózásból szakadássá vált, erős széllel fűszerezve. A képem nagyjából annyira megfagyott, mint egy héttel ezelőtt Schladmingban. De: továbbra is egy nagyon kedves helynek tartom ezt a terepet, kiválóan alkalmas a sísportba való bevezetésre az abszolút "érintetlenek" számára (részben emiatt mentünk most is oda): egy teljesen kezdő boardos is volt velünk. A pályák rendezettek voltak, off piste lehetőség is volt kb. 30-40cm porhóval, amit rendesen kihasználtunk. (Fura, hogy mennyire kettészakadt Európa meteorológialig is, ahogy átmegy az ember bármelyik első alagúton, rögvest normális tél fogadja...)
samuraptor
34 élménybeszámolót írt
34
14 éve tag
Sziasztok!

Kint voltunk és Aflenz-ben kezdtünk terv szerint, véleményemet abszolút kettősség jellemzi. Egyrészt tudjuk, hogy 1,5 hónapja nem esett hó és márciusban komoly felmelegedés kerekedett. Emiatt a völgylesiklás már zárva volt, piros 1-es bal oldala vízisí (de szó szerint), 1-es közepe, 6-os fekete és piros 4-es erősen kásás. A kék pályák voltak egyedül síelhetők, tehát ez nem mondható kifejezetten ideálisnak (ne feledjük: pillanatnyi állapot).
Másrészt a terep adottságai mindenképpen arra ösztönöznek, hogy ideálisabb hóviszonyok mellett visszavágyakozzak ide, széles hegyoldal, jó lejtés, változatos lehetőségek, családias hangulat, nyugalom és béke (az alapfelvonó által áthidalt szintkülönbségből ítélve engem a völgylesiklás is csábít, az sem lehet semmi, tudjátok, hogy én szeretem az ilyeneket is). Meggyőződésem, hogy a két tányéros nulláról tanulóknak is ideális. Kérdés, hogy a jelzett néhány centi hó mire lesz elég még az idén. A gyengébb osztályzat, amit most tőlem kapott a leírt körülményeknek tudható be.
Mindent összevetve bemelegítésként még ilyen kiszorított körülmények között is kihoztunk belőle egy jó napot.

Képek csatolva, videók alább.
- tányéros kék (C felvonó) videó: https://sielok.hu/video/816226/
- tányéros kék (B felvonó) videó: https://sielok.hu/video/152481/
- felállás hátoncsúszásból: https://sielok.hu/video/932975/

Szélesség: É47.55268
Hosszúság: K15.23721
(maps.google.com keresőjébe vagy az érkezési címbe írd be: 47.55268, 15.23721)
Aflenz-2011.03.12-IMG-1476-csucsfelvono-2-es-fele.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1468-alapfelvono.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1470-alapfelvono.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1475-csucsfelvono.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1477-csucsfelvono-fekete.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1478-csucsfelvono-piros1.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1479-csucsfele.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1480-csucsfelvono-2-es-fele.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1501-alapfelvono-lefele.JPG
Aflenz-2011.03.12-IMG-1516-alapfelvono-lefele2.JPG
Kis Kovi
13 élménybeszámolót írt
13
13 éve tag
Szerintem is nagyon helyes síterep.
A síelést azért is kedvelem, mert csodaszép tájakban gyöngyörködhet az ember, s Aflenzet ilyen szempontból különösen ajánlom, mivel a Magyarországhoz közelebb eső osztrák terepek közül talán az egyik legszebb panorámával rendelkezik a pálya tetejéről megfelelő látási viszonyok estén. Ugyanez elmondható a völgyig lekanyargó pályáról, amelyet kezdőként simán teljesíteni lehet, ha nincsenek extrém rossz pályaviszonyok.

A pálya legnagyobb hátránya, hogy hóágyuzás hiányában és déli fekvése miatt nagyon kiszolgáltatott az időjárásnak.

A síjegyek ára szerintem arányban van a nyújtott szolgáltatással, azaz ezért a pénzért senki se várjon komolyabb felvonókat és pályarendszert, viszont nem túl nagyevőknek még megfelelő, kezdőknek pedig szerintem hibátlan.

Azok, akik pedig szeretik a nyugalmasabb, kevésbé pörgő helyeket, feltétlenül ajánlom jó hóviszonyok esetén.
hangyalany
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
Mi tegnap jöttünk haza, egy hetet töltöttünk ott. Bár a hóhelyzet valóban nem volt ideális, mindenképp szeretnénk még visszamenni máskor is ide, mert csodálatos kis síterep, nagyon barátságos hely. Ami az egyik legjobb tulajdonsága, hogy elkerülik a nagyigényű sznobok, akiknek semmi sem elég jó. Sok a gyerekes család, különösen a lenti, oldalsó kék pályákon. Sok magyar van, és barátságos piknik-hangulat alakult ki a kék pályák aljában. Negyedik nap, mikor kicsit később értünk föl, már hiányoltak, hogy merre vagyunk... :)
A felvonókezelő maga segített nekünk kinyitogatni a sörpadokat és asztalokat, hogy minél kényelmesebben érezzük magunkat.
A fenti pályák valóban jegesek voltak már a hét vége felé, de ha a gyerekeim tudtak rajta síelni (a kislány pl. 6 éves múlt), akkor azért annyira rémes nem lehetett. Mindenesetre péntek délután mi még lecsúsztunk a völgybe is, de az már tényleg tiszta jégpáncél volt. Nem csodálom, hogy lezárták.
Nem tudom, mit jelent a ,,rendes ratrakok hiánya" - szerintem egész rendes ratrakok dolgoznak a pályán - de plusz 6-8 fokban havat sajnos nem tudnak gyártani. Amíg van, addig viszont kezelik a havat rendesen.
Remélem, lesz még lehetőségünk itt síelni ideális hóviszonyok közepette is. Ha van hó a pályán, én jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki nem ragaszkodik a luxuskörülményekhez. Nekünk nagyon-nagyon jó volt!
Gy.
maci-laci
16 élménybeszámolót írt
16
18 éve tag
Január utolsó napján ismét Aflenzre esett választásunk. Az időjósok reggel némi felhősödést, majd későbbi időre napsütést regéltek. Reggel fél kilences érkezés után valóban felhősödést tapasztaltunk, ezért az idő elütése, no meg a felhők elkergetése végett némi snapsz és forralt megszólítása után indulás a továbbra is kalandos kétülésessel a platóra. Már a beülésnél is ígéretesnek tűnt a felpillantás a magasabb részekre, mert valami sejtette magát. A felső részen valami csoda fogadott bennünket, szikrázó napsütés és a leírhatatlan látvány azonnal kárpótolt bennünket a korai kelésért. A felvonónál megszámlálhatatlan ember várakozott de szó szerint mert egy teremtett lélek nem volt a terepen, és ez az állapot egész nap nem változott jelentősen. Várakozni egy másodpercet sem kellett sem a felvonónál sem a hüttében. A pályák reggel szépen kezeltek voltak de az idő előrehaladtával sajnos a napsugarak néhány helyen elővarázsolták a barna foltokat. Viszont a gázos részek kikerülhetők voltak és még a nap végén is találtunk ratrak nyomokat. Nagyon jó lenne már valami hó frissítés a terepnek mert sajnos viszonylag kevés a hó. Azt nem értem, hogy ilyen
ínséges hó szegény időben, miért nem tolnak be a pályára a "szűz" részekről növelve a pálya hórétegét. A végén természetesen ismét a talpon lecsúszást választottuk a nap lezárásaként. Ismét egy csodálatos napot töltöttünk a terepen és mindenkit buzdítok,ha nem is a pályákért de csodálatos környezetért mindenképp nézzen el ide ha teheti.
S3500038.JPG
S3500005.JPG
S3500004.JPG
S3500007.JPG
S3500009.JPG
S3500010.JPG
S3500011.JPG
S3500012.JPG
S3500013.JPG
S3500016.JPG
S3500025.JPG
S3500027.JPG
S3500032.JPG
S3500033.JPG
S3500035.JPG
S3500036.JPG
Göri
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
-- Szia! Akkor kicsit bővebben:)Úgy terveztük, hogy szombaton ne egy több órás utazás után érkezzünk fel a sípályára elindulunk még pénteken. Némi munka után pakolás aztán irány az autópálya. Alaposan áttanulmányoztam és kijegyzeteltem az útvonaltervezőt, de már megint sokadszorra is sikerült elbénázni a 43-as pandorfi kijáratot (Győrből mentünk az M1-esen). Na sebaj irány Bécs. Innen már nem volt probléma, simán, valamivel több, mint két és fél óra alatt megérkeztünk Aflenzbe.Nagyon pozitív, hogy csak 16 km-t kell megtenni nem autópályán, és ez az út is sík terepen vezet! Klárinál szálltunk meg! Mégegyszer köszönet neki:)Nagyon szép és kényelmes apartman, ahol akár hét fő is elfér. Külön bejárat, TV, hifi, (bár egyikre sem volt szükségünk, mert inkább egy kiadós borozással töltöttük velük az időt)na és isteni meleg:). Szombat reggel aztán nagy várakozások közepette irány a sípálya. Minden igaz amit az eddigi beszámolók írtak! Csodálatos táj, tökéletesen karbantartott pályák, kedves, barátságos személyzet. Mivel sem az én, sem a férjem térde nem az igazi már, a tanulópályán való bemelegítés után at 5-ös pályán síztünk. A tanulópályák tökéletesek arra, hogy az abszolút kezdők is elsajátítsák a sízés rejtelmeit félelem és kudarc élmény nélkül. A piros 5-ös pályáról az a véleményem, hogy fiatal kezdő-haladó sízőknek való, akikben még nincs félelem érzet. Az idősebbeket lehet, hogy egy kicsit elrettenti a pálya viszonylag meredek lejtése (bár, ha piros pálya, akkor milyen legyen:)).Ebédet az Alm rausch hüttében ettünk (sajnos nem fogadtuk meg Klári tanácsát).Én kicsit drágának találtam, fél adag gulyásleves, két valamilyen szaftos sertéshús burgonyával, két narancslé 29 euró.Ja és tulajdonképpen nem is azt rendeltük (bár végig nem tudtuk eldönteni, hogy mi bénáztuk el a rendelést, vagy eleve ők döntötték el, hogy akkor is a konyhafőnök ajánlatát esszük).
maci-laci
16 élménybeszámolót írt
16
18 éve tag
Akkor megpróbálom leírni a tegnapi Aflenzi kiruccanást. Jó volt, bővebben nagyon jó volt :D. Akkor lássuk a részleteket. Reggel fél négykor indultam egy rácalmási és százhalombattai kitérővel Győr közelében Pedrót is betuszkoltuk az autóba és irány a cél. Lendületünket csak egy közel egy órás várakozás törte meg (baleset volt az M1- en) de így is fél tízre már odaértünk. Némi készülődés után irány a kalandos kis kétüléses felvonó, ami a platóra felvisz ahonnan is indulnak a pályák. Menet közben bőven van idő a tájban gyönyörködni és a butykos fosztogatására. Ami fent fogadott bennünket az valami csoda, ennél szebb időt még rajzolni sem lehetett volna. Szikrázó napsütés csodálatos kék ég és csikorgó hideg és kb húsz centi friss hó, kell ennél több? Irány a kis tányéros (mellette vannak az igazi tanuló pályák) aminek a felső végétől lehet tovább csúszni a központi háromüléseshez, ami felvisz a csúcsra ahonnan balra illetve jobbra lehet lejönni, de nézzétek meg a térképen, mert nem vagyok én gépíró :). A pályák állapota nagyon jó volt még a nap végén sem volt vele gond. Aki a kezeletlen részeket szereti az sem maradt hoppon mert talált magának szűz területet, ám a viszonylag kevés hó miatt nem túl lécbarát választásnak tűnt és ezt Koty léce is bizonyíthatja ami bizony megsínylette a kikacsintgatást. A kocsmákról mgy kedvéért. Eltűnt az kis büfé szerűség ami a ratrakoktól nem messze volt és helyette egy kis takaros hüttét építettek terasszal a régitől pár lépésre. Ha valaki felvonózás közben megszomjazik a csúcson is talál egy patinás egységet ami bizony már látott jó néhány telet. A nap végén a parkolóig vezető úton csúsztunk le ami levezetésnek nagyon jó és siklás közben csodálatos kilátásban gyönyörködhettünk, de van is rá idő mert kb negyed óra alatt érhető el a parkoló. Összegezve egy csodálatos napot töltöttünk el jó társaságban remélem máskor is így összejön. Kinek ajánlanám a terepet ? Azoknak akik nem kényesek az elavult felfonókra, nem ragaszkodnak giga pályarendszerekhez viszont szeretik a csodálatos természet natúr mivoltát.
S3500038.JPG
S3500039.JPG
S3500041.JPG
S3500042.JPG
S3500047.JPG
S3500048.JPG
S3500049.JPG
S3500053.JPG
S3500054.JPG
S3500059.JPG
S3500061.JPG
voda01
1 élménybeszámolót írt
1
15 éve tag
Sziasztok,


sziveszter előtt jöttünk haza Aflenzből, ahol 3 napot tudtunk síelni. A szállásunkban nagy segítséget jelentett Klári (madribuc néven a fórumban)által ajánlott apartmann. Egyszerű, tiszta, barátságos, hangulatos, árban ideális, úgyhogy egyszóval tökéletes találat. Téli pizsama nem kell, mert elég meleg van, 26 fok, ami a minimum lehetőség a kályhán. Nekünk szerencsénk volt, mert Klári felajánlotta a főztjét, ami változatos és igen finom volt, de ha főzni kellett volna, az appartmann arra is kellően felszerelelt volt. Távolsága a pályától kb. 500 méter, nem sok, mi kisgyerekkel autóval mentünk, de ezt javaslom mindenkinek. Itt van a kölcsönző is, egy meleg vaxolás 3,99 Eur. A kiírt árak barátságosnak tűntek, de mi saját felszerelést használtunk.
A felnőtt napijegy 26 euró, ha okosan, a neten keresel, van fél áron is. Ennyi pénzért pedig a magyar "pályákon" sem lehet szinte egy napot síelni. A személyzet maximálisan segítőkész. A két üléses felvonó, ami a síterepre visz, az 1976-ban épült a tábla szerint, egy kabinost már elbírna a terep, mert a 20 perces út alatt hidegben nem a legideálisabb. Fent a lifteknél nem kellett várakozni, pedig egy-két napon a parkolóban ijesztőnek tűnt a létszám. Jól eloszlott a liftek közt a nép. A két enyhe tanulópálya tényleg kitűnő a kezdők számára, itt dolgoznak a helyi oktatók is. Mi nem vettük igénybe, mert csak németül és angolul beszélnek, áraikat így nem tudjuk, de fiúk és lányok vegyesen, oktatnak boardot is. A kétülésesnél sem kellett várakozni, ami a hegytetőre visz fel. Onnan több irányban is le lehet jönni, sajnálatosan a térképen jelzett kisebb hegyen lévő kék pályára inkább piros szintű lejtőn juthatunk át. Viszont innen kellemes az "erdei" pálya vissza, sőt a legnyagyobb élmény, a hegycsúcsról induló piros pálya, ami kellemes kék szerpentinen folytatódik egészen a völgyig. Érdekes, hogy télen a hegyre vezető szerpentin van lezárva, és ezen lehet lesíelni. Aki felvonóval jön le, ott léc nélkül, előre leküldik a léced, Te pedig kényelmesen ki tudsz szállni. A Hütték árai átlagosak, viszont az Almrauschütte a legfelkapottabb, viszon a Bürgeralm Panzió étterme sokkal barátságosabb, árban és ízvilágban egyaránt. " Valamiért" minden helyi érdekelt az Almrausch-t ajánlja. Én inkább a másikat!!! Esténként síelés után a napi síjegy érvényes a Kapfenbergi fürdőbe is, igaz a szauna plusz fizetendő. Érdemes megnézni Kapfenberg kicsi plázáját, kellemes, barátságos hangulatú, Figyelmes nézelődés alkalmával sikerült egy-két dolgot jó áron vásárolni. Összességében, mi biztosan megyünk még ide, nem csak télen síelni. Nem egy nagy síterep, elájulni nem kell senkinek tőle, viszont kezdők és jól síelők is tudják élvezni. Néhány napos síelésre ajánlanám, mert a jól síelő ennyi idő alatt meg tudja únni, viszon a több napos bérlettel a környék másik 3-4 síterepe is látogatható!
Toc
3 élménybeszámolót írt
3
14 éve tag
Szombaton, 2010.03.20-án csúsztunk itt.
Kellemes, de láttam már jobbat is, nyugodt, kicsit titkos, kopár, a hó természetes. Hüttében finom a gulyás.
Ha felmész a legelső liften, akkor egy meredek részen szállsz ki, erre számítani kell, mert úgy jobb. :)
A völgybe lefele vezető út hosszú, de egyszer ki lehet bírni. Budapestről viszonlyag közel van, talán a következő suezonban majd meglátogatom.
A kilátás gyönyörű, főleg legfelülről.
Tavaszi csúszásra még pont jó.
vasssy
53 élménybeszámolót írt
53
18 éve tag
Hát, tegnap "fergeteges" napunk volt... :-) A szél a csúcs környékén elég kellemetlen volt, voltak nagyon kemény széllökések, meg "Deltás" menetelések, de kicsit lejjebb már elviselhető volt. A pályákon kb 20-30cm friss hó volt, ami az utolsó ratrakolás után került oda, ahol a szél dolgozott, ott ennél több is volt. Ha lecsúsztunk valahol, fél óra múlva már újra szűz hó volt, a szél simán befújta, meg havazott is folyamatosan. Szóval nagyon jót síeltünk pályán kívül-belül.
Mi 12-en voltunk, rajtunk kívül még 20-30 magyar volt a pályán (és 0 osztrák). A Schönleitenblickben meg is kérdezték, hogy jövünk-e másnap is, mert akkor úgy készülnek kajával. Amúgy idén már van egy magyar hölgy is az étteremben, szóval úgy néz ki egyértelműen meghódítottuk ezt a terepet is... :-)
Lefelé a síúton a szél még egyszer megtréfált minket, egyes szakaszokon nagyon kellett erőlködni, hogy ne visszafelé csússzunk, lejjebb aztán már egyáltalán nem volt szél. Holnaptól jobb idő lesz, aki teheti menjen még, nagyon jó hó lesz!
Pistabácsi
8 élménybeszámolót írt
8
17 éve tag
Szép estét mindenkinek! Éppen most érkeztem haza Alfenz-ből. Ha valaki mostanában tervezi meglátogatni, nagyon jól teszi, mert ma reggelre kb.20cm friss porhó esett.Szombaton reggel érkeztünk, liftnyitásra...azt hittük,rossz helyen járunk, mert alig volt autó a parkolóban. A lift ugyan ment, de ember nem volt rajta..az idő szép, napos, olyan 2-3 fok mínuszban...a felvonón felfelé, kb. fél távon aztán véltozott az idő...hófelhő és sűrű hóesés..a pályákon fent aztán még egy lapáttal rátett holle anyó..szakadó hó, gyenge szél,repkedő mínuszok...ez egész nap nem változott.(a hüttében gyakrabban kellett melegítő folyadékot pótolni).Egészen zárásig róttuk a köröket,(sorban állni nem kellett soha, mert alig 20-30 ember lézengett a pályákon) majd levezetésként a völgybe vezető erdei síúton siklottunk a parkolóig. Ma reggelre szikrázó napsütésre ébredtünk,reméltük ez fenn a pályákon is így van. Felérve be is igazolódott, gyönyörű napsütés, billiárdasztal pályák,emellett remek szűzhavas területek...szóval álom....mindössze a hőmérséklet nem volt baráti...igen csak alatta volt a mínusz 10-nek..(de kit érdekelt...)A délelőtt rendezett műlesikló verseny ellenére sem kellett sorban állni a lifteknél....
Összegezve nagyon remek hétvégét tölthettünk ezen a nem túl nagy, ámde remek hangulatú pályán. Készült pár fotó is, hamarosan felteszem őket..
Meg kell említenem a szállásunkat, amiről itt már korábban lehetett olvasni.Klárika (madribuc felhasználó névvel)aparmanjában laktunk, és csak jókat tudok mondani róla...mindenkinek jó szívvel ajánlom...baráti ár,a pálya pár száz méterre.
Robin
91 élménybeszámolót írt
91
17 éve tag
Szombaton mi is útba ejtettük Aflenz-t, kihasználva az ajándékjegyünket. Nekem annyira nem jött be a kopársága és a nem teljesen megfelelő kezeltsége miatt. Ami viszont tetszett - a napsütésen kívül- hogy be tudtunk lopózni a versenypályára csúszni egyet amíg a versenyzők szünetet tartottak és a nap végi 15-20 perces folyamatos csúszás a parkolóig. Sajnos egy helikopteres mentés is láttunk.
Aflenz-2009-marcius-21-004.jpg-1.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-009.jpg-2.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-016.jpg-3.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-020.jpg-4.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-026.jpg-5.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-030.jpg-6.jpg
Aflenz-2009-marcius-21-038.jpg-7.jpg
hu1zam
63 élménybeszámolót írt
63
15 éve tag
Mi is voltunk szombaton. Köszönet a "Gutschein"-ért, mert, ha nem kapom, valószínűleg nem került volna a látókörömbe Aflenz. Gyönyörű a vidék, a városkák és a pályák is élvezetesek. (Mondjuk, a Talabfahrtot jobban sízőknek csak a völgybe visszatérésre ajánlanám, mert túl sok időt vesz el a le és felmenetel, főleg, ha 1 napos a túra, kár erre pazarolni az időt.) El is határoztam, hogy, ha lesznek unokáim, itt fogom sí-függővé tenni őket:)) Sőt, ha lenne pénzem, megvenném az 1550m-en nyugdíjazás miatt eladó panziót :(((((
Kep002.jpg
Kep006.jpg
Kep012.jpg
Kep016.jpg
Kep017.jpg
vasssy
53 élménybeszámolót írt
53
18 éve tag
Mi tegnap voltunk (vittem 2 fizetővendéget is), szinte egész nap esett a hó és közben sütött a nap. :-) Érdekes idő volt, de semmiképpen nem éreztem azt, hogy ez egy szezonzáró időszak lenne, hiszen ahogy Andor is írta óriási mennyiségű fantasztikus porhó van odafent!
Ráadásul hétköznap lévén kb. 15 autó állt a parkolóban, de gondolom egy része a személyzeté lehetett, mert alig volt valaki odafent. Amikor bementünk kajálni a Schönleitenblickbe, meg is kérdeztem a tulajt, hogy nyitva vannak-e, mert nem volt senki odabent. :-)
Szóval kár, hogy jövő héten már bezárnak, de ha ilyen kevesen vannak, meg is értem valahol...
Aki teheti, tényleg menjen még, kitűnőek a feltételek!
PIC-0046.JPG
PIC-0049.JPG
PIC-0052.JPG
andor
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
Nemrég jöttünk meg Aflenzból. Köszönet a promociós bérletért, még három főt vittem magammal. Akinek van ideje, feltétlen menjen el Aflenzbe, mert csodálatos hóviszonyok vannak friss, príma, porhó fogadott ma reggel mindenhol. Volt olyan ház, ami alig látszott ki a hatalmas hóból. Várakozás nem volt egy másodperc sem, a pályákon alig alig voltunk, köszönhetően annak, hogy mindenhol lehetett síelni a pályákon kívül is a remek porhóban. Egyszerűen elvesztek az emberek a hatalmas területen, pedig a parkolóban jócskán volt autó. A Talabfahrt meg egyszerűen osztályon felüli volt, sehol jegesedés, mindenhol vastag ratrakolt hó. Írigylésre méltóan jól sikerült a szezonzáró napunk, 10 órától ragyogó napsütés, minusz néhány fok a hőmérséklet és délutáni napsütésben se olvadt a hó. Vizesedésnek, kásásodásnak nyoma se volt. Csak ajánlani tudom mindenkinek, hogy holnap vagy jövő héten menjenek, ha van rá lehetőségük.
eliza67
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
Kedves Mindenki!
Örömmel értesítelek benneteket, hogy mi is haza érkeztünk a síelésből. Aflenz gyönyörű. barátságos kis falu. Tavaly is voltunk itt két napot, de az idén már kibővítettük öt napra. Aflenz-Jauringban szálltunk meg, a Lechtaler család vendégházában. Ez autóval kb. 5 percre, van a lifttől. 47 E/ éjj/2fő, tökéletes tiszta, szépen berendetett apartmanban. Kicsit bánatosak voltunk,hogy kedvenc éttermünk bezárt, de a második napon rátaláltunk Jauringban egy kis vendéglőre. (Aflenzből átsétálva az ivókútnál balra az első kis utca, ki is van táblázva)Az adagok óriásiak, és minden nagyon finom! A hét közepén esett a hó,így a völgy út is nyitva volt, és mindenkinek aki erre jár, azt ajánlom ne hagyja ki, mert egyszerűen gyönyörű. Egyedül az volt egy kicsit furcsa, hogy hét közben alig volt ember a pályákon. Volt olyan, hogy az alsó tányéros liftnél egy óra hosszat egyedül síeltem, amikor pedig esett a hó, az egész pályarendszeren rajtunk kívül még hárman voltak. Egészen megörültem, amikor szombaton végre várni kellett kicsit a liftre. KB. 3 másodpercet.Jövőre talán visszük a gyerekeket is.
Mindenkinek jó síelést!
üdv,
Erzsi
pugi22
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
Sziasztok! Mi most voltunk hétvégén Aflenz Bürgeralmon síelni. Fent volt a szállásunk a 2-es beülős fenti része mellett a legközelebbi Hüttében. A tulaj nagyon kicsit tud magyarul is.. 62 Eurot fizettünk 3unknak 1 éjszakára. Lent van csocsó és darts is a közös helyiségben, nagyon hangulatos. Felvonóval fel kell vinni a cuccokat, ebben segítenek a liftesek..
Kovati
5 élménybeszámolót írt
5
17 éve tag
Sziasztok!
Tegnap mi is tiszteletünket tettük Bürgeralmon a Tandtsport és a sielok.hu jóvoltából kapott 2 igyenjeggyel,+ 2 fő. Út Bécs felé 3 ó 40 perc Bicskéről beleértve a határon a matricavásárlást is, végig szemerkélő esőben.9-kor a felvonó alatti parkolóban kb 15 autó, kasszánál előttünk senki,itt már hó szállingózik.Mókás régimódi 2-es ülőszékes, aki akar leakaszthat a kinn lógó lila takarókból egyet és felfelé beleburkolózhat. Felfelé út gyönyörű romantikus sziklaszorosban kb negyedóra, 2/3-áig nem láttunk még foltokban sem havat. Végén kis gerincféleségre ér fel és az utolsó 100 métert lefelé megy egy hegyekkel övezett mesebeli behavazott völgybe. Ember alig, felvonók 1 kivételével járnak,az is csak azért áll gondolom, mert nincs kit vigyen. A 3-as ülőszékes is régies, elég lassú 9 perc felfelé,1 perc alatt lecsúszol.A nap folyamán amikor a legtöbben vannak akkor csak 3-4 üres szék van előtted, máskor jóval több, szóval folyamatosan lehetett síelni. Mindez szombaton! A piros pályákon elegendő,kásás de teljesen élvezhető hó, a legmeredekebb eléggé lesíelve, helyenként földes, aljában kissé vizes. A kék pályokon kifogástalan kemény, jól elratrakolt hó. 2 modern ratrakot láttam, de hóágyút egyet sem. Aki szereti, freeride-ra alkalmas sok kezeletlen nyílt terület van a pályák körül! A hó a délután kis részétől eltekintve egész nap szállingózott, de öszzességében is csak 2 cm körül eshetett, a fákon nem maradt meg, de a felvonó ülésén mindig maradt annyi, hogy a fenekünk vizes lehessen, habár a liftkezelők mindenki előtt seperték lelkiismeretesen. Hütte a tetőn (Schönleitenhaus) barátságos, teraszáról gyönyörű kilátás, rögtön volt szabad asztal.A parkolóhoz vezető síúton nem volt hó, csak a 2-ülésessel lehetett lemenni, az ahhoz felvivő csákányos 16.10-ig a 2 üléses 16.30-ig jár.A lécet le kell venni, az előtted levő liftbe rakják, 1 liftbe csak 1 párat. Lefelé fantasztikus panoráma Aflenz-re és a környező hegyekre. A völgyállomáson kétoldalról mindenkit kisegítenek a liftből.
Összességében családias, barátságos, jó értelemben régimódi, amolyan "békebeli" kis hely, kezdőknek illetve családi sízésre mindenképpen kiváló,de haladók is élvezhetik néhány napig.
Mégegyszer köszönet a sielok.hu-nak, A Tandtsportnak, és Aflenz-nek a lehetőségért!
eliza67
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
Kedves Mindenki!
Mi is a viharos hétvégén voltunk Aflenzben, de a rossz időjárás ellenére nagyon jól éreztük magunkat. Mint abszolut kezdő síelő, én is csak ajánlani tudom a helyet mindenkinek! Nekünk nem volt oktatónk, ezért önerőből próbálkoztunk, szerintem egész jó eredménnyel, de legközelebb biztosan mi is beiratkozunk egy kurzusra!
Aflenzben a Moser-Fink cukrászda-kávéház-panzióban laktunk.Autóval 1 perc a felvonótól. Van fűtött helyiség a ruháknak. A szobák régiek,tiszták,melegek, fürdőszoba egész jó. A reggeli bőséges és finom, a vendéglátók kedvesek, és segítőkészek. A kakaó és a házilag készített csoki egyszerűen mesés.Csak mi voltunk ezért nagyon kényelmes volt,de teltháznál lehet egy kicsit zsúfolt.230E/2 fő/3 nap síbérlet/reggeli. Menü rendelési lehetőség van több étteremben is. Mi kettőt próbáltunk, de a Hubertus?? volt a jobb, ahol a Szabolcsék is voltak, ha jól sejtem. Kb. 10 E/Fő. Az aflenzi tűzoltók egyenruhája nagyon szép :)Mi is voltunk a fürdőben, de Sárvár után mi egy kicsit hidegnek találtuk. Mindenesetre megfertőződtünk a síelés vírussal, és biztosan vissza megyünk még az idén! Jó síelést mindenkinek! Üdv! Erzsi
enyediszabolcs
1 élménybeszámolót írt
1
17 éve tag
Sziasztok,

Mi is most voltunk 4 nap 3 éjszakát Aflenzban. Kifelé az út kényelmesen, pénzváltással, várakozással együtt 3 óra 45 perc volt. Csütörtökön verőfényes napsütésben érkeztünk a felvonóhoz. A leírtakhoz képest sokkal rosszabb beülősre vártam, de teljesen élvezhető. Amikor felértünk, még egész jó volt a hó minősége. A pályák kellemesek, kimondottan kezdőknek, és középhaladóknak ajánlott, de arra mindenképpen alkalmas, hogy 3-4 napot elcsúszkáljon rajta az ember. A kezdők nagyon élvezték, főleg azt, hogy túlzás nélkül az egész rendszerben kb. 5o-6o síelő volt. Nem kellett az embereket kerülgetni, a gyerekeket bátran egyedül lehetett hagyni, a baby pályára könnyen rá lehet látni. A kezdők a helyi síiskola oktatójával gyakoroltak, aki 3 napra, napi 2 óráért 5o EURt kér, és nagyon rendes volt, mert előre tudta, hogy vihar lesz, ezért kezdetnek csak 35 EURt fogadott el. A csoport elmondása szerint nagyon kellemesen, és hatékonyan okított a hölgy, és amit a végén láttam, abból csak ajánlani tudom. Elérhetőség: https://www.ah-aktiv.at . Egyébként még itthon lefoglaltuk az oktatást, és időben a megbeszélt helyen várta a tanítványokat. Pénteken még a felvonó zárásáig tudtunk síelni, aztán sajnos jött a vihar és az eső. Sebaj, ha már ott voltunk, és pocsék az idő, a fórumokon olvasott kapfenbergi fürdőt meglátogattuk. A síbérlet tényleg érvényes volt, bár voltak a csapatban olyanok akiket nem engedtek be a passal. Számla ellenében a szálláson visszakapták a belépő árát. A fürdőt egyébként mindenkinek csak ajánlani tudom. Nagyon kellemes, és jó kikapcsolódás.
Szállás: A pályától kb. 3 kilóméterre volt, egy nagyon hangulatos 4 csillagos panzió. Az apartmanok modernek, és nagyon jól felszereltek. A legkisebb 3o nm a legnagyobb 8o nm, és mindegyikhez tartozott egy konyha. Szauna használata első nap 7 eur/ óra volt, személyi korlát nélkül, majd a hidegre tekintettel ingyen használhattuk egész nap. Tartozott még egy kandallós közösségi helyiség is a szálláshoz, ami az esti "beszélgetések" helyszine volt.
Tehát az Osztrákoknál megszokott gyönyörű, kényelmes, tiszta, és nagyon korrekt helyen voltunk. Egyébként mindezt 4/3 éjszaka 3 napos bérlettel összesen 125 EURért.
Minden este egy szálloda éttermében ettünk Aflenzben. Vicc, hogy főétellel, és számolatlan kör röviddel, illetve sörrel 7en fizettünk első este 14o EURt, második nap szintén ezen a helyen 14en 23o EUR volt a számla. Tehát nagyon kedvezőek az árak, nem beszélve arról, hogy a kiszolgálás és a vendéglátás valami frenetikus volt, (ráadásul belefutottunk a helyi önkéntes tűzoltók szokásos éves összejövetelébe, amiből fergeteges buli lett) hihetetlenül toleránsak voltak.
Szumma szummárum a pocsék időt ellenére, egy nagyon kellemes 7végét töltöttünk el, és véleményem szerint ha megfelelő a hó minősége, ez a hely tényleg pár napra egy nagyon kellemes búvóhely lehet a szürke hétköznapokban. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Egyébként a jövő héten 13-16ig megyünk vissza, remélem jobb lesz az idő. Ha bárkinek kérdése lenne, illetve csatlakozna a túrához, keressen, a lent megadott elérhetőségeken.
ed13
2 élménybeszámolót írt
2
16 éve tag
üdv mindenkinek!

most hétvégén voltunk 3 napot Aflenz Bürgeralmon.

sajnos hihetetlenül rossz időnk volt, a körülmények teljesen alkalmatlanok voltak a síelésre... :( (meleg, aztán eső, vagy olyan hóvihar, hogy a felvonók egész napra leálltak, aztán megint eső stb.) szóval isten éltesse a technikai ruházatokat :)

a szállásunkról:
fent laktunk a pályáknál a Schönleitenblick vendégházban, 28 Euro volt egy éj félpanzióval. a szobák nem nagyok, nem kicsik, pont jók. szekrény, ágy, asztal, szék és mosdó van bennük. WC a folyosón van, zuhanyzó meg az alagsorban. ivovíz szintén a folyosón. napközben, amikor nem lehetett síelni, és esténként lent voltunk a fogadó részen, ami egyben közös helységként is funkcionál. van fűtött szoba a bakancsoknak, és tároló a síléceknek. Helmut bácsi és a hölgyek is mind nagyon kedvesek. a paulaner búzasör 3.50, ha valakit ez érint.. :) reggelire (még meleg) zsömle felvágottak, jam, tea, stb. vacsira pedig leves+főétel, nem olyan giga nagy adag, de azért bőven elég volt nekünk.

amit szerintem még érdemes tudni a pályaszállásokról:
mindegyik nagyon közel van a pályákhoz. nap közben nem kell aggódni, hogy jön a vihar, és nem tudsz lemenni a parkolóba, mert lezárják a völgyliftet (már amikor a völgybe vezető pályán nincs hó... mert akkor az elég macerás lehet sícipőben)
a cuccok felszállítását lejjebb már leírták a kollégák, én annyit tennék hozzá, mielőtt elriasztana bárkit az 1.50 Euro / Stück dolog, hogy az csak a nagy utazótáskákra vonatkozik, tehát semmilyen sícuccért (bakancs, bot, léc, stb.) nem kell fizetni, de a kis ölbe vehető cuccokért sem.

a pályákról:
sajnos nagyon rosszak voltak a hóviszonyok... itt sem garantált a fagy, az 1500 m ellenére sem :( meglátásom szerint aflenz a tökéletes tanulóterep, ami 1-2 napra tartogat némi izgalmat a gyakorlottak számára is. a házakhoz közel van 2 pálya, ahol kezdők ideális körülmények között sajátíthatják el az alap mozdulatokat, és a tányéros lift használatát. (nagyon kezdőknél és gyerekeknél a felvonós bácsik kérés nélkül már lassítják is a lifteket) sőt, a rövidebb pályán minden gond nélkül lehet a meredekebb pályákra gyakarolni, mert jó széles, és viszonylag rövid, tehát bármikor le lehet jönni könnyen.
a piros pályákon alig volt már hó, az is kásás, tapadós volt, és néhol félő volt, hogy elgáncsol a hóvirág, de sok hóban szerintem szuper az a hegyoldal, sok lehetőség és izgalom van a gyakorlottaknak is, igaz 1-2 nap után azért azt is meg lehet unni...

utazás: 390 km Bécs felé és gyakorlatilag végig autópálya. (az országút hiába rövidebb, ott általában traktorelőzgetés megy...)

más: aki Aflenz Kurortban szeretne bérelni felszerelést, az készüljön fel rá, hogy kb 12:00-14:00ig zárva van az Intersport. ilyenkor nem kell megijedni, szépen fel kell hívni a bácsit telefonon, hogy bérelnétek, és már jön is. legalábbis nekünk már jött is. hozzátenném, hogy az ajtóra írt nyitvatartás nem igen mérvadó.. :)))

remélem hasznos dolgokat is írtam.
szerintem Aflenz tipikusan egy olyan hely, hogy amint leesik valami szép kis hó és elég hideg van, azonnal telefonálni kell valamelyik szállásra, hogy van-e hely egy (maximum) 2-3 napra, mert rövidebb időre szuper jó hely gyerekeknek, kezdőknek, technikát csiszolgatóknak, és szerintem az osztrák áraknál kedvezőbb.

üdv,
ed
bord
3 élménybeszámolót írt
3
17 éve tag
Szombaton mi is leróttuk tiszeletünket a két ingyen jegyel.Mi négyen mentünk,BP.XIII.ker- Bürgeralm 395km, 3óra 45perc Bécs felé.Sajnos a határ előtti Mol kúton átvágtak, 168 kilóméterre tankoltam a kút szerint 18 litert/második tankolás útán 8.8 litert fogyasztott nem 11 litert!!!/.Kint szikrázó napsütés fogadott,csak délutánra jelent meg néhány felhő.A pályák kitünő állapotúak voltak,délutánra csak az egyik pálya 20 méteres meredekebb szakasza lett jeges.A kettes beűlős liftről /ami a parkolóból visz föl/kitűnő a kilátás főleg visszafelé.Kesztyűre,szemüvegre,stb. vigyázni kell,mert ha leesik az általában ott is marad örökre,vagy esetleg a nagy olvadással együtt jön le.A liftből való kiszállás kicsit érdekes,mivel egy kb.4 méter széles betonfal között kell kicsúszni.Síléccel még nem is vészes,de a bordosok figyeljenek.Van egy nagyon jó kis tanuló pályályuk,ennél lankássabbal nem is igen talákoztam.A liftkezelők nagyon segítőkészek.A hármas beűlős liftből volt aki elfelejtett kiszálni,megállították a liftet,majd hangosbemondón bemondták a lift hátra tolat 10 métert és segítettek kiszállni neki.Hangulatos,családias kis síterep ahol szombaton sincs sok ember.Köszönet sielők.hu a Tandtsport és nem utolsó sorban Aflenzer Bürgeralm-nak az ingyenes jegyekért.
kiszallo-hely.jpg
siterulet.jpg
gabris
1 élménybeszámolót írt
1
20 éve tag
Ide jöttünk, aranyos kis hely. Hangulatos, nagyon sok lehetőség van benne, csak kevés még a hó a völgyben. Fel kellene fedezni, hogy az eszméletlen hosszú kék pályán kívül máshogy is vissza lehet-e csúszni egészen az aljára, mert a térképeik alapján nem igazán lehet megmondani. Gyönyörű idő volt délelőtt és 30-40cm friss hó várt fent, ami gyorsan le lett csúszva. Tényleg nagyon tagolt a terület, de azért tudtunk viszonylag hosszúkat erdőzni. Az ósdi felvonók pedig inkább mókásak mind zavarók.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.