Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM
Menü ≡

Élménybeszámolók: Aletsch Arena síterep leírás cikk galéria fórum

Aletsch Arena síterep értékelése
10 szavazat, átlagos érték: 5.0
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2017.02.16. TibiF
Tegnap az Aletsch gleccser környékén síeltünk az Aletsch Arénában. Svájcban most síszünet van csúsztatva a különböző kantonokban. A lányaimnak azt mondtam ha szép idő lesz a akkor kiveszek egy napot hét közben és megnézzük az Aletsch környékét. Azt hiszen sikerült a legszebb napot kiválasztanom ugyanis felhő nem volt az égen, ragyogó napsütés fogadott szél nem fújt. Az Aletsch Aréna nincs annyira messze tőlem mindössze 120km-t kell utazni autóval, igen ám de át kell menni az Alpok déli oldalára mivel a német nyelvterületű Svájcban lakom, az pedig az Alpok északi oldala. Az Aletsch Aréna Wallis (franciául Valais) kantonban található amely két nyelvű német illetve francia nyelvű kanton. Wallist autóval több részről lehet megközelíteni, nyugat felől Montreux-Martigny útvonalon (itt nem kell hegyet mászni), illetve vannak még a hágók de azokat télen általában lezárják vagy marad a vonaton szállított kocsi lehetősége. Nekem az utóbbi megoldás maradt mivel Lausanne felé nem akartam megkerülni a fél világot. Andermatt mellől Realpból indul a vonat és 15 perc alatt át is visz Obergomsba amely Wallisban található. Annyit érdemes tudni a helyről, hogy itt található Svájc legmagasabb aszfaltozott hegyi hágója a Furka hágó (2436m) ami Uri kantont köti össze Wallisszal. November végétől kb. június elejéig a hágó nem járható a hó miatt.

Szóval tegnap elindultunk Wallisba az út mindössze 2 óra volt vonatozással együtt. A gyerekek nagyon élvezték a kocsizós vonatozást. Időben érkeztünk mivel az alagútban hét közben a vonat csak óránként közlekedik. Két negatívumot tudnék a helyről mondani: a sípályák csak 9:00-kor nyitnak, szerintem ilyenkor februárban már nyithatnának korábban is 8:30-kor vagy esetleg 8:00-kor is. Másik hátrány ami előny is ha szép idő van, hogy a pályák déli fekvésűek és egész nap süti a nap. Persze ez nem zavar de később szezon végén hamarabb olvadnak mint az északi fekvésű pályák. Mondjuk tegnap csak 14 óra után kezdtek firnesedni a pályák ez a magasságnak is köszönhető mivel a síterep 1925m és 2869m között található.

Jöhetnek akkor a síterep pozitív jellemzői: szuper hely, széles jól kezelt pályákkal. Mindenki talál tudásának megfelelő pályát. A tömeg ha van eloszlik, várakozni egyáltalán nem kellett tegnap, pedig síszünet volt. Onnan is tudom, hogy Betten völgyállomásnál alig találtam parkoló helyett pedig többszintes parkoló van sőt kinti rész is ahova szerintem 1000-nél több autó is befér. Modern liftekkel rendelkezik a hely (jó van egy két tányéros csákányos) de ezek inkább a kezdő pályák mellett található. A táj meg fantasztikus: én tavaly nyáron voltam először Wallisban itt túráztunk három napot és akkor beleszerettem a helybe: a sípályával szemben dél felé 4000 méteres hegyek látszanak, dél nyugat felé kb. 45km-re látszik a Matterhorn tekintélyt parancsoló formája, mellette a Dufourspitze 4634m (ez Svájc legmagasabb hegye a svájci-olasz határon), nyugat felé pedig a Mont-Blanc. Ezen kívül meg a sípálya északi részén húzódik az Aletsch gleccser amely Európa legnagyobb gleccsere. A látvány csodálatos.

Sok pálya volt nyitva, a Moosfluh felvonó is amelyről az Index azt írta korábban, hogy a gleccser mozgása miatt be kellett zárni (lásd az alábbi kommentet). Ez nem igaz mert tegnap működött. Érdekes megoldásokat is csináltak itt, pl. Bettmerhornból ha Eggishorn felé akarsz síelni akkor a hegyben építettek egy 200-300 méteres alagutat, hogy arra lehessen átcsúszni. Az Eggishornról(2926m) pedig látszik a Jungfrau és a Mönch csúcsok amely a berni alpok egyik leghíresebb hegyei. Eggishornról még látszik a Fiescher gleccser amely párhuzamosan fut az Aletschgleccserrel de ennél jóval kisebb. Érdekes volt látni az Aletsch gleccsert most és összehasonlítani a nyári képpel. Most úgy nézett ki mint egy jó sípálya, csak az aljában voltak jégtömbök a teteje sima volt. Nyáron sokkal több szikla meg törmelék látszott. Kedvem lett volna rajta lecsúszni, tudom veszélyes persze nem gondoltam komolyan.

Szóval azt tudom mondani egy szóban az Aletsch Arénáról, hogy fantasztikus. Beszéljenek helyettem a képek.
Blausee völgyállomásajól "kivasalt" pályákközépen a Matterhornmint a mesébenAz Aletschgleccser aljanem voltak sokan a pályákonAz Eggishornról is látszott a MatterhornAz Aletsch gleccser az EggishornrólP1370189.JPGP1370212.JPGa Fiescher gleccserP1370229.JPGdél felé az Olasz határ látszikP1370242.JPGa ritka fenyves pályák egyikeP1370267.JPGa gleccser HohfluchtólP1370278.JPGP1370293.JPG
h i r d e t é s
2016.01.28. Szeder Tamás
Az egyik legjobb síterep Wallisban, vonattal még akár Baselből/Zürichből is elérhető. Többnapos kalandozásra is alkalmas pályamennyiség, nagyrészt a fahatár felett, ezért rengeteg off-piste lehetőség van gyakorlatilag mindenhol. Wallis mikroklímájának köszönhetően a déli kitettség ellenére kifejezetten hóbiztos. Svájcban olcsónak számító bérlet- és hütteárak.
h i r d e t é s
Utasbiztosítás Covid fedezettel
INGYENES TANÁCSADÁS » FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »