Élménybeszámolók: Fertő-tető - Muntele Mic síterep leírás

Fertő-tető - Muntele Mic síterep értékelése
10 szavazat, átlagos érték: 3.5
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.02.24. Tibrider
Február 17, csütörtökön megint meglátogattuk ezt a terepet.
Pestről indultunk munka után, éjfélre odaértünk első szállásunkra. Kolpinghaus, a Káránszebesi körgyűrű mellett, közel a sípályára menő út kezdetéhez. 100lej volt büféreggelivel / fő (kb 7-8e ft). Tiszta, rendezett, bőséges reggelivel. A felvezető út rendben volt, sikeresen felértünk. A weski parkolókon, amik az út mellett vannak - gyakorlatilag csak kis kiszélesedések az út mentén, lejjebb a pályától - nem sok lehetőség lett volna megállni. A hajtűkanyarban, ahonnan a Valsanu felvonóhoz lehetett volna becsúszni, meg lehetett volna állni, 1-2 hely volt. Ratrakolva is volt a bekötőút. Végül mégis felmentünk. Sikerült még a parkoló előtt az út mentén megállni, így nem kellett a 30 lejes(2100-2400ft) parkolást kifizetni. Hétévgén erre esély nincs, max nagyon korai feléréssel.. A közös jegy valóban létezett, nem olcsó, de mindenre jó (170lej,12-13e ft) . Az Isaia ülőfelvonó reggel még nem ment, de végül azt is elindították. Nem nagy élvezet, ősöreg lassú kétszemélyes. Pedig a pálya jó alatta. A Valsanu - új, gyors Leitner, 1.7km hosszban - működött végig. A jobboldalán, ami a térképen freeski zónának van jelölve, is ratrakoltak, olyan volt mintha elindítottak volna egy ratrakot, egy önjáró robotporszívó szoftverrel. Volt nagyon nagy ívű, több km-es, majdnem botozós pálya is benne, meg lendületesebb is. Hó volt bőven, így jókat lehetett freeridolni is. Igaz nappal kicsit felmelegedett, délutánra kezdett visszafagyni, így kemény lett a teteje. Így már majdnem reálisnak tűnt a kiírt 20km pálya. A freeski lehetőségekkel tökéletes volt egy napra. Idő kissé borús és napsütés között váltakozott. Gyönyörű panoráma nyílt a Szárkő 2100m-es csúcsára, és még a Semenic felvonói is látszottak. A tulaj több csoportot is vitt heliskizni közben.

Ja és a legfontosabb, Covid infó: A határon megkérdezték hogy ugye van ami kell? Mondtuk hogy persze, kezünkben a papir, de tovább nem érdekelte. Boltokban zömében hordtak maszkot, és ezzel kész, sehol nem kellett semmi. Sehol nem láttunk egyedül, maszkban sétáló/vezető/vegyvédelmi maszkban bicikliző halálfélelemben szenvedő embereket mint itthon. Csak felszabadult, egészséges embereket.
P1100543.jpgP1100555.jpgP1100566.jpgP1100572.jpgP1100574.jpgP1100575.jpgP1100578.jpgP1100581.jpgP1100584.jpg
2021.03.26. Justeve
Csodálatos tavaszi síelés

Annak ellenére, hogy Székelyföldről érkeztünk az utazás kerek perec 6 óra volt. Az út Borlovatól egészen a felső parkolóig takarítva volt, nem kellett lánc. A parkolás 30 ron lett volna, de mivel volt szállás foglalasunk, ingyenes volt. Néhány szóban az élményekről:

Jegy: jelenleg sajnos még mindig nincs egyeszseg az üzemeltetők között, külön jegy kell a Valsanu + Nordica felvonókra, külön az Isaira (székes) külön a Felixre (tányéros). A weski feliratot kell keresni Valsanura, szerintem jelenleg ez a legjobb választás. Már maga a vásárlás is macera két helyen lehet venni, vagy a Valsanu aljában a székes kezelőjétől (sunyi az árakkal) vagy a weski bérlőkozpontbol. A nordica pálya aljánál, a NoEntry feliratnál már nem lehet.

Pályák: Valsanu, Nordica üzemelt folyamatosan, sor nem volt, megfelelően le voltak kezelve, freeride nyomvonallal jelölt részek is kezelve voltak, habár rögösek. Felix és Isai felvonók nem üzemeltek csütörtökön, pénteken már mentek. Annak ellenére h 5 van kiírva fél 5 az utolsó hivatalos ereszkedés. Esti sízés nem volt!

Szállás: A Montisban voltunk, nagyon jók a körülmények, wellness szolgáltatás előzetes programálás mellett, vendéglő, reggeli az árban, transzfer a parkolóhoz de árak is ehhez igazodnak. Tudom ajánlani a kézműves sört amit helyben készítenek.

Egyéb: Jó irányba halad a síterep, fejlesztése csak lassan. Egyelőre semmi előrelépés az út kapcsán Poiana Marului felől, továbbra is mély hó fedi, pár hószán nyommal. A volgyből a régi felvonó szintén még mindig gyatra állapotban, semmi fejlődés. Meg a régi kétszemélyes székek is a kábelen vannak, jegypénztár ablakai beverve, régi árak még kifüggesztve, mintha az idő megállt volna. A tulaj a Montisban viszont megerősítette, hogy lassan kész lesz.

Szó mi szó, szép fejlődés, ismét van élet, reméljük folytatódik az irány és nem törik derékba mint sok más helyi fejlesztés
20210325-175643.jpg20210325-153025.jpg20210325-171553.jpg20210326-125001.jpg20210326-131703.jpg20210326-131706.jpg
2021.01.22. Steve33
2021.01.19. - Fertő-tető / Muntele Mic

Január eleje van, az év végi chopok-i csúszást még a lábaimban érzem.
De a szlovák síterepek bezártak, az osztrák nyitás csak nem akar közeledni........viszont szlovénia kinyitott, negatív PCR-rel lehet is menni, de 24 óránál frissebb kéne a határra, ami nem egyszerű/olcsó pláne, ha csak 1-2 napra mennék.

Tovább böngészve a lehetőségeket, megakad a szemem Románián, ahova after-covidosnak nem kell teszt sem, lehet szállást foglalni és a síliftek is egyre több helyen működnek. Nem mellékesen ígéretes a havazás előrejelzés is, leginkább a Déli-Kárpátokra, ahol akad is pár síterep...
(időközben változott a helyzet, magyarok korlátozás nélkül beléphetnek RO-ba, teszt nélkül)

...és végre újra úton, még ha kicsit nehézkes is volt a hajnali indulás, mert persze mindent összekészítettem/bepakoltam, csak a telefonom maradt otthon. Fél óra mínusz, de az optimizmus töretlen, bízva abban, hogy a napi szívás talán ezzel le is van tudva.
Gyorsan fogytak a km-ek, hamar elértük a határt, amit pár perc várakozás után magunk mögött is hagytunk, hogy aztán a továbbiakban is javarészt autópályán haladjunk. Csak 90 km ami országút, ebből egy bő 20km igazi hegyi út vagy 1200m szinttel, és végén meredek szerpentinnel, ahol havas körülmények között elkél a 4x4 vagy a hólánc. Az út profilja/távja kb ua. mint ha Hockrar-ra mennénk BP-ről, csak itt az utolsó 20km-en még valamivel nagyobbat emelkedik az út.

Már a völgy is havas volt és ahogy haladtunk felfele masszívan hízott tovább a hó, a végső 5km-en már kisebb hófalak között vezetett az út, így a jókedv sem hiányzott....egészen addig, amíg a fahatár tartott, mert felette hóvihar és rossz látási körülmények fogadtak. Gyors beöltözés a metsző hidegben, majd irány a jegypénztár.

Szerencsére hamar meglett a keresett "lift társaság", mert bizony itt is van vagy 3 különböző. De minket csak az érdekelt, amely a hegy túloldalán üzemelteti az új 6-os ülős liftet is vagy 400m szintkülönbséggel, csupán egy kezelt pályával, de bőséges freeride lehetőséggel.....és ekkor hidegzuhany, a kassza zárva a kölcsönzős srác meg közli, ma nem megy a 6-os lift a rossz idő miatt, csak a húzós ami csupán 130m szintet visz fel a hegy lankásabb oldalán. Kapjuk elő a telefonokat, mert útközben még láttuk webkamerán, hogy megy az ülős lift….. egy örökkévalóságnak tűnik, mire a hegyen gyenge adatkapcsolat betölti a stream-et....és a lift még mindig jár.

Irány át a húzós felvonó aljához, mert csak azzal lehet átjutni a hegy túloldalára, de ott kassza semmi, csak a liftkezelő gépháza, az ajtón "NO ENTRY" felirat. Megkérdezzük az ott álló board-os srácot, hol lehetne jegyet venni, mondja ott kell bemenni azon a NO ENTRY-s ajtón :)
Ahogy megyünk be a liftkezelő srác elviharzik mellettünk, kérdésünkre annyit vet oda, menjünk csak be. Ott egy kedves csajszi fogad, már nyúl is a plasztik kártyákért, de csak a húzós liftre adná. Mondjuk, hogy a másik lift is megy a webkamerán látottak szerint. Kicsit mentegetőzik, hogy bár ő a manager, de nem is tudja mi van odaát a másik lifttel, majd még egy kevés telefon nyomkodás után mondja ok, itt vannak a jegyek mindkét liftre 50 lei/db áron, mert már benne járunk a napban, meg az időjárás sem valami kegyes. Azt még hozzáteszi, hivatkozzunk majd „manager Biancára” a másik liftnél, ha a kezelő nem akarná elfogadni a kártyáinkat.

Felmegyünk a csákányossal, a hegytetőn viharos szél, látótávolság a nullához konvergál, inkább úgy döntünk első menet legyen még a csákányos mellet, mielőtt átcsúszunk.
Lefelé tapogatózás, csak a lift homályos körvonala ad valami támpontot, mert a hegyoldal teljesen fa mentes.....inkább kell hagyatkozzunk a belső érzékekre, mint a látásunkra.
Bár szélnyomott, de már a hegytetőn is egész jó a hó, és ahogy haladunk lefelé egyre lazább és mélyebb. De sokáig nem maradtunk ezen a részen, a túloldal szélárnyékos részei még többet ígértek. A csúcsra érve ismét "classic deltás" idő, a gerincen futó lankás átcsúszón csak a pályaszélek tűzése az egyedüli, ami kitűnik a vakító fehérségből...aztán végre lefordul a pálya a másik völgy felé, ritkás fenyvesek tűnnek fel mindkét oldalt, ez megváltás a hegytető után.
Egyből bátrabban húzzuk is az íveket az érintetlen friss hóban, de egy patakmeder gyorsan megálljt parancsol és újra a pálya felé terel, mert kellően mély ahhoz, hogy ne lehessen simán keresztezni, könnyen be lehetne ragadni. Valamivel lejjebb csak találok egy átcsúszási lehetőséget, de itt már elég lankás a terep és megfog a mély hó, lassú a haladás le a liftig, de azért pár jó szakaszba belefutok még......következő körre meg is van a terv, bizony előbb kell fenn beszállni...


Lenn persze a kapu nem enged be az ülős lifthez. Jön a kezelő, próbáljuk neki angolul/németül magyarázni, hogy mi a szitu. Mondja ok, de rá kell fizetnünk, ha ezt a liftet is szeretnénk használni...én mondom újra németül, hogy beszéljen manager Biancával. Bemegy a liftházba, majd kisvártatva jön és mondja/mutogatja menjünk egy kört addig ő telefonál. (liftkezelő kicsit beszélni német szerencsére:)

Liften szinte egyedül megyünk felfelé, lessük a lehetőségeket, de hamar megint ködbe vész a táj, a gerincre érve csontig hatoló viharos szembeszél, a sisakon és fullface maszkon keresztül is utat talál a -10-15 fokos szél, alig várjuk, hogy a kiszállónál legyünk már, mert bár a liftnek fűtött ülései vannak, de a plexit már lefelejtették róla. Mire felérünk a szemüvegek teljesen eljegesedtek, szinte semmit nem látunk, leolvasztjuk/lekaparjuk, de pár perc múlva ismét tiszta jég.

A sínapjaim jelentős részében csúszok viharos "szar időben", mert ilyenkor vannak a legjobb havak, nyoma sincs zsúfoltságnak... ..valamit-valamiért, de ez a nap az én tűrőképességemen is túl ment. A legnagyobb gondot, a hely kiváló torlasztásos mikro klímája adta, mivel ÉNY-i irányból kb Eplény tudná leárnyékolni, köztük meg közel 400 kilométernyi alföld ;)

Ezen a napon, is erős ÉNy-i szél volt, fenn egész nap havazott, lenn a völgyben a szállásra menet pedig megcsodálhattuk a naplementét :)


És elérkezünk a hely legnagyobb hiányosságához is, hogy minden lift a fahatár felett, esetleg minimálisan alatt indul, a völgyből feljövő régi ülőszékest pedig nem üzemeltetik már. Fájt a szívem, mert a szerpentinen felfele autózva csodás erdők mellett haladtunk el, nagyon jó lett volna a vakító fehérség és erős szél elöl a fák között menedékre lelni. Ahogy a síterep grandiózus fejlesztési terveit nézegetem, a helyzet nem fog változni, maradnak a fahatár felett a tervezett újabb liftek is. :(

....azért csak keresztül verekedjük magunkat a hegytetőt és gerincet uraló ítéletidőn újra és újra, egyre beljebb merészkedve a lift alatti szűzhavas részekre, csak néha keresztezünk 1-1 nyomot, szinte nincs ember rajtunk kívül ezen az oldalon. Egyszerű dolgunk továbbra sincs, mert a hegyoldal bizony gazdagon meg van szórva patak medrekkel, így a beragadás mentes nyomvonal megtalálása igazi kihívás, a mai látási viszonyok mellett, helyismeret nélkül pedig szinte lehetetlen. Lassan a szürkület is közeledik, a nap végére szinte a lift völgy állomásáig ereszkednek a felhők...visszatérünk a csákányos lift oldalára, még tolunk pár kört a lift mellett majd vissza csúszunk a kocsihoz.


Vegyes érzésekkel távozunk, ezen a napon igazán meg kellett küzdeni az elemekkel, hogy élvezhessük a mélyhavas freeride-ot. Ugyanakkor felfedeztünk egy olyan helyet, ahova talán soha el sem jutunk, ha nincs ez a pandémia. Egy dologban biztos vagyok, hogy ide még vissza kell jöjjek jobb látási körülmények idején.
IMG-20210119-154157.jpgIMG-20210119-131331.jpgIMG-20210119-131346.jpgIMG-20210119-133831.jpgIMG-20210119-134051.jpgIMG-20210119-134651.jpgIMG-20210119-134655.jpgPANO-20210119-134922.jpgIMG-20210119-101954.jpgIMG-20210119-103932.jpgIMG-20210119-104647.jpgPANO-20210119-133811.jpg
2020.03.04. Tibrider
Mi pénteken néztük meg ezt a terepet. Pestről indultunk csütörtök este, nem korán, de gyorsan elértünk Káránszebesre a szállásunkra, köszönhetően az autópályának - kb 40km-t leszámítva végig. Reggel a városban kissé borús idő volt. A síbuszt ami a Borlova utáni már nem használatos ülőfelvonó mellől indult 8,15-kor sajnos lekéstük. Az úton már az elején elkezdett havazni, feljebb egyre cudarabb idő lett - szél, köd, hideg, havazás. Az út kissé havas, jeges pár kanyarban, de azért gond nélkül felértünk. Lejjebb láttuk a weski parkolókat jelző táblákat, de parkolót nem sikerült felfedezni - nagyon nagy hó volt az utak mentén. Feljebb, egy laposabb résznél - még a Valsanu ülő felé leágazó makadám út előtt - lehetett volna megállni, ott állt a weski busz is. A köd miatt felmentünk a tetőre, ahol ki kellett csengessük a 30lejes - kb 2100ft - parkolást. A parkoló mellett, egy síkölcsönzős épület oldalában volt a weski jegypénztára. Megvettük a 140lejes napijegyet. Szóltak, jól gondoljuk meg, mert rossz az idő, és vissza nem adják a pénzt. Egy helyi ember - szerintem a tulaj volt - felajánlotta hogy végivezet a rendszeren. Eloldalaztunk a Nordica csákányosig, az felvitt a csúcsra. Onnan már csak be kellett botoznunk. A Valsanu pálya felső része ugyanis nagyon lankás, a sok friss hó, hóátfúvások miatt csak botozva haladtunk. Utána is igazi freeride volt a pálya, már akkor jó 10-20cm friss hóval. Délelőtt még lehetett látni keveset, így még a freeride részre is elkalandoztam - jó nagy terület, jó időben biztos nagyon jó - minimális sziklákkal, vízmosással, letöréssel - , de kettő körül már orrig nem lehetett látni.
A másik oldalon az összes felvonó járt - Brolova dupla húzós, Felix, még a legtávolabbi Isaia nevű 2 üléses is. Ezekere persze külön jegy volt, a mienk nem volt érvényes rá. Amíg az idő jó volt, az ülös körül még elég nagy élet is volt.
Déltájban a Valsanu körül el fogyott a tömeg - az a pár síelő, akik egy lavina oktatáson vettek részt. Végül egyedül voltam, ahogy leértem, elindították, ahogy fel meg leállították a felvonót. Max sebességen nem járt, pedig gyors, új Leitner. Végül én is feladtam, a másik oldalon mentem párat a csákányossal. 4-kor (5-ig lett volna) azt is leállították, mondván hogy páran már így is eltévedtek fent a ködben. Pedig a parkolóig visszacsúszáshoz kellett volna, anélkül csak gyaloglással lehetett visszamenni. Igaz, a ködben nem lett volna egy leányálom - végül visszavittek motorosszánnal. Utána kezdődött a káosz. Sokan jöttek volna fel lentről - fent rengeteg szállás, hotel van - de akik lánc nélkül indultak el, leragadtak, eltorlaszolva az utat. kb egy óra múlva járható lett (+1 óra, mire a láncot felraktuk :) ), kezdtek felérni, többek közt a hókotró is. Végül lánccal lementünk szerencsésen. Előttünk még azért ketten lánc nélkül kisodródtak, de bajuk nem lett, visszatoltuk közös erővel. Még Borlova szintjén is havaseső esett - igazi télben volt részünk eme tavaszias, gyenge szezonban.
2020.03.02. adalbert
Vasárnap, 2020 március 1-án ez évben másodszor látogattunk el erre a síterepre. Békéscsabától három és félóra volt az út oda és vissza is. Battonyai határátlépés pikk-pakk megvolt, semmi időveszteséget nem jelentett. Ezért komoly alternatívája lett nálam Aranyosnak időben is ez a pályarendszer, mert bár majd 100 km távolabb Fertő-tető, de ez időben nem jelent többet 30 percnél. A gyenge pontja ennek a pályának a megközelítés végső szakasza. A használaton kívüli felvonó induló állomásától sokaknak hóláncra váltottak. Dusternek hála erre most sem volt szükségünk. Takarították az utat, de nem végeztek ezzel a havazás befejezése után egy nappal sem. Visszafelé jövetre már kifogástalan útviszonyok voltak. A hó szépen hullott a síelésünk hetében, de a szél bizonyos helyekről elhordja a havat, s másik helyen meg az átlagosnál vastagabbra dagasztja. Öröm volt a friss havon síelni a szépen ratrakolt pályákon. Próbáltam minél több pályát besíelni a 140 lejes WeSki jegyemmel. Végül most is összejött 30 km felett. Ez megelégedettségemre szolgált , s szerintem ár-érték arányban ez a legjobb pálya, ahol síeltem eddig Romániában. A Valsanu freeride pályáiból leratrakoltak egyet, s így arra is voltunk. Érdemes volt kipróbálni. A természetes hó nagyon vegyesen oszlik itt el, volt ahol látszottak füves részek, ezért nagyon igaza van Nyenyecnek, hogy itt akkor klappol minden, ha 1 méteres a természetes hó.
Csak ajánlani tudom mindenkinek, ha teheti próbálja ki ezt a pályát is. Most volt , hogy magyar szót is hallottunk a pályán. Magyar rendszámot nem láttunk, ezért gondolom helyi magyarok lehettek.
IMG-20200301-121645.jpgIMG-20200301-100706.jpgIMG-20200301-102306.jpgIMG-20200301-110047.jpgIMG-20200301-114552.jpgIMG-20200301-114557.jpgIMG-20200301-115918.jpgIMG-20200301-121359.jpgIMG-20200301-121739.jpgIMG-20200301-122042.jpgIMG-20200301-130822.jpgIMG-20200301-133123.jpgIMG-20200301-133533.jpgIMG-20200301-134911.jpgIMG-20200301-143559.jpgIMG-20200301-144712.jpgIMG-20200301-145400.jpgIMG-20200301-154406.jpgIMG-20200301-154417.jpgIMG-20200301-161940.jpgIMG-20200301-161941.jpgmunt.jpgmunt2.jpg
2020.02.09. adalbert
Szombaton, 2020.02.08-án Békéscsabáról indúlva 3 és fél óra autózás után elértük a Fertő-tetői (Muntele Mic)sípályát. Az útvonalat oda és vissza is Békéscsaba-Gyula-Battonya magyar szakasszal tettük meg. Határ párperc alatt megvolt, s robogtunk Karánsebesig. Onnan 33 Km-t ír egy tábla, bár nekem 35-öt mutatott visszafelé a napi kilométerszámálóm. Erre a szakasz megtételéhez közel egy óra kellett oda, s meglepetésemre visszafelé is, köszönhetően, ahogy mindenki szinte egyszerre akart visszaindulni a délutáni záráskor. Borlóig nagyon jól járható hómentes volt az út. Innen még 22 kilométer a fönti parkoló. 9 km megtétele után a régi kétűléses indulási helyét értük el. Idáig mindenki hólánc nélkül ment. Itt sokan felrakták a hóláncot, de mi hagytuk a csomagtartóban, bízva a Dacia Dusterunkban,annak ellenére, hogy csak elsőkerék hajtásos. Hát néha elég necces volt de feljutottunk ezen a sok hajtűkanyaros szerpentinen a pályához. Kihagytuk a WeSki parkolókat, mert azok még jó messze voltak a pályától, s a bizonytalan síbusszra nem volt kedvünk várni, ha ilyen jó ütemben jöttünk eddig. Első meglepetés a parkolásnál ért, mert nem a nyenyec által említett 10 lej volt a parkolás, hanem 30 lej.Kissé nehezen találtuk meg a jegypénztárat, mert először a síkölcsönző sorába áltun be, de utánnak megvettük a napi jegyünket a 140 lej + 15 lej kauciós áron.Borlavára nem vennék jegyet, az nekem már nagyon könnyű pálya, de ott is sokan voltak, mert kezdőknek, tanulóknak az való. Volt ott egy kis húzólift a tanulóknak, s még egy szánkópálya is.
A pénztár a Borlova pályánál van, s így először azt hittem, hogy arra is kell jegy, hogy át tudjunk csúszni a Valsanura, de a pénztáros németül elmagyarázta az utat a Nordica csákányoshoz , amire már érvényes volt a napijegyünk. Kissé freeride-os módon de mindenkinek sikerül odacsúszni. Innen felérve már rögtön a Valsanun róttuk a köröket. Igaza van Nyenyecnek, hogy ide sok természetes hó kell, mert bizony hiába esett 30 cm friss hó, volt ahol jeges pályaszakaszokba botlottunk. Az eső után megfagyott részre hullott havat elvitte a szél. a Valsanu pálya hosszát megmértem a Ski Tracker-rel, s nekem 2500-2600 m mutatott. Ebből az első 800 méter szimpla zöldnek felel meg, ezután kéknek nevezhetném, s az utolsó 1 km nevezhető pirosnak. A hatszemélyes Leitner lift még vadi új, s nem is volt semmi probléma vele egésznap. Déltől háromig volt, hogy megnőtt a várakozó tömeg, de max öt perc, s felvonón ülhettünk. A lift 6 perc alatt teszi meg a majd 1800 métert. Egy javaslatom lett volna az építtetőnek, hogy egy ilyen szeles helyre igaz drágább, de buborékos felvonó illett volna. Alíg volt most szél , de az telibe kapott minket, s a végén már alíg vártuk, hogy csúszhassunk. Nekem 15-20 perc kellett egy kör megtételéhez. Minden korábbi román napi sí kolométer rekordomat símán megdöntöttem. WeSki napi jeggyel lehetett úgy síelni, hogy lecsúsztunk a Borlaván a parkolóba, s onnan kezdhedtük előről az átcsúszást a Nordicara.Egyedűl a Isai pályát hagytuk ki, mert onnan csak gyalog lehetett volna a Nordicara jutni. A megadott pálya kilométer szám barokkos túlzás. Jó ha 7-8 kilométer a valós adat. A parkolóhoz visszacsúszó pályának nyomát sem láttam.
A hóágyuzás lehetősége adott, de jó ha három mozgatható hóágyut figyeltem meg, ami csak a legszügségesebb helyek behavazását teszi lehetővé. A szél símán lehorgya a pálya tetejéről a havat, de még a síelők által felvágottakat is. Ezért tényleg szükség van arra az átlagos egyméteres természetes hóra, ami itt szokott lenni. Egy valamit nem értettem a Valsanu pályán, hogy miért oly hepehupás helyenként. Olyan érzésem volt, hogy negy sok talajmunkát végeztek rajta. Talán a föld nagyobb megbolygatásának hiánya miatt kavicsokkal nem találkoztam a pályán, de annál több helyen voltak kikukucskáló fűszálak. Jeges foltok is minden pályán gyakran előfordultak.
Az időnk nagyon kedvező volt , sütött a nap, s egész nap folyamán jó pár fokkal minuszban volt a hőmérséklet.
Ezen a napon volt az Valsanu pálya megnyitásának egy éves évfordulója, s ezért egyx kis bulit is csaptak,. Volt helikopterezés, Orbán Gabi erdélyi magyar biciklista bemutatója és buli egész délután.
Nagyon sokat fejlődött ez a síterep azóta, mikor 3 éve itt jártam. Mindenütt építkezések, felújítások. Nagy tervek a rendszer tovább bővítésére. A rákfenéje az egésznek a megközelítés.Az utolsó 13 km-t ki kellene váltani valamilyen kabinos lifttel, s akkor jönnének az emberek. Bár arra most sem lehetett panasz, mert megtelt a parkoló szépen. Javaslatom mindenkinek, hogy nagyon figyelje az időjárás előrejelzéseket ( akár többet is), s a messengeren írjon rájuk, hogy mi a helyzet. Románul és angolul is gyorsan válaszolnak.Hólánc, kislapát, kis seprű nélkül el ne induljon senki ide.
IMG-20200208-110858.jpgIMG-20200208-110702.jpgIMG-20200208-110853.jpgIMG-20200208-111558.jpgIMG-20200208-095251.jpgIMG-20200208-110414.jpgIMG-20200208-110901.jpgIMG-20200208-111507.jpgIMG-20200208-111514.jpgIMG-20200208-112357.jpgIMG-20200208-124024.jpgIMG-20200208-124507.jpgIMG-20200208-124556.jpgIMG-20200208-124752.jpgIMG-20200208-125617.jpgIMG-20200208-125619.jpgIMG-20200208-130608.jpgIMG-20200208-130610.jpgIMG-20200208-143922.jpgIMG-20200208-143930.jpgIMG-20200208-144024.jpgIMG-20200208-144042.jpgIMG-20200208-144332.jpgIMG-20200208-161648.jpgIMG-20200208-162002.jpgIMG-20200208-164347.jpgIMG-20200208-164508.jpgIMG-20200208-171411.jpg86189041-2500523113532816-7169940639264538624-n.png
2020.01.14. Tibrider
Rég szó volt róla, hogy egy Temesvári magánbefektető fejleszteni akart itt - Szárkő hgeység. Először a másik oldalról - Poiana marului-ról akart volna egy új kabinos felvonót felvinni. Ahogy elnézem, kicsit egyszerűbb, de lényeges fejlesztés törént - egy modern gyors Leitner 6 személyes felvonót tettek a csúcsról a túloldalra, egy makadám útra, amit a felvezető szerpentin útról el lehet érni. Neve: Valsanu. 1796m-ről indul, 1417-re érkezik. Egy piros pálya jön el rüla, végig hóágyúzott. Másik oldalon több frerride pályát jelöltek be. A szerpentin út takarítását egy saját céggel szerződve oldják meg, így nem függnek az útkezelőktől. Ekkor viszont pluszban ráterhelnek a napijegyre. A két ülőfelvonóra (vannak még tárcsások, de azok más cég) érvényes jegy 140lej (kb 30 euro). Van esti síelés is, hóágyú is. Nagy parkolókat is alakítottak ki lejjebb, ha fent betelne, ahonnan síbusz visz fel.
weboldal : weski.ro webkamerák, hójelentés stb rajta
https://www.freecam.ro/partii-de-sc...hi/partia-de-schi-muntele...
régi pályákról webcam:
https://www.freecam.ro/partii-de-sc...hi/partia-de-schi-muntele...
Hóhiány van ott is, jelenleg bezártak.
https://weski.ro/wp-content/uploads.../2019/12/weski-map.pdf
jobb oldalt szaggatottal a jövőbeni tervek
Muntele-mic.jpg
2017.12.06. rameios
Kezdők haladók számára kiváló terep. Hétvégére, hosszú hétvégére ajánlom főleg azoknak akik a közelbe akarnak utazni egy jót telelni. Hosszabb időre már nem biztos hogy kihívást jelentő. A sípálya használata olcsó. A pályákhoz tartozó felvonók némelyike akkor lép üzembe ha legalább egy 8-10 fős csoport száll meg azon a helyen, ugyanis van pár privát felvonó. Eljutás már kicsit nehézkes ugyanis a kocsival egy nem mindig jól takarított kanyargós hegyi ösvényen kell végig menni. Délmagyarországról különösen jól elérhető pl. Szegedről a román autópálya használatával Karánsebesen át, akár 3.5-4 óra alatt el lehet jutni.
rovidgatyassielo.JPGfeherkereszt-panorama.JPGparkolo.JPG
2017.02.24. adalbert
2017 február 23-án ketten vágtunk bele egy új romániai síterep megismerésébe. Battonya körzetében egy nap elérhető síterepeket szemlélve nem volt nagy választék Aranyos és Szemenik jöhetett volna még számításba, de Aranyost már jól ismerem, s ezért a kíváncsiság délre vezérelt, s végül a közelibbnek tűnő Fertő-tető lett a nyerő.
Igazán hasznos információt nehéz volt nyerni, mert a síterep weboldalának guglizása se adott sok információt . Leghasznosabb a https://www.facebook.com/MunteleMic...Online/ facebook oldal bizonyult. Itt írni is lehetett az üzemeltetőnek, aki rövid idő múlva válaszolt is. Hasznosnak bizonyultak az oldalról írt vélemények is, ami eldöntötte, hogy ide hétvégén nem szabad menni. Hét közben meg attól kell tartani, hogy nem is üzemelnek. Minimum 10 fő esetén indítják el a felvonókat - állt a honlapon. Időjárásra is figyelni kell, mert még az üzemeltetők által feltöltött videók ( élő adások) és képek alapján is látszik, hogy sokszor ködös az idő. Az utazásra Battonyától 2 és 3/4 órát adott a Google térkép. S tényleg röpültünk a cél felé a 100 km autópályának és a jó utaknak köszönhetően. Karánsebesig pikk-pakk ott voltunk. Innen kezdődött a haladásban a megtorpanásunk.A főúttól 12 km volt Borlóig , ez még alsóbbrendű útnak megfelelő minőségű és állapotú volt.A térképre tekintve gondolná az ember, hogy elérve a falut a leágazástól a síterepig tartó útnak megtette a felét.Igen ám de itt még csak 360 méterrel voltunk a tengerszint felett, s még 1200 métert emelkedni is kell s így a légvonalban 9 kilométert sem elérő távolság a valójában 24-25 km megtételét jelentette, s milyen úton! Pár képpel illusztrálom is ezt , s a lényeg annyi, hogy majd 50 percbe került mire felértünk ezen a 24 km-en. Utat lehet a nagy hideg miatt nem tudták rendesen takarítani, de akár miért is ,de csapnivalóan nézett ki. Jégbordás volt, s s szinte végig csak egy nyomon volt járható. Hétvégén gondolom milyen káoszt, dugót okoz egy-két szembejövő autó. Nekünk a 24 km alatt kettővel volt találkozónk felfelé és eggyel lefelé, s pont jó helyen ahol volt elég hely a félre álláshoz. A tervezetthez képest félórával később értünk, de az ottani idő szerinti 10 óra helyett még fél tizenegykor sem indították el a felvonót, mire mi is felértünk. Nyugodtan átöltöztünk jegyet vettünk s nem sokkal 11 előtt elkezdtünk síelni. Egy kis épület szolgált a jegyvásárlás, síkölcsönzés és büfé gyanánt is. Napi jegy 65 lej, plusz 10 lej a kaució, amit a nap végén visszakaptunk.
A pályán lévők száma bőven meghaladta a szükséges tíz fős létszámot, s ezért nem feleslegesen küzdöttük fel magunkat azon a jeges úton. Azért voltunk ilyen sokan, mert egy kisiskolás csoport jött fel valamelyik szálláshelyről, s itt próbálgatták sítudásukat. Az oktatójuk mondta-mutatta, hogy nyugodtan álljunk be elébük a sorba, azaz elhalászhatjuk a gyerekek elől a tányéros korongját, mert így nem kell végig várnunk, míg minden második harmadik korongra sikerült ráültetniük egy-egy kölköt. Így sose kellett várakoznunk, s nem is zavartuk a kicsiket se.
Készülve az útra,erősen figyeltem az időjárás előrejelzést, s mivel havazást jeleztek 22-én reggelig ezért egy napot csúsztattunk az indulással. A pár centi hó esett is ahogy jelezték, s bíztam benne, hogy tudják letakarítani az utakat, s leratrakolni a pályát.
Hát az úttisztításra lett volna idejük, de nem végeztek jó munkát.A ratrakolással végeztek még előzőnap nyitásra, mint a facebook oldalukon látható, de ezt nem csinálják minden nap, mert nem láttuk nyomát ratraknak, mikor mi síeltünk. A pálya nagyon jó volt a síeléshez, mindent hó borított jégfoltokat nem láttunk.
Az időjárás az előjelzés alapján várt enyhén felhős később erősebben felhős helyett először volt felhős, s e mellett a pálya felső egyharmadát köd is borította , míg kora délutánra teljesen kitisztult az ég , s megcsodálhattuk a környék gyönyörű panorámáját.

Akkor kicsit pontosítok a pálya leírásában szereplő adatokban. A honlapjukon négy felvonót tüntetnek fel : Teleshi Nordika, Teleshi Felix és Teleshi Borlova és a 3 km-nél is hosszabb TELEFERIC ALPIN MUNTELE MIC-ket. Ezek tényleg léteznek, sőt van egy számomra ismeretlen nevű tányéros felvonó a Teleshi Nordika kétszemélyes beülős és a Teleshi Felix csákányos között is. Így összesen 5 felvonó létezik ezen a hegyen, sőt a Teleshi Borlova is dupla tányéros felvonó lenne igazán, így van Teleshi Borlova 1 és 2. No de van egy nem kis szépséghibája az egésznek, hogy az egészből csak a Teleshi Borlova 1 működik ebben a szezonban ,esetleg az a térképen még nem is jegyzett ismeretlen nevű tányéros is néha hétvégén. TELEFERIC ALPIN MUNTELE MIC amely felhordta ide régebben a vendégeket elhagyatottan áll. a völgyállomása épp 12 kilométerre van fentitől közúton. Ebből az következik, hogy ez lehetett az a honlapon még mindig szereplő 12 km hosszú pálya Partia Maloasa néven. Régebben ez a 12 km valami murvás rossz út lehetett, amit pár éve leaszfaltoztak, s így télen is fel tudnak járni az autók a síterepig hólánccal vagy nélküle.Ezért a Partia Maloasa-át örökre el lehet felejteni, mert út lett belőle. Sajnos a keskeny és nem kielégítőén takarított út lett a szűk keresztmetszet ennél a sípályánál.Emiatt elfogytak a síelők, s így nem éri meg minden felvonót üzemeltetni. A másik rákfenéje a telepnek, hogy nincs egyetlen hóágyú sem , emiatt bizonytalan, hogy milyen pályát talál itt az ember.Olvastam, hogy egy esőzés után van, hogy tiszta jégpáncéllá fagy az egész pálya.Most majd 50 cm a hóréteg vastagsága, sehol sem látni kavicsot és földes részt. Gond az is , hogy az egyetlen működő pálya környékén nincs WC. Régebben lecsúsztak egy étteremhez, s egy működő felvonóval vissza tudtak jönni. Most is le lehet csúszni, de akkor a hátán a léccel kell felballagni az embernek. Az egyetlen működő pálya a Borlova 1 egy egyszerű kék pálya, tanulóknak, gyengén síelőknek jó, de már egy közepes síelőnek sem jelent kihívást. Mi egy napot jó hangulatban töltöttünk itt,kedvünkre síelgettünk zárásig.
S van itt egy dolog, ami miatt mindenképpen javasolni tudom mindenkinek, hogy egyszer látogasson ide,s az pedig nem más , mint a panoráma. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy szép időben járjon erre az emberfia, hogy láthassa a hófödte csúcsokat. Délre és keletre a Szárkő hegység, mögötte a Retyezát látható, nyugatra a Szemenik-hegység, északra a Ruszka-havas és közöttük a medencék terülnek el.
Jobb sorsra érdemes ez a síterep, de út és hóágyú kellene, s akkor télen is olyan sokan járnának ide, mint nyáron lehetnek.
Hazafelé ránk sötétedett, de még Lugoshoz közel is világított mögöttünk e hely jelképe a hatalmas fehér kereszt.
DSCF6578.JPGDSCF6496.JPGDSCF6499.JPGDSCF6505.JPGDSCF6502.JPGDSCF6507.JPGDSCF6509.JPGDSCF6517.JPGDSCF6520.JPGDSCF6521.JPGDSCF6524.JPGDSCF6525.JPGDSCF6531.JPGDSCF6558.JPGDSCF6567.JPGDSCF6574.JPGDSCF6589.JPGDSCF6590.JPGDSCF6591.JPGDSCF6596.JPGIMG-20170223-152019.jpgIMG-20170223-174019.jpgIMG-20170223-174135.jpgIMG-20170223-174722.jpgDSCF6491.JPGDSCF6494.JPG
Covid-19-re is Útlemondás Extrém sportok Téli sportok Sportfelszerelés Gépjármű asszisztencia
Hova utazol?info
Bezárás Az ország nevét a legördülő listából kell kiválasztanod. Kezdd el írni, hogy hova utazol, majd kattints az ország nevére a listában!
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Utasbiztosítás kalkulátor
KIEMELT SÍTÁBOROK
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.