Élménybeszámolók

carpete
4 élménybeszámolót írt
4
8 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2023.01.30.
Idei családos-barátos síelésünk helyszíne Gerlitzen volt, és természetesen most is vegyes tudásszintű társaság verbuválódott össze. Január 24-én érkeztünk, szállásunk a Bergeralm Mountain Café fedőnevű hüttétől illetve a Birkenhoflifttől kb. 200 méterre volt egy csodás, kutyabarát erdei viskóban ( https://regiojethotels.com/hutte-ge...rlitzen ) minden földi jóval felszerelve, bookingon foglalva. Kis offtopic érdekesség, hogy az üzemeltető a Student Agency nevű brnoi cég, akik a Flixbushoz hasonló, olcsó buszjáratokkal operálnak Európa-szerte. Brnoi cég lévén a kunyhót megbízott helyi erők gondozzák, mailben ment minden kommunikáció, a kulcs egy számzáras dobozban várt minket. A szállás kb. 1700 magasan helyezkedik el a Feuerberg Mountain Resort alatt, amely szintén nyerő választás lehet, de egészen más árakkal dolgozik. A hegyre vezető út (Gerlitzenstraße) fizetős, 8€ alkalmanként, de a szálláshoz járt néhány 7-napos voucher, ha lemennénk a legközelebbi boltba, a bodensdorfi Billába a 13 km-es szerpentinen vásárolni. Mivel nagy havazást jósoltak az érkezésünk előtti napokra (és nyilván nem is igazán akartunk ennyit kocsikázni), erre nem volt szükség, mindent beszereztünk és vittünk magunkkal. Kb. a sorompótól hólánc javasolt, de itt-ott találkoztunk lánc nélküli összkerekes autókkal is...
Tekintve, hogy érkezésünk előtt tényleg leesett 60-70 cm hó a hegyen, tökéletes hóviszonyok és remekül kezelt pályák vártak minket. 4 sínapunk alatt tömeggel egyáltalán nem találkoztunk így a főszezon előtt, szombaton volt picit több sporttárs a pályákon és a hüttékben, de sorban állni gyakorlatilag egyszer sem kellett. A terep egyébként saját szórólapján a "némileg" áthallásos Stella Rondaként hirdeti magát, ugyanis egyetlen csúcsról indul minden pálya egy ötágú csillagra emlékeztetve ezzel. A pályák kivétel nélkül kifejezetten szélesek, azonban kissé kurták, combot bedurrantani egyedül a Klösterle liftek melletti kombinációk (13, 14, 15, 16) alkalmasak (6,5-7 km egyben), mi azt használtuk leginkább. A viszonylag régi négyülésesek a -8-10 fokos hidegben kissé vacogósok voltak (kb. 2 x 8 perc menetidő), de azért simán kibírható.
Akik szeretik a fűtött ülést, azoknak 6-üléses Wörthersee lift és a hozzá tartozó pályák ajánlottak, aki egy lankás kék(es)en szeretne csúszkálni vagy tanulgatni, annak pedig Neugarten 8-as ülős melletti pályákat, főleg a 10-es kéket javasolnám. A Kanzelhöheről egy buborékos négyszemélyes lift indul a csúcsra, itt is remek piros pályák vannak, és valójában a feketék is pirosak inkább. Sajnos a kabinos völgyállomásához nem visz pálya, pedig az még nagyot dobna a terep színvonalán.
Összességében azt mondanám, hogy nem totál kezdőknek és családoknak tökéletes síterep, tényleg olyan szélesek a pályák, hogy baj esetén bőven van idő és hely korrigálni (bár ennek ellenére egy helikopteres és egy tepsis mentést is láttunk 4 nap alatt). Nekem picit furcsa volt, hogy nem volt ilyen nézelődős talponutazós erdei pálya, de azért ennek hiánya könnyedén túlélhető!
A hüttékben szokásos osztrák árak: egy korsó sör 5€ körül mozog, a búzasör 20-30 centtel drágább, egy leves 5-6€, gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal 8-9€, főételek 15-20€.
A síterepen egyébként tényleg sok magyar szóval találkoztunk mind a hütték személyzete, mind a vendégek körében, de saccra azt mondnám, inkább a lengyelek vitték a prímet :)
143270AB-5509-423E-9F9E-5A37A3A5B607.jpeg
3F07DC58-C5E9-48CD-94D0-BC7FB71FEB89.jpeg
AB047AEE-608A-4419-9EE7-0FED7D5485D1.jpeg
DC1FEF11-E3D4-440D-914E-79C9C2D3E9E8.jpeg
Ethanol
3 élménybeszámolót írt
3
3 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2022.12.18.
Négy napra érkeztünk síelni BKK-ba, de a tegnapi csalódás után úgy döntöttünk, rápróbálunk Gerlitzenre, ahol annak idején az első pirospályás csúszásom volt. A Klösterlebahn parkolójában tettük le az autól fél tíz körül. már nem volt sok üres hely. Pénztárnál egy vásárló volt előttünk. A pályák közül arányaiban sok volt nyitva, jól kezeltek, délután háromkor is élvezetesen síelhetőek voltak. Egy percen túli sorbanállás egyik felvonónál sem volt. Hütték bőven voltak nyitva, de a csúúcsidőben lassan ment a kiszolgálás. A hegy teteján verőfényes napsütés, a kacsák környékén felhőkön kellett keresztül menni, alul a felhők alatti tiszta idő. Körben hó mindenütt, bőségesen van hely kezeletlen havon csapatni. Jelen állapotában 2-3 napra tökéletes.
318416663-1124162431614671-8517400257512064784-n.jpg
319117788-1197301407805183-3837302837455114031-n.jpg
IMG-20221218-140306-156.jpg
IMG-20221218-105309-664.jpg
WAndrea
64 élménybeszámolót írt
64
21 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2020.01.29.
Az elmúlt hétvégén részt vettünk a 9. alkalommal szervezett Mondial Assistance Turizmus Síkupán, melyet idén először rendeztek Gerlitzenben.
https://sielok.hu/rovat/utazas/cikk.../a-mondial-assistance-tur...

370 (!) magyar résztvevő érkezett, köztük sok null kilométeres kezdő, aki most állt először lécre, de volt olyan résztvevő, aki kezdőként is bevállalta a versenyt és sikeresen le is csúszott a tűzött kék pályán. A rendezvény az amatőr síkupán túl sokféle programot tartalmazott: voltak táncos bulik, szánkózás, fáklyás felvonulás, síoktatás és Völkl síléc teszt.

Pénteken gyönyörű napos, szombaton pedig kicsit felhős időben síeltünk Gerlitzenen. Sajnos a régióban régen esett hó, viszont a pályákat tisztességesen behóágyúzták, így a teljes pályarendszer üzemelt. Minden felvonót kipróbáltuk, a kabinost kivéve, mivel a szállásunk fenn a hegyen volt (Almresort Kanzelhöhe). Bár 9 km-es szerpentint kell leküzdeni hozzá, a fentlakásnak megvannak az előnyei.

Délelőtt még tökéletesre ratrakolt pályákon tudtunk csúszni, délutánra igencsak buckásak lettek a népszerűbb szakaszok, amit én mondjuk szeretek, de ezzel eléggé egyedül vagyok. Kedvenc pályánk a Klösterle, ami völgyig jó síelhető volt teljes hosszban és szélességben, élvezetes csúszásokat jelentett, főleg a délelőtti viszonyok között! Ha nem találták volna fel a hóágyúkat, akkor itt most nem lehetne síelni, de szerencsére a hógyártást és pályakezelést profin művelik errefelé. Igazi jó síelős-bulizós hétvégée volt, köszönet a szervezőknek!

Gerlitzen fotók péntekről:
https://sielok.hu/fotoalbum/gerlitz...en-2020-01-24/galeria/

szombatról:
https://sielok.hu/fotoalbum/gerlitz...en-2020-01-25/galeria/

Valamint az eredményhirdetésről:
https://sielok.hu/fotoalbum/mondial...-assitance-turizmus-sikup...
otapi
3 élménybeszámolót írt
3
15 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2020.01.05.
3 napot voltunk most síelni a gyerekekkel Gerlitzen. Kezdőknek nem ajánlanám egyáltalán: igazi könnyű kékpályával nem találkoztunk, a kevés kéknek mondott pályákon is mind van pirosas letörés és/vagy néhány méterre beszűkülés. Az sem segít hogy már 10:30-ra buckásak a pályák (az sem biztos hogy egyáltalán ratrakolva voltak). Ilyen durván buckás pályákat másik osztrák vagy francia terepen csak ott látni ahol szándékosan nem kezelik a pályát. A térképen kék 1-es a helyszínen pirossal volt kijelölve, érzés szerint is az volt, a szűkülésekkel, buckás-jeges hóval meg pláne. A pályajelzések hiányosak, a csúcsról ahol egymás mellett is több pálya indul, csak érzésre lehet kitalálni hogy melyiken is indulsz el.
A harmadik évezred még nem igazán jutott el a síterepre, sehol nem lehet kártyával fizetni, egyetlen kívétel a lenti Edelweiss étterem, de az meg rendelős étterem, rá kell szánni minimum egy órát.
ATM automata csak a kabinos alján van, ami sielés közben már nem elérhető.
Középhaladóknak viszont nem rossz síterep, de hiányoltam a kisebb könnyű kék pályákat legalább átvezetésnek pályák között. Ár/érték arányban mindenképp vannak jobb síterepek.
laci_si
12 élménybeszámolót írt
12
15 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2018.03.20.
A március 15.-i hosszúhétvégét töltöttük A Gerlitzenen. Kb 10 év kihagyás után jöttünk ide újra. Még a korábbi tapasztaltból kiindulva most nem a tóparton, hanem fent a Kanzelbahn felső állomása mellett foglaltunk szállást.
Így se autózni, se felvonóra várni nem kellett.
Azt láttuk indulás előtt, hogy a hegyen még rengeteg hó van.
14.-én még jó idő volt, ennek megfelelően a kiindulóponton elég kásás volt a hó, és ez az egész déli oldalra kb igaz volt. Ezért átmentünk az északi oldalra ahol már nagyon jól lehetett sielni, egész a középállomásig, ahonnan újra tejbegríz szerű hó fogadott.
18.-án szombaton 8-10cm friss hó esett, ami azonban sajnos sok köddel, és elázással, járt, a csapat szemüveges tagjai folyton bepárásodtak.
Ugyan a friss hó újfent össze-össze túródott, de legalább nem ragadt.
Meglepő volt hogy a hüttékben nem magyarok voltak a felszolgálók. (már egész megszoktam hogy mindig bele futok magyar pincérbe) Amúgy a pályán rengeteg magyar volt, és érdekes módon sok szlovák.
Volt már ennél szebb tavaszi sielésünk, de a jó felszerelések megdolgoztak az árukért. (mindenünk vizes lett,de semmi nem ázott át)

Szombaton a rossz idő miatt kicsit nagyobb hüttézést csaptunk, ami jót tett a hangulatnak.
Aki most még a 4 napos után menne oda, szerintem jó pálya viszonyokat fog találni, főleg 1600m felett.
Admin D
4 élménybeszámolót írt
4
7 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2017.02.17.
2017. február 10-15. között egy sítábor keretében voltunk Gerlitzen síterepén. A hét első felében borult, ködös idő volt, rövid látótávolsággal. Aztán az utolsó két napra eltűntek a felhők és verőfényes napsütés volt a völgytől egészen a csúcsig. A pályák mindenhol rendben voltak, 2-3 kivételével mindegyik működött. Délutánra jókora buckák alakultak ki és a Kanzelbahn kabinoshoz vezető piros pályákon vizes havon (gyakorlatilag jégkásán) kellett lecsúszni. Lefelé menet érdemes a végén a jobbra található kék pályán rövidíteni.
A síterep elsősorban középhaladóknak ideális, piros pályából van a legtöbb. A kezdők viszont remekül tudnak gyakorolni az 5-ös kék pályán, ami teljesen különálló, enyhe lejtésű pálya, nem csúszik bele vagy megy át rajta piros és van mellette egy könnyített beszállással rendelkező nyolcüléses lift.
Sikerült kifognunk a tartományi síszünetet, ezért a lifteknél összejött néha a tömeg, de 10 percnél nem kellett sehol se többet várni.
Apró negatívum, hogy a síterepen sehol sem lehet bankkártyával fizetni és hogy a teljesen kezdőknek nehéz lejutni a hegyről, mert se a kabinoshoz, se a parkolókhoz nem vezet kék pálya. Ez azért sem előnyös, mert az ülőliftekkel csak 5 euró ellenében lehet lefelé jönni.
Előny viszont, hogy jól áttekinthetőek a pályák, a pirosak is egyenletesen lejtenek és szinte mindegyik pálya nagyon széles. Sok hütte van, ahol meg lehet pihenni útközben. A kedvencünk az 5-ös pálya aljában található Almseehütte volt, ami szélvédett, napos terasszal és egy nagyon hangulatos hópihe alakú bárpulttal és zenével csalogatta a vendégeket.
Ebédidőben is ide jöttünk, mert déltől egyig egy gombostűt sem lehetett leejteni a fenti Gipfelhaus étteremben.
A szállásunk a tó másik oldalán volt, de az ingyenes síbusszal kb 30. perc volt a kabinos felvonó. Láttunk néhány síelőt felszerelés nélkül és tőlük tudtuk meg, hogy pár euróért fent lehet hagyni a sílécet/deszkát egy őrzött helyen. Ez az azért is praktikus, mert a síbuszon nincs sítároló, ezért az ölünkben kellett fogni a deszkákat.
Összességében jól éreztük magunkat, széles pályák, többnyire napsütés és vendégszerető személyzet fogadott minket.
IMG-20170216-WA0003.jpg
IMG-20170216-WA0010.jpg
IMG-20170216-WA0012.jpg
IMG-20170216-WA0014.jpg
IMG-20170216-WA0018.jpg
IMG-20170216-WA0032.jpg
IMG-20170216-WA0033.jpg
IMG-20170216-WA0037.jpg
IMG-20170216-WA0039.jpg
IMG-20170216-WA0044.jpg
Balog Attila
19 élménybeszámolót írt
19
17 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2016.03.21.
Üdvözletem!
Az elmúlt héten újfent csodás sínapokat töltöttünk itt remek hóviszonyok közepette, mind a kezelt pályákon, mind pedig a kezeletlen "felületeken". Mivel a szállásunk 1600m felett található, így folyamatosan igazi téli hangulatban múlattuk az időt, s végre az erdei síutakat is használni tudtuk reggel ill. zárás után a Pöllinger Hütte - szállás - Kanzelbahn között.
Minden reggel kellő időben érkeztünk a Kanzelbahn-hoz, így az elsők között csúszhattunk, porhavas körülmények között. Reggelente a Villach környéki nyugdíjasok számából lehetett időjóslásba bocsátkozni(minden tiszteletünk az övék, s irigykedve gondoltunk arra, hogy talán majd mi is megérjük eme napokat, hasonlóan jó erőben). A pályákon szinte csak lézengtek az emberek, a vendéglőknél is alig-alig voltak, ha nem volt kék az ég.
Az új 6-os nagyon komfortos, de a legnagyobb "király" az alatta található, s csákányosban végződő pálya volt. Gyakorlatilag minden sítársamat "dalra fakasztotta"(11-42éves korig), igazi adrenalin-bomba, csak arra kell figyelni, hogy a Seppl-Hütte előtt maradjon erő megállni:)...ahol egyébként is érdemes elidőzni egy italra, s szemügyre venni a vendéglőhöz méltóan, a környék leghangulatosabb illemhelyét(parfüm, papír-zsebkendő, egyedi fűtés, intim-betét!!!). Nagyon komoly(még szállásnak is bevállalta volna egyikőnk:)
Az igazi szenzációt viszont a kezelt+kezeletlen pálya kombinációja jelentette, gyakorlatilag bármerre elindulva, persze a csapat kedvence továbbra is a Klösterle/Neugarten, kiegészülve az előbb már említett útvonallal.
A középhaladó síelőink is nagyon ügyesen fejlődtek, remek hely ez, csak azt nem értettem, hogy hová tűnt a sítársadalom? No persze nem bántuk, hogy kevesen vannak, de felmerült bennünk a kérdés: Vajh, mennyire rentábilis mindez?
Remélhetőleg jövőre is itt múlatjuk a síszabadságunkat, soha rosszabb körülmények között.
Amúgy a legjobb csapolt sör továbbra is a 8-as ülős aljában(Neugarten) kapható(Hirter Privat Pils), a többi helyen mért Villacher Bier nem igazán karakteres, de azért folyadékpótlásnak megfelelő:)
Gerlitzen-2016-1.jpg
Gerlitzen-2016-2.jpg
Gerlitzen-2016-3.jpg
Gerlitzen-2016-4.jpg
Gerlitzen-2016-5.jpg
Gerlitzen-2016-6.jpg
Gerlitzen-2016-7.jpg
Gerlitzen-2016-8.jpg
nimbus2
6 élménybeszámolót írt
6
8 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2016.03.19.
5 napot síeltünk itt, 4 felnőtt és 3 gyerek, különböző sítudással (újrakezdőtől a haladóig).
Megtévesztő, hogy az időjárás jelentésben (pl bergfex) a völgy az 520 méteren fekvő településeket jelenti, a hójelentésben viszont a völgy az 1000 méteren fekvő Klösterle szintjére vonatkozik. Tehát Annenheim-ben a szállásunknál hónak nyoma sem volt, tök fölösleges volt vinni a hótaposókat :)
1000 méter felett volt hó bőven a pályákon és azokon kívül is, minden pálya és felvonó üzemelt.
Reggel a kabinos alsó állomásánál volt némi tömeg, de 4-5 percnél többet nem kellett várnunk. Egyébként a parkolókat gyorsan töltik fel, segítők irányítják ki hova álljon, látszik a sokéves rutin.
Az időjárás gyorsan tud változni, ha süt a nap és nincs elég hideg, akkor délutánra vacakká válik a pályák alacsonyabban fekvő, nagy forgalmú része. Ez sajnos pont a kevesebb tudással rendelkezőknek okoz kellemetlenséget "hazafelé", a kabinos felső állomásához való lejutásban. Ilyen esetben azt ajánlom, hogy jöjjenek inkább le az ülősön (Gipfelbahn), fent pillanatok alatt beszállítják őket lecsatolt léccel.
2 perces sorban állásnál több még hétvégén sem volt, nagyon haladós a 8-as és az új fűtött üléses 6-as ülős lift is.
Kis kezdőpálya van mindhárom alsó állomásnál, minden feltétel adott a tanuláshoz. Hüttékben sincs hiány, a szokásos osztrák árakat tapasztaltuk.

Csatlakoznék az előttem hozzászólóhoz, hogy a kéknek jelölt, de pirosas letöréseket és/vagy szűkítéseket tartalmazó pályák (2, 4, 10a) miatt inkább középhaladóknak és haladóknak ajánlom a terepet. Egyébként a 10a a fenti táblákon még pirosnak jelölt, de a nyomtatott térképeken "kikékült" :)
A 6a-nak kb semmi értelme nincs, mert aki odáig lejut a pirosakon, az nincs rászorulva a kékre.
Egy igazi hosszú (és széles) kék pálya van, az 5-ös, ezen is voltak mindig a legtöbben. Szerencsére itt van a 8 üléses felvonó, így problémát nem okozott a tömeg.

A pirosak viszont nagyon jók, kedvenc a 25 és 9-es. A feketék sem vészesek, mindig kezelt állapotban voltak.
Admin D
4 élménybeszámolót írt
4
7 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2016.02.18.
Február 11-16 között egy sítábor keretében voltunk Gerlitzenen.
Az időjárás végig kedvezett nekünk, az érkezésünk előtt esett 25 cm hó, aztán napsütéses majd félig borult idő volt. A pályák csak az első napon buckásodtak össze délutánra, a többi nap mind szuperül lehetett csúszni egész nap. Éjszakánként esett még pár centi hó, így a táj is szépen kifehéredett, de csak a hegyen, a sípályához vezető út hómentes maradt.
Az iskolai síszünet miatt egész sokan voltak a hétköznapokon is, de ezt inkább csak a pályán lehetett érzékelni, a felvonóknál alig volt sorban állás.
A síterep inkább középhaladóknak és haladóknak ideális, kék pályából nem sok van, azoknak is egy része pirosban ér véget. A piros pályák viszont szélesek és kellemesen lejtenek. Ott jártunkkor minden pálya és felvonó üzemelt. Az egyik hüttéből a másikba síelést is könnyen meg lehetett valósítani, mindenhol vidám hangulat, kedves személyzet és finom hütte kaják voltak hatalmas adagokkal.
gerlitzen2.jpg
gerlitzen3.jpg
gerlitzen4.jpg
gerlitzen5.jpg
gerlitzen7.jpg
gerlitzen6.jpg
gerlitzen8.jpg
gerlitzen9.jpg
Balint_2000
6 élménybeszámolót írt
6
8 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2016.01.22.
Ismét voltam a Gerlitzenen sítábor keretében 15-19-ig. Az idő végik kiváló volt, szikrázó napsütés kék ég, -12 fok, elég hó. (A hó mennyiségéhez még hozzáfűzném azt is, hogy Annemheimben, 520 méteren még semennyi sincs, de amint felér a kabinos felvonó a Kanzelhöhéhez már annyi van, hogy az pályán kívüli sízésre is alkalmas.) A pályák állapota hozzá sem fogható a tavaly februári állapotokhoz. Kezelt pályák vannak mindenütt, amelyek még a nap végére sem buckásodnak/jegesednek el (mellékszezon van), kivéve az 1/A pályát, amely már évek óta katasztrófálisan jeges, így nálam ki is vívta a "Gerlitzen legrosszabb pályája" címet. A 42 km pályából 39 üzemelt és a maradék 3 kilométer pályához (12-es és 25-ös pálya) tartozó kis tányéros felvonó (K felvonó) kivételével az összes lift is igénybevehető volt. A pályán kívül leginkább a Pachiener lift közelében, a 8 üléses felvonó alatt, a Klösterle 1-2 liftek alatt, illetve az 1/A pálya mellett lehetett síelni, bár akik vállalnak egy kis gyaloglást, (vagy megnyitják a K felvonót) annak a 12-es pálya környékét is tudom ajánlani. Változás tavalyhoz képest "csak" annyi történt, hogy a 10-es pályákat kiszolgáló, ósdi 2 személyes lift helyett egy modern, 6 üléseset húztak föl.

Összegezve: kifogástalan sízésben volt részem ezúttal.
panda1970
2 élménybeszámolót írt
2
8 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2015.01.30.
Január 25-én síeltünk itt. A Klösterlebahn aljában parkoltunk le, szerintem így kényelmesebb, mint a Kanzelbahn-os le-kabinozás. Sajnos a körülményekkel nem volt szerencsénk:
Rengeteg kezdő csapat és 11 óra körül már teljesen szétsíelt, jeges pályák, . A szűkebb részeken (van egy pár), több volt a fekvő ember, mint a talpon lévő. Sajnos sok sérülést is láttunk, elég rémísztő volt. Végül kb. kettőig küzdöttünk (de tényleg), aztán feladtuk. Nagyon kéne a friss hó (jó sok) erre a részre.
Biztos ennél csak jobb állapotok szoktak itt lenni, különben nem lenne ilyen felkapott terep a magyar iskolás csoportok körében is.
yoodler
4 élménybeszámolót írt
4
14 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2014.09.27.
Kicsit megkésve bár, de törve nem...Tavaly dec. 11-től síeltünk 4 napot Gerlitzenen, és meglepően jó volt. Kevesen voltak, és akik előfordultak a pályákon, mind haladó tudású síelők voltak, nem kellett állandóan kerülgetni, és vigyázni a kezdőkre. A pályák állapota is meglepően jó volt a korai időpont ellenére, csak az északi oldalon délutánra a Klösterle pályái jegesedtek le, de nem veszélyesen. Síliftekkel nagyon jól ellátott pályarendszer, logikus, áttekinthető (ellentétben Tauplitz-cal), és nagyon derekasan csinálták a pályákat (hóágyúk, ratrakok), furcsa volt, hogy ezidőben B.Kleinkircheim, és Nassfeld is csak negyedgőzzel üzemelt. Fent mindig ragyogó napsütés volt, alattunk az Ossiacher see viszont állandóan ködbe, felhőbe burkolózott. Mint a mondás tartja, a felhők felett mindig kék az ég...nos, itt az volt. Szó ami szó, kellemes meglepetés, kíváncsi vagyok, főszezonban mennyire zsúfolt ez a hely, tartok tőle, hogy most a sors nekünk kedvezett.
franci252
18 élménybeszámolót írt
18
12 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2014.03.19.
'15-e óta itt vagyunk a hegyen. Hó még van bőven, de a rendkívül nyárias tavaszban rohamosan fogy. A jelzett 2m-nek természetesen már nyoma sincs. Tegnap (kedden) 1900m-en is megjelent egy-két barnás földfolt, ám ezeket reggelre sikeresen elrendezgetik, a pályák még szépen kifagynak, de gyorsan puhulnak, kásásodnak, dél felé már szinte mindenütt a kásabuckák kerülgetése a jellemző. Az Északi lejtőn lévő 6-os, 9-es piros pályák alsó szakasza - meglepő módon - már délelőtt is igen megviselt. Legjobban a 21-es, 24-es pályák bírják. A 24-es piros (sebességmérős) pálya lett a kedvencünk. Igen jó geometriájú, általában nem túlterhelt, kellemes siklásélményt nyújtó, 2500m-es csúszka, mellette az 5-ös kék libalegelő, csaknem ilyen hosszban, jó bemelegítő, családi gyakorlópálya. Ezeket egy új nyolcas beülős felvonó szolgálja ki; az alján a kiváló, hangulatos Neugarten hütte kihagyhatatlan! Szombatig maradunk. Remélem kibírják a pályák az időnként májust idéző, 21 fokos afrikai főnt... Ma (szerdán) még minden működött. :-)
IMG-3082.JPG
IMG-3081.JPG
IMG-3046.JPG
IMG-3047.JPG
kovitomi
35 élménybeszámolót írt
35
15 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2014.03.03.
Friss info Gerlitzenből.
Az ideúton Szlovéniától esett az eső, bíztunk benne, hogy ez a hegyen hóban jön le. Úgy is lett. Ma reggel szikrázó napsütés, -4 fok, frissen vasalt pálya várt minket. A Kanzelbahn alján 2 m havat írtak a csúcsra, felérve tapasztaltuk nem túloztak. Sok éve járunk ide iskolai sítáborba, de ilyen mennyiségű és minőségű hóval nem találkoztunk még így március elején. A kiváló feltételek ellenére nem voltak sokan, így még délután is szuper pályákon csúsztunk. Talán a Klösterle alsó fele volt keményebb a korábbi enyhe idő miatt, de jó léccel (éllel)nem okozott különösebb problémát a kevésbé gyakorlottak számára sem. A szép idő egész nap kitartott. Ilyen napokra várunk egész szezonban.
SAM-2327.JPG
SAM-2315.JPG
SAM-2346.JPG
SAM-2350.JPG
SAM-2355.JPG
SAM-2384.JPG
SAM-2678.JPG
tibma
7 élménybeszámolót írt
7
9 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2014.01.03.
2013. december 24. - 2014. január 1. közötti időszakot töltöttük Ausztriában egy magyar családi panzióban (itt: Landgasthof Tischlerwirt).

Az időjárás végig borzalmas volt. Általában az eső esett, nagy ritkán a hegy tetején a hó. Az első napon süvített a jeges szél, ami apró szilánk szerű hópihéket hordott, ez az arcunknak nem igazán használt. A tájból a köd és a felhők miatt szinte semmit nem láttunk. Hó pedig szinte csak ott volt ahová csináltak. Reménykedtem a fehér karácsonyban és a "porcukros" fenyőfákban, de ez elmaradt :(

A 7 napból 6-ot töltöttünk síeléssel és két fürdőben jártunk.

December 28-án és 30-án voltunk ezen a pályán. Már a parkolással megszenvedtünk, mert csak igen messze, füves területen tudtunk megállni. Itt is tömeg volt, de ahogy korábban is írták a felvonók tetején eloszlott a tömeg. Ahogy a felvonóval felértünk olyan szélvihar fogadott, hogy majdnem visszafújt a felvonóba :) és azt a kevés havat is elhordta, ezért a pályák a csúcson igen kemények voltak. A pályák szélesek, nagyon tetszettek! Az élménybeszámolók között olvastam, hogy kezdőknek a 4, 5 kék pályákat ajánlják. Hát... az 5 pálya tényleg szuper volt (hosszú, széles, az alján egy pont megfelelő meredek résszel) de a 4 kék számomra szinte teljesíthetetlen volt. Az alján van egy szűk, meredek kanyar, amire rásütött a nap, így hó se nagyon volt rajta. Ez volt az egyetlen hely, ahol lecsatoltam. Egy szóval én ezt (4, kék) kezdőknek nem ajánlom!
Viszont a 21, 8 piros pályák teljesen kezdő létemre is teljesíthetőek voltak, ezek is nagyon élvezetet jelentettek. Szélesek, annyira voltak buckásak, ami még nem zavart, sajnos néhol jegesek voltak, de még ez sem volt nagy baj. A 6 kék pálya, ami az erdőn át vezetett le volt zárva, de ezzel már csak ott szembesültünk, ahol nem tudtunk mit tenni (egy piroson lemehettünk volna, de a tudásom miatt ez nem volt lehetséges). Így a tábla ellenére bementünk az erdőbe, ami nagyon jó döntésnek bizonyult. A pálya lankás volt, bár nagyon keskeny. Valószínűleg azért volt lezárva, mert nem csinálták meg, de sokan választották ezt az utat. Jó lett volna, ha a kereszteződésben (a táblánál) is jelzik, hogy zárva a pálya, de így is jó volt.

Fürödni itt voltunk:
http://www.warmbad.at/home.aspx
A fürdő nagy, mégis kevés a medence. A víz számomra itt is egy kicsit hideg volt, de legalább a szauna szeánszokra bejutottunk. A tömeg itt is hatalmas volt, annyian voltak, hogy egy óra körül nem is engedték be az embereket, elfogytak a szekrények, a székek. Itt egy egész napot töltöttünk, a parkolással együtt 60 EUR volt.
20131230-095601.jpg
20131228-152049.jpg
20131230-133203.jpg
20131228-153225.jpg
grzsofia
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2013.12.25.
Jót síeltünk Gerlitzenen. A pályák változatosak és megfelelően karban tarottak. Nem volt sok síelő, volt napsütéses és felhős időnk is. A pályát mindenkinek ajánlani tudom, mert az időjáráshoz képest nagyon jók voltak a pályák. Az 1-es pálya alja buckás volt, de az 5., 24., 10a,b., 21., 8., 6.-on szívesen síeltünk, jó állapotú pályák voltak. A kedvencünk a 10.pálya volt, amelyről gyönyörű a kilátás, széles, megfelelő hosszúságú, valamint a 24.pálya ahol a gyorsaságot is lehetett mérni.
Pistabácsi
8 élménybeszámolót írt
8
16 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2012.02.03.
Ahogyan ígértem: Január 28-február 01. között évi szokásos sítáborunkat Gerlitzen sípályáira szerveztük. Első sínapunk 29.-én vasárnap volt. Reggel kilenc körül érkeztünk a kabinos felvonó parkolójába.Elég sokan voltak, a buszunk csak a kipakolás idejére tudott beállni...A felvonóra is kb.10 perc sorban állás után jutottunk fel..felérve a négyüléses liftnél is hasonló helyzet várt bennünket, de időben ez max. 5 perc sorállást jelentett...napközben rendeződtek a dolgok, a pályákon eloszlottak az emberek, így a sorok is csökkentek...meglepően egész nap a 8-9 pályán kevesen síeltek, így a Klösterle liftnél nulla volt a várakozás egész nap. Igazi friss időben, a hegyen -13 fok, enyhe hószállingózás mellett róttuk a köröket. A hófelhők mögül a nap nem igazán akart előbújni, és ez még alkalmanként enyhe köddel párosulva nehezítette a síelést. Másnap -15 fok fogadott bennünket a hegyen, de ragyogó napsütéssel párosítva, ami némileg javított a hőérzeten. Igyekeztünk minél hosszabb időt a lécen tölteni, ezért a tetőről a 8-as,9-es pályákon végig csúszva, majd a csúcsra vissza felvonózva 1-es, 1.a-s pályákon le, innen újra fel, majd 21-es, 8-as, 9-es kombinációval ismét a völgybe, két ilyen kör után beiktattunk egy 5-ös, 7-es rövidebb szakaszt, majd elölről az egészet...időnként a völgybe a szél befújta a felhőket, de a csúcson sütött a nap folyamatosan...délutánra a pályák már össze voltak túrva, bár a hőmérséklet miatt porhó volt, de friss hó hiányában már előkerültek a fagyott foltok, néhol jégfoltok. Hétfő lévén lényegesen kevesebben voltak, mint vasárnap, különösebb sor sehol nem alakult ki. Kedden reggel -17 fokos hőmérséklet fogadott bennünket. A tegnapi szikrázó napsütés is elmaradt, csak néha tudott kibújni a felhők mögül. A jól bevált pályákon körözve, néha beiktatva egy-egy újabb pályát töltöttük el a napot.Elérkezett az utolsó napunk...meglepetést nem okozva -18 fok fogadott bennünket, és a hó is elkezdett szakadni, ami ráadásul a hegytetőn 20-30 km/h-s széllel, igazi mini hóvihart eredményezett. A felvonók közül csak egy buborékos, ezért a gerinc közelében igazi embert próbáló időjárás uralkodott. kissé érthetetlen, hogy a legújabb 8 üléses nem fűthető, és nincs buborékja, pedig jól jött volna....fittyet hányva az időre szorgalmasan róttuk a pályákat, kihasználva az utolsó percet is, amit itt tölthettünk. A szállásunk az Orient Adventures iroda vendégházában volt, ami 800-900m-re van a kabinos felvonótól Sattendorf-ban. Évek óta velük bonyolítjuk le a sítáborunkat, eddig több éven keresztül Annabergben, ez évben viszont itt Gerlitzenben...remek házigazdák, és akinek nem a fényűzés, a sokcsillagos hotelek légköre a fontos, hanem a szolid ár melletti körültekintő vendéglátás, annak szívből ajánlom, akár egyénileg, családdal, vagy csoporttal egyaránt.
Összességében ismét egy remek négy sínapot tudhatunk magunk mögött. Íme néhány kép, a többi a fotóalbumban...
Fenykep0321.jpg
Fenykep0351.jpg
Fenykep0325.jpg
Fenykep0327.jpg
Fenykep0324.jpg
Fenykep0337.jpg
Fenykep0332.jpg
Fenykep0333.jpg
Fenykep0335.jpg
Fenykep0334.jpg
Fenykep0345.jpg
Fenykep0341.jpg
Fenykep0336.jpg
Fenykep0342.jpg
Fenykep0331.jpg
Fenykep0347.jpg
Fenykep0349.jpg
Fenykep0329.jpg
Fenykep0330.jpg
Fenykep0350.jpg
lorka
5 élménybeszámolót írt
5
13 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2012.01.29.
Pénteken jöttünk haza Gerlicéről, öt nap verőfényes napsütés.
A 40 cm műhóból csodákat tudnak kihozni, sokkal gyorsabbak így a pályák, és alig volt bucka, vagy jég. Aki a cm-eket vagy a km-eket hajszolja,(előbbit hóban, utóbbit pályahosszban), annak nem ajánlom, mindenki másnak viszont igen. Hozzátartozókat bátran lehet itt kényeztetni. Annenheimben laktunk, a tópart és a helyi mikroklíma önmagában megér egy kirándulást. A csúcsról körpanoráma, tökéletes látási viszonyok. Igaz, hogy csak hétköznap voltunk, a népsűrűség nem volt zavaró, igazi sorban állás csak este, a levonó körül alakult ki. Mindegyik pályát tudnám a kedvencemnek tekinteni, de reggel a 10-en érdemes kezdeni, szép időben mindenképp, korán alig vannak, és csodás a panoráma. Külön érdeme a helynek, hogy 8.15 kor már nyitnak a pályák, és 8 órát lehet így síelni. Összességében az öt nap januári napsütésben síelés feledtetni tudta a hóhiányt, és ha egyébért nem is, de a legszebb osztrák síterep címért mindenképpen versenyezhet.
SZeMEszter
1 élménybeszámolót írt
1
12 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2012.01.22.
Sziasztok.
Tegnap érkeztünk haza Gerlitzenről. Az időjárás az ott töltött 4 nap alatt igen változatos volt, síelni azonban a viszonylag jó pályakarbantartásnak köszönhetően végig lehetett. Pénteken esett a hegyen a meglévő 20-40 cm műhóra kb. 15 cm friss hó, amit a szombati - 5-8 fokban ragyogó napsütés mellett lehetett élvezni. Szokás szerint a hétvégére rengeteg honfitársunk érkezett síelni, így a Kanzelbahn alatti parkolók 9.30-kor már dugig voltak.
Kisgyermekes szülőként meg kell említenem, hogy nagyon sokan viszik fel a legfeljebb kék pályára való tudással bíró gyerkőceiket a nehezebb pályákra, ami amellett hogy nagyon veszélyes, a rutinosabb síelők élményeit is jelentősen lerontja. Mi igyekeztünk kisebb gyerekeinkkel felváltva a kék pályákon síelni, amíg a nagyobbikkal egyikünk felment a piros pályákra. Ettől egyáltalán nem csorbul a közös síelés élménye.
További kellemes és balesetmentes síelést mindenkinek!
pancsa
2 élménybeszámolót írt
2
13 éve tag
Ausztria
Gerlitzen
2011.03.16.
Üdv.

Márc 11-15ig voltunk kinn Csak 2 nap után jöttünk rá, hogy a busz/bogyóslift kombót kihagyhatjuk ( kb 3/4 óra minima) , ha Klösterle-nél lévő parkolót használjuk :p , Anenheimnél mire mi odaértünk (10 h) általában már csak a távolabbi (4) parkolóban volt hely, s bár a busz sűrűn járt , nem volt elviselhetetlenül zsúfolt, a bogyónál sem kellett sokat várni az első megoldás azért kényelmesebb volt. A tömeg általában eloszlott a pályán, bár a szó szerinti értelemben nem is volt zsúfoltság, talán csak szombaton voltak többen . A pályák közül mi a 9est részesítettük előnyben, fel-felnézegettünk a többire is, ill lecsurogtunk az 1-1an, de ezek nagyon hamar buckásodtak. Jegesedés (olyan karmolós üvegszerű) a tetőn sem volt, ugyan kemény volt a pálya, de nem súlyosan (viszont volt köd meg szél, ötletszerűen , változékonyan) . A hó minősége délelőtt kifejezetten jó volt , a pályák nagyrészt elég szélesek (ez azért fontos, mert sok a mazsola, és nem nagyon vannak tisztában a tudásukkal, viszont ész nélkül teperni szeretnek, nekem meg kicsi gyerekeim vannak , akiket baromira féltek) a pályaszélek pedig -még így hóhiányos időszakban is- úgy vannak kialakítva ,hogy (bár csak a pályán van hó) ki-be lehet ugrálni a peremen , amit mi és a kölykök is nagyon szeretünk (jobban mint ezerrel tépni) .
4 nap alatt 2 x láttunk helikopteres mentést, ilyenkor leszálláskor megállítják a liftet (9) , illetve a forgalmat a pályán , mi ált. feljebb vártuk ki ,illetve a liften :s , aztán ültünk 25 -30 percet a liften műszaki hiba miatt is , majd pár percre többször is megállították később is .. Ez a része nem kellemes , de kibírható volt , inkább a para miatt említem, mert ugye ilyenkor nem tudja az ember mennyi időt kényszerül lógva tölteni :p.
Összességében szerintem jó hely , jó pályarendszer .
Nagyon nagyon sok a magyar , inkább úgy mondanám, hogy nagyon kevés az osztrák :))).
20 élménybeszámoló van a fenti listában.
Kattints ide, ha mind a 42 beszámolót látni akarod.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2023 - Síelők Bt.