Élménybeszámolók: Obertauern síterep leírás szállás cikk galéria videó oktató síiskola wellness fórum

Obertauern síterep értékelése
1517 szavazat, átlagos érték: 4.5
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2022.03.03. adamkov
Régóta szerettem volna eljutni az Obertauern-i síterepre, sok jót hallottam róla, így idén ez lett az úticél. 3 napot síeltem itt a családommal, teljes elégedettséggel. Kicsit messzebbről Mauterndorf felől jöttünk fel mindennap, az utazás hosszát kárpótolta a szállás minősége.
Ezen a február végi 3 napon jó időt fogtunk ki, bár hideg volt -5,-10 fok, és néha szeles, de szinte végig felhőtlen napsütéses. Így a pályák jó minőségűek voltak, nem túl fagyott, és nem túl olvadt. A legközelebbi P7-es parkolót használtam, mert itt volt 8 órakor nyitó pénztár, és nagy parkolónak tűnt. De gyakorlatilag elmondható bármelyik parkolóról, hogy mind központi fekvésű, könnyű odasíelni a pályákról, szinte bárhonnan (kivéve P1).
Érdekes volt hogy vasárnap vagy még korábban kezdtek a sporttársak, vagy nem kezelték megfelelően reggelre a pályát, de fél 10re már elég viseletesek voltak, és a nagyobb számú síelő egyre csak túrta a buckákat. Hétfő reggel kifogástalan minőségű volt, és szinte nem is tették tönkre a népek, ugyanez elmondható keddre is. Ugyanakkor kedden , addig nem tapasztalható sorok voltak a 4.es, 11-es lifteknél a síiskolák miatt, de ez is csak 5 perces sorban állást jelentett a többi nullához képest.
Elég sok pálya van minden tudású síelőnek, tetszett, hogy jók az egyik oldalról másikra átvezető részek, felvonók, jók a fűtött ülős felvonók, és hogy csodás a táj, a panoráma. Valóban rövidebbek a pályák, a kisebb szintkülönbségből adódóan, de a legjobbak így is parádésak: 5b volt a favoritunk, végig egyenletes lejtés, munkás pálya, kevés emberrel. De jó volt még az 5a, 4-esek, 3a, 18b, 16a. Kezdőknek jó, és hosszabb a 2b,1a, 7a.
Sajnos van 1-2 összekötő pálya, amelyik nem is viszintes, hanem inkább emelkedős. Kerüljük el a 16c, 12a-t. Nekem a kitáblázások érthetőek voltak, de azért figyelni kell, mert összetett a pályarendszer.
Kringsalm, egy önkiszolgáló, az Almrauschhütte pedig egy pincéres étterem. mindkettő kiváló, délben még egyik helyen se voltak sokan. FFP2-es maszk kellett, de úgyis mindenkin sál, maszk volt, így nem figyelték szigorúan, az étteremeben viszont mindenki hordta.
Összefoglalva: Magas volt a várakozásom a hely iránt, de megfelelt a sípálya az elvárásoknak, nagyon tetszett.
h i r d e t é s
2022.01.08. Ike
Az obertauerni Gamsleitenbahn kasszánál indítottunk 4 napos Lungo bérlet vásárlással. Mától 28-ig mellékszezon van; sajnos, minket nem érint, mert csak 5 napos bérlettől jár a kedvezmény, de remélem, kedves sporttársaim között majd lesz aki megtakaríthat egy kis sörre valót...
Az EU-s oltásigazoláshoz személyi okmányainkat is elkérte a pénztáros. Ugyanígy jártak el a vendéglátó helyeken. Sítársaink fegyelmezetten viselik a maszkot a lifteken. Mindenki türelmes, tartja a távolságot, a kabinokba nem nyomulnak be négynél többen. Mérsékelt népesség van a pályákon, nincs tömegjelenet, és nincs sorbanállás. Persze, reggel a napsütötte oldal népszerűbb volt, tekintettel a mínusz 11 fokos hőmérsékletre. Az előrejelzés szerint alakult az idő: dél körül beborult, az enyhülő időben puhultak a pályák, és a széllel megjött a hó is! A Zehnerkarbahn "1e" jelzésű, jó esésű pályáján ért bennünket a hóesés, így minden körben friss havon csúszhattunk. El sem hagytuk záróráig!
IMG-f9bb300f0d159888f8bb0ab060e59440-V.jpg20220108-095845.jpg20220108-095814.jpg
2021.02.01. jóska63
Lockdown sielés - azt hiszem visszahozza a sielés önmagát, tömegek nélkül és hütték nélkül. Szerintem sokkal szerethetőbb a sielés ennek az arca. Semmi hüttézés, amugy sem finom gőzgomboc 4 euros schiwasser, csak a tiszta sí.

Feltünt, hogy a sielök sokkal jobban tudnak átlagosan sielni hegyen, így a pályál állapota sem romlik, a pályák sincsenek tele tekintve, hogy a liftek harmad/fél kapacítással üzemelnek.

Az emberek sokkal barátságosabbak, mindenki a sielésért van itt, amikkor kisütött a nap szépen mindenki kiült a hóba és elövette a szendvicsét kulacsátm vagy lent a parkoloban ült a kocsija csomagtartójában.

Szeretném, ha meg maradna ez a sí hangulat és nem a felesleges ujabb és nagyobb és fütöttebb sifelvonok lenének, az egyre hangosabb és harsányabb hütték.

És a kis leírás:

Péntek: éppen, hogy nem az eső esik a hágon, nagyjából 8 autó lehet a parkolóban, mondjuk összesen 15 a hegyen, nehéz 20 cm szűzhó, fent 0 láthatóság, tán 3-4 kör szűzhavazás a keleti oldalon, majd fel a kabinossal néhány meredekebb kulóráért, elsőkörben lavinát rombantottak - majdnem ránk mert besieltünk a lezárt zónába, de atom stabil volt a hó így nem jött senki. Első nyom a kuloárban, pár korrábbi lavina nyom tán elöző napi, mert érthetetlenül puha volt a lavina maradék is. 12-re KO. Parkolóban szendvicsezés, két kedves osztrák ép kész lett a saját kis szendvicseikkel így megnyertük az egyetlen padot, ami ráadásul szélvédett is. Na még 2 kör utána azt haza.

Szombat: lent eső, na de azért nyításra fel, ami annyira sikerült, hogy másodikak voltunk a sorban a top szűzhő lejtőn, 4 helyi után, akikkel megtárgyaltuk, hogy ez az igazi sielés. Udvariasan előre engedtük öket fennt, hogy a teljesen szűz hegyoldalt ők kezdjék el, mi voltunk az 5és 6-dik nyom a 400 m széles hegyoldalon, 30 cm porhó napsütés. Ennyi. Vagy még 6 ilyen kör mirre kezdett fogyni a szűz terep, gyorsan át is az itteni sziklás lejáros falra. A falat még nem nyította meg senki. Első két nyom, meglepően sok hó a lejáron, ott is lehetett kanyarogni bőven, ahol máskor örül az ember, ha elfér a síje. Vissza az elöző hegyoldalra mert azért még maradt össze sielendő terület, mert habosra botozni sem jó és onnan könyebb visszacsuszni. Ez 4 szer. Ebéd idő a padon lent. Nézzünk szét másfelé vagy szűzhó, ami kicsit elkezdett nehezedni a naphatására vagy tökéletesen raktrakolt pálya. Egy ujabb szünet egy sziklacsoport alatt néhány helyi társaságában. Még soha sem sieltem végig Tauern roundét ma meg volt.

Vasárnap: Mindenhol izomláz, de nyításra fel, talán esett elég hó, hogy az elözőnapi nyomokat eltakarja, sajnos annyi nem csak 5-10 cm, de a pályán szűzhvazni 2 órát azért nem rossz, negatívum, hogy megint nem lehetett látni, így 11:30 kor game over.
144204598-704136223609483-7959420597088229482-n.jpg12-re össze síelödött144227140-2882405441971816-8885130233172017959-n.jpg4 nyom, mind a miénk
2019.12.19. bertazs
12.13-15 között 3 napot töltöttünk a környéken és mivel a szállásunk Flachau és a vele összekapcsolt Wagrain-St. Johann alpendorfi állomása, ill. Grossarltal között félúton volt (kb. 10-10 km-re), mindkét pályarendszert megsíeltük. Szombaton viszont Obertauern volt a cél, a Tauern day nyújtotta kedvezményes síbérlet okán (felnőtt 30, gyerek 15 €).

A szállásunk szűk egy órára volt Obertauerntől és reggel ködös esős időben indultunk, de mire a völgyhöz értünk, ami 1600 m magasan fekszik, már enyhén felhős szélcsendes idő fogadott, - 2 fokkal és még a nap is előbújt olykor. Mivel Flachau felől érkeztünk, megérkezéskor gondolkodtunk, hogy esetleg a a legszélső Kehrkopfbahn kicsi parkolójában állunk meg, de aztán úgy döntöttünk, hogy a két oldal összekötéséhez közelebbi parkolót választunk. Reggel fél 10-kor a P2-esben volt is hely. Személyautó ugyan még nem volt olyan sok, de a nagyszámú német busz kis aggodalomra adott okot és sejtetni engedte, hogy nem lesznek kevesen.

A parkolóhoz legközelebb eső két pénztár közül csak az egyik volt nyitva, így elég jelentős sor alakult ki, és lassan is haladt. Mit tehettünk beálltunk, mert nem voltunk biztosak benne, hogy máshol jobb a helyzet. Pár perc várakozás után jelek mutatkoztak, hogy a másik pénztár is készül kinyitni, ezért egyikünk odaállt (érdekes módon más nem követte a példánkat), de a pénztáros lányka több mint 10 percig, tett-vett, számolta a pénzt, elment-visszajött, míg végre kinyitott. Ekkor még 6-an álltak előttünk a másik sorban, viszont mi lévén az elsők a frissen nyitó pénztárnál, így nyertünk jó néhány percet, de így is több mint 20 percbe telt a bérlet megváltása.

A P2 parkolótól szerencsére nem kell sokat gyalogolni, mert van egy húzó kötél, ami még bérlet nélkül is használható és a felvonókhoz visz. A felvonókhoz érve két lehetőség kínálkozott, egyrészt a Grünwaldkopfbahn 8-as ülős telemix, de ott némi sorállást láttunk, ill. a Zehnerkarbahn kabinos, ahol is nem volt sor, így ezt választottuk. Tetejére érve, már szép napsütés és -3 fok fogadott. Az innen induló kék 1a pálya visz le a felvonóhoz, ill. a 14a-ba belecstlakozva visz át a másik oldara. Mivel a pályán elég sokan voltak és a nem túl késői időpont ellenére már eléggé buckásodott, úgy döntöttünk, inkább a szemben lévő oldalt választjuk, ott több a pálya, nagyobb a választási lehetőség. Az 1a pályán viszont elággé figyelni kell. mert több elágazás is van és ugyan 1-es pályaként de több betűjelzéssel ellátott (a-tól-e-ig) piros pályákon már csak a felvonó aljába lehet lejutni. Kivétel a piros 1b, onnan még vissza lehet térni a kék 1a-ra és átjutni a másik oldalra. Érdemes a zöld színű Tauernrunde táblákat figyelni. Szóval mi az 1a-1b-1a pályán, majd a 14a-ba becstlakozva átmentünk a másik oldalra az Edelweissbahn 6-os ülős aljába. Innen a balra eső Hundskogel és a Seekarspitz csúcsok alatti piros pályákat síeltük végig szép egymásutánban. Itt már eloszlott a tömeg, a felvonóknál sem kellett várni, a pályák jó állapotban voltak, jó esésű kellemes pirosak, bár nem túl hosszúak. Volt egy kitűzött slalom pálya is, de az időmérő sajnos nem volt bekapcsolva, mi azért lecsúsztunk rajta. Itt szerencsére a pályákon sem voltak sokan. Kivétel ez alól a Zentralban tetejéről induló 16a pálya volt, ahol mindig nagyon sokan voltak és ez a pálya állapotán is meglátszott. Ezt a részt elkerülendő elnéztünk még a Monte Flu bahn-nal felmenve a Kehrkofbahn aljába is. Itt nagyon kevesen voltak és két nagyon lendületes hibátlan kék pályát a 7a-t és a 6b-t találtuk.

Kissé megéhezvén vissza mentünk a Zentralbahnhoz és azzal felmenve a Kringsalm hüttébe tértünk be. Itt az önkiszolgáló részben egy tál étel 10-15 € körül volt. Pohár sör 4 €, gyümölcs tea 3 €. Az önkiszolgáló részben sajnos nagyon nehéz volt ülőhelyet találni, nekünk nem is sikerült így egy kis pultnál állva fogyasztottuk el az ebédünket. Kb. fél óra múlva kilépve a hüttéből meglepetten tapasztaltuk, hogy egy felhő kúszott be a völgy fölé, feltámadt a szél és elkezdett esni a hó, a felső pályák így ködbe burkolóztak. Egy próbát azért tettünk, hogy a nem olyan magasra menő Hochalmbahn lifttel felmenve a 22a pályán lecsússzunk, de már itt is korlátozottak voltak a látási viszonyok, így inkább alacsonyabb részt kerestünk, így visszatértünk Monte Flu bahn és a Kehrkofbahn mellett lévő 7a, 6b pályákra és az utolsó felvonóig már nem is mentünk át máshová. Kék besorolása ellenére ez két nagyon jó, lendületes pálya, jó kis kanyarokkal, kár, hogy nem hosszabb.

Összességében a tavalyi és az idei tapasztalatok alapján az az érzésem, hogy lehet, el kell engedni ezt az akciós napot. Az ilyenkor lévő tumultus a pályákon, vagy a hüttékben nem biztos, hogy nekem megéri azt a 18 eurot, mert mint én is tapasztaltam tavaly, ill. olvasom a beszámolókban más előszezoni hétvégéken jókat lehet itt síelni, nincs tömeg és magas fekvése miatt nagyon hóbiztos, ill ez az egyik legkorábban nyitó és legkésőbb záró nem gleccser pálya. A Tauern day-re viszont egyre inkább úgy tűnik kezdenek rászervezni a német irodák és egyre többen jönnek erre az egy napra, mert olcsóbb. Főleg elgondolkodtató a másik két nap fényében a Flachauban ill. Grossarltalon szerzett élmények tükrében. Aki kiváncsi az ott szerzett tapasztalatokra, a saját topikjában megtalálja mindkettőt. Mindenesetre nekem is ez tetszett a 3 napból a legkevésbé, de azért jól éreztem magam, mert síelhettem és ez a fő!
2019.02.02. lordus
Rövid helyzetjelentés erről a hétről:

Oda-vissza út sima, utak rendben, lehet haladni.

TANKOLÁS: figyeljetek, hogy Lungau régióban nagyon drága az üzemanyag! 50 ft/literel simán! Így mindenkinek ajánlom, hogy odafelé tankoljon Judenburgnál. Innen már csak 80 km Lungau, és itt a Turmöl kúton mindig olcsó az üzemanyag és útba is esik. Ahogy az S36-osról lejövünk Judenburgnál, 2-300 m-en belül jobb kéz felé ott a benzinkút. A WC is ingyenes itt.

De térjünk vissza a síelésre:
Még éppen elfogadható időjárás volt a héten. Nap alig, jó ha 5 órát sütött összesen a héten. Minden reggel kevés friss hó volt a pályákon, így délutánra midnig keletkeztek buckák. Napközben is szállingózott gyakran a hó, bár ez minimális volt, nem volt zavaró. reggel mindig felhőkbe burkolóztak a csúcsok, de szerencsére 10-11-re felszálltak. Köddel alig találkoztunk, talán csak Grosseck és Obertauernben.
Sajnos az utolsó nap (tegnap) elég gáz volt, erős szél, hóesés, így Obertauernben a liftek fele dél körül meg is állt. Ahogy lejöttünk a hegyről, a műúton a havazás átváltott esőbe.

Egész héten viszonylag kevesen voltak a pályákon, nem volt nagy tumultus. 1-2 perc volt a maximum, amit liftre várakoztunk.

Ma Ausztriában nagyrészt esőben jöttünk hazafelé. Itthon már nem volt nedves az út és Móvárnál 18,5 fokot mutatott a hőmérő... Hát, fura, hogy 2 napja még -9 fokban síeltünk, most meg pólóban pakoltam ki az autót...
2018.12.20. bertazs
Az elmúlt hétvégén a szombati bérlet akciót kihasználva (29 euro volt a napijegy 47 helyett) 2 napot Obertauernben, egyet pedig Grossecken síeltünk barátaimmal. A szombat hajnali budapesti indulást követően délelőtt kb. 11 körül kezdtük a síelést. Az idő, kicsit ködös-felhős volt, némi hószállingózással, -10 fok körüli hideggel, de szerncsére szél nélkül, így nem fáztunk. Mivel a P4-es parkolóban találtunk helyet, így a Zehnerkarbahn nevü kabinos felvonóval indult a buli. A pályák jó állapotban voltak, természetes és műhóval vegyesen borítottak, a nagyszámú sielő okán délutánra már kicsit buckásodtak, ill. jegesedtek. A Plattenkarbahn alatti 3-as pálya délutánra szinte tükör jég volt. A Seekarspitz csúcs alatti pályák voltak a legjobbak, de teszettek még az 1 (a,b,c) és a 14-es (a,b,c) pályák is Bár a pályákon sokan síeltek a felvonóknál nem alakult ki sor. Sajnos a látási viszonyok nem mindig voltak tökéletesek és ez némileg rontotta a síélményt, de összességében egy jó kis napot zártunk, kellemesen elfáradtunk. Másnap viszont szikrázó napsütés fogadott, kis szél és metsző hideg társaságában. Az éjjel tökéletesre kifagyott szépen ratrakolt pályákon faltuk a kilométereket, amin lehettett mindenhol lecsúsztunk. Egy óra felé kicsit enyhült az idő és újra befelhősödött, a szél is jobban feltámadt és a hó is elkezdett szállingózni. Ekkor éreztünk késztetést egy kis hüttézésre. Az árak átlagosak sör 5, forraltbor 6, sültkrumpli 6 euro. Szerencsére a havazás hamar alábbhagyott és kicsit tisztulni kezdett az idő, így hamarosan folytattuk a síelést. Bár kevesebben voltak mint előző nap, így a pályák is tovább kitartottak, de déutánra azért kicsit romlottak, de most a jegesedés nem volt jellemző inkább csak kicsit buckásodtak, most a 3-as pálya is élvezhető maradt. Délutánra a látási viszonyok már szintén nem voltak tökéletesek. Összességében a reggeli fantasztikus csúszások okán egy jó nap volt, de Obertauernnel kapcsolatban felemások az érzéseim. Előnye, hogy relatív magasan fekszik a völgy, így rendkívül hóbiztos, természetes hóban is ritkán van hiány, de szükség szerint szinte teljes egészében hóágyúzható és aránylag sok km pálya van (100 km), most is ment 90 km. Csak a Gamsleitenspitz alatti fekete és az azt kiszolgáló lift nem üzemelt. Továbbá nagyon korszerűek és gyorsak a felvonók, több fűtött, buborékos 6-8 személyes lift is van. Nagyon jó dolog, hogy úgy van kialakítva, hogy a völgy bármely pontjából bármelyik irányba indulva, teljesen körbe lehet kerülni a völgyet és a kiindulási pontra visszatérni. Hátránya, hogy rövidek a pályák, ezért rengeteget kell liftezni, az ember ahogy elindul 2 perc múlva már megint egy liften találja magát. Nincs egy nagy szintkülönbségű, hosszú pálya sem. A pályarendszer a szűk völgy miatt sokszor olyankor is felhőbe burkolódzik, amikor látszik, hogy a környező hegyekre süt a nap. Valmint decemberben az is hátrány, hogy mivel nagyon alacsonyan jár a nap du. 3 után a magas hegyek miatt már nem süt be a völgybe, így délután a látásiviszonyok soha nem ideálisak. A pályák szinkódja korrekt, hűen tükrözi a nehézségi fokot. A pályákon a számozás ill. a tájékoztató táblák viszont nincsenek túl tolva, ismerkedve a pályarendszerrel el lehet kicsit bizonytalanodni, de eltévedni nem lehet, mert bármerre indul az ember előbb-utóbb visszajut. Véleményem szerint kezdők is kipróbálhatják, de haladók tudják igazán élvezni. Ez nagyjából egy 2-3 napos síterep, ha valaki egy hetet szeretne itt eltölteni mindenképp érdemes úgy készülni, hogy kipróblja a környező síterepeket is. Északra 20 km-es körön belül ott van Schladming 4 hegy (123 km), Flachau- Wagrain (120 km), Kleinar (28 km). Dél felé pedig a Lungau régio, Grosseck (50km). Katschberg-Aineck (70 km), Fanninberg (25 km). A Lungaui régio bérlettel ráadásul mind a négy pályarendszert használhatjuk, alig drágábban mint a csak az obertauernre érvényes bérlet ára. Az északi régióra sajnos nincs olyan kiterjesztett bérlet, amely Obertauernt is magába foglalja és a nagyobb pálya rendszerek okán a bérlet árak is jóval borsosabbak mint Lungauban. Ezért 3. nap mi is a szállásunkhoz (Mauterndorf) legközelebbi Grossecket választottuk, de arról majd a saját topikjában írok.
2017.04.23. Szilvásgombóc
Sziasztok!

A nem mindennapi aprilisi idojarast gondoltuk meg mi is kihasznaljuk. Gyorsan lecsekkeltuk, az osszes lift megy meg es kb 80cm havat mondtak a hetvegeig.

A Mura volgyeben igazi tavaszias idojaras fogadott bennunket, kellemes plusz fokok, havat mar csak a csucsokon lehetett latni. Aztan Mauterndorfot elhagyva mintha kitettek volna a 'Tel itt kezdodik' tablat. Twengnel mar havas volt minden OT-n pedig pentek reggel 10-kor -5.5 fok es igazi teli idill.

Az elso meglepetes: minden parkolo full. kb 15 perc keresgeles utan talaltunk egy helyet. A megerkezesre koccintottunk egyet es irany a palya. Tenyleg szuper volt, sokszor meg februarban sincsenek ilyen hoviszonyok. A csutortoki havazas miatt kicsit puha volt a palya de tenyleg kiraly.
Aztan a masodik meglepetes: alig voltak a palyakon, sorbanallas nulla. En elkepzelni sem tudom hol lehetett annak a rengeteg autonak a gazdaja...

Szombatra mar kifagyott palyak, kb delig nagyszeruen tartotta magat. Szombat este nekiallt havazni, ma 10h-ig kb 25-35cm hullott. Igazi freeride hangulat.
Ma mar tenyleg nem volt senki. 10h-kor a Plattankarbahnnal mig felertem, az egesz belathato siterepen 7!!! embert szamoltam :) szoval egy ideig nem kellett keresni a szuz reszeket sem.

Valahogy soha nem volt a kedvencem OT, tul nyuzsis, a palyak karakterisztikaja sem a kedvemre valo. Lehetne kicsit szelesebb, esetleg hosszabb, linearisan sullyedo szakasz alig van benne.
DE az adottsagaival joparszor huzott mar ki bennunket a csavabol, es ujra bizonyitotta nekem hogy jar neki az 5*
2017.03.13. LBSki
03.11.-én szombaton volt az idei Obertauern nekem.
Hétköznap akartam menni,de a szabadidőm/időjárás nem volt szinkronban.Síbérlet váltásnál nagy sor volt.:-(Mint általában az összes liftnél is,de nem volt veszélyes!
Előző napokban kiadós havazás volt,ennek megfelelően nem volt hóhiány.:-))De itt mindig is sok hó szokott lenni.
Ennek hátránya a buckásodás volt.Több helyen és jobban buckásodott mint előző években.Már tavaly is rákészültem a Gamsleiten2-re de a pálya alján elment a bátorságom!:-))))
Idén megnéztem pár vidit róla a neten és úgy gondoltam nem is annyira veszélyes!:-)))
Fel is mentem a lifttel.Aztán ott fent láttam,hogy mégis komoly ez a fekete pálya!!:-))))
3 kis borulás/eldőlés árán lejöttem!:-)))
Mély hóban nem volt még tapasztalatom ilyen meredek lejtőn.Sok energiát igényelt,így nem próbálkoztam még 1X.:-)
Összességében szuper napsütéses nap volt,de legközelebb mindenképp hétköznap megyek.
Képek:
https://sielok.hu/fotoalbum/18709/g...aleria/
2017.01.15. Hogwash
Nekem is volt hasonló dilemmám, mert rendszeresen járunk Lungauba, de a legkisebb gyerek még csak öt éves, és bár ügyes, de még nem való neki az, hogy körbehurcoljuk OT-ben. Az én megoldásom az, hogy ő csak a lentebb említett két hely közül síel az egyiken - természetesen egy felvigyázóval - míg a többiek kalandoznak. Ha a Grünwaldkopf - Hochalm - Sonnenlift 1 környékére esik a választás, akkor a 3-as parkoló a nyerő (a 2-es is megfelel, ha csak ott van hely, mert a 3-as elég kicsi) + a Hochalm hütte. Ez utóbbi egy nagy hütte, ahol sokszor élő zene is van a teraszon. Nagyon hangulatos tud lenni. Ez egy nagyobb terület, több kék pályával: 10-es a Hochalmbahn tetejétől, 8-as, 15 a-b-c, oldalt a két hátsó ülőszékes, a Monteflubahn és a Kehrkopfbahn a 6-os és 7-es pályákkal, mind kivétel nélkül kék! Ez önmagában egy kisebb pályarendszer. Ez az én választásom, mert ez változatos, nem unalmas, ráadásul ott van a szomszédban a két piros kedvenc (5 és 21), valamint a Seekarek felvonónál pályán kívül is lehet huncutkodni, és a szintén kedvenc 1-es is a közelben van, a Zehnerkar kabinos mellett. Ha viszont az Edelweiss a szimpatikusabb, akkor a 6-os parkoló a tietek. Itt a felvonó tetején és az aljában is van kipróbált, hangulatos hütte napozó székekkel. Ez viszont csak egyetlen, és nem túl hosszú pálya, a kezdőket szokták itt tanítani. Ha próbára akarod magad tenni a G2 kezeletlen feketén - jó móka -, akkor a Zehnerkar tetejéről a 14a pályán egyenesen a G1 felvonó aljába csúszhatsz, nem kell körbemenni. Vissza a G2-től a Grünwaldkopfhoz ugyanígy egyenesen lehet csúszni. Én a helyedben nem cipelném körbe a párodat, mert egyikőtöknek sem lesz az igazi.
2017.01.14. Hogwash
Nem csoda, hogy mindig Fanningbergre szeretne menni a párod, mert sem Katschbergen, sem pedig Grossecken nem jellemző a kék pálya. Ehhez képest OT-ben vannak nagyon kellemes kékek. Nem az átkötő, keskeny síutakon kell síelni, vannak jó kék pályák. Például a Grünwaldkopf melletti (8), és ezt egybe lehet síelni a Hochalmbahn melletti 10-essel. Közvetlenül ezek mellett van egy kétüléses régi típusú libegő, a Sonnenlift, itt általában kevesen vannak, és van kellemes kék ága a pályának, amire a 8-asról át is lehet síelni. Ezzel pontosan szemben van a másik oldalon a Zehnerkarbahn kabinos, annak a pályának is van részben kék, nagyon kellemes, hosszú és széles ága. A kivilágított pálya is kék, sőt, meglehetősen világos kék, az Edelweissbahn mellett. A pirosak között is van néhány nagyon élvezetes, személyes kedvencem az 5 és 21, ezek szélesek, jó lejtésűek, egyáltalán nem durvák - akár kék is lehetne talán - igazi tempós carving pályák. Érdekes, hogy egyesek átláthatatlannak minősítik OT-t, pedig tök egyszerű a rendszer a völgy két oldalán, el sem lehet tévedni, bármelyik irányban simán körbesíelhető, és ez jól ki is van táblázva. Én legalábbis nagyon kedvelem :)
2016.11.28. Szilvásgombóc
Sziasztok!

Voltunk amolyan szezonnyiton pentek-vasarnap.

Nem volt zsufolt :), a harom nap alatt nem vartunk liftre sum 5 percet sem. Pentek 10.40-kor a mienk volt a 3. auto a Gamsleiten parkolojanal.

Az ido enyhe volt vegig, szerintem nem fagyott egy nap sem. Kodos, felhos, szeles, ahogy kell :)

Gondoltuk az elomenyek fenyeben h nem lesz egy alomvilag, nem is volt.
Keves ho, a volgyben mar reggel is kasas, olvadt. A megnyitott palyakon is barna foltok, volt hogy el kellett gondolkodni, hogy jutunk tovabb lecsatolas nelkul :)
Hochalm, Kringsalm, Seekarspitz kornyeke egesz jo allapotban + 14a + 1a.

Kb amit vartunk, osszessegeben nem bantuk meg.
Olvastam h valaki Kaprunt valasztotta, szerintem jol tette :)

Remelem a heten mar esik nemi ho es folyamatosan tudnak hoagyuzni is (bar 1-2 tavacska kb csak harmadaig volt), es ket het mulva mar ujra a szebbik arcat mutatja
2016.05.12. adalbert
2015 április 28-án síeltünk még egyet Obertauernben egy egynapos síelés keretében ( hajnal 3-kor indulás, este 11 órakor érkezés Budapestre). Soha nem síeltem ilyen kései tavaszi napon,ezért nagyon vártam, hogy milyen körülmények várnak majd rám .Az út már nagyon lenyűgözően hatott rám, mert végig a Mura völgyében havas hegycsúcsok mellett havas hegyoldalak, sőt havas völgyekkel találkoztunk ( természetesen az úton semmi hó sem volt). Az ismerőseim, kik már többször voltak egynapos síelésen elmondták, hogy a februári - márciusi síeléskor sem találkoztak ennyire havas tájakkal itt. Obertauernben is a körülmények lenyűgözőek voltak, mindenütt csak hó. A nyilvántartás utolsó hetének egy hétközi napján voltunk, ezért szinte üresek voltak a pályák. Egész nap semmi olvadás , végig fagypont alatti hőmérséklet volt. Előzőnapon 20-30 cm friss hó esett, s ezt nem sikerült tökéletesen eldolgozni ( természetesen) , ezért néhány helyen kisebb egyenetlenségek is voltak. Felvonóknál semmi sorban állás, sokszor üres kabinok követték egymást, míg egy-két személy volt csak a többi kabinban is.Ahogy a helyiekkel való társalgásból kiderült, nekik is szokatlan volt ez az időjárás, mert az elmondásuk szerint öt évente ha van ilyen április vége náluk. Délelőtt ködös volt az idő, amit később havazás követett, mely oly intenzív lett, hogy sokan a helyi síbérlettel rendelkezők közül hazamentek, hogy majd jönnek holnap, mikorra már napsütés várható. Mi természetesen kitartottunk jót síeltünk, s végül a zárás előtti órában még napsütéssel is találkoztunk.
Igaz nagyon fárasztó volt az több, mint 500 km ide és oda amit megtettünk Budapestről, de megérte ez a csodálatos nap.
SAM-3966.JPGSAM-3975.JPGSAM-3979.JPGSAM-4006.JPGSAM-3970.JPGSAM-3984.JPGSAM-4013.JPGSAM-4052.JPGSAM-4007.JPGSAM-3985.JPGSAM-4009.JPGSAM-4014.JPGSAM-4019.JPGSAM-4032.JPGSAM-4036.JPGSAM-4043.JPGSAM-4050.JPG
2016.03.30. SnowKoala
2016.03.26-28.

3 napot toltottunk Obertauernben a husveti hetvegen. Az elso nap felhos, utana napsuteses ido fogadott bennunket. Nagyon sok palyavariacio van es rengeteg felvono, de a palyak kozott nem mindig tokeletes az atvezetes. A palyak minosege se volt egyseges, sajnos az 1a palya felso szakasza teljesen buckas volt illetve a 8a vege, ami rontotta az elmenyt. A legjobbakat a Schadbergbahntol es Edelweissbahntol csusztunk. A Zehnerkarbahnnal erdemes felmenni, mar csak a panorama miatt is es a palya se lenne rossz csak nagyon sokan hasznaljak. Szerencsere nem itt tanultam sielni, mert itt erezhetoen tobb ember volt mint a korabbi terepeken, amiket eddig probaltam (Cervinia es Kreischberg). A hominoseg se volt mindig kedvezo, neha jeges neha buckas, de ezeket leszamitva tetszett a hely. Viszonylag kozel van, hobiztos es szep magas hegyek kozott sielhetunk. Visszaternek meg, mert a regio nagyon szep es tenyleg sok palya van.
A legjobbat a Kringsalmnal ettunk, a Zehnerkar tetejen levo hutte eleg gyenge volt kinalatban es egy picit draga is.
2016.03.14. makaigyozo
Magyar ünnep, Obertauernban. Lassan megszoktuk, hogy mindenütt ismerős hangokat hallunk, napok óta. Grossecken, Katschbergen, ma O.Tban, holnap Turracher Höhé-n. Márc 15. 4 napra jöttünk, minden nap másik terep, ma volt a legszebb idő, naná hogy Obertauern! Bár reméltük, de nem voltak kevesen,A pályák jók voltak. Nem fagytak keményre. Nyomtuk is bőszen, kék-piros-fekete, jöhet, semmi gond.Mi Tweng felől kezdtünk, a keleti oldalon, aztán fel észak felé, majd délütán át a nyugati oldalra. Hütézés 2x egy nap, de 11 kor az első az EDELWEIS-ban, kissé drága, egy leves 5E, egy sör 5-5,5 E, 4dl schiwasser(híg málnaszörp)4.5E, gőzgomb. 6 vagy 7 E. Mentünk tovább, rengeteg a pálya, jók, de a meredek részeket már kikezdték, buckásodnak, a kezdőknek beletörik a bicskájuk. Persze nem kell mindenkinek végigmenni a Tauern körön, ha megtetszik egy pálya, lehet ismételni. Azt viszont komolyan lehet venni, a piros itt nem kék! és a fekete, az bizony ölég sötét... Nagy-nagy bukásokat láttam... Olvadást egyetlen pályán tapasztaltunk, de azt is már akkor, mikor mentünk át a nyugati oldalra, ahol kevésbé olvad. 1-2 menetre volt idő, aztán ebéd egy másik hüttében- Achenrain-, ahol olcsóbban lehet vásárolni: gőzg-5.5 E, Schiwasser 0,5l -3.5E, egy speckknödel suppe 3.8E,stb. Kaja, pihi, aztán neki a híres Gamsleitn -nek! Alulról nem látszik nehéznek. (még nem voltam...) A tetejéhez kétszer kell felvonózni, a tetőn kevés a hely, de sok a magyar szó- jöhet a következő- megy a fényképezkedés... A kilátás lenyügöző, a lélegzetem visszafojtom, az érzés isteni. Csinálok pár képet, aztán indulni kell. A felső szakasz nem vészes, aztán árnyékba kerülünk, egy keskeny párkányon kell lecsúszni azzal simán körbe lehet sízni a terepet,le az alsóhoz óhoz(vagy tovább, mert ki lehet kerülni). Gyanús az álldogálók sokasága, lenézek, a látványtól megremeg a lábam. Na ja, innen kicsit más, mint lentről. Gombóccal a torkomban nekivágok, aztán oldódik a feszültség, megy ez, de csak óvatosan...Mire leérek, már széles nagyon a mellény, a lentmaradottak mosolyognak... Még 1-2 csúszás és vége a napnak, szép volt , jó volt. Összegzem: kezdőknek nem ajánlom, ők menjenek egy csendesebb, nyugisabb helyre, ahol tanulhatnak szépen. A haladók , akik nem blokkolnak le,
ha meredek, vagy buckás részhez érnek, és nem zavarja őket a tömeg, nos, ők ki tudják élvezni O.T.lehetőségeit!
Ebben segítenek a modern felvonók, könnyedén körbe lehet sízni a terepet ülő vagy kabinos felvonóval, és közben pihenni, élvezve a fantasztikus kilátást. Mert az aztán fantasztikus!!!
2016.03.06. tenge2
Szakadó esőre ébredtünk február 29-én, reményt csak az adott, hogy Obertauern egy 500 méterrel magasabban fekszik, így ott jó eséllyel a hó esik. Így is lett, csakhogy a havazáshoz köd és erős szél társult. Egész délelőtt katasztrófális idő volt, többször gondoltam arra csúszás közben, hogy akkor ezt én most vajon élvezem-e? Persze a magyar gyerek nem nagyon válogathat, ha minimum 5-600 kilométert kell utazni az 1500-2000 méteres magasságokért, úgyhogy kitartottunk.

Obertauern amúgy nekem egy talány. Valahogy az az érzésem, hogy túl van hype-olva ez a terep. Oké, hogy van 100 kilométernyi körbesíelhető pálya, csakhogy ehhez sok helyen rengeteget kell kepeszteni, kínlódni, kézzel hajtani, gyalogolni vagy éppen extrém lendületet venni. Aztán lehet, hogy csak az én balszerencsém, de én eddig akárhányszor itt jártam, mindig borzasztó volt az idő, a köd az alap, napsütés csak elvétve. És akkor még nem beszéltem a tömegről, pedig ugye az osztrák síszünetnek már vége, hétfő van, szar idő, szóval semmi sem indokolná, hogy állandóan másokat kelljen kerülgetni a pályát, aztán meg mégis.

Persze azért a nap összességében nem volt annyira rossz. A Gamsleiten 1 aljában parkoltunk, a Gamsleiten 2-re is feltett szándékunk volt felmenni, de az egész nap zárva volt. Így a völgy másik oldala felé vettük az irányt. A nagy ködben aztán többször is elvétettük az irányt, de aztán sikerül megérkezni a “hátsó” katlanba, ahol három felvonó, a Scönalm, a Seekarspitz és a Kringsalm ér össze. Az 5a és 5 b variációk korábban is kedvencnek számítottak, sajnos azonban sokan voltak errefelé. A nem egészen koncepcionálisan követett, de azért nagyjából végrehajtott “Tauernrunde” végén, a Zehnerkarbahn kabinos melletti piros pályákra késő délelőtt értünk el, itt az addigiakhoz képest nagyon jókat lehetett síelni a különbözően variálható, egymásba fonódó, illetve elágazó piros pályákon. Csak hát brutális szél volt.

Egy óra körül próbáltunk egyet hüttézni, mert éhesek voltunk, de esélytelennek bizonyult. Volt, ahol kaja nem volt, máshol meg még állóhely sem. Aztán meg ez lett a szerencsénk: a Gamsleiten 1 melletti pályáról megpillantottuk, hogy a völgy túloldalán, a Seekareckbahn feletti gerincen vezető piros pályát süti a nap. Hagytuk a kaját, helyette megiramodtunk arrafelé. Szerencsére az elsők között érkeztünk, így végre napsütésben csúszhattunk néhány igazán jót. Aztán persze mások is észrevették, hogy ezt a részt süti a nap, így kezdtek sokan lenni, mi pedig odébbálltunk. Lejöttünk a Panoramabahn melletti fekete pályán, amin délelőtt a ködben még nem mertünk elindulni. Ez a lejtő jó meredek, jelentett azért némi kihívást. Mivel örültünk annak, hogy végre kitisztult az idő, ezért maximálisan kihasználtuk a napot. Zárás előtt még addig csúsztunk a Zehnerkarbahn kabinos mentén, amíg ment a felvonó – olyannyira, hogy az utolsó körnél már elkezdték betolni a garázsba a kabinokat.

Végül az obertauern-i nap is jól alakult, de összességében nem hiszem, hogy a jövőben ezt a terepet erőltetném. Az időjárással sohasem volt szerencsém, a tömeg viszont rendszeres, és rengeteget kell kínlódni az átcsúszó, gyakorlatilag vízszintes szakaszokon. Ráadásul az állandó különutas Obertauern ahogy nem része a Ski Amadé-nak, úgy nem lehet követni a felvonózásokat a Skiline-on, pedig szerintem tök jó látni a nap végén a statisztikákat.
2016.03.03. botiati75
02.29 és 03.01-én voltunk ezen a síterepen.A szállásunk Hüttauban volt egy magyarul beszélő házaspárnál 30euro /nap reggelivel és vacsorával .Szombaton egész nap napsütés és kellemes idő fogadott.A 7-es parkolóban álltunk meg ahonnan a schaidbergbahm felvonóval mentünk fel. A felső állomáson van egy síaerobic ,ahol hangszóróból szól a bemelegítés(nagyon jópofa)! Innen síeltük körbe a hegyet, ideális hóviszonyok közt .Szinte az összes pálya tetszett,de ha ki kell ragadnom akkor az 1c, 10a ,10b volt a kedvenc. Hétfőn visszatértünk ide a Hochkonig-i szenvedés után mikor hóesés és köd fogadott 11 felé kisütött a nap és ragyogó napsütésben csúsztunk! Aki szereti a jó hangulatot az edelweiss hüttét ki ne hagyja! A buli után kivilágított pályán lehet lesíelni a völgybe! Hatalmas a buli!Családosoknak és mindenkinek ajánlanám ezt a síterepet!
2015.12.06. csemmyboy
Sziasztok!
12.05-én voltam Obertauernben egy napot.

A pályán kívül nincs sok hó, az is olvadásnak indult, meg a kijelölt lesikló útvonalak azon része is egy minimálisat, amit éppen ért a Napocska, de ezek állapota kíváló volt, nyoma sem volt a kevés a hónak rajtuk. (se kő, se föld egész nap) délutánra persze egy két meredekebb rész buckásodott.

Nyitva szinte minden pálya: egy pár kisebb át-összekötő és az egyik csúcsra menő Gamsleitenbahn2 és az ehhez tartozó pályák nem üzemeltek. A körhinta teljesíthető minden
irányból, ahogy azt ígérték is.

Nagyon kevesen voltunk, egyszerre kb 30 ember tartózkodott egy sípályán, ezért sorbanállás semmi.
Az idő csodálatos volt, egész nap sütött a Nap, az árnyékos részeken repkedtek a mínuszok, a napos oldalon pedig plusz 1-5 fok uralkodott.

Egy pár fotó itt:
https://www.facebook.com/media/set/...?set=a.957514934318051.10...
2015.03.16. fenyesgy
Sziasztok,

2015.02.20-25 között voltunk egy nagyobb, 11 fős baráti társasággal síelni Obertauernben. A pályát azért választottuk, mert megfelelő mennyiségű kék pályával rendelkezik és elég nagy akár négy napra is. Társaságunk sok szempontból volt vegyes mind nemzetiség szempontjából (2 görög, 2 német, 7 magyar :), mind sí tudás tekintetében(tavaly kezdőtől (ez lennék én) a négy éves kora óta osztrák és német síterepeken nevelkedett "profi"-ig).

Utazás: Budapestről két kocsival mentünk 8-an, kicsit döcögős indulás után (késve indultunk úgy 15 óra környékén) jól haladtunk. Jó tanács, hogy érdemes a 96-ról St. Georgen ab Murau (Kreischberg) felé menni a 97-esen, mert a 96-os felmegy a hegyekbe, ahol nagyon lassan lehet haladni a szűk úton.

Szállás: Obertauern nekünk megfizethetetlenül drága, mivel gyakorlatilag minden pályaszállás, így Mauterndorfban szálltunk meg két nagyobb apartmanban. Sajnos ezt sem volt egyszerű lefoglalni, már októberben elkezdtük szervezni az utat, több mint 40 helyet kérdeztünk meg, mire sikerült ennyi emberre az adott időpontra szállást találni. Ennek oka természetesen a főszezon, valamint, hogy az összes környező helyiségnek is van saját, gyakran igen nagy síterepe.
Szállásunk nem volt rossz, bár az ágyak rövidek és nagyon puhák voltak. A feleségem és az én szobánk kifejezetten apró volt, de ez nem volt gond, mert amíg nem aludtunk, addig a barátokkal szórakoztunk a közös helyiségekben:).

Időjárás:
Viccesen kettős volt:
21: verőfényes napsütés
22: Pokoli köd, nulla látótávolság, hóesés
23: verőfényes napsütés
24: Komoly havazás, erős széllel, kicsi látótávolsággal

Pálya:

Sajnos nekem / nekünk kicsit csalódás volt Obertauern. Pozitív, hogy a minden pálya szépen kezelt (kivéve a fekete 26a, halál gamsleiten-it), sok és nagyon jó minőségű hó van, a legtöbb felvonó modern, minimális a várakozás és rengeteg a pálya.
Parkolástól nagyon féltünk az itteni bejegyzések miatt, de szerencsére nem volt egyszer sem gond, általában 9-9:30 között értünk ki és a P3 / P2-ben mindig volt hely.

Negatívum, hogy nem minden van tökéletesen kitáblázva, mindig csak az adott pálya száma van kiírva, de hogy onnan vezet majd egy másik is, az nincs kint.
Nagyobb csomópontokban azok, akik először vannak Ot-ben, percekig állnak és nézik merre kellene menni (pl.: Plattenkar, Edelweiss, Angerbahn háromszögben). Nagyon jó nevettünk az egyik este, mikor visszanéztük a GoPro-s videót, ahogy 10-en mutogatunk 5 percig mindenféle irányba, hogy merre kell menni :).
Sajnos az egyes átvezető pályák (pl.: 12a) és általában a pályák alja annyira ellaposodik, hogy átcsúszni egy másik felvonóhoz általában komoly botozással jár és jó pár felvonó rövid, sokat kell felvonózni.
Utolsó problémám, hogy szerintem a pályák jelölése nem egyenletes, bizonyos szakaszokon egyszerűbbnek vannak jelölve a pályák, mint amilyenek valójában (pl: 15f inkább fekete, mint piros), így annyira nem kezdőbarát a pályarendszer. Szerencsénkre nálunk több igen jól síelő van, így ők felderítették nekünk a terepet és elmondták, melyiket tudjuk megoldani.

Pályák, amiken jártam:
Grünwaldkopf kék 8a: Szép széles, kéknek bizonyos helyeken meredek pálya, amin nagyon sokan vannak, így délutánra az alja mogulpályává változik érdemes kék 15-ös felé kerülni (Sonnenlift 1 alatt).
10a, 9d: Jó tanulópályák, de Grünwaldkopfról lejutni egy elég meredek és zsúfolt pályán lehet, így teljesen kezdők inkább maradjanak a 19-es, 25-ös csákányos liftnél az első nap (ahogy azt a görög kezdő barátunknak is tennie kellett volna:).
21a: Nagyon jó kék pálya, én imádtam, a felvonója lehajtható bubis, így rossz időben is lehet használni megfagyás nélkül.
16c: Átvezetés Zentralbahn tetejére. Figyelni kell, mert a vége nagyon emelkedik, már a legelején el kell engedni, hogy ne 10 perces szenvedés legyen (ahogy láttunk egy családot felfelé kaptatni) :(.
Piros 5a: Ez volt mindenki kedvence, magasról indul, nagyon széles, hosszú, meredek, de nem iszonyúan, gyönyörű kilátással.
Piros 11a / 4a alja: Na itt érdemes figyelni, mert durván meredeken kezdődik. Meg lehet csinálni, még kezdőknek is mint én, de jól nem fogja érezni magát rajta. 4a alján szintén el kell engedni, ha valaki botozás nélkül el akarja érni a 4-es és 12-es felvonót.
12a: Átvezető pálya a jobb és bal oldal között, eleje kellemes, vége teljesen lapos, nagyon el kell engedni az elején a léceket, hadd menjenek.
18a, 18b: Jobb oldala kék, bal oldala piros. Ez az éjszakai pálya, nagyon kellemes, gyakorlásra ideális, de lehetne hosszabb.
3a / 3c: Szép meredek piros, csak akkor érdemes kipróbálni, ha már biztosan állunk a léceken és tudjuk mit csinálunk. Van benne egy komoly jobb kanyar, aminek érdemes kimenni a bal szélére ott laposabb. Figyelni kell, hogy a 3e / 3f keményen meredek, a legjobb síelőnk / boardosunk ott esett el boarddal és csak a 3f aljában tudott megállni (nem lett baja szerencsére).
2b / 3b: Jó, széles kék pályák, szép kilátással, jó kanyarokkal, de szerpentinen mennek, ami nekem nem a kedvencem. Veszélyesebb helyeken kint vannak a hálók, hogy megfogják a nagyot hibázókat :).
16d: Átvezető pálya, ki lehet menni a pálya mellé nyugodtan a szűzhavon siklani :).
14a: Kellemes kék pálya.
1a: Jó pálya, bár sokat nem láttunk belőle, mert mindig akkor mentünk ide, ha amúgy is rosszak voltak a látási viszonyok, mert a pályák északra néznek, így árnyékosak.

Amivel érdemes vigyázni:
15f: Átvezető a Zentral és Sonnenlift között. Keskeny, nagyon meredek. Én itt estem is egy akkorát, hogy kifordult a térdem a leoldás előtt, a többiek úgy szedtek össze :(. Érdemes megkeresni a 16b kék átvezetőt, amit mi elrontottunk. Az alján egy szűk részen jönnek ki az emberek a Sonneliftből, itt láttunk durván összeütközni két embert (egyik liftből kisiklik, másik nem tud megállni a meredek leejtőn).
16a: Egyik régóta és jól síelő barátunk csak annyit mondott rá, "Hát ez meredek" :).
8e: Mi itt nem voltunk, de ha jól tudom innen fordult vissza mindenki, olyan meredek volt.
26a Gamsleiten: Nem véletlenül van saját honlapja, csak nagyon biztosan síelő menjen fel, aki tudja mit kell csinálni buckák között, glatt jégen. A három legjobb síelőnk ment fel és még ők is megálltak a legnagyobb letörésnél pár percre nézni, hogy akkor most merre tovább :).
IMAG1994.jpgIMAG1996.jpg
2015.01.25. tsrt
Sziasztok!
A Január 17-21. közötti időszakot a Lungau régióban töltöttük. Szállásunk Mariapfarr szélén, gyakorlatilag a Fanningberg lábánál volt ( http://www.gaestehaus-essl.at/ ) remekül felszerelt, kiváló apartmanokkal és szobákkal. Szombat, vasárnap és szerdán Fanningbergen, hétfőn és kedden Obertauernben síeltünk. Eleve a Lungo bérletet választottuk. Vasárnaptól kezdve végig szikrázó napsütés –néhány pamaccsal- és napközben is fagypont alatti (-3-5°C), IDEÁLIS hőmérséklet, szél nélkül. Jobbat nem is kívánhattunk volna! Most jártunk itt először és a 4-es parkolót választottuk kiindulási helynek. Első nap a terep nyugati (NY-ÉNY) részén kalandoztunk, a Sonnenlift, Grünwaldkopfbahn, Hochalmbahn, Kringsalmbahn, Seekarspitzbahn, Zentralbahn és a Zehnerkarbahn (itt az árnyék miatt jóval hidegebb volt) körüli pályákon síeltünk. Nagyon tetszettek az 1a, 8a, 10a, 21a pályák, de a napi kedvencem az 5a lett. Jártunk még sok további „környékbeli” pályán, de azok már vagy a nehézségük, vagy a könnyűségük, vagy egyszerűen a vonalvezetésük miatt kevésbé jöttek be. Ebédünket a központi fekvése miatt zsúfolt, ennek ellenére meglepően gyors Hochalm hüttében fogyasztottuk el, korrekt volt. Egész nap olyan volt, mint ha egy Obertauern promóció díszletében lennénk. Csodálatos nap volt. Kedden a keleti (K-DK) részt céloztuk meg a 7-es parkolóból. Kezdtük a Schaidberg felvonó melletti 2b pályával, mely egy elég egyenletes lejtésű pálya. Az ugyan innen a másik irányba induló 3b pálya csak egy keskeny átkötő út a központ irányába. Használtuk még a Plattenkarbahn, Angerbahn, Hundskogelbahn és a Gamsleitenbahn1 (megint az árnyékos, hideg oldal) lifteket és a környező pályákat. Az itt bejártak közül nem tudok annyit kiemelni, mint az előző napon –már ami nekem tetszett-, de a 4a ilyen, abszolút a napi kedvencem lett. Valóban nem igazán a kezdők paradicsoma, a kékekben több „piroskás” rész van, míg a pirosakban néhány szürke (pl. 5b felső része). Viszont a 3a-t nem éreztem pirosnak, természetesen ezek elég szubjektív dolgok. Kezdőbbeknek a 18a pályát (Edelweissbahn) ajánlom, széles, nincs semmi meglepetés. Minden pálya -már amin jártunk- szépen gondozott volt, rengeteg útbaigazító táblával és térképpel, persze ezekre itt nagy szükség is van. Sorban állás nem alakult ki, nekem az nem várakozás, hogy csak a 4-ik 5-ik liftbe tudok beszállni. Bizonyára nem ártott volna több hó, de hiányát nem igazán éreztük. Nagyon kevés ide a két nap még csak megismerni is a rendszert, de most ennyi adatott. Ellenben nagyon jól sikerült: csodaszép idő, remek pályák, semmi tömeg, megérte a pénzét, méltó a híréhez. Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/obertau...ern-2015-januar/kep/1/
2015.01.05. bartoki
Január 2-3 (péntek-szombat) jártunk Obertauern-ben, még a január 4-i nagy havazás előtt.

A pálya használható, de csak az éppen napsütötte, olvadó részeken volt igazán jó. A többi pályán sok helyen túl kemény volt, hamar előkerült a felolvadt-összeállt alap, főleg a meredekebb, buckásra összesíelt részeken.

Elég sok ember volt, de a felvonóknál nem kellett nagyon sorba állni.

Az értékelések alapján sokat vártam Obertauern-től, de én egy kicsit csalódtam.

A pálya szerintem nem igazán kezdőbarát - gyakran a kék pályák is elég nehezek, és a nagy részük csak egy 1-2 ratrack szélességű átvezető pálya.

Egyedül a Kringsalmbahn 21a pálya volt igazán jó - az elég széles, és ott szinte végig ideális volt a hó állaga is.

Kezdőknek, tanulni ezen kívül még az Edelweissbahn kék pályái, na meg persze az Übungslift alkalmas. De ezeknél nem láttam síbérlési lehetőséget, szóval a központból kellett lehozni (OK, a P7 parkolóban lehet hogy van, térképen nincs, netem meg nem volt).

Január 4-re inkább átmentünk Kreischberg (Murau) síterepre:

https://sielok.hu/siterep/kreischbe...rg/

Na, az viszont zseniális volt, kezdőknek sokkal jobb mint Obertauern (lapos széles pályák, van hely kanyarogni, nincs buckásodás).

A webkamerájuk nem túl biztató képet fest, pedig kitűnő hó van ott, hiába csak 60/40 cm-t írnak a hegyen/völgyben.

Gyakorlati tanácsok még Obertauernhez, ha valaki mégis oda megy:

Első nap a Freudenhaus SkiRent-ben béreltünk - azt a helyet nem ajánlom (drága és lassúak). Az egyik léc kicsit furcsán állt (nem tudtuk kicserélni, mert mire észrevettük, már messzire elsíeltünk).

Második nap a P3 parkolóval szemben, az út túloldalán valami SAM's nevű kismaszeknél béreltünk. Az korrekt áron volt, bár az egyik léccel ott is valami kisebb gond (lötyögött egy kicsit a kötés).

Azt tapasztaltam hogy nem szabad "Beginner" tudáshoz való lécet kérni, mert valami túl puha szart adnak.

Akinek nem első nap van léc a lábán, annak már "Intermediate" tudáshoz való lécet érdemes bérelni. És lehetőleg felsőbb kategóriásat:
- A Premium/Economy rendszerben a Premium-ot
- A Topski/Gold/Silver/Bronze rendszerben a Gold-ot

Nem olyan nagy az árkülönbség, és pont a kezdőknek kell igazán a jó léc, azzal sokkal könnyebb síelni.

Nem kell megijedni ha este bezárják a felvonót és csak egy távoli parkolóba sikerül lecsúszni - félóránként járnak buszok, a térképen (H) jelöli a megállójukat.
2014.12.28. kovitomi
Két napja esik kisebb-nagyobb megszakítással a hó a Ski Amadé területén. A hóesés ellenére még mindig kevés a síelhető pálya, elsősorban a völgyek felé eső részeken kevés a hó. Ezért szállásadónk tanácsára, no meg a magassága miatt Obertauern felé vettük ma az irányt. A szerpentin felfelé egészen jól járható volt, lefelé már kevésbé.
A havazás egyre erősebb lett, néhány óra alatt legalább 20 cm friss hó esett. Ehhez egyre erősebb szél, a csúcsokon sűrű köd, és a szakállamra fagyott lehelet alapján legalább -10 fok hideg párosult. A pályákra nyugodtan ki lehetett volna tenni a "megtelt" táblát, a felvonóknál érdekes módon alig kellett várakozni. A többség esett-kelt a nagy hóban talán ezért értek le kevesebben a völgyállomásokhoz. Sajnos a rossz idő miatt a Tauernrunde-t nem tudtuk bejárni, de ha eláll a havazás, kifagynak a pályák érdemes lenne visszatérni. Majd a szerencséseknek, akik az újévben érkeznek.
Hazafelé menet már hóláncra kellett az autót tűzni, maj az egyik láncot úgy sikerült elhagynom, hogy észre sem vettem.
SAM-0021.JPGSAM-0037.JPGMinden pálya üzembenPC280015.JPGPC280027.JPGHóvihar...
2014.12.26. cannibale
Dec.20-22
Jó ideje vártuk már a megfelelő alkalmat és időjárást egy kis "szezon eleji" csúszáshoz. Sok hóbaráthoz hasonlóan egyfolytában az időjárást és hóviszonyokat kémleltük de csak úgy mint tavaly, idén sem akar rendes tél lenni. :( Murauba készültünk de végül is Obertauernre esett a választás. Három napot terveztünk kint eltölteni majd irány haza. Ketten megvoltunk és mit ad Isten megint itt találtuk meg a harmadik megfelelő embert Dávidot. :)
Pénteken 18 óra magasságában indultunk, elég jól sikerült kikeveredni a pénteki városi forgatagból. Hárman, autóval, tetőcsomagtartó nélkül sima volt az út 5óra 40 perc. Oberweisburgban volt a szállásunk. A sítereptől 23km-re egy SkiVitalos apartman volt a rezidenciánk, előleget nem kellett utalni 242 euro volt 3 főnek 3 éjszaka adóval végtakarítással együtt. Lényegében lehetett volna olcsóbb is de elrontották az ajánlatot amit küldtek így olcsóbb és biztosabb volt a booking.on foglalni. Azoknak jelezném akik el vannak pattanva az Osztrák szállásoktól, hogy finoman szólva sem volt kifogástalan a hely. Ránézésre hibátlan meg elegáns de jobban szemügyre véve azért lenne min javítani. Fagyasztó ajtó letörve, mosogató gép nem volt( három pasinál szempont), fűtés langyos(picit állítottunk a fali termosztáton :) ), meleg víz hullámokban, szinte lehetetlen volt beállítani tartós hőfokra, WIFI na erről nem akarok beszélni mert volt akinek dolgozni kellett volna egy keveset. Inkább ne írták volna, hogy jár mert **** volt. Sítárolóban a bakancs épphogy megszáradt a külső héj nyelv részén nem is mindig. Hálószobában olvasólámpa nem volt. Volt helyette egy kb 10000W-os dupla csöves neon ami szerintem az alattunk lakónak is fényt adott miközben átvilágította a takaró alá rejtőzött testemet..Dupla erkély de csak az egyikre tudtunk kijutni mert a hálószobai külső redőny leszakadva. Nagyjából ennyi a negatívum meg az öt db. fogas 3 embernek. Pozitívum a tisztaság és felszereltség a konyhában (mosogatógép nélkül) és az, hogy 23:40 kor úgy mosolygott a recepciós hölgy mintha de. 9:00 lenne. Jelentem nem fanyalogni akarok csak ez a realitás és jómagam Francia szálláshoz vagyok szokva ami ezt azért jó pár esetben űbereli kivéve a méretet mert 3an voltunk 65 nm-en. Nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy lett volna jobb szállás csak annyit nem akartunk invesztálni 3 napba így ezt a közepesen megfelelt kategóriába sorolnám vagy egy leheletnyivel jobb.
A síterepig az út autóval 30 perc... lett volna ha nem szaladunk bele mindjárt egy reggeli balesetbe, mentéssel. Így 60 perc lett és kezdtem úgy érezni ez több mint amit el tudok viselni :D A meglepő, hogy egy Magyar autót sem találtunk a 200m-es sorban.
Odaértünk, a központi P3 és P4 es parkoló fullon de bepróbáltuk és hihetetlen de pont találtunk egy helyet 50m-re a Zehnerkarbhantól. Kiszállás és Dávid már robogott is a kasszához. 3 napos bérlet 121 euro. Végre..elviselhető mennyiségű ember. Szombat lévén meg is lepődtem és ragyogó napsütés aminek örültünk de tudtam, hogy meg lesz a böjtje a + 5C-nak... kb. du. 14-re a pályák rottyon voltak de azért élveztük hiszen mégis jó volt a hely a körülmények tükrében és már nagyon vártuk ezt a pillanatot. Elsőre nekem elég átláthatatlannak tűnt a rendszer de harmad napra képben voltunk. Remek teljesítményű felvonók de a kapukhoz csatolás nélkül oda csúszni sok helyen nehézkes az emberállatok miatt, meg van pár hely ahol a kaputól a szőnyegig még vagy 30m van. Jómagam nem szívesen csatolok le de itt néha muszáj aztán beszállás előtt gyorsan vissza :/ A kabinos felvonóknál nem értem, hogy miért nem alkalmazzák a külső tároló rekeszes megoldást mikor már bevált. A pályákat nem elemezném, nekem rövidnek tűnnek egy két kivétellel. A kaját magyarosan oldottuk meg beültünk egy hüttébe és három sör (3,70) társaságában elmajszoltuk a hazait. Ciki vagy nem nem akartunk 16 euroért sült krumplit enni virslivel. Szerencsére Vasárnapra esett egy kevés hó 5-10 cm ami azért nem esett rosszul sem a lelkünknek sem a terepnek. A szél miatt lezárták a Zehnerkart mehettünk a kék kabinoshoz..A rossz látási viszonyok ellenére én jobban élveztem a pályákat mert picivel hidegebb volt és nem sütötte szét a pályákat és műhavat a nap. Sokan estek keltek rajta de megdöbbenésemre többen voltak mint Szombaton. A helyett, hogy szépen ajándékot vásároltak volna itt tolongtak. Fél egy fele már tömegek voltak a felvonóknál ezért lementünk kajálni a kocsihoz. Délutánra egész módszeresen körbe tudtuk csúszni a pályákat és megint kisütött a nap, pörögtünk még párat és kellemesen elfáradtunk. Hétfőn reggel bepakoltunk, fizettünk és elbúcsúztunk, majdnem nyitásra érkeztünk elég jók voltak a körülmények így nyomtuk ezerrel. Remek nap volt természetesen egy jó kis sörital is lecsúszott.Zárásig nyomtuk és a kocsihoz csúsztunk már szürkületben. Jó hely ez de elbírt volna még egy méter havat. Sajnos ilyen ínséges időben még 2200m-en a tetőn is kavicsos volt és ennek a lapom látta kárát de ez van, ennek is örültünk, a lapot meg majd rendbe hozzák.
2014.12.25. kulacs
A mai időjárás nem különösebben kedvezett a sielésnek, de azért lehetett sportolni. A pályák használhatóak voltak, aminek nagyon örültünk. Délután három órától egyfolytában esik a hó, legalább 8 - 10 cm-re saccolom. Karácsonyi tömeg az itt nincs. A parkolókban is volt még hely, illetve a Hüttékben is kapott mindenki ülőhelyet. A lifteknél nem kellett várakozni sehol, igaz ma még ünnepnap van.
Remélem szépen lekezelik ezt az új havat reggelre. A hóágyúk is mennek ezerrel, ha kimegyek az erkélyre lehet hallani a zúgásukat.
2014.05.04. RM
Május 1-i hosszú hétvégére Stubai-t terveztük, de aztán a kedvezőtlen időjárás előrejelzés (várható hidegfront, hó, gleccseren kiszámíthatatlan körülmények ...) miatt az Obentauern + Dachstein gleccser párost választottuk radstadti bázissal, 2 hétéves gyerekkel ez logikusabb megoldásnak tűnt. (A "kaprun fóbia" mindkét szülőben megvolt: drága jegy, tömeg, csákányosok ...)

Május 1. csütörtök reggel borongósan indult a nap, de a meteorológia tisztulást ígért. Így az alacsonyabb Obentauern felé vettük az irányt. Akciós jegy 20EU felnőtt 10EU a gyerek volt egy napra. 3 lift Zehnerkahr, Grünwaldkopf és Seekareck mentek. Elég meleg volt, 10 körül már nedves volt a hó. Délelőtt még jókat csúsztunk aztán ebéd után már egyre inkább adták meg magukat a pályák, a napsütésben, melegben egyre nedvesebb lett a jó. Így a délutáni foci mellett döntöttünk. Radstadtban néha még pólóban is meleg volt.

Pénteken szépen indult a nap, így Dachstein gleccsert választottuk. (Lásd. ott.)

Szombatra mondtak legrosszabb időt az időjósok. Ami be is jött. A völgyben szakadt az eső, fent a sok felhő ne sok jót ígért. Így egy símentes napot iktattunk be, a Amade Therme-t látogattuk meg ( http://www.thermeamade.at/ ). A gyerekek nagyon élvezték, csúszdák, hullámmedence, ahol labdázni is lehet, ugrótorony ... Érdemes elnézni ide, ha rossz az idő.

Május 4-én Oberteurnben zártuk a napot egy 2 órás csúszással (15EU volt egy felnőtt + egy gyerek). Már csak a Zehnerkar Bahn ment, fent köd (felhő) volt, de az alsó részen jól lehetett látni. Minuszok voltak, a pályák így lent "keményebb"/ fent "havasabb" arcukat mutatták mint 3 nappal előtte.

Összességében szuperül telt a 4 nap.

A szállást (http://www.habersatter.eu/, Radstadt) csak ajánlani tudom. Korrekt privát ház, svédasztalos reggelivel.
201405011289.jpg201405011292.jpg201405011294.jpg201405011300.jpg
2014.04.20. Rera
A telekocsi a fórumon szerveződött. Tegnap hajnali 4-kor Katschbergre indultunk, és 9-kor itt csatoltunk -- ezzel szerintem az egynapos lehetőségek határait feszegettük, de megérte! A ratrakolt pályákra friss hó esett az éjjel, azt hamar összetúrtuk, ráadásul már reggel kásás volt, szóval jól meg kellett dolgozni vele. Szerencsére az egyik sporttárs, mondhatni, otthon volt, így csak rá kellett figyelni, állítólag bejártuk az egész pályarendszert. Sosem tudtam, hol vagyunk (a fekete 26a-t azért megjegyeztem...), az autóról meg csak annyit (elkavarodás esetére), hogy a P4-ben áll. :-) Volt minden: délig csodálatos napsütés, aztán hószerűség, köd, majd konkrét eső, de az utolsó egy órára ismét kiderült az ég, hogy szépen búcsúzhassak -- azt már az egyik hütte közelében lévő pályákon, hogy az "iránytűt" el ne veszítsem. ;-)) A letzte Fahrt 16.45-re van kiírva, mégis 16.32-kor zártak, khmm. Sebaj, most elnéző voltam. Fájt a lábam. Jólesőn!
felvono.jpgpalya.jpgfelvono2.jpghuttezok.jpgkilatas.jpg
2014.03.10. Peverell
Március 7. Péntek Obertauern

(+)
A síterep csodaszép, gyönyörű napsütéses idő, a pályák vonalvezetése is szuper, a körhinta kialakítás nagyon jól átláthatóvá teszi a rendszert, a felvonók jók, gyorsak, kényelmesek (kivéve egy-két régebbit), hó van bőven még pályán kívül is.

(-)
Óriási tömeg, bár 3-4 percnél többet sehol sem kellett várni a felvonókra, már-már túlságosan meleg idő, ami miatt délre úgy néztek ki a pályák, mintha tankok rendeztek volna rajta
drift bajnokságot, ugyanezen okból kifolyólag alul nagyon vizes, kásás hó, rövid pályák.

Személyes vélemény, hogy a pályák nem túl hosszúak, sőt inkább rövidek, majd minden pálya néhány vagy többnyire 2-3 perc alatt véget ér, aztán újra felvonó - engem ez zavart itt a legjobban.
A hírhedt Gamsleiten is kicsit csalódás volt, persze nem azt mondom, hogy könnyű, vagy egyszerű pálya, de nekem a Tunnel (Alpe d'Huez) sokkal jobban tetszett :)

A pályán kívüli lehetőségek nagyon jók - pont a kör kialakításnak köszönhetően szinte bárhol találni offpiste terepet, ezért kár, hogy ottjártunkkor igazi friss hó nem nagyon akadt, többnyire itt is vizesebb, olvadozó hó takarta be a hegyoldalakat.

Összegezve a síterep tetszik, de legfeljebb 2-3 nap amit egyhuzamban el tudnék itt tölteni, mivel ezalatt az egy nap alatt is másfél kört tettünk a terepen. (még mielőtt jönnek a hipervándorok - biztos, hogy nem voltunk minden pályán ami itt fellelhető, de majdnem mindegyiken :)
Akik szeretik a hosszú sítúrákat azok ne ezt a terepet válasszák, de családoknak, lassabban, kényelmesen síelőknek-snowboardosoknak tökéletes választás.
IMG-2272.JPGIMG-2275.JPGIMG-2277.JPGIMG-2279.JPGIMG-2280.JPGIMG-2281.JPGIMG-2284.JPGIMG-2293.JPG
2014.01.14. SonKöl
A hétvégén végre eljutottam eme rég vágyott síterepre. A fekvése csodálatos, a pályák minden igényt kielégítenek a kezdőtől a haladóig, a keskenytől a széles pályát kedvelőkig, de remek lehetőségek vannak pályán kívül is. No de nézzük részleteiben:

OT megközelítése könnyű, széles jó minőségű úton. Rengeteg a parkolási lehetőség, remekül vannak táblázva. Ezek közül szerintem a legoptimálisabb OT Radstadt felőli végén a P4 parkoló.

Sípályák többnyire déli fekvésűek, ergo naposak, kisebb rész északi.
Ebben a hóínséges időben is volt rendesen hó, igaz – egyetértve robin sítárssal – a hivatalos 100-140cm-t túlzottnak tartom. Egy-két alsóbb pálya volt lezárva (8e és 8d) és került elő a talaj. De a többi pálya pompás állapotban van, az északi lejtőkön porhóval. Pályán kívül még porhavas szűz részeket is lehetett találni (pl.: Gamsleitenbahn1 felvonótól jobbra eső katlanokban).

Hétvége ellenére a lifteknél sorbanállás minimális volt, s egy-két pályától (pl.: Seekarspitzbahn felvonó pályái) eltekintve kényelmesen-nyugodtan lehetett síelni.

A melegebb időjárás és a napsütés miatt délutánra buckásodtak, alsóbb részeken kásásodtak egyes pályák, de ez más síterepen sem lenne másképp.

Megnéztük a híres G2 sípályát is (Gamsleitenbahn2 lift alatt). A leírások alapján ennél nehezebb/keményebb pályára számítottunk: tény és való kezeletlen a pálya, így tele van nagy buckával, s meredek is. De érzésre a 2a fekete pálya meredekebb, igaz az kezelt és széles.

Buckázásra remek terület a Seekareckbahn felvonó alatti hegyoldal! Vasárnap délután ezen a területen alig volt síelő, lehet ezért lassították le ezt a felvonót…

OT-ben a trendnek megfelelően van sebességmérő pálya, cross pálya, …. de ami a legjobban tetszett: néhány helyen, felvonók végállomásánál található egy olyan berendezés (hangfallal), mely levezényel néhány perces bemelegítést…

Szállásunk Mariapfarr településen volt, OT-től 25km, kb. 20perc.

Összességében OT méltán híres síközpont, ide még feltétlen visszatérünk!
2014.01.14. Robin
Vasárnap újra a kedvenc terepemen jártam még szebb időben mint szombaton. Tartottam kissé a hétvége miatt de a legtöbb várakozás az 2 perc lehetett. Szokatlanul sok volt a szláv ajkú síelő minden síkultúra nélkül. Sok helyen még nem találkoztam ilyen szintű pálya karbantartással mint itt. Élmény volt a csúszás rajtuk. Az itt feltüntetett hóvastagságot kissé túlzottnak érzem. 100-140 cm ? Talán 50-80cm-re saccolnám.
20140112-092458.jpg20140112-094239.jpg20140112-095551.jpg20140112-102012.jpg20140112-103611.jpg20140112-095547.jpg20140112-111744.jpg20140112-114928.jpg
2014.01.05. specialk
Itt voltunk Karácsony előtt (21-22.) két napot síelni. Most voltunk elősször, de biztos nem utoljára. Münchenből hazafelé nekünk majdenm pont útba esik :D
A pályák pompásan voltak előkészítve, még délután sem volt jelentős buckásodás. Persze ez köszönhető volta annak, hogy az előző héten nem esett friss hó, és nagyon meleg sem volt, így jól eldolgozták a pályákat. Szombaton csodaszép napsütés volt, felhőtlen kék éggel. Vasárnap reggel egy picikét havazott, de mire végeztünk a reggelivel, addigra abbahagyta. Szerencsére a felhők elég magasan tanyáztak, így nem volt köd, sőtt délutánra ismét kisütött a nap.
A pályák jó vonalvezetésűek, a pályák összeköttetése remek, a liftek mind modernek és gyorsak. A szállások gyakorlatilag mind pályaszállás, mert kb egyik sincs messzebb 300m-nél vmelyik pályától vagy lifttől (legalábbis a falu központi részén :D ).
Mi a Hotel Taurachban szálltunk meg. A reggeli finom és bőséges volt, vacsorára meg kipróbáltuk a hotelben működő pizzériát. Hát mozdulni sem tudtunk a vacsi után. Egy kis ejtőzés után még szaunáztunk egyet.
Összességében egy pompás hétvégét töltöttünk itt, mindenkinek csak ajánlani tudom!
2013.01.28. SíMan
Január 20-án itt kezdtük egy hetes síszabadságunkat. A keretes szerkezetnek megfelelően aztán 25-én itt is fejeztük be.
20-án felhőátvonulásos idő fogadott minket, amikor a P4-es parkolóban megálltunk, a Zehnerkarbahn kabinosával szemben. Gyors bérletváltás után irány a csúcs, ami fent, a kanyar után sajnos felhőben volt, így sokat nem lehetett látni. Az 1-es pályákon melegítettünk be, s rögtön szembesülnöm kellett azzal, hogy itt a piros pálya az nem kékbe, hanem inkább feketébe hajló! Néhány kör megtétele után átcsábított mindket a szemközti, jobbára napos oldal, ezért a Grünwaldkopfbahn székes/kabinos mix felvonóját támadtuk meg s mentünk fel a meseszép hóbirodalomba. A 9-es piros pályákat a Seekareckbahnnal sikerült megközelítenünk. Ennek mind a két ága nagyon jó, de talán a b valamivel élvezetesebb. Egy Hochalmbahni kitérő után - a 22a pálya nagyon rövidke - a Panorama melletti 10-es feketét és pirosat síeltük be, majd az 5b-n átcsúsztunk a Seekarspitzbahnhoz. Az 5-ös piros pályák nagyon tetszettek nekünk, ezért itt elidőztünk kicsit. A Schönalmbahnnal végül is csak azért mentünk fel, hogy a 4a-n elcsússzunk az Angerbahnig, cél az Edelweisshütte volt, ahová fél 2 küröl beültünk. Ebéd után a 3-as pályákat gyalultuk, majd a Schaidbergbahn melletti 2-eket, előszeretettel a kék b-t. Miután nem volt kedvünk botozni, ezért az Achenrainbahnnal átmentünk az út túloldalára, a még mindig felhős részre és a 14-es pályákon élvezkedtünk. A 26-os feketét (Gamsleitent) a nem túl ideális körülmények miatt inkább nem vállaltuk be (volt velünk egy nagyon ügyes 8 éves símanó is!). Miután az 1a kék pályán visszacsúsztunk a kiindulási pontunkhoz, a napot a kitartóan felhőbe burkolódzó Zehnenkaron fejeztük be, még egy utolsót száguldoztunk.
25-én sokkal kiegyesúlyozottabb volt az idő a két oldal között, ugyanis mindenhol felhő és hóesés volt a -11 fokban. Előző éjszaka esett kb. 10-15 cm friss hó, ezért a pályákon gyorsan jelentős buckák alakultak ki, amely a síelők legtöbbjét komoly fejtörésre késztette. Ezen a napon zömében a 20-án kihagyott pályákat fedeztük fel.
Nagyon régen szerettem volna ide eljutni, ami most végre sikerült! Féltem tőle, hogy túl nagyok lesznek vele szemben az elvásáraim és ahhoz képest csalódást fog okozni, de szerencsére nem így történt. Ez egy nagyon jó síterep. Mondanom sem kell, az összes e héten felkeresett terepek közül itt voltak a legtöbben, de egyáltalán nem sokan, csak némely pályán kellett jobban figyelni az emberekre. Néhány kép a két napról:
SANY1042.JPGSANY1043.JPGSANY1044.JPGSANY1046.JPGSANY1049.JPGSANY1056.JPGSANY1131.JPGSANY1132.JPGSANY1133.JPGSANY1134.JPG
2012.12.14. franci252
Bocs, kicsit késtem, de...
Tegnap (csüt.) a Kreischbergről nem mentünk Lachtal-ba, mert a csapat inkább Oberntauernre szavazott. Nekem nem hiányzott a 2x60 km vezetés, de a kilátások jónak tűntek, 90 km működő pálya, új lift attrakciók, stb. 9ó körül már ott voltunk, volt még hely a (kinézett) 3-as parkolóban is, de mégis a 2-esbe álltunk, ahol 2 buszon kívül egy lélek sem volt, bár 100 m-rel messzebb van a Grünwaldkopf buborékostól. (tömeg esetén azért inkább ezt ajálanám!Saját kassza...)Az úton végig -16, -19 fokos hideg volt, ott viszont kellemes meglepetésként egy különleges meteorológiai élményben volt részünk: 2000 m körül,felett mindenhol "csak" kb. -7fok,szélcsend és napsütés fogadott. A kellemetlen meglepetés az volt, hogy odaérkezésünkkor éppen bedöglött a(elsődlegesnek kinézett, kombi,fűtött-buborékos+gondolás)Grűnwaldkopfbahn, és kényszerűségből a Zehnerkarbahn-al indultunk, amit nem bántunk meg, mert az az általa kiszolgált 1-es piros és kék pályák kiválóak voltak. Megtapasztalhattuk, hogy mi a különbség a "fülig érő" (itt kb.1m-es)természetes hó és a muraui műhó között. Az előnyök mellett, a legszembetűnőbb hátrány (és ez, a valamennyi besíelt pályára igaznak tűnt), hogy délre már jó kis buckákat túrt a szépszámú sportember.
A felvonóknál nem volt jellemző a várakozás, de a pályaállapotok gyors romlása egyértelműen a tömeges igénybevételnek tulajdonítható. Elkélt volna egy kis napközbeni ratrakolás, ám ezt megspórolták. A kissé huzatos Sonnenlift1 után, felüdülés volt a Zentralbahn és a Krigsalbahn+ Seekarspitzbahn színvonala és kényelme, nemkülönben az általuk kiszolgált 15,16,21 és 5-ös (többségében piros, itt-ott kék)pályák minősége. Nekünk legjobban a 21a közép-kék-halványpiros gyorsítókkal tűzdelt pálya jött be, amely napsütéses, szélmentes és délutánig kiváló minőséget produkált. Később azután meegindult a Grűnwaldkopfbahn is, amit ez alakalommal "természetesen" nem fűtöttek, de sebaj, mert a gyönyörű, fűtött ülésű, bár kissé rövid Hochalmbahn mindenért kárpótolt. Nemkülönben az alattuk lévő 8, 9 és 22-es kiváló állapotú és kellemesen síelhető pályák.
Sajnos, a 40,-EUR-os napijeggyel a régió és a TauerrRunde, alig 40-50%-át sikerült felderítenünk (a régió Keleti pályarészeire el sem jutottunk), ám az élményegyenleg annyira pozitív volt, hogy az "idemégvisszatérünk"-élménnyel hajóztunk vissza a Kreischbergre. Aki még teheti, '15-én látogasson el ide, a Tauern sínapra, ahol 50%-os felnőtt-és gyermek napijegy kedvezménnyel próbálnak meg óriási tömeget csődíteni... :-)+ néhány kép...
IMG-0096.JPGIMG-0115.JPGIMG-0118.JPGIMG-0119.JPGIMG-0123.JPGIMG-0124.JPGIMG-0105.JPGIMG-0100.JPG
2012.04.28. RM
Ma megjártuk Obertauernt. Reggel 9-re érkeztünk, de már akkor is nagyon firnes volt a hó. Mivel tömeg nem volt, és relative elég sok pálya van nyitva (lásd. előző hsz., kb. 18km) így nem túrták össze. A "nehéz, nedves" hó jól megdolgoztatott minket, így a hajnali kelés, utazás után kb. délután 2-ig bírtuk. Közben volt napozás, evés ivás. Szépen telt a nap. Ha 10 fokkal hidegebb lenne, akkor tökéletesek lennének a körülmények, mert hó az még van dögivel. Ha nagyon akarták volna, szerintem a Tauern Runde is mehetne. A nem üzemelő liftek melletti pályákat a sítúrázók és magukat ejtőernyővel vontató síelők vették birtokukba. Amikor eljöttünk 20C körüli értéket mutatott a kocsiban a hőmérő, Mauterndorfban rövidgatyában is simán el lehetett lenni (~25C).
2012.04.03. mac13
A mai napot nagyon vártam, mivel erről a pályáról nagyon sokat hallottam és szinte mindenhol csak nagyon jókat. A tegnapi síelésből tanulva, ma csak 13-ig vettünk jegyet, mert déltől csak hüttéztünk, a buckás, olvadt pályák miatt. Reggel nagyon jó pályák fogadtak. A P3-as parkoló, tényleg nagyon jó. Előttem már dicsérték és ezt meg tudom erősíteni. Azonnal elértük azokat a pályákat, amelyeken körbe tudtuk síelni a várost. Ezt kb. délig sikerült is, ezután pedig még a kabinossal 2x felmentünk 2200 m-re. Innen még tűrhető volt az 1a pálya végig. mivel a nap nem nagyon érte, lévén keleti lejtésű. Tegnap és ma is nagyon sok ember volt a pályákon, házigazdánk szerint a húsvéti szünet miatt. Az hütte árakról annyit, hogy a környékbeli terepekhez képest 10-20 százalékkal drágább, a szállásról nem is beszélve. 13 óráig szóló jegy 29 eu. Véleményem szerint ezen a terepen is megtalálja mindenki azt a pályát amit kényelmesen be tud csúszni. Az időjárás ma is kedvezett, verőfényes napsütés, reggel lent 2-3 C, fent -1--3C (2200 m). Délben 15, fent 11.
Holnap déltől eső várható, délelőtt még kipróbáljuk Wagrain-t. Erről holnap este egy pár sort.
Kep-013.jpgKep-023.jpgKep-032.jpgKep-019.jpgKep-034.jpgKep-036.jpgKep-067.jpgKep-054.jpgKep-060.jpgKep-042.jpgKep-065.jpgKep-066.jpgKep-068.jpgKep-072.jpg
2012.02.20. Andris25
Sziasztok,

Innen is hazajöttünk. Sajnos... :-)

Röviden és tömören nagyon jó adottságokkal rendelkező pályarendszer, ajánlom mindenkinek.

Bővebben de tömören egy nagyon kellemes, nagy terep, de nem túlzóan hatalmas. Barátságos, kezdőnek, profinak is élvezhető, irtózatos mennyiségű hóval. A felvonók jó minőségűek, a személyzet szolgálatkész, a pályák nagyon jól és profin karbantartottak.
Három nap alatt sikerült majd minden pályát besíelni, csak a Gamsleiten2 maradt ki... Itt-ott kell botozni, de nem vészes azért. A felvonóknál nemigen volt sor, csak a Sonnenlift1-nél kellett pár percet várni néha. A hó kiváló állagú volt mindenhol. Gyönyörű a panoráma, fotósparadicsom. Én is lőttem néhány gyönyörű képet.

Ami probléma volt, az leginkább az időjárás számlájára írható, mert feljutni OT-be hóesés esetén, hát, nem egyszerű... Még éppen sikerült hólánc nélkül, de nem sokon múlott. Fent köd, hóvihar, méteres hófalak, csak ami kell.

A szombatunk viszont gyönyörű napsütéses volt, le is égett az arcom. Így jár aki nem visz magával napkrémet... :-)

És ismét kipróbáltam a snowboardot! Kétszer finoman kizuhantam a csákányosból, azután már ment. Kanyarok, fordulások, fékezések, tök jól haladtam. És egyre jobban! Azán estem egy akkorát, hogy szerintem kisebb földmozgást regisztráltak arrafelé. Visszavittem a bérelt boardot, és felcsatoltam a léceimet. Asszem jobb így mindenkinek... :-)

Nekem tetszett, volt már jobb is, rosszabb is, ki kell próbálni!
2011.12.20. babota
Pénteken és vasárnap jártunk meg OT-t, és valóban: végletek a köbön. Pénteki érkezéskor a pénztárnál korrekt módon lebeszéltek minket a 2,5 napos bérletről. Mondták, hogy nézzük meg, mit tudunk kihozni a viharos szél miatt álló liftek miatt korlátozott lehetőségekből - és úgy számoljunk, hogy ennél szombaton sem lesz jobb. (A tanácsot megfogadtuk, és a valóban szeles szombaton végül az aznap ingyenes Grossecken néztünk szembe a barátságtalan idővel.)

Péntek. A napot reggel kezdő ismerősök tapasztalatai alapján a Seekarspitz lejtőire szántuk a délutáni szűk három órát, és bejött. A Panorama-Seekar-Kringsalm-Hochalm liftek megbízhatóan jártak, és hó is volt rendesen minden érintett pályán. A kedvenc ezúttal az 5a volt, még úgy is, hogy a szél a csúcs közelében egy szakaszon jegesre fújta. Mivel nagyon kevesen voltak, a 8a még négy után is lényegében buckamentes volt - igaz, a hóátfuvás miatt láthatatlan felszín okozott néha kisebb meglepetéseket.

Vasárnap. Napos, hideg idő - perfekt. A pénteki lézengésnek nyoma sem volt - a parkolók tömve (P3-P4 legalábbis), a pályákon pezsgés, de liftre várakozni sehol nem kellett. A pályák egy része melós, de elfogadható, más része kimondottan jól síelhető volt, sok helyen volt zene füleinknek a tömör porhó ropogása. A Zehnerkarról nyugis átsiklással kezdtünk a túloldalra, a Schaidbergbahn alatt a kék és a fekete pálya is korrekt volt (utóbbi nem személyes tapasztalat, és a felső harmadra nem vonatkozik ;). Eggyel odébb, a Plattenkarbahn alatt a 3a/3c alsó részein ment az örömsí (a felső szakaszok melósan jegesek voltak). Végül ismét a Seekarspitz alatti katlanban kötöttünk ki. A Dikt'nalmban kezdtük egy kinti napozós ebéddel, aztán kinek a pályák, kinek a freeride (utóbbi a mély hó miatt nem igazán jött be a vállalkozó kedvű kollégáknak, volt negyedórás léckeresés is, méteres ásásokkal...). A favorit ezúttal a kék 21a lett, alig voltak rajta, a hó viszont csodás volt, izgalmasan buckás - figyelni kellet, de lehetett hasítani. Az 5a alja sajnos eléggé szét lett síelve - cserébe a felső részt kaptuk vissza, friss hóval, jég nélkül, még délután is simán. A buckakirály a 10a felső (piros) része lett, jeges csapásokkal közölt méteres kupacokkal. Igaz, ennél sokkal jobban zavart mindenkit az, hogy a parkoló felé csúsztunk, miközben a hegycsúcsoknál még ott figyelt a lebukó nap.
2011.12.18. csabor
Pénteken (2011.12.16) tettünk egy kis kirándulást Obertauernre.
Nem titkolom, hogy ez nem a kedvenc pályám. Két héttel ezelőtt már jártam erre, de akkor lehangoló látvány fogadott. Kopár sziklák, vad hegyek, semmi síterepre emlékeztető.
Most más volt a helyzet. A havazás beborította a környéket. Távolról szinte idilli volt a kép.
Nagy örömmel zúdultunk le a P7-be, s kapcsoltuk be a bakit.
A pénztárnál a kasszás mondta, hogy néhány lift nem jár. Sajnos ebben tökéletesen igaza volt. Nem tudni miért, s milyen szisztéma szerint indították el a lifteket. Volt amelyik ment, s aztán hirtelen leállították. Csapdába lehetett könnyen esni. Volt amikor motoros szánnal húzták az embereket. Számomra nem volt érthető a dolog. Biztos a másnapi "olcsó" napot várták.
Az időjárás pocsék volt. Köd, s hatalmas szél. (csak akkor sütött a nap, amikor a talponsíelőkkel találkozva, ittunk egy sört a hüttében)
Két héttel ezelőtt azt mondtam, hogy a pályarendszeren csak egy nagy havazás segíthet. A jelenlegi havazás még nem az a nagy ami kellene. A pályákon sokfelé volt tapasztalható a jegesedés, s a nagymértékű buckásodás. Ami ennél még rosszabb az pedig az, hogy a kevés hó miatt rengeteg volt a pályákon a kő. Lécem talpát újra kell építeni.
Ez még nem az az Obertauern, amely oly népszerű a magyarok körében.

Csabor aki ebben a szezonban még jár erre, de előtte jól körülnéz
2011.04.15. issimus
Két nap óta szállingózik a hó és a hóágyúkat is beröffentették. Obertauernben. Kb. 20 centi jött össze, a pályák egész jó állapotban vannak, viszont az egész síterep teli van angol és amerikai és német tinédzserekkel. Kevesebben vannak mint februárban szoktak lenni, de április közepénhez képest határozottan tömeg van a pályákon. Amíg leértem a Zehenkaron öt 20 fős csopotot kellett megelőzni. Szóval nem lehet nyugottan húzni az íveket, figyelni kell ezerrel, mikor csúszik be eléd egy kezdő.
2011.03.31. rockenstein
Érdekes, mi is OT-ban voltunk a hosszú hétvégén, de nekem valahogy nem volt zavaró a tömeg. 5 perc volt a legtöbb, amit felvonóra vártunk, az átlag 2-3 perc. A 100 km pályából mindig találtunk olyat, ahol kevesen voltak, és jó volt a hó, még délután is! Mivel rendkívül meleg volt azon a héten, ezért nyilván sokan jöttek ide fel az alacsonyabban fekvő pályák helyett (mi is), és a meleg délutánra már itt is kikezdte a naposabb pályákat, de ez csakis az időjárás, és nem a pálya hibája. Katschbergen ennél sokkal rosszabb volt a hóhelyzet, persze nyilván kevesebben voltak. Plusz 10-15 fokokban nem kell csodát várni egyik sípályától sem!
2011.03.30. Lacanator
Sziasztok! Ma ismét jó időben, jó pályákon, jó társaságban ,üres pályákon síeltünk.
2011-03-30Obertauern-007.jpg2011-03-30Obertauern-001.jpg2011-03-30Obertauern-002.jpg2011-03-30Obertauern-009.jpg2011-03-30Obertauern-006.jpg2011-03-30Obertauern-004.jpg2011-03-30Obertauern-015.jpg
2011.03.16. rockenstein
A meleg időjárás miatt radstadti szállásunkról az eredetileg tervezett Salzburger Sportwelt pályái helyett a magasabban fekvő Obertauernt választottuk a 3 napos hosszú hétvégi sítúránk helyszínéül. Ebben a helyben még nem csalódtam, és ezúttal is beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Az enyhe idő ellenére kiváló pályákat találtunk, reggel tökéletesen kezelt és jól kifagyott hóval. A Seekareck felőli oldalt jobban sütötte a nap, ezért hamarabb felpuhult a hó, dél után már erősen buckásodott. Ezzel szemben a Zehnerkar és a Gamsleiten lejtőin még zárás előtt is találtunk kiváló minőségű pályákat, nekem különösen az 1-es különböző variációi jöttek be, a d jelű igazi titkos tipp, itt egész nap alig járt valaki rajtunk kívül. Egyébként meglehetősen nagy volt a tömeg, de ez a modern lifteknek köszönhetően nem érződött a várakozási időkön, 5 percnél többet sehol sem kellett várni egy felvonásért. Ugyan jelenleg az itt megszokottnál jóval kevesebb hó van, a síelhetőség egyelőre tökéletes, a következő lehűléssel és havazással pedig felfrissülhet a pálya, és kitarthat a szokásos május eleji szezonzárásig. Képek az alábbi linken láthatók:
https://sielok.hu/fotoalbum/590014/...galeria/
2010.12.25. drpapp
Tegnap előtt értünk haza Obertauernből, ahol egy hetet töltöttünk. Az idő fantasztikus volt, ragyogó napsütés és minimális szél. A pályák reggelente tökéletesen elő voltak készítve, a hütték teraszán a " vilik " jól fogytak. Nekünk leginkább a Grünwaldkopfbahn és az abból felfelé elérhető pályák jöttek be. Gyakorlatilag végig napsütésben lehet ezeken a részeken síelni. 5 éves fiam szintén élvezte az itt található pályákat, egyedül végig sielte a könyebb pirosokat (21 b, 22 a ). Mindenkinek ajánlani tudom csak Obertauernt, aki szeretne összefüggő, kiépített és kezelt pályarendszeren síelni. A tauernrunde végig síelése szintén élményszámba megy, de gyerekkel kicsit nehéz, mert vannak részek ahol botozni kell, de részeket gyerekkel is könnyedén be lehet sielni. A város hangulatos, izgalmas és változatos helyekkel, az emberek pedig kedvesek és barátságosak. A kocsmákban pedig már kora délután indul a buli és éneklés. Összefoglalva fiataloknak és családoknak is tudom ajánlani, mindenki élvezni fogja a helyet.
2010.12.07. maximus*
A mai nap szintén egész jól indult. Már reggel 1 fok volt a völgyben, ezért a délelőtti napsütés szép kis károkat okozott a pályákon. A Zentralbahn környékén lévő pályákon rendesen kibújt a föld a hó alól. Ezek délre már használhatatlanok voltak. (persze akadtak elszántak, akik a földes-kavicsos pályát kihívásként kezelték, és kényszert éreztek rá, hogy lejöjjenek rajta. Legalább mi jót mulattunk a felvonóról :)
Déltől kettőig már megint beültek a felhők, és a pályák is kásásak voltak. Aztán durván fél háromtól megint elő-elő bújt a Nap, így újra lehetett síelni. A levegő hűlésével javultak a pályák.
Volt olyan pálya, ahol szinte egész nap nem volt napsütés, míg máshol pedig szinte végig. Bosszankodtunk is, hogy a jó pályák mind felhőben ültek, vagy pedig olvadtak nagyon. Olyanok voltunk mint a napraforgók, mindig arra mentünk, ahol épp kevesebb felhő volt. (Persze amikor kinéztük épp jó volt az a rész, de mire fölértünk a felvonóval már megint felhőben úszott az a rész.) Jelentősen csökkent a hó mennyisége mind völgyben mind a hegyen. Csütörtöktől hatalmas havazás fog kezdődni, a bergfex.at szerint vasárnapig 130 centi fog hullni. Ismerve a bergfexet ennek csak a töredéke fog leesni, de ha már csak a fele meglesz, az sem gyenge. Sajnos mi ennek nem igazán örülünk, még az is lehet, hogy kölcsönzök egy freeride lécet, ha tényleg ennyi friss hó fog esni. Holnapra még jó időt mond, bár a mai után már nem hiszünk semminek.
2010.12.06. maximus*
Sziasztok!

Tegnap érkeztünk meg Obertauernbe, pontosabban Twengbe. Ma síeltünk 10-től zárásig. Reggel csak pár felhő volt az égen, egészen jól indult a nap. Aztán 11 felé befújta a szél a felhőket a katlanba. A folyamatosan fújó szél miatt jöttek-mentek a felhők, a Nap csak nagyon ritkán lesett ki mögülük. Fél 3 után egy kevéssel újból kitisztult, főleg az alsó pályákon. Végre láttunk is valamit, élvezet volt a síelés. A kisebb parkolók és a kabinosnál lévők dél körülre megteltek, azonban a szélsőkben bőségesen maradt hely egész nap (értem ezalatt például, hogy a P6-osban legfeljebb 10-15 autó állt). Pont annyi ember van a pályákon, hogy ne érezzük magunkat egyedül. Ez alól kivétel a Krigsalmbahn-nál a 21a jelzésű kék pálya. Már 11:30 körül össze volt túrva, és rettentő sokan voltak rajta. Az összes többi pályán senkit nem kellett kerülgetni, a felvonóknál semmit nem kellett várni. Azért érezni, hogy nincs 2 méter hó, ugyanis a szél és a farolgató sporttársak alaposan letolták a havat a meredekebb részekről. Egy-két pályán kialakultak földes-kavicsos részek, de ez tényleg ritka volt. Holnapra és szerdára gyönyörű napos időt mond a bergfex, reméljük úgy is lesz! :) Egyébként sok magyar hangot hallottunk, ha valaki esetleg olvassa a fórumot írhatna... :)
2010.02.17. maximus*
Már 3 napja rójuk a köröket Obertauernben. Eddig gyönyörű napos idő volt, egyedül ma olvadt dél körül egy picit, máskor azért hűvösebb volt. Néhol igen erősen fúj a szél, nem árt erre is figyelni. Talán egy picit többen vannak ezen a héten, mint eddig (ismerősök beszámolója alapján), de így a maximális várakozási idő 5-10 perc. Ma leállt az egyik parkolótól induló lift, nevezetesen a Grünwaldkopfbahn, ami miatt beállt a fél hegy. Jó óra kellett, amíg mindenki kikerülte a részt, ugyanis csak egy kétüléses felvonó ment a 4-es helyett. Egy-két meredekebb pályát a nap folyamán teljesen kikoptatnak, néhol még egy kis fű is kilátszik a jeges részek alól. A többi részen remek a hó minősége. Délután felé már egy-két pálya kezd buckásodni, ilyenkor mi már bújócskázunk a tömeg elől. Általában a tömeg a fenti hüttékben van 12:30-tól 14:00-ig, ilyenkor érezhetően kevesebben vannak a pályákon, aki teheti, síeljen ekkor, és vagy előtte vagy utána egyen-igyon, megéri! Mi 9-kor már a parkolóban vesszük fel a cipőt, egészen 11-12-ig remek pályákon lehet síelni. Ajánlom ekkor a felső pályákat, oda lassabban ér fel a tömeg. Mi ha látjuk, hogy már gyűl a nép, akkor átmegyünk másfelé. A kisebb parkolók általában 9:30-10:00 felé megtelnek, ez után már csak a szélső nagyobb parkolókban találni helyet (minél később megy az ember, annál többet kell keresnie). Fél ötig jár minden lift tudomásom szerint, aki fanatikus, annak érdemes az utolsóval felmenni a lehető legmagasabbra. A tömeg fél 4-kor eltűnik teljesen, érdemes kihasználni azt az egy órát! Aki szereti a szép színeket, no meg a szép képeket, akkor valamelyik csúcson lepihenhet, és a narancssárga naplementét fotózhatja. Az árak igen húzósak, mi a kocsi csomagtartójában alakítottuk ki a mi kis hütténket, bár ez változhat másnál). Melegedőt nem igen találni, és az éttermek nagy része kiszolgálással működik. 1-2 helyen van egy kis önkiszolgáló sarok. Holnaptól már egy picit romlani fog az időjárás az előrejelzés szerint, bár ne legyen igazuk! :)
2010.02.03. Sziebler Péter
Kb. egy évtizede járok Obertauernbe.
Átlag 4x1 hetet síelek, ebből egy hetetet itt.
Nekem nagyon tetszik. Igaz márciusban, áprilisban érdemesebb oda menni. Pont azért, mert hidegebb és hótartó.
Salburgsuperskicard szezonjegyemmel bármikor átmehetek más pályákra.
Ha köd van fent, akkor nehéz a síelés, mert nem látni semmi kontrasztot. A zöld és a rózsaszínű Tauernrundot ismerni kell. A katlanban valóban lapos a terep, ott hajtani kell.
Helyismerettel azonban ki lehet kerülni, más pályák, liftek használatával.

Az árak valóban nagyon magasak.
Többnyire pályaszállásunk van ott "Haus Plattenkar" megfizethető. Azért ilyen relatívan olcsó, mert kocsival nem tudsz a házhoz menni. A tulaj motorosszánnal viszi be a cuccot. A ház körül minden oldalon sípálya van.
Ami a pályaszállás előnye, hogy nem kell virtbe menni. Hisz az apartmanban minden rendelkezésre áll. Időben sem több az ottani ebéd, mint a wirtben.
2010.02.02. qwer1234
Jan.28-jan.31 között voltunk Mauterndorfban, ebből 3 napot tartózkodtunk Obertauernben.
Pontokban szedtem össze a pozitívumokat és a negatívumokat:
+ Megfeleően sok pálya
- Ezek nagy része eléggé bénán van összekötve. Sok összekötő pálya nemhogy nem lejt, de néhol még emelkedik is.
- tauernrunde ebből következőleg eléggé munkás bizonyos szakaszokon.
- Hütték árfekvése igen magas, mint ahogy az egész helyé. A tömeg egyébként a felső hüttékben van. A liftek aljában ugyanakkor lézengés.
+ Ha süt a nap, akkor gyönyörű a kilátás.
+ A lifteknél egyszer sem volt sorállás.
- Kevés az olyan kék pálya, ami konstans kék. Sok helyen erős letörések vannak. Amolyan Hochkarosan kék.
- Sokszor nem egyértelmű a pálya jelölés a terepen. A térképen látod, hogy merre kéne menni, de a valóságban nincs rendesen jelölve.
- Az idő rendszeresen rosszabb, mint a környező síterepeken. Míg Grossecken süt a nap és -5fok van, addig itt köd, hóesés és -12 fok. Két terep között 15km a távolság. (Mondjuk ettől hóbiztosabb is a terep.) Mindenképpen érdemes ezért Lungau sírégió bérletet venni, mert akkor legalább lehet kellemesebb terepre váltani.
+ Néhol fűtött ülőlift. -12 fokban ideális.
- Nem jött át a hangulata a helynek. Olyan volt mint egy svájci rideg síterep.
2010.01.07. Robin
A hét első felében ismét a kedvenc helyünkön jártunk. Kellemes meglepetés volt az itt nem túl gyakori januári szikrázó napsütés. A hó tökéletes,a pályák ugyancsak ahogy a hangulat is. A hőmérséklet az "kissé" hideg -10 - 15 c fok de a hazai pálinka és a forralt bor melegített. :) Régi nagy álmunk is teljesült a régió egyik legkeményebb fekete pályája a gamsleiten 2 meghódításával. Sokszor csak teljesen oldalazva és minden bátorságunkat összeszedve - de sikerült lecsúsznunk. Nagyon megdolgoztatott -különösen a combokat- de életre szóló élmény volt. Márciusban újra ugyan itt.
legtobbszor-innen-induluk.jpgitt-melegitettunk.jpgtokeletesen-ratrakolva.jpgitt-meg-csak-sejtettuk-mi-var-rank.jpgmar-lattuk-a-meredekseget.jpgmeg-messze-a-vege.jpga-tuloldali-palyak.jpgfelneztunk.jpgmegallni-is-nehez-volt.jpgvegre-lent.jpga-gamsleiten-2-alulrol.jpg
2010.01.02. P.Csaba
Helyzet.
éjszaka jöttünk meg OT-ből. Hát a hó az csak nem jött meg, kicsit kopottak a pályák, de messze a legjobb hóviszonyok vannak a környékkel összehasonlítva. Nem tom ki mit látott, de én igen csak nagy tömeggel síeletem egy hétig :), de 5-10 perc volt a legtöbb várakozás. Sztem más síterepekről átjöttek ide sokan a hóhelyzet miatt. Ez a pálya baromira elnyeli a tömeget. Ja a szílveszteri buli sem volt piskóta, aki részese volt tudja mire gondolok. Mindenkinek BUÉK!
2009.12.30. kulacs
dec. 30
Ma itt sietünk Obertauernben. Sosem értettem, miért nincsen benne az Amade Síszövetségben ez a terep. A környéken minden terep benne van és tök jó, hogy a többnapos bérletekkel sok város siterepeit be lehet barangolni.
Miután kipróbáltuk, mostmár tudom miért nincs ennek a terepnek szüksége a síszövetségre. Való igaz, hogy Obertauern benne van Ausztria legmenöbb öt síterepe között.
A liftek nyitására érkeztünk, a P3-as parkolóban álltunk meg, másoknak is ezt javaslom. Innen indultunk a zöld színű Tauernrundéra. A napos oldalra átérve, többször újra mentünk néhány pályán, annyira el voltunk tőle ragadtatva.
A liftek nagyon gyorsak, kényelmesek, csak ott nincs buborék, ahol a szél ezt nem teszi lehetővé. Lehet, hogy máskor ennél többen szoktak lenni, de mi tömeggel szinte sehol nem találkoztunk.
Ebéd időre végeztünk a zöld körrel, kicsit még a szokásos ebédelési hullám előtt be mentünk egy hüttébe. Az árak egy hajszállal magasabbak mint másutt.
Délután kényelmesen megtettük a piros kört, néhol elidőzve.
Ami kevesebb mint máshol, az a slide park, meg a tanuló csoport.
Relative sok magyar beszédet hallottunk, mely érthető, ha arra gondolunk mit nyújt ez a terep, és csak 500 km Budapesttől. Ha a bérletárakat összehasonlítjuk, más terepepekével. Ez effektíve magasabb, de sokkal többet lehet itt sielni egy nap alatt, a gyors lifteknek és a remek pályarendszernek köszönetően.

Kulacs
2009.12.25. lakotars
Íme egy szubjektív beszámoló a mai, eléggé fordulatos sínapról:


8:00 A völgyben lévő szállás hőmérője szerint plusz 6 fok van. Akkor ma irány Obertauern, ott jobb az esély rendes pályára ilyen melegben.

9:00 Érkezés a GrünwaldkopfBahn parkolójába. Szép idő van, süt a nap, két fok. A parkoló teljesen üres, három kocsi van összesen egyelőre.

9:30 Az első menet, hagyományosan a völgybe menő pályán, pont jó melegítésnek. A hó nem túl jó, valószínűleg esett az eső, aztán ráfagyott és most kemény kéreg borítja.

10:00 Felpuhul a hó, lehet karcolni rendesen. Ez az! Indul a pályák váltogatása, a legjobb helyek keresése.

11:15 Befelhősödik és szemerkélni kezd az eső

11:35 Úgy esik, hogy be kell menekülni a hüttébe

12:15 Továbbra is zuhog. A hüttébe bejövő emberek sisakjáról és síszemüvegéről csurog a víz, elég szokatlan és vicces látvány

12:30 Már inkább havas eső esik, irány a pálya

13:00 Kemény havazás van. Frissen esett pár centis hóban lehet csúszni, erős a köd, a pályán alig jár valaki

14:30 A feltámadó szél miatt elkezdik bezárni a lifteket, elsőnek a Zenekart. A hó továbbra is esik.

15:15 Utolsó menet, indulás le a kocsihoz a parkolóba

15:20 Felfedezésre kerül, hogy közben annyi hó esett, hogy a pályák szélén már lehet szűzhavazni. Emiatt újabb kör a felvonóval.

15:35 És még egy :-)

15:50 Most már tényleg irány a parkoló. Minden fehér, egészen az autóig el lehet csúszni. A kocsin 15 centis hó áll, pedig délben még eső mosta.

Hazafelé is minden fehér, a hőmérséklet 0 fok. Azt hiszem, holnap megint nagyon rendben lesznek a pályák.
2009.12.03. Sörapu.
Tegnap érkeztünk és ma csúsztunk Obertauernben. Jobb időt síeléshez kívánni sem lehetett volna. Reggeltől délutánig verőfényes napsütés (jó kettő körül jött pár fátyolfelhő ami belefért), kiváló állapotú pályák és kevés ember. A hőmérséklet úgy -5 fok lehetett. El sem tudom képzelni, hogy ebben a hóínséges időben hogy tudták ezt összehozni. Kettő után aztán jött egy csomó gyerek, de így sem volt tömeg inkább csak élet lett a pályákon. Sorba nem kellett sehol állni. 15 lift ment. A hüttékben sok honfitársunk dolgozik és mindenki nagyon kedves.
Holnapra havazást jósolnak bár még csillagokat látok az égen.
A többi lungaui pályát is lövik ezerrel, talán hétvégére máshol is ki tudnak nyitni.
Aki gondolkodik az induláson, azt a mai nap tapasztalatai alapján, csak bíztatni tudom, hogy jöjjön!
2009.12.01. maci-laci
"Vasárnap elég jó volt csúszni. Kicsit jeges volt a pálya."
Mi csütörtöktől voltunk vasárnapig és a négy napból vasárnap voltak legjobbak a pályák.Aki vette a fáradságot és nyitásra kiment annak nem igazán lehetett panasza.A szombaton leesett és összetúrt havat vasárnapra frankón trakkolták és remekül kifagyott.Mi heten csúsztunk egy csapatban de csak legekben tudtunk beszélni a pálya minőségéről vasárnap. Az,hogy az idő haladtával apálya minősége romlik szerintem természetes ezért váltogattuk a pályákat és mindig találtunk jó részeket. Gyakorta a pályák középső része volt viseletes de a két széle még akkor is frankó volt mivel ott jóval kevesebben síeltek.Viszont a hétfői nap kezelése elég szomorú.
2009.11.22. TibiF
Szombaton Reiteralmon vasárnap pedig Obertauernben síeltem. Stani pénteki képei alapján döntöttem, hogy egyik nap ide megyek Schaldming helyett. Szerintem jó döntés volt. Kicsivel több ember volt a pályán mint Stani csütürtöki képein várakozni soha nem kellett a lifteknél. Nem voltak sokan kb. 5-6 pálya volt nyitva. Érdekesség, hogy inverzió volt reggel 7:30-kor Radstadtban -5C volt a hegyen (a Wetterpanorama szerint) Schaldmingban 1960m-en pedig 14C. Reggel ahogy emelkedtem Radstadtból Obertauernbe úgy mentem át a -5C ból a +5C fokba. Ez a völgyben volt 1600 méteren. A hegyen 2200 árnyékban 12 fokot mértek 9 órakor. Jók votak a pályák olvadni dél körül kezdett. Ragyogóan sütött a nap, kevés ember jellemezte hétvégét. Jót csúsztam, szezonkezdetnek ez a két nap nagyon jó volt. A hó azért nagyon hiányzik, ahhoz hogy jó szezon legyen sok hó kell.
P1010470.JPGIde megyekk itt kevesen síelnekAzon a pályán iskevesen vannakVölgy2220 méterenNapsütés 1000-elEltüntek a síelőkA szemben levő pályán sincsenek sokanAz ilyen kép nekem tetszikJó lefelé csúszniKevés az utas a felvonónP1010497.JPGA déli oldal 2100 m-en
2009.11.20. Stani
Igen, csak megerősíteni tudom Powee-t. Fantasztikus volt !
Gyönyörű napsütés, mélykék ég és remek sípályák. Várakozási idő, zsúfolt pályák, remegő lábakkal kamikaze módon síelő egyének, kígyózó (iskolai)csoportok, léctaposás ? Nem, ez a nap nem erről szólt. Tág terek, "privát" sípályák, csend, nyugalom.
Ennyire "chill out" még sohasem fogadott Obertauernben.
Négy felvonó és 4-5 sípálya állt rendelkezésünkre; bőven elegendően voltak erre a napra, aminek végére kellemesen elfáradtunk és síléceinkkel a völgy felé vettük az irányt.
A Grünwaldkopfbahn melletti Talabfahrt (8as) igaz hivatalosan nem volt nyitva, de a fene megy le az ülőfelvonóval, vagy a Kringsalmtól induló síbusszal, ha mindez lécekkel is lehetséges. Igaz volt benne néhány lecsatolás és némi gyepsí, de ez is jó móka volt :)
A nyitva tartó pályákon biztos alap van, sőt egyes lejtőkön csak is természetes hó !

Egyszóval aggódásra semmi ok; reggel és délután is fagyott, sőt az 5a pálya felső része az egész nap során porhavasnak bizonyult. 20 fokokról itt szó sincs, lehet Innsbruck valamelyik napsütötte teraszán mérik azt, de itt biztosan nem :)

Néhány kép csatolva, a többit a galériában tekinthetitek meg.
https://sielok.hu/fotoalbum/obertau...ern2009opening/galeria/

Üdv
1.jpg12.jpg14.jpg
2009.11.19. powee
Jelentem Stani kolléga és én teljesítettük a kezdő napot Obertauernben kb max 30-40 többi síelővel együtt. Nagyon jó volt, napsütés, barnulás, síelés, saját sípálya. Készültek képek és videók is, de ezek fáradtság miatt később kerülnek majd fel.

Ja és a Talabfahrt a Grünwaldkopf felé megnyitott!! :))) (azaz mi lejöttünk:P) Képet majd csatolunk !

Sok havat mindenkinek!
powee
A hétvégi síelésünk pénteki napját Obertauernben töltöttük - csodálatos időt fogtunk ki! Napsütés és porhó várt, csodálatosan tiszta kilátással a völgyre és a környező hegyekre.
Bemelegítés után egy Tauernkört mentünk, közben párszor elhagytuk és összeszedtünk egymást, aztán még ebéd előtt megsíeltük a G2-t is, hatalmas túrt hóban, kicsit tejfölösebb időben. Nagy élmény volt!
Már kész is a galéria HLaci (Agent) fotóiból - Köszi Laci!
https://sielok.hu/fotoalbum/obertau...ern-2009-marcius/galeria/
2009.03.25. Robin
Tegnap éjszaka megérkeztünk. Ismét csodálatos napokat töltöttünk itt, a kedvenc helyemen.Március lévén nem voltak sokan. OT hozta szokásos formáját hatalmas hóval és szeszélyes időjárásával.Vasárnap gyönyörű napsütés és lélegzetelállító panoráma tárult elénk. Hétfőre virradóra kaptunk vagy 20 cm friss havat így gyakorolhattuk a szűzhavazást és a meredekebb pirosokon az eséseket is. :) Délelőtt borult idő gyenge havazással délután szép napsütés,estefelé apres ski az edelweiss-ban , a nap megkoronázára pedig frissen kezelt pályán csúszás a parkolóig. Na a kedd az nem volt semmi ! Megint csak nagy havat kaptunk reggelre ami folytatódott egész nap jókora széllökésekkel néha pár méteres látótávolsággal. Ekkor már inkább a kék pályákat és a hüttéket részesítettük előnyben szinte az összes síelővel egyetemben. Amit negatívumként éltem meg hogy most sem sikerült feljutni a Gamsleiten-re , kárpótlásul viszont a 3 tauernrunde jutott a kiváló hangulatú társasággal. A nem mindig kegyes időjárás ellenére az újonnan szerzett barátok is megkedvelték OT-t. November 28-án újra ugyanitt találkozunk.:)
Obertauern--3-a.jpgObertauern--4--a.jpgObertauern--4--c.jpgObertauern--4-d.jpgObertauern-5-a.jpgObertauern--9-b.jpgObertauern--Hudskogel-csucs.jpgObertauern-1-b.jpgObertauern-Torzshelyunk---Edelweisshutte.jpgObertauern-1-e.jpgObertauern-1-c.jpgObertauern----tarsasagunk.jpg
2009.02.17. schuht
Szia Évi!

Én kb. 3 hete jöttem vissza Obertauernből, s mint már írtam csodálatos volt. Mikor mi voltunk minden napra le volt ratrakolva a pálya. A kezdő pályákra visszatérve, a Tauernrundét, úgy is meg lehet tenni, hogy végig kéken mész- válaszd a zöld kört. Sőt néha még annyira lapos volt, hogy nem győztünk botozni. Ha gondolod, akkor én most írok neked egy kört. De én ebben nem vagyok profi, biztos van más megoldás is, de mi ezt a Rundét tettük meg:
Kezdés-
1.csúszás -
Schaidbergbahn- (Parkoló 7)- fentről lecsúzhatsz vagy a 2b-én, amelyik hegyi út, vagy a 3b-én, amelyik szintén kék.
2.csúszás - Edelweissbahn - ha van kedvetek le lehet csúszni a 18a-n,itt vannak az igazi kezdők, majd újra vissza az Edelweissbahnra
3.csúszás - na itt jól meg kell ereszteni a Hüttétől, mert különben sokat kell boltoznod.
Hunskogelbahn - itt a 4a egy picit piros, de addigra már belejösz
4. csúszás - Seekarspitzbahn - ennek a teteje egy picit meredek, de jó széles, van bőven helyed, csak arra figyelj, hogy a 10a-n menjél, mert itt el lehet tévedni. Igaz nem vészes, ha eltévedsz, mert itt egymás hegyén-hátán vannak a felvonok és a pályák, de ha jól csinálod, akkor a piros 10a belemegy a kék 10a-ba, majd a 8a-ba. S teljesen el tudsz csúszni a Zehnerkahrbahn-ig.
5.csúszás - fentről az 1a-n visszaérkezel a kiindulási pontig.
S mindezt kb. 1-1,5 óra alatt meg lehet tenni.
Remélem segítettem.
Üdv Gabi
2009.02.05. schuht
Halló mindenkinek!

Idén is szerencsére sikerült eljutnunk síelni. Igaz most csak ketten voltunk a fiammal, így először és remélem nem utoljára ebben az évben egy hotelt választottunk, wellnesszel, félpanzióval és pályaszállással. Eddig mindig appartmanban laktunk, mert az sokkal olcsóbb volt, de egyszer az életben szerettem volna én is egy ilyen Hotelben lakni.(Ez elég hülyén hangzik, nem? De remélem megérdemeltük!!!) A szállásunk a Hotel Montana-ban volt, amelyik közvetlen pályaszállás, s az Edelweiss felvonó mellett található. Ez igazán ideális kezdés 1 év kihagyás után. Obertauern elvarázsolt minket. Jan.25-én, vasárnap érkeztünk, így csak hétfőn tudtuk először meghódítani a hegyeket. Hétfőn csodálatos napsütéses napunk volt egész nap, így sok-sok energiánkat, melyet 1 évig gyűjtögettünk, kiadtuk a lejtőkön. 2 csúszás(az Edelweiss pálya)után nekifutottunk a zöld Tauernrundénak. S lássanak csodát elsőre megtaláltam a helyes utat. Kb. 1,5-2 óra alatt körbesíeltük a völgyet. Isteni szikrázó napsütésben, s csodálatos sima pályákon nem volt nehéz. Másnap szakadt a hó, de annak ellenére lehetett síelni. Szerencsére egész héten nem volt nagy szél. Szerdán és csütörtökön egy kicsit összetúrt volt a pálya délre, de addig is jól lehetett menni. Sőt a porhónak köszönhetően egész nap elviselhetőek voltak a pályák. Utolsó napunkat is szikrázó napsütésben töltöttük, s ezen a napon a rózsaszínű Tauernrundét választottuk. Igaz Obertauern nem tartozik az olcsóbb helyek közé, de egyszer mindenkinek kell látnia. További jó havat mindenkinek!!!
2009.02.03. RM
Szia, az en benyomasaim szerint OT jo hely, de, hogy is mondjam "nagyon meno", nagyon "sztarolva van". Egyszeruen kozkedvelt, altalaban sokan vannak (amikor en ott voltam mindig eleg sokan voltak), bar ennek ellenere nincs sorallas normal esetben (mar ha nem zarnak le ezt azt eros szel, ... miatt), mert talan az egyik legmodernebb liftrendszere van. A palyai jok, valtozatosak, ami nagy elonye a szuper hobiztossag. A kozponti/parkoloba vezeto palyak eppen a nagy liftkapacitas miatt nap vegere mar elofordul, hogy lesieltek, buckasak. Az idojaras meg olyan amilyen, de egy olyan helyen aminek 1500m-en van az alja nem tudsz "lemenekulni" ha fent hideg van vagy erosen fuj a szel vagy kod van es ez mind bejohet. Ami szamomra meg oriasi hatranya, hogy ott a palyakozeli olcso/privat szallas ismeretlen fogalom. A szallasok dragak, olyan hogy privatszallas szinte nincs, mert az egesz egy udulofalu hotelekkel, nehany apartmanhazzal, ettermekkel, huttekel. Szoval szerintem februarban lehet rossz ido, de az is lehet, hogy vegig sut a nap. Az is lehet, hogy irto hideg lesz ... Mindenesterte engem nagyon zavarna, ha pl. egy 50EU/nap/fos palyaszallasrol nem tudnek egy jot sielni kod, szel, hideg ... miatt. Ha Hochkaron fent szoktatok lakni, akkor OT is jo lesz mert kb. detto ugyanaz. Mi Hochkaron mindig Göstlingben lakunk / OT-nel pedig mindig Mauterndorfban fogok lakni mert:
- Ezek olcsobbak
- Keves autozassal esetleg sibuszozassal el lehet jutni kulonfele palyakra (OT-Katschberg-Grosseck_Spickerog-Fanniberg ill. Hochkar-Lackenhof). Ezeknek egy resze magas/hobiztos a masik alacsonyabb rossz idoben is sielhetobb.
- Normalis falvak, szep hangulatos kozponttal, normalis aru ettermekkel, ...

A hochkari hasonlatokat azert irtam, mert irtad, eddig oda jartatok. Szamomra OT kb. olyan mint egy "nagy Hochkar".

Bukosisak: eppen OT-n estem e tok ures, jol kezelt palyan relativa nagy sebessegnel bambulas miatt akkorat, hogy a fejem egy oriasit koppant a kemeny palyan, a kabatujam, pulover, alaoltozet felcsuszott a karomon, amirol emiatt kb. 10x5 cm-s folton lejott a bor. Szoval szerintem ne azert vegyetek/kolcsonozzetek a sracnak bukot mert kotelezo. Ilyen barmikor megtortenhet, es utolag ha en nem birnam elviselni, hogy netan a gyerekem azert szenvedett komoly serulest mert nem volt rajta sisak.
2009.01.10. mangalor
Sziasztok!
Hazaértünk 5 napos lungaui síelésünkről. Szállásunk (4 családnak egy ház kivéve, ahol csak mi voltunk) Lessachban, nagyon rendben volt.Hideg volt rendesen, mindennap reggel 9-kor, amikor a pályákhoz értünk, -10 körül volt a hőmérséklet, de a tanácsolt maszkok és krémek elegendőnek és hasznosnak bizonyultak.(Még egyszer köszi az "ösznépi" megmozdulást!:))
Első nap Fanningberg,kezdésnek abszolút megfelelt. A pályák elég hosszúak és többnyire szélesek, a hó kiváló. Idő tiszta, még a nap is kisütött úgy két órára. A pályák kitáblázása viszont Grosseckhez és Obertauernhez képest keltett némi hiányérzetet."Sikeresen" rá is tévedtem a kisebbik lányommal (7 éves) a Samsonbahn melletti fekete pályára (Stöffei, a száma, ha jó emlékszem 1-es) , s az alján elesett. Utána kellett neki egy nap, hogy visszajöjjön az önbizalma. Igazán főleg magamnak tehetek szemrehányást: sárga szemüvegben síeltem és nem gondoltam rá, hogy összetéveszthető a fekete és a kék jelzés...
Második nap Grosseck, nagyon bejött. (Két család Katschberg-Aineck-re ment, szeles, hideg idő, fáztak, 2 után hazamentek). Grossecken messze nem volt annyira hideg, egészen négyig bírtuk két hüttézéssel.
Harmadik nap Obertauern. Napsütés, szélmentes idő, kiváló pályák, viszont meglepően sokan voltak. Igaz, sorba nem kellett sehol sem állni. A következő liftek pályáit használtuk: Zehnerkahnbahn, Edelweisbahn, Zentralbahn, Kringsalmbahn, Hochalmban és a Grünwaldkopfbahn. Ezekhez piros és kék pályák tartoznak és egy "kis kört" is lehet használatukkal síelni. A Grünwaldkopf tetején lévő Treff nevezetű hütte nagyon hangulatos és az étel is ízlett mindkét napon.
Tehát csütörtökön is Obertauern. A szikrázó napsütés ellenére sokkal hidegebb volt mint szerdán. Olyannyira, hogy a kis 7 éves lányomnak kénytelenek voltunk egy melegebb kesztyűt venni, mert annyira fázott a keze. A már szerdán megismert pályák kiegészültek a Seekarspitzbahn, Sonnenlift és a Panoramabahn pályáival. Ebből is látszik, hogy számunkra még maradt tartalék, lesz miért visszajönni...
Összességében nemcsak a hóminőség, a kényelem miatt szerethető, hanem amiatt is, hogy mindenki találhat tudásához megfelelő pályákat. A térkép és a jelzések alapján könnyű eligazodni. A pályák nehézségi fokának jelzései is stimmelnek. Mondjuk a Zehnerkar tetejéről induló kék(1a) eleje, illetve a Grünwaldkopfról induló kék (8a) legalja kicsit meglepett Fanningberg után, de nem okozott gondot a gyerekeknek sem. Két családban voltak nagyon jól síelők, úgyhogy csütörtökön öten (3 gyerek , két felnőtt) meghódították a K2-t is.
Utolsó nap ismét Grosseck. Ez egy tökéletes nap lett. Jó idő ,( a -6 fokot már-már kánikulának éreztük)kiváló pályák, tömeg sem volt. Csupán ott kellett kerülgetni egymást, ahol a Speiereck csúcsról lejövő piros átmegy kékbe és kb innen ágazik el a kék 7-es, és a St Michaelba vezető piros 2-es, vagyis ez egy csomópont. A piros 2-es jó hosszú, egy baja van, hogy a feljövő kétüléses nagyon lassú. Jó , hogy aki megunja, az kb. félúton beszállhat a liftbe, viszont kezdőknek nem ajánlom ezt a pályát. (A térkép jelez egy kék pályát lefelé, ami a 7-es oldalából ágazik el, de nem találtuk. Szerintem ez most nincs kialakítva, de az is lehet én voltam "vakhangya".)Itt is nagyon jó a fenti hütte (Panorama Alm- neve magáért beszél), innen és a csúcsokról elénk táruló kilátás mesés volt, ebben verte Obertauernt. A Waldabfahrt ( a kabinos aljához vezető kék erdei pálya) teteje viszont tényleg nem kezdőknek való. A lenti (mauterndorfi parkolónál) hütte is ízléses, kicsit "zegzugos", s ha van türelmetek várni rá, a parkoló felőli bejárat két oldalán(ahol a Wc-k is vannak) van két számítógép, ahol ingyen lehet netezni.
Összességében tartalmas és élménygazdag napokat töltöttünk a régióban. Nekem legjobban a Zehnerkahn pályái, illetve a piros 5a, 16a és 10a, valamint Grosseck-Speiereck (mindenestül)tetszettek.
Ami mindenképpen említést érdemel: a kint dolgozó magyarokkal csak pozitív élmények értek. Kedvesek, udvariasak, érdeklődőek, és segítőkészek voltak. Egy példa: kedden (Grosseck) az egyik család négyéves kislánya ebéd közben elaludt. Az anyuka és ő így ott maradtak. Az egyik ott(Restaurant Schi Alm mit Pilzbar) dolgozó srác rögtön odament, megkérdezte van-e valami baj? Tud valamit segíteni? Ha bármi gondjuk van, bátran forduljanak hozzá! Apró gesztus, de nekik nagyon jól esett a figyelmesség.
Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a régiót, mi is szívesen jövünk majd vissza! Ha van kérdésetek, szívesen válaszolok. Nekünk nagyon nagy élményt adott ez az öt nap!
2009.01.03. arsenal
Sziasztok!

December 20-27ig voltunk Obertauernben. Szállásunk Twengben volt a Hotel Gell-ben, amiről csak jókat mondathatok. A síbusszal 6 perc alatt fel lehet érni.
Első nap (dec 21) elég zord idő volt, nagyon erős szél és váltakozó intenzitású havazás volt, hideg nem volt (-2 fok). Gründwaldkopfbahn, Seekarspitzbahn és még 1-2 magasabb csúcsokra vivő lift nem ment. De folyamatosan indultak, ahogy csillapodott a szél.
December 22-én egész napos havazás, még mindig erős széllel, de enyhe hőmérséklettel (0 fok).
December 23 borult idő felhők között néha szűrt napsugarak.
December 24-én hasonló, de délután már szikrázó napsütés, hidegebb (-5 fok)
December 25 ködös idő, Gamsleiten 2 megnyitása.
December 26 szikrázó napsütés, reggel -15fok, napközben -10 körül.

Összefoglalva, a pályák kiválóak, főleg a havazás elállta után a ratrakolásnak köszönhetően. Ja és hó is van dögivel.
Liftinfrastruktúra parádés, húzóliftet nem is használtunk egy hét alatt. Időjárás változó volt, a magasabb csúcsokon az erős szél gyakori, maszk ajánlott. Nagyon jól éreztük magunkat, reméljük jövőre visszatérünk. Apropó ekkora A8-as flottát ritkán látni ami OT-ban parkol :D
P1070276.jpgP1060672.jpgP1060686.jpgP1060829.jpgP1060941.jpgP1060870.jpgP1060859.jpgP1060785.jpgP1060966.jpgP1070114.jpgP1070313.jpgP1070162.jpgP1070239.jpgP1070244.jpgP1070320.jpgP1070158.jpgP1070317.jpgP1070129.jpgP1070224.jpgP1070485.jpgP1070475.jpgP1070399.jpgP1070387.jpgho.jpgOT-hazak-kozott.jpgKehrkopfbahn-on-felfele.jpg
2009.01.02. borbirol
Sziasztok!

Kb. másfél órája értünk haza a karácsonyi síelésünkről, amit ismét Lungau régióba sikerült eltölteni. A család kedvenc helye ez, és ismét nem csalódtunk. Ez pozitív és negatív értelemben egyaránt értendő. Két napot síeltünk OT-n, de sajnos mindkét nap haragosan fogadott minket. Első alkalommal (dec. 28.) a nagy szél miatt nem járt a Zehnerkar lift, és rendszeresen leállították a másik oldal csúcspályás liftjeit is. Emiatt leszorult a tömeg a Grunwaldkopf környékére, és ez sokat rontott a helyzeten. Második alkalommal (jan 1.) meg teljesen köd borított be mindent. Szerencsére a szilveszteri buli után csak dél körül ébredtek sokan, így legalább tömeg nem volt. Sokszor voltam már OT-n, de valahogy ez a karácsonyi időszak nagyon bizonytalan az időjárást illetően. Hó viszont annyi van , hogy az út menti buszmegálló egy valóságos hóbarlang benyomását kelti. Álomszerű!
Nagyon tudom ajánlani a régió másik három síterepét is. Remek hóviszonyok vannak Katschbergen, a Grossek-Speierecken, és Fanninbergen egyaránt. A régió legnagyobb előnye, hogy valamelyik terepen biztosan remek az idő, és talán csak Fanninberg az, ahol a pályák egyszerűbbek, de ott meg a rengeteg erdő nyújt remek szórakozást.
Jó síelést mindenkinek!

BL
2008.12.04. Robin
Péntek ill. vasárnaptól voltunk itt keddig és nagyon jókat síeltünk ezen a szép helyen egy nagyon jó csapattal ! Az időjárás nem mindig fogadott a kegyeibe,hétfőn pl.jó kis szél havazással egybekötve de a forraltbor segített ! :) Szerencsére azért láttuk a napot is párszor. Az idő rövidségére való tekintettel "csak" egy fél Tauernrundét sikerült megtennünk de ezt tökéletes pályákon. Igazi szezonkezdet lévén volt hogy a kapukhoz úgy csúsztunk be hogy senki sem volt rajtunk kívül ott. Síeléseim közül az egyik legszimpatikusabb és legjobb társasága volt,köszönöm mindenkinek. Március 20-án remélem újra találkozunk ! :) Külön köszönet Vilinek ! Robi
obertauern-025-25.jpgobertauern-029-29.jpgobertauern-033-33..jpgobertauern-040-40.jpgobertauern-044-44.jpgobertauern-072-72.jpgobertauern-076-76.jpgobertauern-079-79.jpgobertauern-088-88.jpgobertauern-091-91.jpgobertauern-093-93.jpgobertauern-097-97..jpgobertauern-062.-a-szallasunk.jpg.-a-csapat.jpg
2007.03.20. borbirol
Kedves Sporttársak!

Szombat este érkeztünk haza az egy hetes lungaui táborozásunkról. 5 napot Obertauernben síeltünk, egy napot pedig Katschberg-en. A szállásunk St. Michael-ben volt, egy lovas-tehenes tanyán üzemeltetett panzióban. Tiszta, kényelmes, az ellátás osztrákosan bőséges, mindössze a zöldség gyümölcs hiányzott a kínálatból, de ezt el tudtuk fogadni egy önellátó szálláshelytől. A frissen fejt tej kárpótolt.
Az idő abszolút előtavaszi volt, reggel mínusz 2-5, majd felkúszott plusz 5-8 fokra, és verőfény. A pályák ennek megfelelően folyamatosan romlottak, teljesen felértékelődtek a reggeli órák. A pálya üzemeltetői hihetetlen erőfeszítéseket tettek a körülmények megteremtéséért, minden reggelre minden pálya egy pingpong asztal simaságával vetekedhetett. Le a kalappal előttük! Először jártunk itt, és teljesen lenyűgözött a hely adottsága, hangulata. Délig, kora délutánig a sípályák, délután és este a hütték és bulik. Kicsit bosszankodva olvastam a mai hó- és hőmérsékletadatokat, valószínűleg a legmelegebb hetet fogtuk ki. Viszont olyan barnák vagyunk mint akik a Karib tengeren töltöttek egy hetet.

BL
2007.01.29. Johnnie
Hali,

most jöttünk vissza. Szombattól szombatig voltunk. Vasárnap még aggódtam a hó miatt szerdánviszont már úgy éreztem elég a hóesésből:)és a szélből. Mindezek ellenére azt mondom király ez a hely. Ez volt az első alkalom, hogy itt voltunk, de ha összehasonlítom más ausztriai helyekkel, nos akkor azt kell, hogy mondjam ver mident. Pedig már voltunk 5-6 helyen. Olvasatam, hogy valakinek problémája volt a szállással. Nekem szerencsére nincs ilyen tapasztalatom. Mi a Gamssplitz Appartment hotelben voltunk. Nagyon korrektek voltak, és rugalmasak. Még magyarnyelvű síoktatót is kerestek nekünk. A felvónok közel voltak, mondjuk 500m de ez bemelegítésnek is elég volt, amiután pedig elég hó volt a síelés végén a szállodáig tudtam síelni a hegyről!! Megpróbálok képeket felrakni:) mobillal csináltam boc s a minőségért, nem fogja visszadni az igazi fillinget.
Obertauern01.jpgObertauern02.jpgObertauern03.jpgObertauern04.jpg
2007.01.24. csiricsi
Na mi is megjöttünk!!
Ez szép volt... Az időjáráshoz képest tényleg nagyon jókat lehetett síelni. Itthon 15 fok ott pedig rendesen ápolt sípályák. Amikor a nagy orkán jött, reggelre tiszta tócsa volt az alsóbb pályák nagy része, de ennek ellenére az összes felvonó ment!!!! Én a hotel ablakból néztem ki gyakran, egész nap kb 3 ember ment fel a felvonóval, szakadó esőben... Az se rossz... Egyébként gyönyörő hely! Azt hiszem ezentúl is ide járok majd, legalább lehet mire dolgozni. Mondjuk Ausztriában még nem találkoztam ilyaen szemtelenséggel, mint amit a hotelben megérkezésünkkor tapasztaltam. kb 2 hónapja rendeltem meg 2 szobát, egyet gyerekággyal és fürdőkáddal, egyet pedig sima 2 ágyasan. Ehhez képest 550 km utazás után a megérkezésünkkor közölték, hogy csak egy szobát foglaltam és az is kicsi és tusolós és gyerekágy sehol. Aztán szokásos magyar módra begurulás következett, és keménykedés, valamint itthonról egy fax küldése a szállodának, egy fiktív magyar turisztikai közösség nevében, ami megtette a hatását. Este a vacsoránál jött a tulaj, hogy természetesen megvan a 2 szoba, sőt a fürdőkádas, gyerekágyas szoba egy lakosztály lett azon az áron amin megrendeltem egyébként a normál szobát. Viszont jól főztek és kellemes volt a kiszolgálás. Ha nem félnék a legközelebbi elszúrástól, ide mennék megint. Egyébként rengeteg hotel, meg panzió van és mind elég jók. Szóval nagyon rendben van OT. Most, hogy hazajöttünk rögtön elkezdett 1000-el esni a hó, úgyhogy ki is vagyok rendesen idegileg.

CSiri
2007.01.14. dve
Na nekem is megvolt a már hagyományosnak nevezhető januári egyhetes Obertaueni utam... Hát a körülményekhez képest itt egész jól lehet síelni..legalábbi s a mostani lehetőségeket ismerve egész Ausztriában... Megérkezésünkkor a mult vasrnap némi friss hó is fogadott, ami aznap kissé megolvadt és kásásodott,majd hétfőn hidegebb lévén finom porhó volt... Kedden viszont a hullámokban érkező záporoszerű esők adtak "jótékony" kezelést az amúgy is kevés hónak... Ezután napos enyhe idő jött... Reggel kőkemény jeges lejtők,a léc alig karcolta meg a ratraknyomot, délutánra ahol sütött a nap kásás buckák,ahol meg nem ott kőkemény jég egésznap... Amúgy maximálisan kihozták azt amit ebből a kevés hóból kilehet,bár a kövekre azért nem árt figyelni...Pénteken hatalmas széllel hóesés jött ami már nagyon kellett.. Bár ha az idő ilyen enyhe marad akkor ez a javulás megintcsak átmeneti lesz... Gamsleiten 2 ugye ez az a lejtő amit az ember legalább egyszer meg akar járni ha már ittvan.... Szerdán mentem fel, egész jól sielhető volt a szokásos módon kissé buckás de jó.. Csütörtökre ellenben a buckák kőkeményre fagytak akkor már félelemetes volt... Hát a léc élében bízva óvakodtam lefelé,miközben a felettem síelők által lelökött jégdarabok lövedékként süvítettek el... Akkor megkönnyebbülés volt leérni... Összefoglalva az egészet egy kellemes hét volt főleg annak tudatában,hogy milyen hóviszonyok vannak...
2007.01.07. w.adam
Sziasztok!

Megjátuk OT-t. 1 hétig voltunk kint dec 30-től jan 6-ig. Röviden leírom milyen volt:
Tehát az első sielés 31-re esett, az idő szuper volt kék ég napsütés kitünően preparált pályák. A parkolók tele voltak, viszont a felvonóknál 0-1 perc várakozás és ez az egész hétre jellemző volt. A pálya az hibátlan volt csak elvétve voltak jegesebb szakaszok du-n fele. Hasonló képpen indult az újév első napja, leszámítva, hogy a várakozás 0 volt, de ez érthető!!!
Az idő az már változékonyabb volt, du-n 4-re meg is jött az első hózivatar. Ez lent a völgyben már eső volt, ami este szépen ráfagyott a kocsira. Kedd reggel beindították a hóágyúkat azokon a pályákon amik a parkolókhoz vittek le. Ezek aztán egész nap mentek amik egy picit zavaróak voltak a sielésben, de mindent a tökéletes pályákért. Kedd du-tól elkezdett havazni igen intenzíven,(és itt láttam azt, hogy két napig a szakadó hóesésben is mentek a hóágyúk!!!) úgy hogy már a lefelemenetel is igen gázos volt lánc nélkül a hágón. A szállásunkhoz is csak hólánccal tudtunk felmenni.(Hüttauban laktunk)
Keddtől gyakorlatilag az eljövetelünkig végig havazott változó intenzitással de inkább erősen. Ami egy kicsit kellemetlen volt az a néha erős szél. Azt hogy mennyi hó esett? Szerintem több min amit a honlapon jegyeznek. A kinti rádió is legalább 60-70 cm-t mondott. Az biztos, hogy szerdától már igen sokan hagyták el a pályákat egy kis off-piste kedvéért, mert igen remek porhó volt.
Egy szó mint száz nagyon jó egy hetet töltöttünk kint. Itt abszolult nem lehetett érezni, hogy milyen hószegény tél van, mert itt volt, van bőven Holle-Anyó termékéből!!! Akik most mennek no para a pályák 100%-os állapotban vannak.
Jó sielést mindenkinek!!!

Ádám
dec-31.jpgjan-1.jpghoagyu-bevetes-alatt.jpga-paradicsom.jpg
2007.01.07. w.adam
Sziasztok!

Megjátuk OT-t. 1 hétig voltunk kint dec 30-től jan 6-ig. Röviden leírom milyen volt:
Tehát az első sielés 31-re esett, az idő szuper volt kék ég napsütés kitünően preparált pályák. A parkolók tele voltak, viszont a felvonóknál 0-1 perc várakozás és ez az egész hétre jellemző volt. A pálya az hibátlan volt csak elvétve voltak jegesebb szakaszok du-n fele. Hasonló képpen indult az újév első napja, leszámítva, hogy a várakozás 0 volt, de ez érthető!!!
Az idő az már változékonyabb volt, du-n 4-re meg is jött az első hózivatar. Ez lent a völgyben már eső volt, ami este szépen ráfagyott a kocsira. Kedd reggel beindították a hóágyúkat azokon a pályákon amik a parkolókhoz vittek le. Ezek aztán egész nap mentek amik egy picit zavaróak voltak a sielésben, de mindent a tökéletes pályákért. Kedd du-tól elkezdett havazni igen intenzíven,(és itt láttam azt, hogy két napig a szakadó hóesésben is mentek a hóágyúk!!!) úgy hogy már a lefelemenetel is igen gázos volt lánc nélkül a hágón. A szállásunkhoz is csak hólánccal tudtunk felmenni.(Hüttauban laktunk)
Keddtől gyakorlatilag az eljövetelünkig végig havazott változó intenzitással de inkább erősen. Ami egy kicsit kellemetlen volt az a néha erős szél. Azt hogy mennyi hó esett? Szerintem több min amit a honlapon jegyeznek. A kinti rádió is legalább 60-70 cm-t mondott. Az biztos, hogy szerdától már igen sokan hagyták el a pályákat egy kis off-piste kedvéért, mert igen remek porhó volt.
Egy szó mint száz nagyon jó egy hetet töltöttünk kint. Itt abszolult nem lehetett érezni, hogy milyen hószegény tél van, mert itt volt, van bőven Holle-Anyó termékéből!!! Akik most mennek no para a pályák 100%-os állapotban vannak.
Jó sielést mindenkinek!!!

Ádám

ui: majd teszek fel egy pár képet
dec-31.jpghoagyu-bevetes-alatt.jpga-paradicsom.jpgRadstadt-is-behavazodott.jpg
2006.12.04. w.adam
Helló!

A hétvégén megjártuk Obertauernt! Ez a hely tényleg tud valamit...
Bár én a beszámolók alapján tudtam, hogy lesz hó de ennek ellenére mégis nehéz volt elképzelni, hogy sielni fogunk, mivel a környék a deret leszámítva teljesen zöld volt.
2 napot sieltünk kint. Szombaton többen voltak de ennek ellenére se kellet 4-5 percnél többet várni, és ez is inkább csak 11 és 14 óra között volt jelemző. 9-től 11-ig szinte senki sorbanállás 0.
Vasárnap jóval kevesebben voltak, így délelőtt volt hogy szinte ketten hárman voltunk egy pályán.
Egy negatívum volt a hazacsúszás, de ezt már a többiek is írták.
Tehát összeségében, ahogy azt Staniék is írták már most Obertauern a megfelelő terep egy jó sielésre.
Ádám
Obertauern-049.jpgObertauern-059.jpg
2006.11.28. Stani
Obertauernbe meglepően jók voltak a hóviszonyok szombaton, mi is csodálkoztunk, tényleg le a kalappal a ratrakvezetők és a "schneemeisterek" előtt, hiszen megcsinálták azt amiről a legtöbben egy jó darabig csak álmodhatnak. Egyébként is, nem véletlenül lett 2004-ben Obertauern az Alpok leghóbiztosabb síterepe...
Ráadásul ilyenkor az esetleges pluszfokok sem annyira kártékonyak, mint tavasszal, mivel a nappalok rövidebbek és a napsugárzás is lényegesen gyengébb (beesési szög kisebb). A wetter.at egyébként egyáltalán nem mond enyhe időt, sőt estére elég szépen lehűl.

Ádám: a Grünwaldkopfbahn, Zehnerkarbahn előtti parkolókba érdemesebb menni.
2005.04.21. Stani
múlt héten, április 15-től 17-ig Obertauernon síztünk, boardoztunk. A hely egy igazi paradicsom; sok hóval, modern felvonókkal és elegendő mennyiségű pályákkal. Bár az időjárás előrejelzés szombat+vasárnapra elég rossz időt (köd, eső, havazás) jósolt, de szerencsére nem jött be :P Szinte mind a három nap ragyogó napsütés és kellemes hőmérsékletek voltak a jellemzőek. Csak amikor eljöttünk vasárnap, akkor kezdett olyan 4 fele fenn elég derekasan havazni, lenn csak épphogy szállingozott.
A hó mennyiségével nem volt semmi gond, mind a pályákon, mind a pályákon kívül van bőven. Minősége meg az erre az időszakra jellemző. Minden nap frissen preparálták a lejtőket, bár ez Ausztriában nem újdonság:) A lifteknél várakozási idő nem volt, s a pályákon is nagyszerűen eloszlottak a sízők. Szombaton elég sokan jöttek fel, mivel ekkor vmi akció volt, így a napi bérletet mindösszesen 18 euróért osztogatták.
Vasárnapra a fennti részeken kis frisshó is esett. Off pistézni még mindig elég korrektül lehet, bár nyilván már nem állig érő porhóban:) Amúgy Obertauern egy igazi freeride paradicsom, gyakorlatilag bárhol, ha lemész a jelölt pályákról jó kis off pisték vannak a kezdő szinttől egészen a profiig. A tér is elég nagy, tehát van bőven hely szelni a havas hegyoldalakat.
A pályák javarészt kékek és pirosak, így családosoknak, vagy éppen kevésbé rutinus sízőknek is ideális. Bár meg kell jegyezni, hogy a elég sok piros pályávan van ún. utazós rész, ami talán a boardosoknak jelenthet leginkább problémát, de ha megereszted magad,akkor no problem.
Van pár fekete is, köztük Obertauern legmeredekebb, s egyben egész Ausztria egyik legbrutálisabb lejtője, amire a Gamsleiten 2 duplaszékes visz fel. Érdekessége, hogy egyedül nem engednek fel, csak is úgy utazhatsz a libegőn, ha van vki melletted. Ez a mostani sízésből kimaradt, pedig terveztem, éppen utolsó napra, de amire odaértem, kb 3negyed 4kor arra a felvonós lekapcsolta a liftet. A felvonók négy és fél öt között zárnak. Legtovább a Zehnerkarbahn kabinos megy, itt az utolsó Bergfahrt fél ötkor van.
A liftek tényleg csúcsmodernek, javarészt ülésesek; négy és hatszemélyesek, puha bőrkárpitülésekkel és bubble-al, szóval itt adnak a komfortérzetre az biztos:) Van pár húzólift is, de ezek tényleg csak mutatóban és egyiknek sincs fontos szerepe (pl. zubringer, összekötő stb.) A hágó Untertrauen felé vezető végén egy jó kis funpark is van. Az árak a hüttékben ugyanolyanok mind a többi osztrák síterepeken, sőt egyes dolgok olcsóbbak is , mint pl Semmeringen ! A szállások viszont elég húzosak Obertauernon, ahol gyakorlatilag mindegyik pályaszállás. Még így utószezonban is.. 40-50 eurótól kezdődnek (perfő/éjszaka) és a határ szinte már-már a csillagos ég. Van egy-két hely, ahol már a 200 eurós csillagászati árakat ostromolják, pl a Hotel Seekarban. Ahová egyes vendégek helikopterrel érkeztek!
Viszont, ha nem Obertauernon szállsz meg, hanem vmelyik közeli faluban,akkor jóval olcsóbban megúszod. Pl. Twengben (5 percnyire kocsival a sípályáktól) még főszezonban is találni 19-20 eurós dolgokat reggelivel! Mi a Pension Gellben szálltunk meg, ami egy háromcsillagos egész korrekt panzió. A szobák jók és melegek(olyannyira, hogy éjszaka még az ablak is nyitva volt) a büfféreggeli pedig igencsak bőséges. S ez fejenként 22 euró volt, szóval baráti árnak mondható, ráadásul ebbe a szaunahasználat is benne van.
Összefoglalva , nagyon szép hosszú hétvégét töltöttünk Obertauernon, ami egy igazi SÍPARADICSOM és mindössze 296 km-re van Soprontól (kb. 3h autóút)
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.