Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók

Stani
222 élménybeszámolót írt
222
20 éve tag
Ausztria
Buchensteinwand
2017.09.04.
2017 január elejét írunk, Ausztria túl a téli hónapok első nagy havazásán. Zell am See és Hochkönig után újat szeretnénk, freeride útvonalakat böngészve megakad a szemem Buchensteinwandon, ami kecsegtetően hangzik a mai napra. Tekintettel a nagy lavinaveszélyre és a farkasordító hidegre (3000 méteren -25 fok erős északias széllel, ami a hőérzetet jócskán -40 C fok közelébe nyomja) ideális választásnak tűnt. A síterep már Tirolban található, a környék inkább a sífutók körében népszerű, itt találjuk a sífutó versenyeiről híres Hochfilzent.

A terepet Hochfilzen felől közelítjük meg a parkolóba fordulva csak úgy ropog a reggeli hó az autó kerekei alatt, - 18 fokot mutat a hőmérő, amit a levegő párássága még inkább hidegebbé tesz. Melegünk a felvonón sem lesz, Buchensteinwand ezen oldalát két véget nem érő csákányos szolgálja ki. Rajtunk kívül vagy száz helyi, mindegyik a hétvégi síversenyre igyekszik, ki résztvevőként, ki nézőként.


A felső csákányosból kiszállva jobbra tartunk és a Reittalban csörgedező patak bal oldalán terpeszkedő hómezőket szemeljük ki. Nyáron a Hörlalmhoz tartozó réteken legeltetés folyik, télen birtokukba veszik a sítúrázok és a freeriderek. Az útvonal közel 500 méter szintkülönbséget kínál, technikailag könnyű, bár a mai napon igen kellett figyelni az egyenetlenségeket. Tudniillik Tirolban csaknem egész decemberben nem esett hó, a mostani havazás alapnélküli hegyoldalakra esett.

Ennek ellenére élvezetes lesiklásokat kínál, és a lesiklás utáni gyaloglásban is van valami báj, miközben a frissen behavazott falunk keresztül baktatunk a kemény mínuszokban, a kéményekből egyenes száll fel a füst, lábunk alatt ropog-csikorog a hó.


Később délután felfedezzük a terep másik oldalát, ami modernebb liftjeivel szöges ellentétet mutat a hochfilzeni oldallal és freeride szempontjából sem győz meg minket, bár pályasíre kellemes lejtők közül válogathatunk. Záróra után, egyre erősödő hóesésben hagyjuk el a sípályákat. Még visszatérünk, de nagyobb hóban.
Pulmy
3 élménybeszámolót írt
3
13 éve tag
Ausztria
Buchensteinwand
2012.01.16.
A múlt heti tiroli "ítéletidőben" volt szerencsénk eltölteni pár napot a Kitzbüheli-Alpok régiójában.

A szállásunk Waidringban volt, onnét igyekeztünk felfedezni a környéket. A körzet más terepeiről nem írok, mivel azt már avatottabb, nemesebb tollakkal rendelkező síelő barátaim megtették, nagyon színesen és alaposan,csak ez a terep maradt ki valahogy mindenkinek, pedig biztos többen megfordultak már itt is.

Jan. 8-án ébredéskor kinézve az ablakon úgy döntöttünk volt menyasszonyommal (reményeim szerint ez nem plágium, ha valaki úgy érzi akkor előre is bocs), mivel a hó ömlött,a Steinplatte full ködben, hogy aznap kipróbáljuk az amúgy is tervbe vett környékbeli terepek valamelyikét.

Miután az autót kiástuk az előző éjjel esett, és a hótoló által az autó elé tolt fél méter hóból elindultunk St.Jakob és Fieberbrunn felé, az utóbbi
céllal. Egész jól haladtunk St.Ulrich am Pillersee-ig, amikor egy autósor végén találtuk magunk,kiderült,hogy le volt zárva a főút,lavina miatt,de a helyi tűzoltók sorra járták az autókat,hogy nyugalom nemsokára tovább lehet menni egy kerülő útvonalon,de az csak egy sávon járható,így felváltva halad a forgalom. Kb.20 perc várakozás után megindultunk,de az örömünk csak a St.Jakob-i nagy parkolóig tartott,mert tovább nem lehetett menni Fieberbrunn felé,sebaj majd egy másik nap kipróbáljuk.

Így maradt kipróbálásra az a pálya.Körbe nézve tapasztaltuk,hogy ez nem is annyira pici pálya és csodálatos környezetben található.

Bemelegítésként kipróbáltuk a 8-as kék pályát,melyre egy csákányos felvonó(ami nekem sem a kedvencem) vitt fel.A pálya a térkép szerint kb.800 m,a végét nagyon meg kell ereszteni,nehogy gyalogolni kelljen,célszerű az ülős felvonó alatt átmenni a 7-es pirosra. Kimondottan ajánlott bemelegíteni és tanulni.
Ezután következett a 7-es "piros" ami hasonló hosszúságú,ugyanúgy csákányossal,de azt nem értettük,hogy ez hol nyerte a piros jelet.
Ennyi bemelegítés után irány a hegytető a négyüléses lifttel ami elég dinamikusan halad 1450 m.magasra.Felérve nagyon kell figyelni,mert a tábla alapján az 1-es kék pályára két lehetőség szerint is lehet menni,de nem szabad a könnyebb lehetőségnek tűnő jobb oldalra tartani,mert akkor legjobb esetben is a 2-es pirosra érsz,rosszabb esetben a 3-as feketére.A másik lehetőség balra fel egy dombon aztán a fenti hütte előtt tovább,de ott már rendesen ki van jelölve.Mohóságomban természetesen jobbra tartottam,szerencsére "oldalbordám" óvatosabb volt így Ő nem indult el,kiabálás után megbeszéltük ,lent találkozunk.A feketén én sem próbálkoztam,de a 2-es piros (térkép szerint 2900 m)egy jó kellemes pálya jó vonalvezetéssel,korrekten megcsinálva,habár ezen a napon-mivel folyamatosan esett-élvezhettük a szűz hó minden előnyét és hátrányát.Annak is ajánlható ez a pálya aki már biztos alapokkal rendelkezik.
A lenti találkozónk után irány a hegy teteje ismét,hogy kipróbáljuk az Új 4 ülésest az 5-ös pályával,de ez sajnos lavinaveszély miatt le volt zárva csakúgy mint a 9-es és 4-es pálya Hochfiltzen felé(ahol szintén lehet parkolni),de ez utóbbit igazán nem bántuk mivel csak két csákányossal lehet vissza jutni a hegyre.
Így maradt közös síelésre az 1-es kék,mely 4500 m hosszú,kellemes jó kis pálya kimondottan ajánlott családi síelésre is,habár a neve is ez.A végét ennek is meg kell ereszteni,nehogy lökdösődés legyen a vége.Még egy kört tudtunk menni aztán az egyre romló viszonyok miatt fél 3-kor lezárták az egész terepet.
A parkolóban elég sok autó volt,mivel nem lehetett tovább menni,így szerintem a szokottnál többen voltak,de a lifteknél sehol nem volt sorban állás a csákányos kezelői nagyon udvariasak és segítőek voltak.A vendégösszetétel-a környéken megszokott-elsősorban németekből és osztrákokból
állt,de sok volt a mufurc,bunkó holland.Akadt egypár horvát,szerb és számomra meglepően sok román is.Magyarokat nem igen láttam,de a régióra sem jellemző,hogy sok honfitársunk látogatja,pedig a sokszor zsúfolt Stájer pályák helyett jó alternatíva ez a régió is,igazi tiroli feelinggel.

A hütték tiszták,megszokott osztrák árakkal és választékkal.Külön jó pont,hogy lehetett kapni barna csapolt búzasört,méghozzá-a mások által már megénekelt-a közeli St.Johann-ban készült Huber félét.

Összegezve,mivel nagyon sok lehetőség van a Pillersee környékén(gyermekpark,sífutópályák,sétautak télen és nyáron)mindenkinek ajánlható ez az eldugott,vidéki terep.

Ha többet nem is, de egy napot mindenképp érdemes áldozni rá!

P.
Te is írnál beszámolót? Nem kell mást tenned, csak regisztrálni, és leírni az élményeidet . A szerkesztőség az informatív írásokat kiemeli és beszámolóként a síterephez csatolja.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.