Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Élménybeszámolók: Sachticky síterep leírás szállás cikk galéria fórum

Sachticky síterep értékelése
233 szavazat, átlagos érték: 3.2
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2019.02.23. vau
Meg is néztük ma Sachticky-t, megint. Nem csalódtam, megint.
Tömeg semmi (szombat), a parkoló tele, kicsit lejjebb kellett megállni, de 1-2 perc könnyű séta volt csak, egyáltalán nem vészes. Már régebben is láttam, hogy a helyi közönség nagy része sífutó vagy sítúrázó, így a kicsit lejjebb állás még mindig töküres pályákat, és rövid sorokat jelent. 11-től voltunk a pályán, a leghosszabb sor talán 5 perc volt, de lehet hogy túlzok. Később már a bérlet elővétele, leolvasóba rakás és elrakás több időt igényelt, mint maga a sor. A bérlet papírszerű alapú, a leolvasó régi szerkezet, cserébe 20 euro a napijegy.
Az előző időszak olvadása, és a mostani fagyás eredménye baromi gyors, jeges pályákat eredményezett. Óriás snowboarddal kezdtem, de sürgősen cseréltem szlalom síre, a deszkával csak faltól falig menetben tudtam tartani a sebességet, ellenkező esetben túlgyorsultam. Sível végre fullcarvingban meg tudtam síelni az összes pályát, fülig ért a szám. Itt ráadásul mindenki nyugodt, nincs az a jelenség, hogy zárás előtt 5 perccel az ember nyakába zúdulna egy halom fáradt, kontroll nélkül száguldozó csúszkáló idióta, akik el akarnák érni az utolsó menetet.
A hátsó 5-ös pályán már meglátszik a korábbi olvadás hatása, az alja helyenként földfoltos, de simán kerülhető.

A felvonókról:
Az összes működött, és továbbra sem tartom különösebben nehéznek egyiket sem. Az 5-ös melletti talán a legnehezebb, a benne levő kanyarral (H-130 Juh). A lentről jövő hosszú (H-130 Hlavny) igaz hogy helyenként a pálya lejtésével párhuzamosan húz, de ettől még nem nehéz. Nem szabad hátradőlni, hanem rá kell támaszkodni sípcsonttal a bakancs elejére, és máris nem görcsöl a comb. A párhuzamos húzás miatt időnként kicsit feljebb kellett rántani a rudat, de ennyi. NEM a felvonózásban fáradtam el, az elején snowboarddal sem volt vészes. Volt velünk egy 10 éves gyerek. Minden további nélkül használta a felvonókat. 2 évvel ezelőtt, 8 évesen sem volt velük gondja. Sőt láttam 6 év körülinek kinéző gyereket, aki ugyancsak könnyedén felvonózott egyedül, miután a papája ráhelyezte a felvonóra. A felvonók nyomvonala azért "kicsit" hullámos volt, de ennyi kényelmetlenség bőven belefér.

Ezek a felvonók nem igazán rángatnak a régi Chopok Derese felvonóhoz képest. Sőt, én ma csak egy nagyon pici rántást kaptam, egyébként harmonikusan, egyenletesen húzott mindig. Jól vannak beállítva, bár az induló szakasz túl lankás, ezért az ember túlcsúszik a húzóponton, ilyenkor lazán kivehető a tárcsa a fenék mögül, majd visszahelyezhető amikor újra elkezd húzni. Kifejezetten üdítő, hogy a húzási sebesség nagy.

Ha ezek a felvonók rántanak, az USER ERROR!! Én már vagy 20 éve nem láttam olajfoltos tárcsát, és nem is rántanak engem ezek a felvonók, akkor sem, ha más métereket repül. Megvan ezeken szépen a lökéscsillapítás, csak tudni kell használni. Indítás előtt ki kell nyúlni a rúdra, meghúzni lefelé, ezután kell nyitni az indító pöcköt, és voilá, nem rángat! Semennyire sem!
2019.02.17. Ecc
Három napot töltöttem itt, február 15-től 17-éig, péntektől vasárnapig.
Pénteken minden tökéletes volt, az idő, a pályák minősége, és kevesen voltunk, alig kellett sorban állni.
Sejtettem, hogy hétvégén többen lesznek, de hogy ennyivel.. azt nem.
9re mentem napi jegyet venni, 35 percet álltam sorba. Utána 3-4-et sikerült csúszni a 7-es és a 3-as pályán, aztán egyre nagyobb lett a sor felvonó előtt. Amikor 11 körül mindenki elkezdett síelni, aki aznap tervezte, és 30 percet kell sorban állni a tányérosnál, 6-8 percet felvonózni, és 3 perc alatt lecsúsztam, akkor kezdtem nem élvezni a terepet. 3 óra után fel is adtam. :(
Vasárnap tanulva a hibámból, már nyitás előtt 15 perccel a bérletes iroda előtt voltam, és így is 15. voltam a sorban. Ismét szűk két órát sikerült jelentős sorbanállás nélkül síelni, utána ismét feladtam.
Cserébe reggel a legelsők között értem a hegytetőre, és a frissen ratrakort 3as pályán elsőként csúsztam le. Megérte :)

Ebéd után el is indultunk haza, nem túlzok a síterepre vezető út mentén legalább 2-3 kmen keresztül parkoltak az autók, és sétáltak le-föl az emberek sícipőben. A parkoló 9re teljesen megtelt hétvégén.

Szóval az előző beszámolókkal ellentétben hétvégén hatalmas a tömeg, és számomra élvezhetetlenné vált a síelés ennyi sorbanállás mellett.

Hétköznap viszont bármikor visszamennék 1 napra. Többre nem, mert sajnos azért ahhoz kevés a pálya, hogy ne unja el az ember ha tizenötödször csúszik ugyanazon :)
51968819-529485464240463-5459707863410671616-n.jpg52005878-2272366042825946-2308710106042204160-n.jpg52313917-2157804247630021-933754593416839168-n.jpg52692424-598101510651390-1178686682703069184-n.jpg
2018.01.14. cwetok
Két napos szlovákiai síelésem második napját töltöttem ezen terepen. Még az első nap nap délután Donovaly után mentem ide. Kb. fél óra autózásnak nézett ki - eredetileg. Aztán "kicsit" másként alakult. Az egész napos hószállingózás az út utolsó 2-3 km-én megtette hatását. A hóláncra figyelmeztető tábla után nem sokkal egyszer csak havas és jeges lett az út (addig száraz volt). Borzasztó hamar vesztett a kocsi a lendületéből az emelkedőn. 800m-re a hotel előtt pedig nem volt pardon. Kocsiból ki, és az utolsó 800m-t gyalog tettem meg a hotelig. A recepción két hölgy is beszélt magyarul, a srác meg nagyon jól tudott angolul. Bejelentkezés után (itt volt foglalásom), segítséget kértem. Nagyon készségesen hívták a sofőrjüket, aki elvitt a legközelebbi benzinkútra hóláncért. De sajnos kiderült, hogy nagy a kerekemre. Így nem volt mit tenni, megkezdtük a "keressünk szombat este a városban hóláncot" c. programot. De egész Banska Bystricában (Besztercebánya) egyetlen benzinkúton sem volt. Autósboltok meg már zárva voltak. Ez a kaland kb. 3 órámat vette igénybe. Aztán az lett a vége, hogy megfordultam a kocsival és leereszkedtem egy olyan részre, ahol biztonságban hagyhattam (keskeny hegyi út széle erre nem alkalmas). A sofőr meg jött utánam a minibuszával, átpakoltam abba minden cuccomat és felvitt a szállásra. A szálloda később ezért az esti városnézéssel egybekötött hólánckeresésért 30€-t még felszámolt - teljes joggal. Megígérték, hogy vissza is visznek majd másnap a síelés után.
Nekem ebből az volt a tanítás, hogy hóláncnak mindig kell lennie a kocsiban, ha síelni megyek. Jelentem, megtanultam :) A recepciós fiú elmondása szerint itt elég 10 perc hóesés, és az út felső szakasza járhatatlanná válik a nem összkerekes kocsik számára. Szóval inkább legyen nálatok.
A szálloda amúgy jó. A szoba pici, de 1-2 éjszakára jó. Az uszodát sajnos a fentiek miatt nem tudtam kipróbálni. A vacsora finom és bőséges, a reggeli úgyszintén. A személyzet csillagos ötös.
Ja, és van itt még egy síterep is :) A napijegy - mivel szállóvendég voltam a hotelben - 16€ volt a 19 helyett. A pályákkal kapcsolatban az előző hozzászólásokban leírtak teljesen rendben vannak. Most vasárnap 2 felvonó üzemelt, az 1-es, 3-as, 4-es és 7-es pályák voltak nyitva. A 1-es piros pálya két letörése máshol simán fekete minősítést kapna. Tulajdonképpen ugyanaz a nyomvonal, mint a felvonó másik oldalán található 3-as jelzésű fekete pálya, csupán annyi, hogy az nem kezelt. Ami tetszett, hogy sokkal kevésébe voltak jegesek, mint Donovaly-ban. Buckák nem voltak. A parkoló szépen megtelt, de a pályán ebből alig lehetett valamit érezni. Aztán du. 2 után meg gyakorlatilag üres pályán lehetett síelni. Ülőliftek hiánya miatt azért elég strapás a pályarendszer. A pomák nagyon gyorsan húznak, de figyelni kell, mert könnyen ki lehet esni belőlük. Teljesen kezdőknek nem ajánlanám én sem.
Hüttét nem próbáltam, mert a szállodai szobámra késői kijelentkezést kértem, ami itt azt jelentette, hogy akkor távozok, amikor akarok :) Ott pihentem egy kicsit ebédidőben. Aztán vissza fél 2 körül a második etapra. Megvártam a du. 4 órát, utána összepakoltam, jött a transzfer le a kocsihoz és irány haza. A hazautat 2 óra 50 perc alatt sikerült abszolválnom. Erősen "I'll be back" érzésem van a pályát illetően - de már hólánccal :)
2017.12.17. RM
A különösen jó szlovák hóhelyzet miatt a szombati Donovaly után kipróbáltuk Sachticky-t vasárnap.

Banska Bystricától navival könnyen megtaláltuk a felvezető utat. Volt egy hólánc használata javasolt tábla, de nem vettem komolyan, hiszen éjszaka nem esett. Az út felső része havas, murvával beszórt, helyenként jeges is volt. Lendületből gond nélkül felmentünk, de lefelé már dolgozott helyenként az ABS és láttunk felfelé haladó első kerekes autót hóláncot szerelni. Egyébként rendes széles út ...

A parkolóban volt hely, ami egyébként nem túl nagy. Délután már az út mellett is álltak. Mosdót keresve egy helyi sítárs útbaigazított, hogy vagy a hotel (kb. 100m) vagy hütte a parkoló mögött, de az csak 11 után nyit. Még cipőben elsétáltunk a hotelba. Kellemes helynek tűnt (biliárd, csócsó, medence, szánkok kikészítve ...).

2 sípálya és 2 lift ment. A baby liftet élvezte a 6 éves lányom. Ez a parkoló alatt van közvetlenül. A nagyokkal a 4-es, 7-es pályákon csúsztunk amiket egy irtó hosszú, egy jó darabon meredek gyors Poma tárcsás lift szolgált ki. A táj gyönyörű. Fenyők között futottak a jó vonalvezetésű pályák. Elég sportos terep. A tárcsásozás azért átmozgat ... Gyereket lábon nem lehet vinni, így a kicsi amikor lejött eléggé megszenvedett a hosszú, meredek felvonóval. Délután kb. 20 percre elromlott a lift. (Más lehetőség nincs feljutni, így várni kellett, amíg megjavították.) Ekkor a gyerekek már szánkóztak, csak én szívtam meg.

A hütte tip-top. Ausztriában is megállná a helyét. Árai ennek megfelelően nem a legolcsóbb szlovák büféárak.

Összességében mi jól érzetük magunkat. De azért inkább sportos sítársaknak ajánlanám csak. :-)
2015.03.15. botiati75
Mivel elég régi beírás van erről a helyről , szeretnék egy frisset megosztani.
Tavaly vén fejjel tanultunk meg síelni a nejemmel,12 éves lányommal egy barátom segítségével.Nekem 7.-ben volt utoljára lábamon léc bodajki fekete pályán,családnak soha.
Felvitt minket Tauplitz tetejére és megmutatta arra van a lefelé a kék pálya,de azt nem ajánlja ,mert keskeny ,inkább menjünk a piroson.Leértünk...,zárásra, másnap a nejem már nem síelt Schladmingban,azt hittem utána már soha. Azóta voltunk Kaprunban és Stuhleckhen . A sítudásom úgy jellemezném "magyarosan jó".Lejövök bárhol,de amikor látom a zárt lábas könnyedén sízőket,nem jól. A kedves nejem az első "élmény után
az óvatos tanuló.
Az út: Székesfehérvárról lassan útközben megreggelizve,Zvolenben megebédelve, a rengeteg traffipax miatt délután értünk Besztercebányára. Hó sehol. A szállásunk a hotel Sachtika (103 euro 2éj/2fő reggelivel) volt,amit telefonon foglalt le húgom,mivel Ő jobban beszél angolul. A hegyre felérve elég hideg és szél volt,de legalább láttuk,hogy van hó a pályán!
A hotelbe érve egy kedves hölgy fogadott a recepción és miután kiderült jobban beszél magyarul ,mint Győzike és még jobban ,mint mi szlovákul anyanyelvünkön mondta,hogy nincs meg a foglalásunk,de nem baj van szoba.
A szálloda szobái kicsit szocreál stílusúak ,de a wellness , konyha,kilátás,személyzet 5-ös. Másnap(péntek) ragyogó napsütés,szél sehol,ember alig.Le szerettünk volna kocsival menni az alsó felvonót megnézni,mert csak az ment,hogy mégis milyen...,na azt nem lehet. A középállomáson veszel jegyet(18 euro/nap) lecsúszol a kék 7-en és szembesül az osztrák kényelmes,beülőshöz szokott szem egy meredek hepe-hupás tárcsás felvonóval.A ráforduló a korlátok közt tiszta jég, így csúszás közben kapjad el a tárcsát. A személyzet 5m-re a padon. Gondoltam az asszony itt fel nem jön , de még lehet én sem. Feljött! 2-szer!A 7-es kék és az 1-es piros ment. Mi a 7-esen csúsztunk,ami nekünk megfelelt, én kipróbáltam a piros 1-est is ami jó állapotú meredek , széles volt.D.u a wellnessben szaunáztunk,pihentettük combjainkat. Este vacsora az étteremben(nagy és finom adag) és Espumisan gyöngy.Hazautazás napján reggel szakadó hóesés! Nejem már nem kívánta a felvonózást így nem síelt,én is csak 2 órás jegyet kértem. Beindították szombat lévén az 1-es pálya melletti felvonót és a tanulópályát is.A két óra alatt pár kört csúsztam ,míg a feleségem fényképezett és nézte a tanulókat.Délben lejárt a bérlet és a cappucinó után indultunk volna haza mikor kedves feleségem elejtette,hogy bánja,nem vettünk neki is 2 órás jegyet,mert neki bőven jó lett volna a tanuló pálya is . Mivel időnk még volt, mondtam vegyünk.A nejem angolul-németül kért csak a tanulópályára jegyet , a pénztáros bácsi szlovákul és franciául(ami itt nagyon hasznos,mert rengeteg a francia) mondta, hogy nem érti! Nagy nehezen a nur baby-lift kifejezés hatására 4 euroért kaptunk 3 órás jegyet a tanuló pályára,amit feleségem tudásának csiszolására használtunk!
3 órakor indultunk haza egy kis Billa látogatást beiktatva.
Összegzésként.2 nap alatt csak 2 esést láttam,az egyik én voltam(ez természetes) ,a másik egy versenyző lány edzés közben.Szóval nem tanulókkal van tele. Olyanoknak ajánlanám, akik 2-3 napra olcsó helyet keresnek amíg a gyermek a tanuló pályán van apuka csúszik párat,d.u a család fürdik,szaunázik.Vagy közepes sítudású nem km vadászoknak!Szállás 5-ős ,síterep erős 2-es,de csak Ausztriához viszonyítva.Visszamennénk!
2013.03.11. Liv77
Sziasztok!

Először is köszönöm Rerának a tökéletes élménybeszámolót, ennek hatására mentünk vasárnap Sachticky-ra és remekül sikerült a napunk! Szép napos időnk volt, a pályák nagyon jól kezeltek voltak, egyedül az 5-6-ost hanyagoltunk, mert túl lankásnak bizonyult, illetve itt foltokban kopott volt a pálya alja. A kedvencem az 1-es, és a 7-es volt, a 4 is nagyon tetszett, bár ott is volt egy-két olvadós folt a végén, de azt nagyszerűen el lehetett kerülni. A felvonók tényleg rángatósak, de még vasárnap ellenére sem volt sor sehol, pedig azért voltak autók a parkolóban, de valahogy a "tömeg" elveszett a pályákon. A fekete pályák is jók voltak, ott talán még több volt a hó. Olyan tavaszias kicsit kásás volt a hó felszíne, de nem olvadt és jegesedést is csak a 4-es pálya egyik meredekebb szakaszán láttam. És ahogy látom az előrejelzést, a héten újabb havazás várható, remélem még pár hétig lehet majd itt csúszni:)
2013.03.03. Rera
Tegnap: első találkozás, rögvest szerelem. Kiváló hó, verőfényes napsütés! A pályák mind ratrakolva vártak minket, és csak délután 2-re kásásodtak (a déli persze korábban és erősebben), nemsokára viszont kezdődött a visszahűlés. Az itt közölt adatok szerint nappal -1 fok volt, valójában legalább +3-4, a napijegy pedig a 24 euróval szemben csak 23 (a hegytetőn pont 1 euróba kerül 3 dl tea:), és adnak hozzá igen jól nyúló gumikötőt, úgyhogy a bedugdosós rendszer sem gond. Sokan írták már: kisgyermekes családoknak és kezdőknek nem való a terep -- ezt csak megerősíthetem. Alul van egy kis tanulópálya, de az nagyon kevés azoknak, akik csak azért jönnének. Viszont középhaladóknak és haladóknak Sachticky egy kis gyöngyszem!! :-) A kék pályák az átcsúszásokat leszámítva inkább lilák, a pirosak meg néhol bordók, s a két fekete is király. Tényleg nem a legjobb megoldás, hogy a 2-es feketét keresztezi a 7-es kék, de ez csak nagyobb forgalom esetén gond, szerintem. Az összes felvonó tányéros, és figyelni kell: az egyik poma hatalmasat ránt induláskor, a másik egyszer élesen kanyarodik útközben, ahol persze kijegesedik, a harmadiknak a nyomvonalán óriási egyenetlenségek voltak -- az első felmenetben a lesiklókat nézegettem, hát majdnem kiestem... Lent csak a vendéglátóhelyen van toalett, az ajtajára pedig ékes szlovák nyelven kiírták, hogy csak fogyasztóknak (ezt a "bufet" és "nie" szavakból következtettem ki), de a pultos kérdő tekintetemre csak legyintett. A hegytetőn (az igen olcsó hütte közelében) egyébként van egy egészen normális állapotban lévő pottyantós. Kevesen voltunk (na, milyen: szombaton sorállás nélkül síelni?!), magyar szót azonban bőven lehetett hallani. Jó, hogy már nem csak az ismertebb terepekre indulnak egynaposok. Budapestről 3 óra alatt ott voltunk. (A képek telefonnal készültek.)
Fenykep0065.jpgFenykep0069.jpgFenykep0072.jpgFenykep0071.jpgFenykep0073.jpg
2013.03.01. fulrol
2012.02.27.
Hazánkhoz egyik legközelebb eső kiváló pálya! Gondos kezelés, még hétköznap is, annak ellenér, hogy csupán 20-30 ember síel néha. Valóban rengeteg havuk van még és tűző napsütésben is csak kissé kásásodik. A nagy piros pálya több mint fantasztikus, kellően meredek és mint az asztallap...
Igazi egynapos síparadicsom, itt mindenki megtalálja azt amitől "bizsereg a talpa" és élményt ad Neki. Amikor elgurul a gyógyszer 100-al csapatsz a piros-feketén, majd pihensz egy kicsit az erdei kék szerpentinen. Kellően elfáradsz, de élvezed és ez a lényeg! Bár ne gyertek sokan mert a végén sorban kell állni, még talán 5 percet is!! :)
P2270306.JPGP2270316.JPGP2270326.JPGP2270341.JPGP2270365.JPG
2013.01.08. SonKöl
Hosszú kihagyás után tegnap újra ellátogattunk erre a viszonylag közeli síterepre. Már liftnyitásra kiértünk. A korábban is tapasztaltaknak megfelelően gyönyörűen kezelt pályák fogadtak, 2-3cm friss hóval. Egész nap szikrázó napsütésben és szinte egyedül síelhettünk, a parkolóban csúcsidőben is legfeljebb 20 autó állhatott...
Csak egy lift járt (A), de ez az összes pályát ki tudta szolgálni, igaz a déli pályától egy erdei úton kellett visszacsúszni (a vonalvezetésének köszönhetően majdnem végig lehetett csúszni rajta). Sorban állni egyáltalán nem kellett.
A pályák állapotát illetőn vegyes a kép: a legtöbb pályán elegendő hóréteg volt, ezalól a déli pálya alsó része volt kivétel, mely a napnak köszönhetően megpuhult és néhol már-már a talaj is kivillant; a 2-es pálya teteje kisebb területeken köves volt; míg a 3-as tetején kevés a hó (zárva is van ez a rész). A 4-est nem próbáltuk, úgy tudtuk zárva is volt, de lentről nézve egy kis hó elkélt volna.
Az 1-es és 7-es pályák állapota tökéletes volt.
A térképen van egy 6a jelű piros pálya, azonban ezt egyáltalán nem kezelik, ez egy szimpla domboldalnak tűnt, de a néhány centis friss hónak köszönhetően élmény volt ezen is síelni.
Összességében szuper nap volt! Csak ajánlani tudom ezt a helyet.
A napijegy 23Euro volt. De az itteni síbérletek még nem az érintés nélküli kivitelűek, ergo javasolt a csíptetős síbérlettartó.
Az odajutásról annyit, hogy a Besztercebányát északról elkerülő út megépültét követően kissé nehézkesebbé vált, mert korábban nagy plakátok és táblák segítették a haladást. Az új, felüljárókkal tűzdelt csomópontban továbbra is Donovaly felé kell haladni, de a csomópont utáni első lehetőségnél (bal oldalon piros színben pompázó benzinkút van) kell kihajtani, "Sásová" útirányt követve, s előbb utóbb kis táblákon megjelenik Sachticka felirat is.
2012.12.09. Kiscsati
A helyi szőlő dombon tanultam síelni, aztán életemben először felvonóztam itt az A jelű felvonón :) azóta se láttam olyan kacifántos felvonót sehol.Kezdőknek nem ajánlom.
Nagyon jók a helyi adottságok a csúcsról csodálatos a kilátás majdnem haza látni :) Donovaly és Chopok is a szemünk elé tárul.A hegy 3 oldalán lehet csúszni , lehet követni a napot vagy épp a hidegebb oldalra kell húzódni.A felvonók kapacitásához szélesek a pályák keresztmetszetei nincs tömeg rajtuk és nem is teszik tönkre.Nagyon lehet veretni főleg az északin és ha nyitva van a 2es verseny pálya akkor dzuuuuu.
A déli ritkán van nyitva kezdőknek azt ajánlanám ott legalább 100 méter széles a pálya és a felvonó sem szivat.
A kandallós büfében ajánlom a grillcsirkemelles hamburgert,a kolbászba ,ha beleharaptok vigyázzatok lő!:)
Az elmúlt 3 évben sajnos a bérlet árak felkúsztak a "menőbb helyekhez"De mégis ajánlom a közelsége és meredeksége miatt!!
ÁGYŐ!
2012.02.19. dannydog
Tegnap, azaz február 18-án (szombaton) jöttünk ki Sachtickyra gondolván, hogy hétvége ide-oda, itt azért akkora tömeg soha nincs. (Nem is volt)
Fél 10-körül értünk fel, még volt hely a felső parkolóan, a pályákon nem sok embert láttunk csúszkálni. Kellemetlen meglepetésként ért, hogy a délelőtti időpont ellenére a pályák már nagyon megviselt állapotban voltak, és ezt nem indokolta a sízők létszáma, valamint az sem, hogy még 10 óra sem volt.
Magyarul a pályán egész napos "buckasízés" volt.
Gondoltuk megnézzük a hátsó kék "5"-ös pályát, mert az ugye kék mivolta révén talán nem buckásodik olyan hamar. Mondanom sem kell, siralmas állapotban volt, talán még rosszabb, mint a többi. Szóval nem értem mit, vagy mit nem csináltak a tótok az éjszakai pályakezeléskor...
Miután lenyeltük ezt, hogy "vasalt" pályán ma nem fogunk síelni, egész jó kis nap kerekedett az egészből, az utolsók között hagytuk el a pályát, mert a hóviszonyok tökéletesek, porhó mindenütt.
A délelőtti sorban állogatás után délutánra gyakorlatilag kiürültek a lejtők, és megállás nélkül tudtunk csúszni majdnem 4 óráig.
Egy napos síelésre tökéletesen alkalmas ez a síterep, főleg ha egy kicsit jobban odafigyelnek a pályakezelésre, de a 20 Eurós napijegyet figyelembe véve nem is olyan olcsó...
2012.01.27. Z1974oli
Sziasztok!

Mi 2012.02.26-án egy csütörtöki napon voltunk Sachticky-n!
A hegyen 130 cm-es hó volt, a felvezető út le volt takarítva néhol jégbordás volt, de nagyon fel volt szórva zúzott kővel. Fél 10-re értünk fel a parkolóba ahol még bőven volt hely. Első benyomás nagyon pozitív volt, utoljára kb. 25 éve jártam itt. Parkolónál hütte, wc. Jegyvásárlásnál kaptuk az első negatív élményt, mert 2 felnőtt és egy gyerek jegyet vettünk. Ilyenkor a felnőtt jegy 1€-val olcsóbb, na ezt egyből el akarták felejteni, de az élelmes magyar egyből mutatta az árlista alján 4-es betűmérettel nyomtatott jól eldugott szlovák (otthon lefordított) sorocskát. Így nekik is egyből beugrott. Ja és persze csak szlovákul beszéltek.
Egy korához képest jól síelő 4 és fél éves gyerekkel voltunk aki gond nélkül lejön velünk a piros pályákon és felvonózik velem csákányoson, tányéroson a térdemen ülve.
Szuper hó volt a pályákon, frissen kezelve, napsütés -8 fok.
Lecsúsztunk a nagy tárcsás felvonóhoz, mennénk fel erre mondják, hogy hó-hó gyerekkel nem lehet. Mondjuk, mutatjuk, hogy nekünk nem gond Ausztriában már több 100x sikerült itt is biztos menni fog. Na jó felengedtek. Indulásnál tényleg nagyot rántanak ezek a gyűjtős tárcsás Tatrapomák de nem volt semmi gond. Jó a 18 kilós gyerek egyedül nem tudna vele felmenni (legalábbis elindulni) de velem együtt nem volt semmi gond. Szépen lecsúsztunk a tényleg szuperül lekezelt pályán, semmi jég, kő. Csúsztunk be a felvonóhoz (gondoltuk látták, hogy ez a felvonózás megy nekünk) mire mondták, hogy gyerekkel együtt nem lehet. Miért? Csak! Veszélyes! Síelni is az. Na felengedtek. Gondoltuk majd megyünk egy másik felvonóval, mert úgyis nagyon bejött az 5-ös kék pálya. Na, ott végképp nem engedtek fel. De legalább normálisabb volt a kezelő, de így is kellett neki 5 perc, hogy megértse, hogy az 5-ös pálya aljáról gyalog az egy méteres hóban sílécekkel a 4,5 éves gyerekkel nem tudunk elmenni a gyerekpályához, de ha felmehetnénk a lifttel, akkor oda tudnánk csúszni. Odarendelt egy motoros szánt és azzal átvitték a feleségem és a gyereket a gyerek pályához.(Erdei úton 3-an egy motoros szánon 40km/h száguldani szerintem veszélyesebb volt, de a szabály az szabály.)
Ezután a kis affér után végül jót síeltünk csak így mindig valakinek a gyerekpályán kellett lennie a gyerekkel nem mehettünk együtt. A gyerekpálya egyébként jó, csak nekünk rövid volt. Van egy köteles lift a piciknek és egy folyamatosan menő pici tárcsás amivel már egy 4 éves is simán felmegy. Gyereknek tetszett is, rótta a köröket. Ő volt ott egyedül.
Ez a probléma is kiküszöbölhető lett volna, ha nem lent a liftnél derül ki.
Egyébként ami még hiányzik hogy sehol nem láttunk pályatérképet, nem tudtuk melyik pálya hová fog vinni, itthoni emlékekből síeltünk. Valami idétlen oknál fogva a parkolónál lévő hütte délután 15:45 kor bezár a wc-vel együtt, pont mikor odamennél síelés után.
Ami még nagyon tetszett, hogy mindenki csak szlovákul beszél, ha mondod neki angolul, hogy nem érted (látszik rajta, hogy azt megérti) akkor elismétli még egyszer szlovákul. Csak azt nem tudom, hogy ilyenkor mire számít? Kicsit vicces.
Egyébként minden szuper lenne ha az ilyen apróságokra is figyelnének ami már nem is pénz kérdés, mert a természeti adottság szuper. Kedvesség, segítőkészség.
Én Ausztriával tudom csak összehasonlítani ott körülzsongják a gyereket és folyamatosan köszönnek, érzed, hogy vendég vagy, itt azt érzed, hogy jaj munkát adtál nekem menjél már haza. /És ez nem a magyarságomnak szólt mindenkivel ilyenek./ Ausztriába szalad a kezelő, hogy a liftnél segítsen elindulni. Tudják, hogy ha most „megfogják” a gyereket akkor felnőtt korába is hozzájuk megy vissza az €-ját költeni. (Persze, hogy nem érdek nélkül csinálják, de profin.) Tavaly Ausztriába a 3,5 éves fiamat egy órára elvitték ratrakozni, mert látták, hogy csodálja.
Összefoglalva nekünk ez a hely a jó pálya a jó hóviszonyok és az aránylag gyors megközelítés miatt bejött. Most már tudjuk a negatívumokat és ezek tudatában megyünk vissza. Mert visszamegyünk! Addigra ezek akár meg is oldódhatnak. Ha a legközelebbi ausztriai pályára mennénk egy napra síelni az minimum dupla annyiba kerülne mindennel együtt. Ez benzinnel együtt hármunknak 26000 forintból kijött Budapestről.
2011.12.30. yoodler
Dec.29.-én megvolt az év első csúszása Sachtickán. Vegyesek a benyomások. A pályák meglepően jó állapotban voltak, mindkét fekete egészen kiváló, jégnek nyoma sem volt, a piros a végére kicsit (de tényleg csak kicsit) lekopott. És a déli oldalon, a lift alsó állomásától lefelé induló kék erdei is használható volt - ez még 5-6 éve mióta itt előfordultam, még sohasem). Nem voltak túl sokan, de ami bosszantó, a hosszú jojós alsó állomásánál nagyokosan kitalálták, hogy beszűkítették a hozzájárást, ami arra jó, hogy nem lehetett előrepofátlankodni - nagy dolog -, viszont irtó nehéz volt a keskeny lejtőn megállni a beléptető előtt. És megszüntették a 4 órás jegyet, van 3 órás 12 eu-ért, és egész napos 17-ért !!! Pont az egynapos kiruccanások lényegét vették el, hogy 12-től 16-ig lehessen síelni. (burkolt áremelés). Mindezek ellenére jól éreztük magunkat, jót síeltünk. Jaaah, még egy dolog : kipróbáltuk hazafelé a a Velky Krtis-Balassagyarmat útvonalat, ami úgy 10 km-rel rövidebb, mint Parassapuszta felé. Szörnyű pocsék az út, és kifogtunk egy ködös estét, ami azt eredményezte, hogy átlag 20 km/h-val száguldoztunk az erdei jelzés nélküli utakon. Jobban elfáradtunk, mint a síeléstől. Senki ne próbálkozzon erre, nem éri meg !!!
BUÉK, sok jó havat, jó csúszásokat mindenkinek !
PICT0011.JPGPICT0010.JPGPICT0004.JPGon-the-top.JPG
2011.12.26. beppehu
Mindenkinek boldog karácsonyt és boldog új évet kívánok!
A mai nap voltunk Sachticky-ben és úgy gondoltam ,hogy élményeim megosztanám veletek.
Szeretném előre bocsátani, hogy - hajlott korom ellenére -kezdő síelő vagyok, tehát komoly szakmai elemzéseket ne várjatok tőlem, szempontjaim is nyilvánvalóan ezt a sítudást tükrözik.
Összességében nagyon tartalmas napot töltöttünk itt el, bár az időjárás kicsit tréfálkozott velünk - reggel majdnem szikrázóan sütött a nap, a nap folyamán aztán százméteres sávokban hullámzottak a hegy körül a ködfelhők. Érdekes is volt, kicsit furcsa is volt, de igazából sportteljesítményünket túlságosan nem zavarta.
Az összes pálya üzemelt, látszódott, hogy a pályákat tisztességesen kezelik. A személyzet segítőkész volt, miután - alapvetően a helyismeret hiánya miatt - egy-egy kényszer felvonó elhagyási manővert produkáltunk... A központban tárcsás felvonók vannak, de egyetlen közös, elindulási jellemzőjük, hogy nincs közös jellemzőjük... Az általunk használt felvonók ugyanis eltérően viselkednek az első 5-15 méteren, de a tanulópénz befizetése, valamint a kezelői magyarázat után a profizmus átható illata vett már körül minket!
Nem volt jellemző a sorállás, gyakorlatilag folyamatosan lehetett körözni.
A terepen előforduló népesség, sítudását tekintve akár egy reprezentatív felmérés mintájaként is szolgálhatott volna, kezdőtől egészen a komoly tudású síiskolásig mindenki előfordult. A mai nap alapvetően helyiek voltak a pályákon, de elvétve azért magyar szavakat is hallottunk. Állítólag angol beszéd is volt, de azért állítólag, mert ez én voltam és állítólag senki sem jött rá. Mármint az angolra...
Szerintem jó kis hely ez, egy-egy napra kiváló választásnak tűnik sítudástól függetlenül (0 km-eseknek azért nem ajánlom). Közel van és nagyon hóbiztosnak tűnik a hely. Figyelembe véve a besíelhető pályahosszakat és a jegyárakat is, nem bántuk meg, hogy itt gyűjtöttük ma a km-eket.
2008.02.16. abi01
Sachticky nagyon jó ,aki kezdő annak talán nehéz, mert a lift elég meredek és a pályák sem végig kékek. Azonban szélesek és ma öntötték a hóágyúk a havat egész nap
( a nagy szélben ez zavart csak). Viszont nulla sorbaállás és érdekes pályák, amiken látszik, hogy kezelik, de a nap felétől, azért jegesedik és buckásodik. Összességében nagyon tetszett, ha felnézel az emelkedőre nehezebbnek látszanak, mint amilyenek. Nagyon jó hely.
2008.02.11. CF
9-én voltunk itt.Két tányéros és két pálya üzemel (+a 1 bébilift).Tűrhető hóviszonyok délelőtt,du.1-2 körül buckásodás jegesedés.A családi ár nagyon kedvező.Egy napra elmegy, de másnapra mi is inkább Donovalyt választottuk.
Itt a Nova Hola oldal kitűnő volt (másik oldal is csak az túl lankás).Csak itt a bérletárak kicsit elszaladtak.750Sk a felnőtt napijegy-ez már közel osztrák ár, no dehát ez van !
2008.01.12. zozi
Sziasztok. Ma megjártuk Sachtyckit. Nagyon tetszett a terep. Sorbanálás szinte nem volt. Egyedül az időjárás volt kicsit kellemetlen. Alacsonyan voltak a felhők és a pálya nagy részén szinte 0 volt a látótávolság. A hó egészen jó minőségű. Az alkalmazottak kedvesek segítőkészek. Egy pár beruházással (A hosszabb felvonót ülősre cserélni pl.) nagyon jó központ lehetne belőle. Összegezve nagyon jól ereztük megunkat. Bizosan megyünk még. Mindenkinek ajánlom.
2007.12.17. Osha
Sziasztok!
Kösz mindenkinek, aki segített, hogy oda találjunk.
(Tényleg könnyen ment, a felüljáró után jobbra, aztán táblák segítenek.)
Szóval, reggel 7-re ott is voltunk. :-)
-6 celsius fok, csípős szél,gyenge havazás, ezért a csomagtartóban tárolt "fagyállót" kellett igénybe venni, hogy kihúzzuk a nyitásig... :-)
A pálya tényleg jó, bár csak az utolsó felvonó működött, de arról a hátsó 3 pálya besíelhető.
A hó remek volt, a felvonóknál kb. 5-10perces sorállás volt, és többször leállt a felvonó. Panaszra viszont semmi ok, mert pénteken grátisz jegyeket adtak. Egy szóval, annyiért nagyon megérte! :-)
Szerintem is nagyon klassz kis sípálya, ajánlom mindenkinek, főleg ha a teljes pályarendszer működik. Így viszont egy napra kellemes volt. Szombat-vasárnap meg Donovalyn voltunk. Aki ott volt tudja, remek hóviszonyok, bár a Nova hola-i felvonót szombaton olyan fél egy körül leállították, akkor a Zahradiste oldalon nagyon megnőtt a sor. Vasárnap viszont ment egész nap, gyakorlatilag 0 perc sorállás. Klassz volt...
reggel....JPG
2007.03.05. gemini
Sziasztok!
Szombaton Sachtickyben voltunk! Nagyon pozitív élményekkel tértünk haza. Friss hó bár kicsit szeles idő, de igazi szlovák pályák! Nem glattsíma, de gondozott, a liftkezelők lapátoltak az indulásnál, kedvesek voltak a parkolóban és a jegyvásárlásnál kommunikáltak angolul is.
Sorbanállási idő 0 perc.
Az igazsághoz hozzátartozik hogy huszon.... éve nekem nem volt más alternatíva a síelésre csak Szlovákia vagy Lengyelország, és természetesnek tűnt akkor a spártai kiszolgálás a pályán és a hüttékben is. Ma már több éves osztrák és francia "pályatapasztalatokkal" kicsit félve is vágtam bele egy ilyen (túlélő)túrába, de nem bántam meg.
Erőnlétpróbáló, a hegy és a tányéros felvonók teljes napi használata. Különösen az "A" felvonó! Középtájon annyira belóg a drótkötél, hogy szinte vizszintesen húz! Ez első alkalommal halálközeli élményt okozott még nekem is.
Minden felvonó működött, délután persze kicsit buckás volt, de nekem pont ez jelentette az igazi élményt mert nem az a kunszt, hogy valaki autopályán tud vezetni nyáron A6-al, hanem aki lejön a szerpentinen télen egy Ladával.(nem Ladával, ugyan nem is A6-al járok, és a jogsim is több mint huszonéves a lécem a legfiatalabb....)
Szóval yoó volt, tudom minden velem korombéli kicsit elkényelmesedett igazi sízőnek ajánlani. Lehet próbálni az izomláz határait :-)!
Csókmák, Edit!
2007.02.18. maci-laci
Tegnap voltam és jól éreztem magam,szerintem is jó hely.Sokan voltak de álltam már többet is sorban. Amikor az ötös pálya megadta magát akkor alakult ki nagyobb tömeg az "A" felvonónál.A nap negatív mérlege amit hallottam illetve láttam egy kéz,egy láb törés meg egy emberke rosszul lett akihez helikoptert hívtak.Egy apró szösszenet még sokan rótták fel az,hogy a felvonónál nem fogják meg a lapátot és nem igazítják el a havat.Jelentem itt erre nem lehetett panasz mert a kezelő menet közben két síelő között végezte a dolgát.
reggel-a--parkokobol.JPG7-es-palya.JPG7-es-palya-2.JPG2-es-felfele.JPG2-es-lefele.JPGmentes-2.JPGmentes.JPG
2007.02.12. pattyski
Sachticky egyáltalán nem való kezdőknek, illetve alig sielőknek. A pályák nagyon meredekek...
Amúgy a legtöbb BB sí és sportklub ide jár edzeni, nem véletlenül.
2007.02.12. Péter64
Azért van kezdőpálya is, inkább az "A" jelű felvonó kerülendő eleinte, ott szoktak kiesni a kisebb súlycsoportúak. 2 éve voltam utoljára, akkor nagyon jól kezelték a pályákat, a felvonókat már kevésbé. Igaz, olyan nagy hó volt, hogy nem fért be a gép a kötél alá, a fejünk mellett volt a drótkötél. A 7-es pályán lehetne a legjobban gyakorolni, de a hozzá tartozó felvonó nem megy mindig, spórolnak vele. Szerintem ez és Plejsy a legjobb szlovák sípályák. A felvonókat leszámítva persze.
Mi is Sachtickyn jártunk szombaton (02/25) és valóban nagyon jól lehetett sízni. Még épphogy kaptunk parkolóhelyet, bár 10 óra után érkeztünk. Eredetileg Tureckára indultunk, de ott sajnos két busz úgy bedugult a bekötőúton, hogy reménytelennek tűnt a feljutás, így gyorsan átmentünk Sachticky-ra, amit nem bántunk meg. Valóban nem voltak sokan, vagy legalábbis eloszlottak az emberek a pályákon, felvonóknál. Az 5-ös liftnél egyáltalán nem volt sorbanállás, ott pár órát le is ragadtunk, de a többi liftnél is csak 5-10 perc max. Kövek, kavicsok, buckák nem voltak, elég nagy hótakaró van a pályákon amit kezelnek is.
Egy dolog volt meglepő: ugye azt tanultuk, hogy a tányéros felvonót elég szépen magad alá húzni és lazán fogni a rudat, na itt erővel kellett kapaszkodni a középső liften, olyan meredeken húz fel. Kezdőknek semmiképp nem ajánlom. Gyakorlott sízők azért megoldják.
Utolsó ottjártunk óta javult a vendéglátás a hegyen, több új büfé és kandallós melegedő is van. Napközben ment a Jagermeister promóció, így kémcsövekben hozták a Jägert a felvonóra várakozóknak:-) Nem ingyen, de baráti áron.
Általában elmondható, hogy Sachticky nem rossz választás: Mo-ról gyorsan elérhető, olcsó és egynapos sízésre is beiktatható bármikor. Hétközben gondolom elég nagy pangás van, akkor lehet az igazi.
2006.02.26. Masoj Hunette

Tegnap voltunk. Azt kell, hogy mondjam, ár-szolgaltatás szempontjából megéri, mert szlovák viszonylatban egyáltalán nem kell sokat sorba állni a felvonóknál és így lehet folyamatosan síelni. A pályák szépen, rendesen voltak rattrakolva, jó kemények voltak, néhol kissé jeges (fekete).Kezdő síelőknek viszont nem ajánlott, mert még a kék pályák is inkább pirosnak felelnek meg sztem, igazán lankás pálya nincs nagyon. A felfelé vezető út felső szakaszát kicsit jobban szórhatták volna, mert a felső parkolóba már csak lendületből lehetett volna felmenni olyan jeges volt az út (gyk. kipörögtek a kerekek). Aki elször megy nagyon figyelje a kicsi útirányjelző táblákat, mert nehezen észrevehetőek, érdemes térképet nyomtatni a limba.sk-ról van részletes.
2006.02.13. powee
Hi!

Tegnap volt szerencsénk ott sielni. Szerintem nagyon megéri. A hó tökéletes, pályák kezelve nem nagyon voltak (pár helyen jeges), sok helyen buckákba gyült össze a sok hó (kék pályán is), ezért kezdőknek nem nagyon ajánlom, meghát csak tányéros felvonók vannak, viszont azok mind mentek, és semmit nem kell várni. Az ár is baráti 520 skk (~3600ft) a felnőtt. Ja és a kaja meg ital: egy példa: 2x0,5 liter meleg tea + 2xhotdog =100skk (700 forint). Egyszóval nagyon olcsó.

Ja és a közlekedés. Összvissz 180km szóval Bpről 6-6.30körül bőven elég elindulni, és 9re ottvan az ember.

Ha valakinek van vmi kérdése válaszolok.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AKCIÓK
SÍELŐK NAPTÁRA
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.