Menü ≡

Élménybeszámolók: Sillian síterep leírás cikk galéria fórum

Sillian síterep értékelése
70 szavazat, átlagos érték: 3.9
Nézd meg az értékelők listáját
Alább a síterep fórumából kiemelt írások olvashatóak.
2021.02.02. Stani
Az óév utolsó napján egy sítúra keretében ismét a Silliantól induló Villgraten idillikus völgye a cél. A kalksteini sítúraparadicsomból indulunk a 2615 m magas Gaishörndlre. A csúcs, ahogy megannyi társa Kalkstein és Sillian körül az olasz-osztrák határon helyezkedik el. A 2020-as év utolsó napja kemény mínuszokkal köszönt el; -12 volt a parkolóban, fenn a keresztnél – 20 C fok, amit a metsző szél még hidegebbé tett. A kiváló porhó, a hosszú álomlejtők és a szép kilátás azonban feledtette a kezdeti megpróbáltatásokat.

Pár nappal később, egészen pontosan január 5-én ismét visszatértünk, ezúttal Sillian síterepére.

A sípályákat egy középállomással rendelkező kabinos és a hatüléses Thurntaler szolgálja ki; a rendszer nagy része elérhető ezekkel a liftekkel. Így gondolkodik a lifttársaság is a jelenlegi vészterhes időkben, így csak ez a két lift üzemel, továbbá kezdők részére egy húzólift. Időközben csak pénteken és hétvégén üzemel a terep, illetve február 5-14. közt minden nap.
Tömeg valóban nem volt, bár ennek a kevés embernek sikerült kellően kaotikusan parkolni a kabinos melletti parkolóban; jobban járunk a főút másik oldalán lévő nagyobb parkolóval.

A pályák akár egy döntött biliárdasztal; mesterien kivasalva, még délután is simák. Hütték? Sajnos egyik se üzemelhet, pedig a mai napon jól esett volna egy kis melegedés fenn a hegyen.

A felső hatüléses egészen 2437 méterre visz, ahonnan csodás panormában lehet részünk. Dél felé a Sexteni Dolomitok impozáns sziklatornyai járulnak hozzá a vizuális orgazmushoz. Észak felé a mélyen behavazott Villgrateni hegyivilég olvad össze a Magas-Tauern háromezres hegyóriásaival. Délkeleti irányba a Karni-Alpok, sőt a szlovén hegyek (Triglav-csoport) is megpillantható.
Békeidőben akár Olaszországba is lesíelhetünk, most marad az osztrák oldal. A Villgraten völgybe roppant élvezetes lesiklások vezetnek. A felső részeken széles álomlejtők, lentebb ritkás fenyvesek váltják egymást alpesi rétekkel vagy éppen mélyen behavazott patakmedrekkel. Vissza síbusszal juthatunk a kabinoshoz. A nap végén a villgrateni völgy egyik pékségében kaptunk asztalt, a kedves tulaj kérésre forró Jagateet is készített a megfáradt vándoroknak :)

Képek:

https://sielok.hu/fotoalbum/sillian...20210105/galeria/

és

https://sielok.hu/fotoalbum/villgra...ten20201231/galeria/
6.JPG 16.jpg 17.jpg 19.jpg
h i r d e t é s
2012.02.06. Varghasz
Múlt heti helyzetjelentés, illetve ami két év alatt változott.
A kabinos a régi. Eleinte megszenvedtem a síléctartókkal, ugyanis a lécek nem fértek bele az ajtóval párhuzamos rekeszekbe, aminek nagy kapkodás lett a vége. A segítőkész kezelőnek hála másodjára már tudtuk, hogy egy kicsit elforgatva, átlósan már van elég hely. Valószínűleg még a carving éra előtti lécekre tervezték őket.
A csákányos helyén most egy fűtött buborékos hatszemélyes lift van (ez miatt is jöttünk ide Lienzből kétnapra, elegünk volt a -15-20 fokos nyitott felvonózásból). Az ehhez tartozó 5-ös és 4es pályák nagyon jók, nem túl meredekek, viszont elég szélesek. Amire érdemes figyelni, hogy időben le kell térni jobbra a 4-esről, ha vissza akarsz jutni a kabinos lifthez, mert ott ahol már ki van táblázva, csak erős botozással tudsz visszajutni.
A kék hármast nyugodtan kipróbálhatják kezdők is, nem fognak tőle megijedni. Egy hátránya azért van. Ha az ember a Thurnthaler felvonóból balra száll ki, akkor egy kb 100 méteres sík gerincen kell keresztül verekednie magát, ami egy kezdőnek fárasztó lehet (nekünk még -20 fokos szembe szelünk is volt hóesésben, borzasztó!).
Az előttem is már említett Gadein négy ülésest nem próbáltuk abban a cudar időben, szemre is csiga lassú volt, megfagyni pedig nem akartunk.
Kedvencem az Ausservilgratenbe vivő 6-os pálya, széles, sportos.
A kabinos alatti piros 1-es a középállomásig nem tartogat kihívást, nagyon jó kis pálya, csak kár, hogy így rövid. A középállomás alatti szakasz már tényleg piros, de nekem nagyon tetszett, különösen az utolsó letörés előtti rész, ahogy az ember szembe síel a várral.
Összegezve nekem bejött, 1-2 napra mindenképpen érdemes kipróbálni.
Képek: https://sielok.hu/fotoalbum/852238/...kep/1/
2010.02.14. tibor76
Nos, nyitok egy topikot ennek a síterepnek, aztán a modik eldöntik, hogy hol is a helye. :-)
Szóval egy Lienz-i síhét keretében jutottam/jutottunk el erre a terepre, ahol annak ellenére, hogy a "térképen is alig van rajta" elég sok magyar szót hallottunk.
Sillian az olasz határtól pár kilóméterre található apró kis település, megmondom őszintén ezidáig azt sem tudtam, hogy létezik. :-)
Mi a 6 személyes Thurntaler felvonóval indultunk. Két szakaszban lehet feljutni vele, érdekesség, hogy a középső állomáson kiszállni nem lehet (erre több helyen is felhívják a figyelmet), de beszállni be lehet. A második állomás végén egy nagy önkiszolgáló hütte található. Innen több felvonó is indul. A kezdőknek és boardosoknak van egy csákányos ( térképen kettőt jelölnek, de komolyan mondom, nem emlékszek, hogy ott tényleg kettő van-e.) Ott van viszont a C jelű négyüléses. Nem túl hosszú, cserébe viszont valami eszméletlen lassú.... Főleg a kabinosból kiszállva:-) Pedig a mellette lévő pályák nagyon csábítóak, szélesek, és az egész terepen jó szívvel csak ezek ajánlhatók a teljesen kezdőknek. Illetve a boardosoknak kialakított elég profi fun-park is ezen keresztül közelíthető meg. Épp ezért néha kisebb sorok kialakultak, de egyáltalán nem kellett sokat várni. Ebből a felvonóból balra (Ausservillgraten felé) indulva nagyon kellemes piros pályákat találunk. A meredeksgüket ellensúlyozandó szélesek, talán egy vagy két rész van amikor magas gumikerítés mellett kell síelni, kicsit szűkebb helyen, de ott meg nem meredek a pálya. Lehet választani, hogy az ember lesíel Ausservillgraten-ig, vagy 3/4 résznél beszáll egy elég hosszú csákányos liftbe. Az első esetben visszafelé egy új építésű 4 személyes (G jelű) lifttel lehet utazni. Na, ez viszont nagyon gyors.... Pikk-pakk fent van a hegyi állomáson. Egyetlen baja van, hogy nem lehet vele feljuti a csúcsra. A csúcsra, csak a már említett hosszú csákányossal lehet feljutni. Menetidő 12-17 perc. Plusz a sorállás, ami azért akadt.... Ki lehet bírni, de egy másik megoldás szerintem jobb lenne. Már csak azért is, mert nekem az itt található pályák szimpatikusabbak voltak mint a Sillian felé vezetők.
És akkor pár szó a Sillian felé vezető pályákról. Pirossal vannak jelölve, ami teljesen megállja a helyét. Van pár átcsúszó szakasz, de azon kívül ezek bizony tényleg pirosak, bár pár kisebb szakaszt kivéve ezek is szélesek, jól síelhetők. Viszont délutánra eléggé jegesek voltak ezért aki kevésbé tapasztalt és elfáradt a fenti egész napos síelésben az inkább menjen le a kabinossal. A középső állomáson is be tud szállni. Már csak azért is mondom, mert a Sillian-i oldal utolsó szakasza kezdő szemmel (nem tudok rá jobb szót) elég félelmetes lehet. Ezt én inkább a fekete kategóriába sorolnám, meredek, a végén nulla kifutási lehetőséggel. Persze az aljában állva és onnan felnézve sokkal "vészesebb", mint a tetején állva. Haladóknak nem okozhat gondot, és mesés látvány, mintha a parkolóban álló autókra síelne rá az ember. Nekem nagyon tetszett :-)))
Összességében egy-két napra kellemes kis terep, mi kifogtuk mert napsütés volt egész végig. Tényleg csak ajánlani tudom, átlátható barátságos terep, átlagos sítudással élvezhető az egész, kezdőként csak a felső része (szerintem)
Pár kép ízelítőnek:
Sillian-01.JPG Sillian-02.JPG Sillian-03.JPG Sillian-04.JPG Sillian-05.JPG Sillian-06.JPG Sillian-07.JPG Sillian-08.JPG Sillian-09.JPG Sillian-10.JPG Sillian-11.JPG Sillian-12.JPG Sillian-13.JPG Sillian-14.JPG Sillian-15.JPG
h i r d e t é s
h i r d e t é s
#Covid infók síelőknek Utasbiztosítás Covid fedezettel FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE »
SÍELŐK NAPTÁRA »