Chopoker kiemelt beszámolói

2016.05.02. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Fura és felemás szezon volt ez, kénytelen vagyok felülírni magam!

Amit hiába vártam április közepéig (és már le is tettem róla), az megjött április legvégén, leszakadt az ég és vasárnaptól csütörtökig leköszönt kb. fél méter hó.

Így 28-án, csütörtökön egy lelkes társammal túrát terveztünk a Trangoska-Stefanika-Dumbier-Chopok útvonalon. Reggel 10h-ig is csak 1 autó parkolt be előttünk a Trangoska parkoló kb. 25cm-es szűzhavas területére.

A szűzhó, a szikrázó-verőfényes napsütés és a kihaltság érthetetlen ellentmondása feleslegesen nyugtalanított, amikor elindultunk felfelé. A menedékházban sosem tapasztaltam még ilyen csendet, de út közben is alig találkoztunk túrázókkal. Egy lefelé száguldozó boardos, két felfelé tartó egyéni túrázó és egy hármas csoport a Gyömbér felé, ennyi...egész nap. Fura ellentmondás, mint az egész fura, ellentmondásos szezon.

A napi túránk annyira magával ragadott, hogy a szombati felvonó nyitásra ismét visszatértem. Mondhatnám hiba lett volna kihagyni ezt a hétvégét. Érdekes volt május 1-én reggel ratrakolt pályát látni. Évtizedekig kellett várnom arra, hogy májusban is csúszhassak itt. Ráadásul pont egy ilyen szezonban sikerült ez, amikor már egy hete elvileg bezárt a sícentrum (és már majdnem az összes osztrák síterep is), hihetetlen!

A fejlesztésekről:

Javában folynak az előkészületi földmunkák a Krupova és a Kosodrevina térségében. A tervezett kabinos nyomvonalán már kivágták a fákat egy széles sávban, jelenleg markolók és teherautók dolgoztak egész hétvégén is.

Zárszóként azt mondom, hogy jobb szezont kívánok mindenkinek, de a lényeg, hogy ENNÉL SOSE ROSSZABBAT!
2015.04.27. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Sajnos VÉGE a szezonnak!

Elvileg tegnap mindkét oldalon leálltak a csúcsra járó felvonók, és a (máj.1-ei) hosszú hétvégén már elkezdik a nyári üzemüket.

Mintha ezeket az infókat pontosan tudta volna az időjárás, minden szempont megfelelően adott volt egy tökéletes szezonzáróhoz.

A visszacsúszók, mind a kabinos, mind a 4 üléses liftekhez, éppen-éppen, de kitartottak vasárnap zárásig, de óráról-órára egyre rosszabb volt a helyzet. Mi hatalmas érzékkel 3h körül "leszálltunk a földre", és amint pakolásztunk az autóba, eleredt az eső. Lefelé menet már ömlött és a Trangoska körül átváltott (sajnos hó helyett) jégesőbe, ugyanis 10-12 Cfok volt. Bystrától meg kora nyári, verőfényes napsütés kísért bennünket, jellemzően 20 Cfok feletti hőmérséklettel.

De vissza a szezonzáróra, még néhány mondat:

ilyenkor jellemzően pályacsík csúszásokkal szoktunk "nyári álomra vonulni", de ez most teljesen más volt. Azt hiszem ismét csak köszönetet mondhatunk a NYuszinak, aki hozott nekünk kb. 50cm (tojás) fehérje ajándékot néhány hete. Az időjárás is nekünk dolgozott, ugyanis meglehetősen hűvös idő volt mostanában, sok éjszakai faggyal és kevés 10 Cfok feletti napsütéses órával. Mindezek egyenes következménye volt, hogy a D-i oldal bemutatkozhatott egy teljesen új arcával. Ilyen kevés hóban (kb. 0-40cm) még sosem szlalomozhattam ilyen jól kontrollálható viszonyokban, óriási sebességgel, mégis meglehetősen nagy biztonsággal. Hihetetlen és fantasztikus volt, (több)évtizedes ismerettség után, mondhatom igazi meglepetést okozott.

A tavalyi gyengébb tél és a fejlesztések hatásától félve tértünk vissza idén a Tátrába, de többünk véleménye, hogy több a pozitív hozadéka a modernizációknak, mint a negatív. A TMR üzletpolitikája számomra ingoványosnak tűnik, de amíg ilyen jó szezont tudhatunk magunk mögött, addig mégis üdvözöljük!

Elégedetten pakoltam ki otthon a téli cuccokat a már nyári gumis autóból,...ennél sose rosszabb szezont!...gondoltam közben magamban.:-)
2013.04.22. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Köszönet skioutletnek, ugyanis képeinek és beszámolójának (amik valami miatt azóta törölve lettek) hatására kezdőkkel mentem hétvégére csúszni.

Szombaton meleg idő, de változékony látási viszonyok és kásás hó, valamint a pályákok meglepően nagy forgalom fogadott bennünket. A kásás hóra számítottam, de letérve a pályákról sajnos nagyon ragadós volt, így meglehetősen nehézkes volt frírájdolni, így inkább a kezdőimet bátorítottam az enyhébb lejtésű pályákon. Főként az É-i oldalt használtuk, de a zárás előtti utolsó órában visszatérve, egyedül nyomtam 3 Deres kört, ami azért így is igen jól esett. A szlovák felvonós meglepően jó fej volt a vitatható idejű utolsó becsekkoláskor, korábban többször jól megszívattak akár 4előtt 5-10perccel is.

Vasárnapra visszajött a tavasz, így már reggel kezdéskor sört volt muszáj inni!:-) A kezdők miatt ismét ChÉ volt a favorit, amit nem bántam én sem, ugyanis lényegesen jobb volt a hó, mint szombaton, aminek magyarázata számomra rejtély, pályán kívül sem nagyon ragadt. Nagyon komoly tempóval lehetett a felső részen hómezős-frírájdot nyomni, hiába pattogott a deszka keresztül-kasul mindenen, jól szétvágott mindent és nem volt nehéz kontrollálni sem.

Ennek hatására belelkesedtem, kisebb tanulmányozás után bezúztam az erdőbe egy arra alkalmasnak tűnő helyen. A hó elég rosszul nézett ki, ugyanis tele volt lehullott tűlevéllel, tobozzal és gallyakkal, de a kövező cuccot semmitől sem kellett félteni, így meglepően jót csúsztam. Minden évben április közepén-végén szoktam szezont zárni, de az erdőben eddig ápr. 15után sose jártam, most ez is megtörtént. Ami az idén hómennyiségben még mindig megvan az valami elképesztő!

Nyilván óriási nagy eltérések vannak, ugyanis alul lezárt pályák is vannak már nem véletlenül, de a hegy közepétől fölfelé 50-150cm hó van minimum. A felsőbb részeken van ahol 2m! is. Esélyes lehet zárásra a május 8. de a május 1. az szinte biztosan összejön, igaz abban semmi rendkívüli sem lenne.

Aki megy még, annak jó tanács: a téli ruházatát véletlenül se vegye fel senki, mert abban kibírhatatlan lesz az egész buli! A kezdőimnek sajnos nem volt tavaszi viselet, de a kék pálya számukra sem volt túlságosan izzasztó. Többen póló nélkül és rövid gatyában csúsztak, ...de sajnos csak férfiak:-)
2013.02.12. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Bár "technika ellenes" vagyok, de egyet kell értsek goloval, mindjárt ki is derül miért. Hosszabb tanakodás, és ímént említett freerider barátunk bejegyzése után óvatosságból visszariadtunk a szombat hajnali indulástól. Így mi is csak vasárnap hajnalban startoltunk, mert már kinn lévő társaink jelezték, hogy az É-i oldal jó kompromisszumnak bizonyult már szombaton is.

Első körben sikerült is egy gyenge freeride kört nyomni a csúcstól Lúcky-ig. (Nincs mit szépíteni, ha nem is egy Dr-t:-),de egy D-t lehet, hogy fel kéne vennem nevem elé, azaz az É-i oldal nincs a zsebemben.) Köszönhetően a síbusznak sikerült még végkimerültség előtt orvosolni a gyenge helyismeretből adódó problémát, és délutántól már pöröghettünk is a nem túl fantáziadús, de tényleg kiváló minőségű és mennyiségű hóval megáldott Lukova alatti erdőkben. Evvel el is voltunk, pihenő nélkül (csak 1hambi+tea volt állva) zárásra jól le is merültek az akkumulátorok. Mivel a hó egész nap esett, szél alig volt, így joggal reménykedhettünk hétfőre a kedvenc oldalunkban DCh-ban, ugyanis úgy döntöttünk, hogy az még akár 1nap szabadságot is megérhet!:-)

A szállásfoglalásról annyit, hogy Bystra néhány panziója előtt vasárnap este 0 autó állt, ez eléggé beszédes volt, hogy mekkora tömeg várható másnapra. Minden kívánságunk így teljesüljön, hétfő reggelre leköszönt újabb kb. 15cm vattacukor. Az erőben eltűntek az előző napi nyomok, kezdődött minden előről. Tökös hideg idő volt, a felső részeken a felvonók sem jártak. Így a kabinost sem erőltettük délelőtt, csak az erdőkben zúztunk. Nem emlékszem még olyanra, hogy senkit se lássak magunkon kívül ott, de most ez is megtörtént. Aztán du. javultak a látási viszonyok, sőt f3-tól majd 1 órára teljesen váratlanul kisütött a nap, majd amilyen hirtelen jött, olyan hirtelen el is tűnt. Még sosem volt olyan, hogy délutáni fényviszonyban a Deresen túli részt teljesen érintetlenül láthassam. Reggelente az 1.körben már sokszor tapasztaltam ilyent, de az teljesen más, aki ismeri jobban az említett részt, az pontosan tudja, hogy mekkora különbség van kora reggel és du. között. Persze a fényképező az autóban maradt, de a látványt elfelejteni nem lehet, igaz így megmutatni sem.

Olyan volt, mint egy tündérmese, "az egyszerű ember" megcsókolta a békát és az tündérré változott!

Itt a vége, fuss el véle! Aki nem hiszi, az járjon utána!:-)
2012.10.24. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Sziasztok!

Az elmúlt napokat a D-i oldali túrázással töltöttük, így volt módom személyesen is meggyőződnöm a munkálatokról. Elmondhatom, hogy szemlátomást jól haladnak a dolgok. Persze az mindig kérdés, hogy meddig engedi majd az időjárás az építkezést folytatni, de jók az esélyek, hogy meglesznek a tervezett beruházások. Az É-i oldallal nem hiszem, hogy lehet gond, ott már a csúcson álló HATALMAS felvonóház sötét színű hatalmas üvegtábláinak behelyezése folyik, így még be lehetett látni. Ott sorakoznak már az új sötét színű óriás (24-es) kabinok, gondolom a másik fele meg az alsó felvonóházban várja a startot. Ez remélhetőleg meg is tud majd történni decemberben, ugyanis a hóágyúk telepítése is zajlik, legalábbis a déli oldalon biztosan, mert az láttuk is. A D-i oldali felvonó csúcson lévő felvonóháza sem áll rosszul, ott most ezerrel dolgoznak még. A Kosodrevinánál is dolgoznak rendesen, nem állnak rosszul ott sem. Az oszlopok már állnak, igaz a kabinokat még nem láttuk.
2012.05.04. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
Kinn voltunk a hosszú hétvégén, szombaton és vasárnap. Csak az Otupné 4es járt fel-le Lukováig, de csak félóránként, 10Eur-ért. Kb. 10ember (valószínűleg szezonbérlettel) mégis pörgött sível, boarddal, annak ellenére, hogy néhányszor le kellett csatolni, hogy lejuthasson. Lukovától mi feltúráztunk a csúcsra. A felső részeken már munkagépek is dolgoztak, Priehyba-n meg toronydaruval építik a Funitel alsó állomását. A Grand Hotel alatti nagyparkoló csurig pakolva felvonó szerelvényekkel, oszlopokkal, csigasorokkal, fordító kerekekkel stb. Nyilván egy beruházás az utolsó pillanatban is megakadhat pénzhiány és engedélyeztetési okok miatt, de tippem szerint jók az esélyek, hogy hamarosan 1! átszállással a Chopok csúcsra juthassunk majd. Ami még új info nekem, hogy állítólag a hegy derekán megoldják majd a a horizontális mozgás lehetőségét is, hogy ha pl. szél miatt leállítják az ülős felvonókat, akkor is eljuthassunk majd a Funitelhez, vagy a leparkolt autónkhoz. Mindezekhez állítólag 2ütemben fog kiépülni a behavasító rendszer, az idén a Konsky Grun-ig, jövőre a csúcsig. Persze ez logikus, ugyanis a felső részen a fél méteres hó csak mutatóba elég. A déli oldalon is sajnos(?) munkába kezdenek állítólag. Kicsit bízom benne, hogy a tervek túl optimisták és jövőre még tudunk majd "igazi" freeride-okat nyomni! Persze a tendencia az üzleti alapú "tömegsieltetésre" irányul. Számomra már csak egy kérdés maradt, hogy mennyibe fog ez nekünk kerülni?! Én mindenesetre a splitboard, esetleg a sítúra irányába igyekszem majd "előremenekülni" :-)

Jó kis szezon volt az idei, ezennel én bezártnak tekintem! A déli oldalon kezdtem a dec.23-ai felső liftnyitás 1. napjával és ápr. 29-én zártam É-on. Félő, hogy ezt a szezont sokáig fogjuk visszasírni...bárcsak ne így lenne!

Igyekszem majd nyáron is beszámolót írni a munkák állásáról,...aki kíváncsi az járjon majd utána! Kitartás mindenkinek!
2009.04.27. Síterep: Chopok - Jasná, mások beszámolói
isu, én is voltam, mondhatom: szenzációs volt! D-i oldalról mentünk fel. Alul nagyon lehangoló volt a kép, amit a gyönyörű tavaszi idő enyhített. Mindkét oldalon járt a csúcsra a felvonó, ezért átcsúsztunk. A felső rész meglehetősen kemény volt még 10-11h körül is, de lejjebb hihetetlenűl jó minőségű (bár persze kásás) hó volt. Nagyon változó a hóvastagság kb. 0-100cm, de lefelé sok helyen 10-20cm havon lehetett csúszni, viszont ezerrel lehetett száguldozni, mert nagyon jól lehetett íveket is húzni, és fékezni is. Ami meglepő, hogy fékezéskor sem tapasztaltam köveket, persze figyelni kellett a kilátszó sziklákat azért nagyon. Zahradky 6-oshoz éppen, hogy belehetett csúszni. Többen félmeztelenül síeltek, volt egy csaj aki bikiniben! :-) Voltak jelmezesek is, valami buli lehetett. A D-i oldalon a Kosodrevina hotel alatt csináltak egy pályát és 3-4 felfújt gumicsónakkal zúzott le, kb. 50 szlovák fiatal. Aki ott volt bulira vette a figurát, szerintem úgy, mint mi csak kevesen csúsztak, mert a jó idő miatt sokan inkább napozgattak. Én meglepődtem, hogy ennyire jó volt a helyzet még.
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
KIEMELT SÍTÁBOROK
Utasbiztosítás Covid fedezettel
KIEMELT SZÁLLÁSAKCIÓK
Havazás Előrejelzés
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZÁS HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2022 - Síelők Bt.